ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1879/2671)

25 praktycznych prezentów do kuchni 180

tart, muffinek czy fartuszki, bądź te mniejsze gadżety, które oprócz swojego ciekawego zastosowania są urocze. Nie raz zdarzało mi się oglądać na przykład piękne, stylowe karafki czy patery do ciast, a jednak nigdy żadnej nie kupiłam, bo nie była to rzecz pierwszej potrzeby. Bardzo lubię designerskie kubki na herbatę, czajniczki, mieszadła, łyżki, które tak w zasadzie nie są niezbędne(...)Osobiście nie wyobrażam sobie bez niej swojej kuchni. Również do przygotowania tarty przydadzą się ciężarki ceramiczne. Dzięki ich użyciu wszystkie Wasze wypieki będą wypieczone równomiernie, bez wybrzuszeń. Moździerz będzie niezbędny do rozcierania, rozdrabiania przypraw i ziół. To gadżet, który dodatkowo może służyć za piękną ozdobę. Prezent dla osób, które nie wyobrażają sobie kolacji bez lampki wina

Kuchnia Bazylii
Sos borowikowy (keto) 53

keto przepisów! Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci(...)węglowodanów) << A może coś keto na słodko? Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe

WegePrzepis
Dania do mrożenia 49

WSZYSTKIE ARTYKUŁY GOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X Dania do mrożenia ? Dania do mrożenia - Praktyczne porady. Odkryj, które potrawy nadają się idealnie do zamrażania, zachowując świeżość i smak. CZYTAJ WIĘCEJ Dlaczego Warto Mrozić Dania? Mrożenie potraw to świetny sposób na oszczędność czasu, przygotowanie zdrowych posiłków na zapas oraz zachowanie świeżości i smaku ulubionych dań. Niektóre potrawy doskonale się nadają do zamrażania(...)strukturę. Potrawy, które składają się głównie z warzyw, mięsa i sosów o gęstej konsystencji, zazwyczaj mrożą się lepiej niż te, które bazują na świeżych ziołach, sałatach czy kruchym cieście. Przygotowanie Potraw do Mrożenia Blanszowanie Jeśli zamierzasz zamrozić potrawy z warzywami, warto zastosować metodę blanszowania. Polega ona na krótkim gotowaniu warzyw w wrzącej wodzie, a następnie schłodzeniu ich w lodowatej wodzie

Podstawy Gotowania
MOJA WZ-TKA 45

Ciasto z mojego dzieciństwa o nazwie ,, WZ- TKA'' zrobione po mojemu :) To szybkie ciasto czekoladowe, bez użycia miksera po prostu wymieszane łyżką a do tego krem na bazie jogurtu i śmietanki z dodatkiem galaretki cytrynowej. Wspaniałe połączenie smaków. Polecam przepis :)  SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM : 25/ 20 CM : CIASTO: 3 jajka 3/4 szklanki dowolnego dżemu lub powidła szklanka(...)śmietanki 36 % ORAZ: 0,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki lub innego ulubionego WYKONANIE: CIASTO: Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mąkę, sodę kakao przesiewamy i również dodajemy do miski. Mieszamy łyżką, trzepaczką lub mikserem. Tylko do momentu aż składniki się połączą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy nasze ciasto i pieczemy  w 170 st. C- góra dół

Pani na deser
Tort bezowy o smaku kawy 38

słodycz. Beza Pavlova to jeden blat bezowy z bitą śmietaną i owocami, a tort to już 2-3 blaty bezowe z cięższym kremem, np. na bazie bitej śmietany z serkiem mascarpone. Mój tort ma delikatny smak kawy dzięki smakowej masie kajmakowej, i delikatną dekorację z borówki amerykańskiej. Dla mnie zawsze wszystkie ciasta są zbyt słodkie, ale słodycz bezy nigdy(...)czas można sobie pozwolić na taki cukrowy zastrzyk. Składniki: Beza ? 8 białek z dużych jajek ? 450 g cukru ? 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej ? 2 łyżki octu Krem ? 250 ml śmietanki 30% ? 250 ml serka mascarpone ? 1 puszka masy kajmakowej o smaku kawy – 400 g ? borówka amerykańska do dekoracji Wykonanie: Beza ? Białka ubić na sztywno. ? Dodawać po kilka łyżek cukru

To co kocham
Sernik śliwkowy 49

inny wymyślony. Ostatnio miałam bardzo dojrzałe śliwki węgierki i postanowiłam je wykorzystać właśnie do sernika. Wyszły ozdobne kleksy w delikatnym śliwkowym smaku. Uwielbiam takie… bez spodu, bez polewy, lekko słodkie. Ciasto numer jeden na mojej Top Liście to zdecydoanie sernik! Składniki: ? 1 kg sera białego mielonego ? 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ? 6 jajek ? 2 opakowania cukru wanilinowego(...)dnie folią aluminiową wypuszczoną na zewnątrz. ? Na powierzchnę sera nakładać po łyżce mus sliwkowo-serowy, po czym przemieszać delikatnie całość łyżką. ? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. ? Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec 90 minut. ? Po tym czasie zostawić w wyłączonym piekarniku na 15 minut, otworzyć piekarnik i jeszcze trzymać w nim sernik

To co kocham
Chrupiące gofry na zakwasie i zaczynie poolish 69

używano jej w polaczeniu z naturalnym zakwasem levain. Gofry na zakwasie i zaczynie poolish Dzięki połączeniu świeżego zakwasu z poolishem gofry uzyskają charakterystyczną głebie smaku, pochodzącą z fermentacji, ale bez kwaskowatej nuty. Delikatną i chrupką konsystencję uzyskamy dzięki mieszance mąk o niskiej zawartości glutenu i skrobi kukurydzianej. Składniki ZAKWAS 20 g zakwasu 200 g letniej ciepłej wody(...)ziarnka groszku 10 g mąki chlebowej typ 750 10 g ciepłej wody CIASTO NA GOFRY cały zakwas cały poolish 250 ml ciepłego mleka (najlepiej 3,2%) 80 g mąki typ 500 80 g mąki tortowej 80 g skrobi kukurydzianej 40 g cukru  – (30 g do ciasta, 10 g do białek) 5 g soli 30 g roztopionego i przestudzonego

Tajemnice Smaku
Na poprawę nastroju 96

Chleb można upiec na każdą okazję i bez okazji. Zapach świeżo upieczonego chleba poprawi nastrój. Bułki na drożdżach z nasionami to najprostszy przepis na bułki, z którego często korzystam. Modyfikuję go od czasu do czasu, dodając różne nasiona, orzechy, zioła czy warzywa. Czasami wymieniam jakąś mąkę na inną. Po prostu piekę chleb z produktów, które mam pod ręką(...)drożdży 750 – 800 ml zimnej wody 1 łyżka soli 50 g nasion babki płesznik 100 g pestek słonecznika Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj obie mąki i zagnieć ciasto. Kiedy zaczyn połączy się z mąką dodaj sól, nasiona, słonecznik i zagniataj dalej. Ciasto powinno łatwo odchodzić od brzegów naczynia ale też powinno być lekko klejące. Przykryj naczynie folią

codojedzenia
Tort ze słodyczami 101

omysł na tort dla dzieci jak i dorosłych - jasny biszkopt przełożony kremem kokosowym oraz konfiturą truskawkową bez cukru. Wierzch tortu udekorowany gorzką czekoladą oraz słodyczami: czekoladkami, batonem i żelkami. Całość była pyszna w smaku. Jestem pewna, że goście będą zachwyceni taką dekoracją tortu 😁 Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm*: biszkopt 4 jajka (rozmiar L) 2/3 szklanki mąki pszennej(...)kinder chocolate garść czekoladowych jajeczek garść żelek, np. w kształcie mini butelek czekoladowe jajko od kinder niespodzianki  dodatkowo kilka łyżek konfitury truskawkowej bez cukru ( tutaj PRZEPIS ) sok z 1/2 cytryny + 1/2 szklanki przegotowanej wody * ciasto upiekłam w tortownicy o szerokości 18 cm, ponieważ zależało mi na wysokim biszkopcie Na samym początku przygotować krem ganache . Na małym ogniu podgrzać

Ugotować
Drożdżówki z budyniem pyszne i puszyste 124

centymetrów, szklankę kładę dnem do dołu) i naciskam dość mocno ale tak aby nie przeciąć ciasta. Dookoła ciasto nacinam nożem i nacięte kawałki ciasta ściskam palcami, zdejmuję szklankę i drożdżówkę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie drożdżówki nakrywam folia spożywczą i pozostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut.  Na blasze mieści się jednorazowo około 5 drożdżówek(...)gotowa.  Pieczenie drożdżówek: Przed nałożeniem budyniu, dołeczek który zrobiłam szklanką delikatnie powiększam palcami (ponieważ podczas wyrastania troszkę się zmniejszył) i nakładam do środka budyń. Następnie  drożdżówki maluję mlekiem i posypuję kruszonką. Dodatkowo górę możemy udekorować owocami, ja na budyniu ułożyłam borówkę amerykańską. Blachę z drożdżówkami wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę około 16 minut

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Drożdżówki ''słoneczka'' z budyniem pyszne i puszyste 136

centymetrów, szklankę kładę dnem do dołu) i naciskam dość mocno ale tak aby nie przeciąć ciasta. Dookoła ciasto nacinam nożem i nacięte kawałki ciasta ściskam palcami, zdejmuję szklankę i drożdżówkę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie drożdżówki nakrywam folia spożywczą i pozostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut. Na blasze mieści się jednorazowo około 5 drożdżówek, więc(...)kruszonka jest gotowa. Pieczenie drożdżówek: Przed nałożeniem budyniu, dołeczek który zrobiłam szklanką delikatnie powiększam palcami (ponieważ podczas wyrastania troszkę się zmniejszył) i nakładam do środka budyń. Następnie drożdżówki maluję mlekiem i posypuję kruszonką. Dodatkowo górę możemy udekorować owocami, ja na budyniu ułożyłam borówkę amerykańską. Blachę z drożdżówkami wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę około 16 minut

Uwaga Babcia Gotuje
Półfrancuskie rożki z powidłem śliwkowym. 214

półfrancuskie rożki nadziane powidłem śliwkowym. Uwielbiamy takie rożki. Ciasto jest wielowarstwowe i bez cukru. Dlatego warto dać słodkie nadzienie i dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Takie rożki można przygotować na podwieczorek. Uwielbiam je z kawą. Upieczcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało :) Miłego dnia :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 25 dag masła lub margaryny 1 jajko pół szklanki(...)mąka pszenna do posypania stolnicy cukier puder do oprószenia rożków Wykonanie pysznych rożków z powidłem:  1.  Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut.  2. Formowanie roków: Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka. Na każdy

Izabelawkuchni
CIASTO Z KASZY GRYCZANEJ NIEPALONEJ Z OWOCAMI 130

cukru, bez tłuszczów. To propozycja dla osób, które unikają słodkiego, ale od czasu do czasu zjedliby kawałek zdrowego ciasta. Nie jest ono za słodkie, więc jeśli lubicie mocno słodkie ciasta, to ono nie jest dla Was! Ciasto jest wykonane z kaszy gryczanej niepalonej, dlatego ma lekki gryczany posmak, więc trzeba też lubić kaszę gryczaną, aby ono smakowało. Ciasto jest(...)osób dbających o zdrowe odżywiane. Kawałek takiego ciasta nadaje się nie tylko na deser, ale także na drugie śniadanie czy podwieczorek, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Składniki: 500 g kaszy gryczanej niepalonej 2 duże banany 100 g daktyli suszonych 3 jajka 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g truskawek 100 g borówek szczypta soli Wykonanie: Kaszę

Kuchnia MagdaLeny
korzenne ciasteczka ze stempelkami 159

już dwa kosze a ciągle kupujemy nowe), więc siłą rzeczy nie mogłyśmy nie upiec ciasteczek. I tak powstało idealne ciasto do odbijania stempelkami. Nie pierniczki, bardziej korzenne, jasne, bez dodatku kakao. Zaraz po upieczeniu były chrupiące (ale nie twarde) a po dwóch dniach spędzonych w puszce rozpływały się w ustach. Część przełożyłyśmy marmoladą i posypałyśmy cukrem pudrem(...)pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około dwie godziny (można dłużej). Ciasto musi być mocno schłodzone, żeby się nie stopiło i wzorki nie rozmazały się.  Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra i foremkami wycinać ciastka. Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik z masłem orzechowym i białą czekoladą 140

dzień bez słodyczy z jego udziałem uważacie za stracony, tym bardziej powinniście spróbować tego wypieku. Choć masło orzechowe wykorzystujemy zarówno do samego sernika, jak i do polewy, jego smak nie jest tu zbyt nachalny, a jedynie delikatnie wyczuwalny – jak dla mnie to wielki plus. Aaaa, serniczek jest dość słodki, Ci którzy za słodkimi ciastami nie przepadają, powinni zmniejszyć(...)śmietanki 30 lub 36% 1 łyżka masła orzechowego Herbatniki mielimy na proszek. Masło roztapiamy, lekko studzimy. Mieszamy z pokruszonymi ciastkami. Powstałą mieszanką wylepiamy dno formy (20x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. W misie miksera umieszczamy twaróg, cukier, masło orzechowe, śmietankę oraz maślankę. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy po jednym jajku, krótko miksujemy. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód

Smaki Na Talerzu
BROWNIE DYNIOWO - SEZAMOWE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE, BEZ PIECZENIA) 159

brownie obiecuje przyrządzać je częściej.  Wykonuje się je szybko, nie trzeba go zapiekać. Pamiętajcie, że wegańskie nie tuczy,  więc bez wyrzutów wcinajcie na zdrowie 😋. Składniki na średniej wielkości tortownicę: 2 szklanki puree z dyni (pieczona dynia zblenowana na gładką masę), 300 g sezamu, 1 szklanka kakao lub karobu lub pół na pół, 5 łyżek słodu - syropu klonowego(...)słodem. Gotową masę umieszczamy w tortownicy lub ceramicznym bądź szklanym naczyniu. Wyrównujemy łyżka wierzch i dekorujemy. Umieszczamy w lodówce na minimum 3 h. Im dłużej schładzamy, tym lepiej ciasto się kroi. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Szybkie ciasto z mąki teff przekładane owocami i z lodami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 196

szkl. mąki teff Incola  -1/2 szkl. mąki kokosowej Incola -1/2 – 3/4 szkl. ksylitolu -2 duże jajka -4 pełne łyżki oleju kokosowego -napój roślinny lub mleko np. bez laktozy (ilość w zależności od chłonności mąk) -cynamon (ilość w zależności od preferencji) Owocowy środek -1 dojrzały banan -mały pęczek rabarbaru -szklanka truskawek Dodatkowo -ulubione lody domowe lub kupne(...)Wszystko wymieszać i dolać jeszcze trochę napoju roślinnego aby nie było suchej mąki. Odczekać kilka minut by mąki wpiły płyny. Ciasto ma być plastyczne, mokre ale bardziej ma przypominać mokry piasek. 6. Tortownice wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i delikatnie „uklepać” pierwszą warstwę ciasta (mniej więcej połowę). 7. Na pierwszą warstwę wyłożyć plasterki banan, połówki truskawek oraz nieco

Candy Pandas
TORT BEZOWY Z GRUSZKAMI I KARMELEM 206

efekt jest powalający - nie tylko pięknie się prezentuje, ale również smakuje znakomicie. Żadne ciasto nie może jej dorównać! U mnie słodki smak bezy został przełamany kwaśną konfiturą z gruszkami domowej roboty, a do tego dużo bitej śmietany, kawałki gruszek oraz domowy karmel. Wyjątkowy deser! Składniki: Beza: 4 białka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 80-90 min. Po upieczeniu, studzimy w wyłączonym piekarniku. Karmel: Cukier wsypujemy na suchą patelnię i rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Podgrzewamy na średnim ogniu, bez mieszania, do momentu, aż cukier zacznie brązowieć. Gdy cukier już się cały rozpuści i będzie

Kuchnia MagdaLeny
Tarta z mięsem mielonym 126

sycącym mięsnym farszem. Farsz można wzbogacić kolorową papryką. Danie można podać z ulubioną surówką lub bez dodatków. Przepis z miesięcznika "Gotuj krok po kroku". Polecam!         Tarta z mięsem mielonym   Składniki na formę 26cm:   Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 100 g zimnego masła pół łyżeczki soli 50ml zimnej wody   Na farsz(...)Ciasto: z podanych składników zagniatamy szybko gładkie ciasto. Owijamy je folią i schładzamy 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkowujemy na wymiar formy (tak, by ciasto przykryło też boki). Ciastem wylepiamy formę, nadmiar ciasta odkładamy na bok (można przed wałkowaniem odkroić nieduży kawałek na dekoracyjne paski). Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą, grochem lub małymi kokilkami. Ciasto podpiekamy

Smak mojej kuchni
Roladki schabowe z pieczarkami 146

cebuli pokrojonej w pióra. Ja marynowałam w jednym kawałku około 20 h. Możecie marynować je w plastrach i oczywiście skrócić ten proces.  Pieczarki miksujemy. Podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, aż odparuje z nich woda. Doprawiamy solą i tymiankiem. Gdy pieczarki ostygną mieszam je z surowym jajkiem. Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem, tak jak na kotlety schabowe. Ja zawsze(...)odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gdy wszystkie składniki ostygną dzielimy ciasto na kawałki nieco większe od kawałków podsmażonego mięsa i nakłuwamy je gdzieniegdzie widelcem. Na ciasto wykładamy solidną łyżkę pieczarek, nieco cebulki, plaster mięsa, a na nie jeszcze trochę pieczarkowej masy. Zwijamy w zgrabne roladki i smarujemy ich wierzch rozmąconym żółtkiem. Pieczemy w 180 stopniach, około 20-25 minut

Pichceniomania
Ciasto czekoladowo - wafelkowa rozkosz 178

przesiewamy, dodajemy powoli do masy jajecznej, mieszamy, dodajemy olej, pokruszone na drobno wafelki, mieszamy delikatnie.  3.Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, przewalamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Do tzw. "suchego patyczka". Ciasto studzimy na kratce, przekrawamy na dwa blaty. Masa wafelkowa: 400 ml śmietanki 30% 2 serki mascarpone (2 x 250g) 3 łyżki cukru(...)przestudzoną żelatynę, miksujemy do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie części. 3. Jedną częścią masy smarujemy spodni blat ciasta. 4. Do drugiej połowy masy dodajemy pokrojona na drobno wafelki, mieszamy  drewnianą łyżką i wykładamy na masę bez dodatków. Przywykamy drugim blatem ciasta. Wkładamy do lodówki. Dodatkowo: 90 g czekolady gorzkiej 60% 2 łyżki masła 1.Czekoladę razem

kruche babeczki