smaku zbliżony do tradycyjnego sernika pieczonego z twarogiem. Ma on piankową konsystencję i można go podawać z sosami owocowymi lub w letnie dni z gałką lodów. Sernik z jogurtów greckich jest to odchudzona wersja tego popularnego i smacznego ciasta. Ponadto robi się go zdecydowanie szybciej niż ten tradycyjny. Pomimo iż jest to ciasto niezawierające sera to na pierwszy rzut(...)delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką. Tak przygotowaną masę wylać na blaszkę. Wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 45 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i ciasto pozostawić na 30 minut. Ostudzony sernik z jogurtów greckich przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Polecam wypróbować przepis na sernik z brzoskwiniami . (adsbygoogle
Danka Pichciwaniliowego 50 gram białej czekolady 1/2 banana maliny Metoda: 1. CIASTO: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier brązowy i waniliowy dalej ubijając. Kiedy masa zgęstnieje dodać żółtka, śmietanę i olej, dalej miksować. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować, aż składniki się połączą. Przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem(...)banany i zmiksować blenderem, aż masa powstanie gładka bez grudek. Dodać resztę sok z cytryny. Żelatynę rozrobić w zimnej wodzie. Odstawić do napęcznienia i chwilę podgrzać w mikrofalówce ( ok. 7-10 sekund, aż się roztopi, ale nie może dojść do wrzenia). Dodać do masy i dokładnie wymieszać. Ostygnięte ciasto przekroić na pół. Zrobić poncz. Sok wymieszać z cukrem
Kuchnia Paulettesfunkcją góra/dół bez termoobiegu. Formę o wymiarach 17x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W misce krótko miksujemy (lub mieszamy rózgą) jajka z cukrem, przestudzonym masłem lub olejem i startą marchewką. Wprost do miski z masą jajeczną przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy skórkę z pomarańczową, posiekane(...)morele, pistacje i czekoladę. Krótko miksujemy/mieszamy, tylko do połączenia składników. Przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut, lub do tzw suchego patyczka. Dobrze wystudzone ciasto kroimy poziomo na 2 części. Spód smarujemy powidłami, przykrywamy drugim blatem. POLEWA: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i podgrzewając mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy
cool and mintyUwielbiam te ciasteczka! Piekłam je już mnóstwo razy i w rozmaitych wersjach, tzn. z użyciem różnych mąk. Każda opcja była tak pyszna, że znikała w ciągu jednego wieczoru. W sumie nie ma czego się dziwić, ponieważ ciasteczka niezwykle kuszą samym swoim zapachem. Po spróbowaniu jednego, sięga się po drugie, trzecie, reszta zostaje na później, a po jakimś czasie to może(...)pomocą młynka do kawy. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić na gładką konsystencję. Z ciasta należy uformować kuleczki o wielkości średniego orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i z niewielkimi odstępami umieścić na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia (Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam tłuczkiem do mięsa, dzięki czemu na wierzchu uzyskały ciekawy wzorek.) Ciastka piec
Di gotujeciast często potrzebny jest biszkopt. Problem w tym, że z mąki innej niż biała on nie wyjdzie (a przynajmniej mnie jeszcze nie udało się dokonać takiego wyczynu). Rozwiązaniem okazał się ‚biszkopt’ bez dodatku mąki, bazujący na jajach i serkach śmietankowych (przepis znalazłam tutaj(...)Okazuje się, że smakuje prawie jak zwykły biszkopt. Ba, jest nawet lepszy, bo nie jest taki suchy ;) Składniki: 5 jajek Szczypta soli 150g serka śmietankowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Słodzidło do smaku – u mnie około 100-150g ksylitolu (może być zamienione na erytrol, najlepiej zmielony na cukier puder
Jak gotować i nie zwariowaćJeżeli tak jak ja lubicie piec na ostatnią chwilę, bo lubicie mieć wszystko świeże/ lub nie zdecydowaliście się jeszcze co ma pojawić się na waszym świątecznym stole... dobrze trafiliście. Nie zastanawiajcie się dłużej i pędzicie do kuchni. Nigdy w moim domu nie było tradycji mazurka, jakoś tak, babki były, pasztety, jajka oczywiście, ale mazurka nigdy, do czasu, aż wkroczyłam(...)cynamon szczypta soli Wszystkie składniki na ciasto porządnie zagnieść. Owinąć w folię i schować w lodówce na jakieś 30min. Po tym czasie rozwałkować na kształt prostokąta. Podcinać boki, tak by można z nich uformować brzegi. Zwijamy ze sobą dwa ruloniki, układamy na brzegu i lekko dosiekamy do ciasta, by nie odpadły. Pieczemy ok.15-20min w piekarniku nagrzanym do 200stopni. Studzimy
More food, love and dreamscukier, potem zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy, przesiewamy sypkie składniki-delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20 minut. Studzimy. KREM do garna wlewamy sok, dodajemy budynie-dokładnie mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Powstały budyń studzimy. Masło(...)brzoskwiniową rozpuszczamy w 1,5 szkl wrzątku, dokładnie mieszamy, studzimy. Pojemniki z galaretkami wstawiamy do lodówki żeby się stężały. (ja sobie to zrobiłam wieczorem poprzedniego dnia przed pieczeniem ciasta)Stężałe galaretki kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę-wszystko chwilę miksujemy na najwyższych obrotach, szybko
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Ursa nazwała te pączki "ulepki" i muszę jej przyznać rację. Są okropnie, ale to okropnie słodkie. Samo ciasto jest wspaniałe. Zostawiłam kilka sztuk bez namaczania w syropie i to było to. Jeżeli nie przepadacie za zbytnią słodyczą polecam usmażyć pączki i zamiast moczenia w syropie najzwyczajniej polać lukrem(...)Odstawić do przestudzenia a następnie schować do lodówki na całą noc. W misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodać masło i wyrobić palcami jak kruszonkę. Dodać cukier, jajka i stopniowo dodawać wodę. Wyrobić szybko ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 - 60 minut do lodówki. Stolnicę obsypać delikatnie mąką. Ciasto rozwałkować
Sto kolorów kuchnicukrzycą. ---------- Przepisy zgłoszone do akcji w Mikserze Kulinarnym: Czosnkowo-miodowe podudzia kurczaka Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" Chleb dyniowy na miodzie i zakwasie i "Zostań(...)jeśli kochasz" Zdrowe Rafaello twarogowe Bezglutenowe bounty domowej roboty Domowa nutella, bez laktozy, bez glutenu, bez cukru - najlepsza Pyszne racuchy orkiszowe na sodzie i kefirze, z jabłkami Mini zapiekanki z kaszy jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny Ciasteczka gryczane z masłem orzechowym (bez glutenu, bez mleka) Rozgrzewajaca herbata z pomarańczą i goździkami Wzmacniająca herbata na zimowe
Weekendy w domu i ogrodziełyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20-21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięte ciasto przekroić w poziomie dwa razy ( patrz FILM ). Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. Do nasączenia(...)żeby krem nie był mdły, można dodać 1-2 łyżki alkoholu. Krem przełożyć do woreczka z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton 22) i ozdobić nim wierzch ciasta. 14. Na kremie poukładać czekoladki, bezy i maliny. Udanych wypieków
Mała Cukierenkaśniadanie na słodko , prosty obiad bez mięsa czy lekki i pyszny deser . Z dżemem, karmelizowanymi jabłkami czy tylko posypane cukrem pudrem – w każdej wersji smakują rewelacyjnie! Te puszyste racuchy z jabłkami przygotujecie bez dodatku drożdży, dzięki czemu są gotowe już w 20 minut! Szybkie racuchy z jabłkami – prosty przepis bez drożdży Jestem przekonana(...)racuszki przygotowywane na bazie ciasta drożdżowego . A jak wiemy, drożdże potrzebują czasu na wyrośnięcie i osiągnięcie gotowości do pracy. Na szczęście Wy nie musicie już czekać, aż ciasto odpowiednio wyrośnie. Z tym przepisem przygotujecie równie pyszne , super puszyste i cudownie chrupiące racuchy z jabłkami jak te, które pamiętacie z rodzinnego domu. Dzięki wykorzystaniu proszku do pieczenia , będziecie mogli się
Na-talerzu.plopisem przygotowania. Ciasto składa się z paru elementów, ale każdy z nich z osobna jest bardzo prosty do przygotowania i nie powinien Wam sprawić problemu. Składniki: Biszkopt : 9 jajek 9 łyżek cukru 7,5 łyżek mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki kakao Masa waniliowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru(...)wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą rózgi kuchennej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa waniliowa
Ciastka - domowe słodkościmiodowe blaty zmiękną od kremu. Krem mimo, że cytrynowy wcale nie jest kwaśny, bez obaw! jest przyjemnie orzeźwiający i świetnie się komponuje ze słodką masą orzechową. Gwarantuję to ciasto będzie hitem wśród świątecznych wypieków. Foremka 24/26 cm Ciasto miodowe: 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 50 g masła(...)miodu prawdziwego Sposób przygotowania: Ciasto miodowe: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem pudrem i sodą dokładnie łyżką, dodać pokrojone w kostkę masło, całe jajko oraz żółtko, śmietanę oraz miód, wlać rum, całość zagnieść na jednolite ciasto, owinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180*c , ciasto podzielić na dwie części, wylepić
Wanilia i KardamonKiedy przychodzi ochota na jesienne owoce, zrób ciasto śliwkowe z budyniową pianką. Bardzo delikatne i smaczne ? Uwaga: Szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 200 g masła 4 jajka 1 czubata łyżka cukru pudru 2 łyżki kaszy manny 1 budyń waniliowy 300 g śliwek 1 szklanka cukru Przygotowanie: Z podanej porcji mąki ujmuję(...)wykorzystamy do piany), masło i cukier puder zagniatam tylko do uzyskania konsystencji mokrego piasku. 2 garście ciasta odkładam do 2 łyżek mąki, a resztę ciasta zagniatam. Ciasto będę piekła w blaszce 30 cm x 35 cm. Na papierze do pieczenia rozwałkowuję ciasto na wielkość blaszki i wkładam razem z papierem do blaszki. Blaszkę wstawiam na 15 minut do lodówki
Słodki sentymenterytrol, proszek do pieczenia, cynamon i masło, utrzyj razem składniki. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Wyklej dno silikonowej formy (moja ma 20x20cm) 2/3 ciasta (1/3 zostaw na wierzch). Na spód wysyp jabłka, oprósz cynamonem (żadnego cukru!), a na wierzchu porwij i ułóż resztę ciasta. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ja to ciasto ciasto kroję na 9 kawałków(...)150kcal , węglowodany: 9g, białko: 4g, tłuszcz: 11g Informacje dla diabetyków: w porcji (ok.150g) znajduje się 0,9WW i 1,1 WBT SMACZNEGO! Artykuł Szarlotka dla diabetyka – migdałowe ciasto z jabłkami bez cukru pochodzi z serwisu Dietolog
Dietolog