ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1663/2671)

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem wg Aleex 72

blacie. 2. Po upływie czasu ciasto oprószyć solą, suchymi drożdżami, dodać ziarna słonecznika. Ciasto przez kilka minut dokładnie wyrabiać mikserem z hakowymi mieszadłami. 3. Złożyć ciasto chlebowe: rozciągać je i zakładać na siebie, kilka razy. Składanie ciasta powinno trwać około 5 minut. 4. Ciasto odstawić do wyrastania na 5 godzin. Podczas tej fermentacji ciasto dwukrotnie złożyć: po 10 minutach(...)godzinach od zmiksowania ciasto powinno potroić objętość. 5. Wyrośnięte ciasto, złożyć kolejny raz i uformować z niego owalny bochenek. Owalny koszyczek do wyrastania ciasta oprószyć mąką ryżową (lub pszenną). Uformowany chleb przenieść do koszyka, spodem do góry (wierzch bochenków będzie teraz na spodzie koszyków). Cały koszyczek razem z ciastem umieścić w reklamówce foliowej (by ciasto nie wyschło) i odłożyć

W mojej kuchni
Ciasteczka chałwowe z żurawiną i sezamem 95

szczypta soli   Nastawiamy piekarnik na 160°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.   Do miski przekładamy masło, cukier, mąkę oraz sól – suche składniki rozcieramy z masłem, w palcach, tak jakbyśmy robili kruszonkę, tylko rozcieramy masło jak najdrobniej. Dodajemy jajko i całość wyrabiamy szybką ręką na jednolite i sprężyste ciasto. Odstawiamy na chwilę.   Siekamy składniki – chałwę kroimy

Smaczna Strona
Ucierane orzechowo rabarbarowe 63

Jutro pierwszy dzień maja. Prognozy pogodowe - bez znaczenia. Ani dobre, ani złe. Są szanse na przejaśnienia, ale w tym roku majówka nas nie zachwyci. Chociaż, czy na tle ciemnego, pochmurnego, burze zwiastującego nieba, fioletowe bzy, czysta, jasna zieleń nie wyglądają nawet piękniej? Tak czy inaczej, nawet jeśli niebo zaciągnie się granatem, wybieramy się na coroczny, biało czerwony działkowy zlot(...)mieli okazję przy cieście z rabarbarem. Nie ma odstępstw od tej reguły. Musi być rabarbar w tym dniu. W ucieranym, drożdżowym, w ajerkoniakowym, z kruszonką lub bez. Tym razem prostota podyktowana ciężkim dniem, brakiem czasu i ilością zakupionego rabarbaru. Chyba przesadziłam z ilością tegoż warzywa. Na kompot również wystarczyło. Z reguły puchate i miękkie ciasto poddało się hurtowej ilości

Kronika Piekarnika
Chleb żytni ze słonecznikiem 72

kromeczki. Dobrze się przechowuje, smaczny nawet po czterech dniach, choć jego struktura z czasem troszkę traci na miękkości. Nawet kilkudniowy kroi się bez rozkruszania, posmarowany serkiem, masłem, jest doskonały. Z podanych proporcji wychodzi niewielki bochenek - ja piekłam go w krótkiej keksówce - 22 cm / 9 cm. Składniki: 20 gram drożdży 100 ml letniej wody 100 ml letniego  mleka(...)kruszymy do większej miski, zalewamy wodą wymieszaną z mlekiem i miodem, mieszamy. Wsypujemy mąkę żytnią, sól, olej i mieszamy całość łyżką. Następnie przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy słonecznik. Zagniatamy ciasto ręką - błyskawicznie zagniata się w nieklejącą do dłoni kulę. Miskę z zagniecioną kulą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 40 stopni, Po pół godzinie ciasto powinno znacząco urosnąć. Wyciągamy, raz jeszcze

Kronika Piekarnika
Tort bezowy Ajerkoniak Maltesers 109

przepis na pyszną, kruchą bezę z kremem „ z prądem”. A co, czasem trzeba : ) Beza to fajny sposób na efektowne ciacho , a także metoda na wykorzystanie białek ( pozostałych np. od kruchego ciasta). Ten tort oprócz wyraźnie alkoholowego akcentu ma także specjalny motyw w postaci kruchych czekoladowych chrupek. Pominęłam polewę ( często prowadzi do szybszego zawilgocenia bezy), a czekolada w tym wypadku musiała(...)Składniki na bezę : 4 białka 220 g cukru kryształu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ( z czubem) 1 łyżeczka octu S chłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do sztywnej masy wsypujemy stopniowo po łyżce cukru stale ubijając, aż nie będzie widocznych grudek cukru. Następnie dodajemy mąkę przesianą i ocet. Chwilę miksujemy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy

Domowe ciasta
Rogaliki z różą 104

Rogaliki z różą – pyszne! Bez jajek, bez masła, wegańskie, zdrowe. Bardzo proste do przygotowania, tanie, smaczne i pożywne. Stanowią bardzo porządny deser, ale też są pomysłem na kolację czy śniadanie. Nie trzeba mieć robota kuchennego i tak się udadzą! Rogaliki przygotowałam z mieszanki maki pszennej jasnej i orkiszowej, ale jeśli macie w domu tylko jasną mąkę – też(...)będzie ok! Zobaczcie też przepisy na Kryzysową tartę z dżemem i drożdżowe rogaliki z marmoladą. PRZEPIS ROGALIKI Z RÓŻĄ ciasto: 200g mąki pszennej jasnej 100g mąki orkiszowej jasnej 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki masła roślinnego 0,5 szkl wody nadzienie: słoik marmolady o smaku róży twardej Jak zrobić rogaliki z różą: Zaczynamy

Dorota Smakuje
Makowiec z jabłkami 81

jabłkami to bardzo prosty przepis na świąteczny makowiec bez zawijania, to ogromna ilość maku z bakaliami i polewą czekoladową. W makowcu zawsze w sumie najciekawsza jest masa makowa, a tutaj dostajemy ją w czystej postaci Przepis jest szybki i łatwy, a ciasto naprawdę smaczne. Dołożyłam od siebie spód z kruchego ciasta, a polewę zrobiłam z prawdziwej czekolady. Wykonanie makowca(...)sprawniej Składniki na masę makową: 250 g maku 1/3 kostki masła 2 jajka 1/3 szklanki cukru 4 łyżki kaszy manny 3 jabłka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia bakalie Mak zaparzam i mielę dwa razy. Żółtka ucieram z cukrem i masłem. Do utartej masy dodaję stopniowo mak, a następnie kaszę mannę, miód i proszek do pieczenia

Słodki sentyment
Kokosanka z brzoskwiniami 109

banalne w przygotowaniu ciasto bez miksera. Bardzo elastyczny przepis: do ciasta – bazy możecie dodać dowolne owoce, te świeże (szczególnie w sezonie np. truskawki, maliny, borówki, agrest), mrożone, z puszki, suszone, bakalie wszelakie, mak, kakao lub sezam. Rabarbar wraz z kawałkami dyni też świetnie zatopią się w cieście podkreślając jego smak. Ciasto kokosowe z brzoskwiniami i dżemem poleca się(...)miłych wieczorów SKŁADNIKI: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki wiórków kokosowych 3 jajka 1 szklanka oleju 3/4 szklanki cukru 330 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru z wanilią puszka brzoskwiń – połówek kilka łyżeczek ciemnego dżemu cukier puder do oprószenia Uwagi do przepisu: Ciasto jest na formę 21 x 25 cm lub nieco

Zasmakuj Kuchni
Rustykalna orkiszowa tarta ze śliwkami 91

wymieszać z masłem pokrojonym na małe kawałeczki. Na koniec wbić jajko i zagnieść ciasto. Ukształtować w dysk, owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki  z umytych śliwek usunąć pestki,  przekroić na pół, a większe na ćwiartki ciasto ulożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i cienko rozwałkować. Folię usunąć, ciasto posmarować powidłami i rozłożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KOKOSOWY CHLEBEK BANANOWY (BEZGLUTENOWY) 171

chlebka jest bardziej fit - bez cukru, bez mąki pszennej, bez masła oraz bez glutenu. Ciasto słodzone jest tylko bananami, mąkę pszenną zastępuje mąka kokosowa, a  zamiast masła jest olej kokosowy. Dodatkowo dzięki dodatkowi pasty kokosowej oraz wiórek kokosowych ciasto zyskało kokosowy posmak oraz aromat. Taki chlebek to świetny pomysł na wykorzystanie dojrzałych, czerniejących bananów, które(...)oleju kokosowego Radix-Bis 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki wiórek koksowych Radix-Bis 1/2 szklanki pasty kokosowej Radix-Bis 3 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki kardamonu szczypta soli Wykonanie: Banany obieramy ze skóry, kroimy w plasterki i rozgniatamy widelcem. Olej kokosowy miksujemy razem z pastą kokosową, a następnie dodajemy

Kuchnia MagdaLeny
Zakręcone kruche ciasteczka 118

samo postępujemy z pierwszym kolorowym ciastem. Następnie ciasto z barwnikiem przenosimy na te białe i delikatnie przejeżdżamy po nich wałkiem by się złączyły. Następnie rolujemy je jak roladę , owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem. Rolady pozostawiamy w lodówce na godzinę lub całą noc. Wyciągamy nasze ciasto z lodówki i odwijamy je z folii. Roladę(...)kroimy na ciastka o grubości ok. 1cm i układamy je na blasze wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy je w tempurze 180°C przez ok. 15-20 minut lub aż zaczną nabierać złotego koloru. Po tym czasie odstawiamy je do wystygnięcia. W miseczce umieszczamy cukier puder i stopniowo, po łyżce, dodajemy do niego sok z cytryny tak by powstał gesty

Mostek w kuchni
GRYCZANE CIASTECZKA Z PISTACJAMI 129

pieczenia (bezglutenowy) 3 łyżki oleju kokosowego 3-4 łyżki śmietanki kokosowej (z mleka kokosowego z puszki) 100 g pistacji  Radix-Bis Wykonanie: Pistacje obieramy ze skorupki i drobno siekamy. W misce mieszamy ze sobą mąkę gryczaną z kakao, cukrem kokosowym oraz posiekanymi orzechami pistacjowymi i proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej kokosowy oraz śmietankę kokosową i zagniatamy ciasto

Kuchnia MagdaLeny
Piernik pomidorowy - prosty, rewelacyjny 358

przygotowania i uda się każdemu. Mieszamy suche składniki z mokrymi i do piekarnika. To ciasto bez dodatku jajek, a jest  niebywale puszyste i mięciutkie, wilgotne i bardzo pyszne. Jeśli do przygotowania polewy czekoladowej pominiesz śmietankę otrzymasz ciasto wegańskie. Gotowe ciasto możesz przełożyć powidłami lub upiec z dodatkiem ulubionych bakalii. Teraz właśnie raczymy się wersją z orzechami włoskimi(...)szklanki oleju roślinnego 1/2 szklani ksylitolu/cukru trzcinowego 2 szklanki mąki orkiszowej 1 1/2 łyżki przyprawy piernikowej -  domowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szczypty soli oraz: powidła do posmarowania 100 czekolady (Aldi - Herbe Sahne) 60 ml śmietany 36 lub 18% 1 szklanka to 250 ml Przygotowanie: piekarnik nagrzać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania