ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:298/467)

Miodowe ciasto z orzechami laskowymi 115

zrobi. A nawet dwa ciasta. Już nie chciałem jej mówić, że trochę to bez sensu, bo przecież jak przyjaciel wyjeżdża na długi czas to nie będziemy się ciastem zajadać tylko nawalimy się konkretnie jak za dawnych czasów. Ale pomyślałem, że jak chce robić te ciasta to niech robi, w sumie co jej będę zabraniał. A wracając do tego nawalenia(...)nowy biznes się sponiewieraliśmy ;) A ciasto też jednak się przydało. Madzia zrobiła to właśnie tytułowe ciasto miodowe i biszkopt z masą orzechową. Teraz więc przepis na miodowe ciasto z orzechami laskowymi. I Madzia przeprasza, bo nie pamięta skąd ten przepis wzięła. Jak to Madzia... :) Na tortownicę 24 cm: Ciasto: 250 g margaryny do pieczenia 220 g płynnego miodu

Marder&Marder Manufacture
Tarta dyniowa z ricottą i cynamonem 159

Ciasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy. Puree z dyni:  1 mała dynia Dynię umyć pokroić na mniejsze kawałki. Skórką w dół ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec(...)jajka i miksować tylko do połączenia składników. Na końcu wymieszać z puree dyniowym. Wystudzony spód wysypać cynamonem i gałką . Masę równo rozłożyć na spodzie. Piec  35-40 minut lub do ścięcia masy, w 180*C. Podawać z małą bezą. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Miodownik z kremem z kaszy manny 977

wyobrażam sobie Świąt Bożego narodzenia bez miodownika;) Co prawda w moim domu ciasto to nigdy nie było tradycją, jednak ja od kilku lat co roku piekę je na Święta. Nie wiem dlaczego, ale to ciasto zawsze znika jako pierwsze:) foremka 25x36cmCiasto:   2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki miodu(...)ąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, miód, jajka i margarynę. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto podzielić na trzy części. Każdą wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Nakłuć widelcem. Każdą część piec około 10 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem:  1/2 słoika dżemu z czarnej

Z miłości do słodkości
Czy to jeszcze sezon na jabłka...? 174

które uwielbiam. Z budyniem cynamonowym, a takiego jeszcze nie jadłam. Wszystko zamknięte w dwukolorowym cieście, z którym nawet ja dałam sobie radę bez problemu.C. stwierdził, że to ciasto jest zupełnie inne od tych, które zazwyczaj piekę. Na ciepło pochłonął dwa spore kawałki, i to tylko dlatego, że więcej nie pozwoliłam. Spróbujcie, u Was też zniknie błyskawicznie.Jabłecznik z budyniem(...)pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny.Masło rozpuścić i przestudzić.Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać masło, cały czas miksując. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi wysmarować masłem.Wyłożyć do formy połowę ciasta. Na cieście równomiernie rozłożyć jabłka, na nich rozsmarować budyń. Do pozostałego ciasta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki bez mleka 291

Drożdżowe bułeczki zawijane z owocami. Idealne na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Celowo ciasto przygotowane bez mleka dla wszystkich nietolerujących laktozy lub białka. Składniki: 0,3 kg mąki  0,3 szklanki cukru 1-2 żółtka pół szklanki wody  0,3 szklanki oleju 15 g świeżych drożdży świeże owoce lub konfitura   Zaczynamy od rozpuszczenia(...)gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon

prawdziwe jedzenie
CHLEBEK BANANOWO-ORZECHOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 197

bananowa- ja tak właśnie zajadałam.Ciasto jest bardzo łatwe do wykonania. Nie wymaga nawet użycia miksera. Potrzebujemy dwóch misek i łyżki do wymieszania składników. Postępujemy podobnie jak przy muffinkach. Osobno składniki suche, osobno mokre. Przepis na formę, keksówkę, ok.26cm. Ja piekłam w ciemnej blaszce (ma to znaczenie przy czasie pieczenia, w jasnej piecze się dłużej)Składniki:- 180g mąki orkiszowej(...)patelni, cały czas mieszając. Zdjąć z palnika i wystudzić.W jednej misce mieszamy suche składniki, tj. mąki, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz ksylitol.W drugiej misce mieszamy roztrzepane lekko jajka, przestudzone masło oraz rozduszone widelcem banany.Mieszamy obydwie masy (ja dodałam suche składniki do mokrych, powinno być odwotnie, więc myślę iż nie ma to znaczenia), do połączenia składników

Smaczne Zdrowe
BROWNIE Z MIĘTĄ I ALKOHOLEM. 147

spróbować, będąc z nią w Krakowie z powodu Wielkiego Finału 9. Małopolskiego Festiwalu Smaku.Tak mi zasmakowały, że nie byłabym sobą, nie popełniając ich u siebie. Też nie obeszłoby się bez małych zmian.Czekolada idealnie pasuje do mięty. Połączenie tak znane, odkąd tylko pamiętam. Połączenie przez wielu lubiane. Nie omieszkam nigdyzjeść sobie lodów miętowych z kawałkami czekolady czy też nie oprę(...)Masa nie może być gorąca, aby białko się nie ścięło.  Za pomocą trzepaczki dokładnie mieszam, aby powstała jednolita masa. Wlewam olej, znów mieszam. Wsypuję cukier, dokładnie mieszam. Następnie przesiewam mąkę z solą (Osobiście użyłam do tego celu miksera). Czekoladę mleczną i deserową kruszę. Miętę siekam drobno. Oba składniki wrzucam do masy, mieszam całość. Formę wyścielam papierem do pieczenia

W kuchni Karmel-itki
Sernik dla dorosłych. Porzeczkowo-ajerkoniakowy 174

ciast! Szczególną słabość mam do ajerkoniaku. Ten gęsty likier kojarzy mi się głównie z Wielkanocą, pewnie przez swój uroczo kurczaczkowy kolor. Skąd wzięło mi się połączenie z czaną porzeczką...? Nie wiem, ale chodziło za mną od dawna, i niecierpliwie czekałam, aż nadejdzie odpowiednia chwila na przygotowanie sernika w tych smakach. Wyszło jeszcze lepiej, niż się spodziewałam. Kremowa, lekko kwaskowata masa(...)przestudzić, wymieszać z ciasteczkami. Ugnieść na dnie tortownicy, schłodzić w czasie przygotowania masy serowej. Porzeczki zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Zmiksować z twarogiem, kremówką, cukrem, sokiem z cytryny, mąką ziemniaczaną, jajkami i likierem na gładką masę, tylko do połączenia składników. Masę przelać na spód. Piec w 140 st. C. przez 45 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Żelatynę namoczyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Torcik śmietanowo-malinowy bez pieczenia 148

samo cieszę się z gotowania :D  Na tą okazję przygotowałam torcik,  nie lada torcik, bo jest to torcik z niespodzianką w środku, jest on bez pieczenia, co w okresie letnim jest zbawienne, ma w środku maliny, które możemy zastąpić dowolnymi, ulubionymi owocami, a co najważniejsze smakuje każdemu :D no i jest(...)ładnie się połączy. Schłodzoną kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier puder i cukier wanilinowy, jeszcze chwilę miksować a na samym końcu połączyć śmietanę z żelatyną. Przelać masę na stężałą galaretkę i wyrównać. Śmietana powinna pokryć całą powierzchnię galaretki  (u mnie nie pokryła całej galaretki, ponieważ było za gorąco i śmietana nie chciała się

Malinowo w kuchni
Marchewkowe ciasto, przysmak bez mąki i cukru 179

Jesteś na diecie i masz ochotę na coś słodkiego? znam to uczucie bardzo dobrze, zwłaszcza dzisiaj gdy wyjątkowo mam ochotę żeby zjeść coś "zakazanego". W takich

ciastkarnia na kruchym spodzie
Korzenne ciasto z czekoladowymi kropelkami 187

pyszne, przygotowuje się je naprawdę szybko i to bez użycia miksera. Do tego ten zapach podczas pieczenia… aż chce się jeść. Przepis na korzenne ciasto z czekoladowymi kropelkami polecam Wam na co dzień, jak i od święta. Ja swoje przygotowałam specjalnie na przyjazd mojej siostry, która uwielbia takie ciasta. Spróbujcie i Wy. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej(...)całość mieszamy. Następnie dolewamy olej, znów mieszamy. Na koniec dodajemy oba rodzaje dżemu. Znów wszystko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy (prostokątnej lub kwadratowej). Następnie posypujemy naszą masę kropelkami czekoladowymi (u mnie dwie małe garści, czyli około 2 łyżki kropelek). Ciasto pieczemy około 45 minut w nagrzanym

Słodkie okruszki
Pączki z piekarnika 405

mikserem, na puszystą masę. Mąkę, utarte żółtka, wyrośnięte drożdże, cukier waniliowy i sól łączymy i wyrabiamy mikserem z hakiem. Gdy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek miski, wlewamy roztopione, letnie masło i nadal wyrabiamy, do momentu połączenia się składników. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Tym razem na 1 godzinę. Ciasto powinno, co najmniej, podwoić(...)przykrywać. Ponieważ moje pączki rosną w piekarniku, po wyrośnięciu, wyjmuję je i nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni. Pączki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut (grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu). Pączki wyjmujemy, gdy są ładnie zarumienione i mają ładny, brązowy kolor.  Po wyjęciu z piekarnika, pączki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Smak mojego domu
Tiramisu 1167

mniej, w zależności od tego, jak bardzo kawowe ma być nasze tiramisu)* 2 łyżki rumu (opcjonalnie) Biszkopt bez mąki (przepis TUTAJ ) Gorzka czekolada min. 70% (około 1-2 kostki) *można użyć kawy smakowej   Przygotowanie: Najpierw trzeba przygotować nasze ciasto – Oopsie. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, bo musi mieć czas, żeby ostygnąć. Dzień wcześniej lub około 1-2 godziny(...)musi ostygnąć – najlepiej trzymać w lodówce przez ½ godziny lub więcej). Żółtka ze słodzikiem i mlekiem ubijamy nad kąpielą wodną – na średnim ogniu. Masę trzeba ciągle ubijać, żeby nie wyszła nam jajecznica ;) Ubijamy i ubijamy aż masa zrobi się lekka i puszysta, a potem jeszcze przez około minutę. To ubijanie chwilę nam zajmie, ale warto! Sam ten krem powinien być trochę

Jak gotować i nie zwariować