sera sernikowego z wiaderka). Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i sodą oczyszczoną. Przygotuj ciasto do smażenia pączków . Jajka ubij z cukrem na jasny, puszysty krem. Do masy jajecznej dodaj ser i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj mąkę, rum i sok z cytryny i ponownie zmiksuj. Ciasto do smażenia pączków będzie miękkie i klejące. Smażenie mini(...)masz termometru, to w naczyniu z grubym dnem nagrzewaj olej przez około 3– 5 minut , wrzuć kawałek ciasta. Jeśli ciasto od razu wypłynie i zacznie się smażyć, to oznacza, że olej ma już odpowiednią temperaturę. Uformuj pączki . Natłuść dłonie olejem. Z ciasta formuj kuleczki o średnicy około 3 cm (można to zrobić też łyżką stołową lub łyżką do lodów). Smaż
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacukinii i marchewki – chrupiące i rozpływające się w ustach! Te placki są bardzo proste… ZOBACZ PRZEPIS Przepis na jajka w cieście francuskim z pesto Przepis na prostą przekąskę lub śniadanie na ciepło, czyli jajka w cieście francuskim z pesto. Tę przekąskę można również zjeść… ZOBACZ PRZEPIS Naleśniki zapiekane na słono z cebulą i serem żółtym Przepis(...)makaron inspirowany Burgerem Drwala. Danie możesz wykonać w wersji wegetariańskiej lub z mięsem. Makaron będzie świetnym pomysłem… ZOBACZ PRZEPIS Papryka faszerowana bez mięsa – z kaszą bulgur i oliwkami | DIETA 1800 KCAL Przepis na pieczoną papryką nadziewaną kaszą bulgur i zielonymi oliwkami. Ta papryka faszerowana bez mięsa jest pomysłem na pełnowartościowy posiłek… ZOBACZ PRZEPIS Jednogarnkowa potrawka
Via Gustoroladę, lub 8 cynamonowych rolek 1 średniej wielkości marchewka 3 jaja rozmiar L 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki ( opcjonalnie ) 1/3 szklanki mąki migdałowej - u mnie z podketo.pl 1/3 szklanki mieszanki do ciast podketo.pl ( można zastąpić mąką migdałową ) 2 łyżki erytrytolu Wykonanie: Zaczynamy od marchewki - obraną ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)Masa powinna pozostać puszysta, a jej składniki dokładnie połączone. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, na jego powierzchni rozsmarowujemy równą warstwę marchewkowej masy. Wkładamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na około 12 - 15 minut. Gdy ciasto zacznie się rumienić na brzegach i pachnieć cynamonowo - gotowe. Wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki, po 5 minutach
Kronika Piekarnikaktóre pozostało nam z obiadu, może to być filet pieczony, gotowany albo smażony lub tak jak w moim przypadku kotleciki z kurczaka. Dodajemy tylko dwa ogólnodostępne składniki i już mamy pyszny farsz do naleśników. Zawijamy, zapiekamy i gotowe. Takie danie możemy podać na obiad lub kolację. Składniki: CIASTO NA NALEŚNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody(...)oleju szczypta soli + olej do smażenia FARSZ: filet z kurczaka- gotowany, smażony albo pieczony (u mnie kotleciki z piersi w cieście serowym) pół szklanki kukurydzy konserwowej ok 20 dkg żółtego sera Dodatkowo: ketchup pikantny domowy sos czosnkowy Przepis tutaj (KLIK) *** Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja *** *** Na rozgrzanym oleju smażymy
Blog z Apetytemtecznym zamieszaniu nie zapomnij o chlebie. Mam dzisiaj przepis na szybki chlebek bez drożdży. Z dużą ilością białka: jogurtu i twarogu. Ze zdrowymi ziarenkami: np. siemię lniane i słonecznik. Można też wziąć kminek, sezam, czarnuszkę, chia, mak, dynię lub siekane orzechy. Część mąki pszennej można zastąpić mąką razową. A jeśli lubisz słodką wersję dodaj trochę więcej cukru(...)lniane i słonecznik. Zamieszać i zostawić na 5 minut. 5. W tym czasie okrągłą foremkę wyłożyć papierem. Z ciasta na chlebek uformować kulę i lekko przypłaszczyć. 6. Lekko zwilżyć wodą i posypać ziarenkami. Naciąć ostrym nożem, najlepiej na krzyż. 7. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 30- 35 minut. Sprawdzić patyczkiem. I już znikam, bo kolejny chlebek
dolcevitainmykitchenwersji bez jajek. Pyszne, pachnące cynamonem, idealne na słodkie śniadanie. Ciasto na te placuszki jest znacznie gęstsze od innych jakie do tej pory robiłam. Najlepiej smażyć je małymi porcjami, na niewielkim ogniu, tak, by doszły na spokojnie. Pamiętajmy też, by nie przewracać ich zbyt szybko, a dopiero wówczas, gdy na powierzchni zaczną tworzyć się pęcherze powietrza, lub ciasto(...)były mało słodkie, można je dosłodzić już po upieczeniu, oprószając cukrem pudrem lub skrapiając syropem klonowym. Idealnie smakują z orzechami pekan. 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka cynamonu 1-2 łyżki cukru trzcinowego 1 szkl. mleka w temp. pokojowej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2-3 banany
Smaki Na Talerzumasła 125 g cukru łyżka mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy czereśnie bez pestek Przygotowanie ciasta kruchego Zimne masło posiekać z mąką i cukrem pudrem, na koniec dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, owinąć w folię i mocno schłodzić. Po schłodzeniu jeden kawałek ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach( na tortownice o średnicy(...)dodać do masy serowej. Na podpieczony spód nakładamy pierwszą warstwę masy serowej, na której układamy owoce. Na owoce dajemy drugą warstwę masy serowej i ścieramy na tarce drugą warstwę ciasta. Pieczemy jeszcze 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Artykuł Sernik z czereśniami pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniamasła 125 g cukru łyżka mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy czereśnie bez pestek Przygotowanie ciasta kruchego Zimne masło posiekać z mąką i cukrem pudrem, na koniec dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, owinąć w folię i mocno schłodzić. Po schłodzeniu jeden kawałek ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach( na tortownice o średnicy(...)dodać do masy serowej. Na podpieczony spód nakładamy pierwszą warstwę masy serowej, na której układamy owoce. Na owoce dajemy drugą warstwę masy serowej i ścieramy na tarce drugą warstwę ciasta. Pieczemy jeszcze 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Artykuł Sernik z czereśniami pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaŁosoś w cieście francuskim ze szpinakiem – szybkie i pyszne danie. Obiad dla całej godziny bez brudnych naczyń! Wystarczy 15 minut przygotowań i trochę chęci Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 4 Składniki: 300 g łososia 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 60 g sera mozzarella 100 g mrożonego szpinaku szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej odrobina oliwy 1 łyżeczka(...)mozzarella pokroić w kostkę. Na ciasto francuskie wyłożyć plaster łososia, rybę delikatnie posolić. Na łososia wyłożyć kawałki sera, a na ser szpinak. Szpinak przyprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Ciasto po bokach naciąć i naprzemiennie zawinąć rybę, tworząc gruby warkocz (krok 4.). Tak przygotowany warkocz wysmarować delikatnie oliwą i posypać np. sezamem. Całość piec na papierze do pieczenia przez
KuchniaWeDwoje.plnaszych pierwszych, wspólnie pieczonych pączków minęło już kilka lat i od tego czasu każdego roku robimy ich inną wersję. W tym roku smażyliśmy pączki na kwaśnej śmietanie i planujemy jeszcze zrobić jedne z przepisu Sandry Kotowicz, której kibicowaliśmy w Top Chefie. Dzisiejsze pączki robiło się bardzo przyjemnie i szybko, ciasto było miękkie i plastyczne, a same pączki ładnie się usmażyły(...)pomocą robota kuchennego z hakiem lub ręcznie wyrabiać kilka minut jednolite i sprężyste ciasto. Wlać masło wymieszane z wódką, ponownie wyrobić, aż masło się wchłonie. Drożdżowe ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto na pączki wyłożyć na blat, zagnieść i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawaczką do ciastek
niecodziennikparyodmierzyć składniki i wymieszać ciasto, a potem pomóc w smażeniu (np. nalewać chochlą ciasto na rozgrzaną patelnię, którą trzyma mama). Młodszym przedszkolakom można zlecić smarowanie naleśników nadzieniem. Na końcu zostaje nam rulowanie, które lubią chyba wszystkie dzieci, bez względu na wiek Tutaj znajdziesz przepis na nasze domowe naleśniki. Ciasto w kubku Przygotowanie takiego ciasta to krok w kierunku samowystarczalności(...)nikogo o coś słodkiego, można przygotować sobie samodzielnie! Jest to przepis, z którym powinny sobie bez problemu poradzić dzieci w wieku szkolnym. W dodatku przepis ten pozwala zużyć banana, który być może czeka w plecaku szkolnym na swoje pięć minut Przepis na ciasto w kubku znajdziesz tutaj. Tortille z warzywami Jest to przepis na obiad, który może zrobić dziecko
WiszniówkaMazurek truskawkowy w wersji wegańskiej to kolejna świąteczna propozycja bez jajka i masła Poskładałam w głowie kilka produktów i wyszło z tego całkiem smaczne ciacho z pachnącą truskawkową polewą. Mazurka trzeba przygotować kilka dni wcześniej, ponieważ potrzebuje trochę czasu, aby zmięknąć. Składniki: 2 szklanki mąki Szczypta soli 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 8 łyżek wody 5 łyżek płynnego oleju(...)agaru albo karagenu) Siemię lniane zalewam wodą i mieszam. Wszystkie składniki, łącznie z siemieniem, umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Rozwałkowuję na grubość około 5-6 mm i wykrawam prostokąt. Skrawki wykorzystuję na boczki. Zrobiłam z jednej strony warkocz. Ciasto piekę w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż się lekko zarumieni. Odstawiam do wystygnięcia. Mazurka zawijam szczelnie w folię
Słodki sentymentbardziej, że ten konkurs był rekordowy pod względem przesłanych zdjęć. Poniżej lista wygranych wypieków :) Nagroda główna Blender Braun MQ 785 trafia do Kornelii za przepiękny tort inspirowany przepisem na ciasto Leśny Mech . Nagrodę przyznaję za trud włożony w przygotowanie tortu, kreatywne podejście do tematu i estetykę wykonania :) Gratulacje Kornelio! Dane do wysyłki nagrody prześlij proszę na mój adres mailowy kontakt@ciastkozercy.pl(...)Madlen64 za zdjęcia pełne radości ze wspólnego pieczenia :) Możecie zobaczyć je m.in. w komentarzach pod przepisami na ciasteczka maślane i mazurek z kajmakiem . 2. Kolejny bon trafia do trafia do Miśki za piękne wypieki i dopracowane aranżacje zdjęć :) Możecie zobaczyć je pod wpisami z przepisami na babkę jogurtową i sernik bez spodu . 3. Ostatni z bonów zgarnia Sławomir
Ciastkozercybez którego trudno zrobić placki pieczone na blasze, czy prawdziwy wiejski chleb. Te niedostatki zazwyczaj łatwo zastąpić współczesnymi sprzętami, jednak smak podpowiada nam, że „to nie to samo”. Prawdopodobnie już nigdy nie przekonamy się jak smakują oryginalne paluszki z kminkiem Pani Jadwiga Trojnar z Rudnika nad Sanem, ponieważ do ich formowania wykorzystywała specjalną maszynkę, która pozwalała na pieczenie(...)ponieważ owa tajemnicza maszynka przepadła gdzieś bezpowrotnie. Pozostał jednak stary przepis i doskonały smak paluszków, które mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do czerwonego barszczu. Paluszki piecze się z bardzo popularnego na Podkarpaciu ciasta krucho-drożdżowego, dzięki czemu zachowują świeżość przez kilka dni. Z podanej proporcji wychodzi 2-3 razy więcej paluszków niż na zdjęciach. Paluszki z kminkiem - kuchnia podkarpacka
Trzeci talerz