ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:49/467)

Makowiec sułtański – Makowiec na kruchym cieście z bakaliami 227

cukru wanilinowego 16g 1 łyżka kakao bez cukru 200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów, migdałów i rodzynek) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego Dodatkowo: cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego   Ciasto: 1. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie równe części i wstawić do lodówki na 30 minut. Masa makowa: 2. Mak wsypać do rondelka(...)ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 4. Do maku dodać pianę z jajek, kakao, aromat i bakalie, dokładnie wymieszać. 5. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną schłodzoną częścią ciasta wyłożyć spód blaszki. Na wierzch wyłożyć

Mała Cukierenka
Makowiec sułtański – Makowiec na kruchym cieście z bakaliami 264

cukru wanilinowego 16g 1 łyżka kakao bez cukru 200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów, migdałów i rodzynek) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego Dodatkowo: cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego   Ciasto: 1. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie równe części i wstawić do lodówki na 30 minut. Masa makowa: 2. Mak wsypać do rondelka(...)ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 4. Do maku dodać pianę z jajek, kakao, aromat i bakalie, dokładnie wymieszać. 5. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną schłodzoną częścią ciasta wyłożyć spód blaszki. Na wierzch wyłożyć

Mała Cukierenka
Makowa panienka 411

komponuje się z równie lekkim biszkoptem z dodatkiem maku. Tak właśnie maku! Ci, co śledzą mojego bloga zapewne wiedzą, że nie jestem fanką maku, bab, lukru, bezy i przesłodzonych ciast. Natomiast to ciasto w pełni dostaje moje uznanie. Oczywiście jak to zwykle u mnie bywa zmniejszyłam proporcje cukru praktycznie o połowę, dlatego fani słodkości mogą dodać go więcej, choć(...)żółtku, aż do wyczerpania składników. Do ubitej jednolitej masy jajecznej dodawać stopniowo suche składniki, mleko i olej. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni przez około pół godziny. Krem cytrynowy (możecie również biszkopt przełożyć kremem budyniowym bez soku z cytryn): sok z 3-4 cytryn lub ¾ szklanki cytrynki (zaprawa

Fabryka pomysłów
Sernik ananasowo kokosowy 180

zasadzie to możemy już przelać masę do tortownicy, ale… Podzieliłam masę na dwie części. Do jednej dodałam trochę żółtego barwnika (mogłam dać więcej, bo nie uzyskałam zamierzonego efektu). Zabezpieczoną tortownicę wkładamy do szczelnej, dużej blaszki. Masę wlewamy na środek podpieczonego spodu – na przemian (jasną - żółtą). Oczywiście jeżeli został użyty barwnik. Po wyczerpaniu składników masy do blaszki, w której umieściliśmy(...)folią aluminiową, ale ja polecam worek foliowy do pieczenia indyka. Jest duży, odporny na wysoką temperaturę i oczywiście szczelny. Tortownicę wkładamy na dno worka. Worek obwiązujemy nicią bawełnianą, aby folia się nie ześlizgnęła. Nadmiar folii odcinamy. To mój „patent” przetestowany na niejednym serniku pieczonym w kąpieli wodnej. 4. Masę serową bez obawy wlewamy po sam szczyt tortownicy

mojewypiekiinietylko
Serniczek - Jagielniczek :) bez laktozy, bez glutenu 151

śliwki/daktyle agawa (można zastąpić cukrem) Polewa: 12 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki kakao pół łyżki oleju kokosowego Kruche ciasto Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Następnie przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem kokosowym. Ciasto musi się delikatnie kleić. Jeśli jest zbyt suche należy(...)sparzoną i pokrojoną na drobno skórką. Wszystko dokładnie wymieszałam łyżką. Całą masę jaglaną przełożyłam  na upieczony spód i ponownie wstawiłam do piekarnika na 50 minut, temp. 180°C. Długość pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika, mój jest bardzo prosto, bez żadnych dodatkowych funkcji. Ciasto jest gotowe, kiedy lekko się zarumieni. Polewa Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam

nietadieta
Kostka alpejska 582

dobra rada. Bezy do ciasta muszą być kruche, a nie ciągnące się w środku. Dżem powinien być lekko kwaśny, aby przełamał słodycz masy. Ciasto smakuje najbardziej na drugi dzień. Jeśli macie ochotę na inne moje ciasta to zapraszam tutaj Biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyzki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielić(...)tylko dół blaszki. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Masa kajmakowa 400 g masła 460 g kajmaku 300 g bezów 2 czubate łyżeczki kawy Masło zmiksować na puszystą masę, a następnie dodawać stopniowo kajmak i miksować. Na koniec dodać kawę i pokruszone bezy. Wszystko wymieszać szpatułką. Masa śmietanowa

O kuchni z uczuciem
Proste brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia mojego pomysłu 239

przeglądałam swój przepastny segregator z przepisami i nagle trafiłam na dział z ciastami bez pieczenia. No przecież! Niestety sprawa się skomplikowała przy dobieraniu składników, nie znalazłam nic w domu co by umożliwiło mi wykonanie któregokolwiek przepisu więc postanowiłam improwizować i wykorzystać puszkę brzoskwiń, herbatniki i masę krówkową. Efekt końcowy chyba bardziej zadziwił mamę niż mnie(...)wielkim zdziwieniem po przełknięciu pierwszego kęsu stwierdziła: dobre! - a czy ja Cię truję albo nie dobre rzeczy robię, że się tak dziwisz?!  Rzeczywiście ciasto było bardzo smaczne brzoskwinia ma bardzo delikatny smak więc w połączeniu z karmelem świetnie współgrał. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i szybkie więc polecam go wszystkim.  Składniki:puszka brzoskwiń2 łyżeczki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Szpinakowe babeczki - wiosenny leśny mech 232

puszki  Liście szpinaku (bez ogonków) rozdrobnić blenderem,wbić jajka,wlać olej,dodać cukier i zmiksować wszystko dokładnie. Do zmiksowanej gładkiej masy dodać mąkę i proszek. Wszystko razem wymieszać. Papierowe papilotki umieścić w formie do wypieku muffinek i każdą napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego do 180* C piekarnika i piec 25 minut. Po upieczeniu babeczki wystudzić

Kolorowa kuchnia Elki
Sernik zebra 9834

ciasto - ciasto schłodzić przez 30-60 minut w lodówce - dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz - schłodzonym ciastem wylepić dno formy, wyrównać, nakłuć widelcem, ponownie na krótko schłodzić - piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni - ciasto podpiec przez około 20 minut do zrumienienia się, ostudzić - boki tortownicy można posmarować tłuszczem i wyłożyć paskiem papieru do pieczenia(...)krótko zmiksować - masę serową podzielić na dwie równe części, do jednej dodać przesiane kakao, zmiksować lub wymieszać - na środek podpieczonego ciasta wykładać naprzemiennie masę jasną i ciemną, zaczynając od dwóch łyżek masy jasnej, na jej środek nakładając dwie łyżki masy ciemnej, itd. - masa pod wpływem kolejnych porcji ciasta rozpłynie się lekko na boki, po wyczerpaniu obu rodzajów masy należy lekko

Smakołyki Bereniki
Sernik z bezą kokosową 170

beza kokosowa 6 białek 150 g wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru dodatkowo 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła   Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać zimne masło, posiekać. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, żółtka, zagnieść ciasto. Uformować kulkę, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Blaszkę 25x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)wymieszać do połączenia się składników. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę serową. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez 50 minut. Pod koniec czasu pieczenia sernika ubijamy białka  na sztywną pianę, następnie ciągle miksując, stopniowo wsypujemy cukier. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Bezę kokosową wykładamy na gorący sernik i pieczemy jeszcze

magiczna kuchnia Kasi
Szarlotka pomarańczowa z kruszonką 159

ciasto: 600g. mąki 300g. margaryny 70g. cukru pudru 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa: 2,5kg. jabłek skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z połówki pomarańczy 4 łyżki bułki tartej cukier - do smaku (ok. 2 łyżki) Forma:  blaszka o wym. dna 22 x 37 cm. Oczyszczone jabłka pokroić na nie duże kawałki i uprażyć(...)podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na połowę. Jedną część podzielić na mniejsze kawałki i włożyć do zamrażalnika. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, rozprowadzić cienką warstwę ciasta na papierze, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku ok. 10 - 13 min. w temp. ok.180*C  (aż będzie miało lekko złoty kolor). Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową, zamrożone wcześniej ciasto zetrzeć

Lubię to gotuję
ORZECHOWIEC NA MIODOWYM CIEŚCIE 1343

krokant orzechowy, pieczemy 20 min w 180 stopniach. Ciasta bez orzechów pieczemy 15 min, studzimy, po wystudzeniu nasączamy herbatą. Krem gotowany: W ½ szkl. rozrabiamy mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy budyń i zagotowujemy. Do gorącego budyniu dodajemy cukry waniliowe oraz masło i margarynę, miksujemy do połączenia składników. Gorącą masą przekładamy nasączone blaty ciasta, na wierzchu układamy ciasto

słodki bratek
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową 176

łyżeczek cukru2 łyżeczki masła2 łyżki mlekaWykonanie:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i szczyptą soli. Wszystko dokładnie miksujemy.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem

Kulinarne przygody Gatity
Mambo number 5, czyli płaskie cycki murzynki- ciasto biszkoptowe o 5ciu smakach, z kremem budyniowym, bananami, makiem, kokosem 540

Jeszcze chwilę ubijamy. Po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 20 minuty. Masa budyniowo- bananowa: 6 żółtek ½ szklanki cukru 2 budynie waniliowe 750 mleka 200g masła 82% (bez dodatku oleju) 3 banany 1/3 szklanki spirytusu lub wódki Odlewamy 1/2 szklanki mleka(...)trochu zimny budyń. Ucieramy tak długo, aż powstanie jednolita masa, po czym odkładamy około 2 łyżek kremu do dekoracji. Banany kroimy w kosteczki około 5mmx5mm, a następnie skrapiamy alkoholem i mieszamy. (Alkohol powoduje, że banany nie czernieją). Następnie dodajemy je do gotowego kremu budyniowego i całość mieszamy łyżką. Masa makowo- kokosowa: 6 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka maku

Smakowy Raj