Tarta z porzeczkami i bezą. Półkruche ciasto, kwaśne porzeczki i słodka, chrupiąca beza. Do tego przepisu możemy użyć zarówno białych, czarnych, jak i czerwonych owoców. Ja miałam akurat czerwone porzeczki, dzięki którym tarta nabrała pięknego koloru. Kruche ciasto możemy zrobić w malakserze – wtedy placek będzie mniej pracochłonny. Sama tarta jest pyszna – pełna kontrastów i różnych struktur. Możemy podawać(...)wykładam na wierzch papier do pieczenia i wsypuję suchą fasolę lub groch. Podpiekamy tak przygotowany spód przez 10 minut. W tym czasie porzeczki myjemy i pozbawiamy szypułek. Posypujemy je cukrem pudrem i kaszą – delikatnie mieszamy. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i wysypujemy porzeczki. Na wierzch ścieramy na tarce kakaową część ciasta z lodówki. Ponownie podpiekamy
Poezja smakuznacie to koniecznie musicie go wypróbować. To teraz już jeden z moich ulubionych słodkich przepisów. I jak to zazwyczaj na blogu, początek tygodnia rozpoczniemy czymś słodkim. Dzisiaj Tiramisu bez glutenu i cukru. Zdrowe i pyszne! To prawdziwa bomba dla każdego miłośnika kawy i wanilii. Z takim deserem można wygodnie rozłożyć się na hamaku i łyżeczką wcinać go prosto(...)składniki. Wlewamy do niej wcześniej lekko podgrzane mleko i mieszamy. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji takiej jak na naleśniki. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy nasze ciastka. Ich ilość i wielkość zależy od naczynia, w którym będziecie serwować tiramisu, (możecie też użyć foremek silikonowych). Pieczemy je około 15 minut w 180 stopniach. Kiedy ciastka lądują w piekarniku
PaleoLifemoja ma wymiary 23 cm na 33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy. Biszkopt orzechowy: 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą(...)gładkiej piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy bułkę tartą, mąkę, orzechy oraz proszek do pieczenia. Wykładamy na blaszkęwyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy. Beza kokosowa: 5 białek 1 szklanka cukru 20 dag wiórek kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka ubijamy
Cynamonowe szczęścieTylko nie mówcie, że nie lubicie kokosu, bo nie uwierzymy?! W każdym razie... my kochamy tak bardzo, że nie mogłyśmy się zdecydować, jak powinny wyglądać nasze kokosanki ( ciasta kokosowe bez mąki ). Tak więc Panie i Panowie czas spróbować kokosu w dwóch całkiem nowych odsłonach. Jedne chrupiące, drugie wilgotne w środku. Zabawne są, bo choć składniki są praktycznie te same(...)łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowcy - proszek bezglutenowy), - cukier wanilinowy, a najlepiej zmielona laska wanilii, WYKONANIE: Masło zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Dodać pozostałe składniki. Na koniec ubić na sztywno pianę z białek i połączyć obie masy. Wymieszać ręką. Nakładać (na natłuszczony masłem papier do pieczenia) kupki - wielkość zależy od nas. PIECZENIE: 15-20 minut
Wypisz Wymalujidealnie wpasowuje się w sylwestrowe smaki. ZOBACZ PRZEPIS 13. Mini corn dogi Mini corn dogi, czyli parówki smażone w kukurydzianym cieście. Te urocze parówki najlepiej smakują z pomidorowym sosem. ZOBACZ PRZEPIS 14. Pieczarki w cebulowym cieście Pieczarki w cieście z dodatkiem suszonej cebuli, czosnku granulowanego i płatków drożdżowych. ZOBACZ PRZEPIS 15. Sałatka jak Burger Drwala Sałatka inspirowana hitowym Burgerem Drwala(...)Ciasto francuskie ze szpinakiem Z ciastem francuskim możesz przygotować różne szybkie przekąski na Sylwestra. Moja propozycja to ciasto francuskie ze szpinakiem i serem żółtym. ZOBACZ PRZEPIS 22. Sałatka warstwowa Grander KFC Warstwowa sałatka z bułką hamburgerową – czyli sałatka inspirowana znanym burgerem Grander z KFC. To przepis idealny dla wszystkich fanów fast foodów! ZOBACZ PRZEPIS 23. Krążki cebulowe w cieście
Via GustoMamy weekend także czas na ciasto!😎 Zapewne znacie ciasto Brownie, które ma milion odsłon. Ja je dzisiaj wykonałam w nieco zdrowszej wersji bez użycia mąki (jedynie 1 łyżka), w zamian na bazę dałam przepyszną i sycącą kaszę jaglaną. Patrząc na zdjęcie pewnie byście się nie domyśleli, że się tam znajduję.😏 Co ciekawe jeden kawałek ma tylko(...)Masę przekładamy do blaszki (u mnie sylikonowa kwadratowa 25x25 cm) i pieczemy 40 min 180 stopni. 5. Olej rozpuszczamy dodajemy kakao, wodę, słodzik i mieszamy dokładnie do połączenia składników i gładkości polewy. Studzimy i polewamy nasze brownie. Posypujemy wiórkami kokosowymi i orzechami, wstawiamy do lodówki (ciasto musi być ostudzone!). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza całego ciasta (dzielimy przez ilość kawałków
zdrowo i aktywnieMamy weekend także czas na ciasto!😎 Zapewne znacie ciasto Brownie, które ma milion odsłon. Ja je dzisiaj wykonałam w nieco zdrowszej wersji bez użycia mąki (jedynie 1 łyżka), w zamian na bazę dałam przepyszną i sycącą kaszę jaglaną. Patrząc na zdjęcie pewnie byście się nie domyśleli, że się tam znajduję.😏 Co ciekawe jeden kawałek ma tylko(...)Masę przekładamy do blaszki (u mnie sylikonowa kwadratowa 25x25 cm) i pieczemy 40 min 180 stopni. 5. Olej rozpuszczamy dodajemy kakao, wodę, słodzik i mieszamy dokładnie do połączenia składników i gładkości polewy. Studzimy i polewamy nasze brownie. Posypujemy wiórkami kokosowymi i orzechami, wstawiamy do lodówki (ciasto musi być ostudzone!). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza całego ciasta (dzielimy przez ilość kawałków
Zdrowie i pysznie na talerzuubijam. Na koniec dodaję wystygnięte cukierki miętowe i całość mieszam, najpierw delikatnie, później troszkę szybciej do połączenia się składników. Dodatkowo potrzebuję 200 g dżemu z czarnej porzeczki, najlepiej bez cukru. Mogę przystąpić do złożenia tortu w całość. Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, smaruję dżemem, wykładam mus czekoladowy, a na mus kolejny blat biszkoptu, który(...)całym torcie i wyrównuję. Do dekoracji (bok i kwiatek) wykorzystałam 2 czekolady roztopione w kąpieli wodnej. Ażurowy bok wykonałam na grubszej folii (może być też papier do pieczenia ciasta) dociętej na wysokość tortu. Rozpuszczoną i schłodzoną czekoladą (stemperowaną) zrobiłam “esy floresy” na folii. Czekoladę zostawiłam do zastygnięcia, ale tak, żeby była jeszcze plastyczna. Następnie nałożyłam
Słodki sentymentJa nadal mam nadmiar borówek i w końcu mogę powiedzieć, że się ich najadłam solidnie. Nie ma dni bym nie zjadła garści albo dwóch. Taki
Cynamonowe szczęścieJagodowa Moc z Musem Jagodowym Na Białej Czekoladzie z Jogurtem Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka – osobno żółtka i białka 20g kakao bez cukru 70g mąki pszennej (użyłam tortowej) 90g cukru 80ml oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: około 60ml wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Mus jagodowy: 350g umytych jagód (mogą być(...)proszkiem. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać, patrz FILM ). 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić
Mała Cukierenkarazu po wystudzeniu. Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) - przepis: Składniki na ok. 50 pierniczków: Syrop cukrowy: 8 płaskich łyżek cukru 8 łyżek wody kilka kropel soku z cytryny 5 łyżek syropu cukrowego 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao szczypta soli(...)Studzimy. Do dużej misy przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, przyprawę do piernika, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kakao i dodajemy wystudzoną masę maślaną. Lekko mieszamy. Po tym dodajemy syrop cukrowy i ponownie lekko mieszamy. Następnie wbijamy jajo i wyrabiamy na jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby przeszło smakami. Po schłodzeniu w lodówce ciasto będzie dosyć
Kuchnia Łukaszawysypaną mąką, zagnieść ciasto, zagniatać tak długo aż ciasto będzie się odklejać od rąk, ciasto ma być gładkie, bez grudek, ciasto będzie się mocno kleić, ale tak ma być, z czasem ciasto będzie się kleić coraz mniej, nie podsypywać mąką. Można też wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego, około 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem(...)przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia, potrwa to około godziny, ciasto ma podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto w dotyku jest miękkie jak nóżka niemowlaka :) to słowa Elizy :) W międzyczasie przygotować farsz. Składniki na farsz: 1 papryka 1 ząbek czosnku 50 gr sera żółtego 50 gr wydrążonych oliwek (u mnie czarne) Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmielić , tak żeby było widać malutkie
moj przepis nawysypaną mąką, zagnieść ciasto, zagniatać tak długo aż ciasto będzie się odklejać od rąk, ciasto ma być gładkie, bez grudek, ciasto będzie się mocno kleić, ale tak ma być, z czasem ciasto będzie się kleić coraz mniej, nie podsypywać mąką. Można też wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego, około 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem(...)przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia, potrwa to około godziny, ciasto ma podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto w dotyku jest miękkie jak nóżka niemowlaka :) to słowa Elizy :) W międzyczasie przygotować farsz. Składniki na farsz: 1 papryka 1 ząbek czosnku 50 gr sera żółtego 50 gr wydrążonych oliwek (u mnie czarne) Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmielić , tak żeby było widać malutkie
moj przepis nagładkie, bez grudek, ciasto będzie się mocno kleić, ale tak ma być, z czasem ciasto będzie się kleić coraz mniej, nie podsypywać mąką. Można też wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego, około 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia, potrwa to około godziny, ciasto ma podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto w dotyku(...)Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, posmarować farszem, zawinąć jak dywan wzdłuż dłuższego boku, zrobić nacięcie wzdłuż, zostawiając 3-4 cm kawałek nieprzekrojony z jednej strony, poprzeplatać walki tak jak byśmy pletli warkocz. Farsz ma być od góry. wstawić do formy. Odstawić na drugie wyrastanie około 40 min. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. piec około
moj przepis na