ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:147/467)

Sernik - delikatny, puszysty, z kokosową nutą... 338

końcu udało się! Zdjęcia są i mogę podzielić się z Wami przepisem na najlepszy sernik!   Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 1 jajko 0,5 kostki masła/margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (całe wiadereczko) 5 żółtek 1 szklanka cukru budyń śmietankowy/waniliowy 2 szklanki mleka

dobra gospodyni dom wesołym czyni
La szalup de pudding 150

szalupy”: Opakowanie ciasta francuskiego Forma do muffinów Wykonanie: Ciasto dzielimy na w miarę równe kwadraty, formę do muffinów obracamy do góry nogami. Nakładamy każdy kawałek ciasta francuskiego na wystającą część formy, delikatnie dociskając spód, aby podczas pieczenia „szalupy” za bardzo się nie skurczyły i dało się do nich nałożyć masę budyniową. Patrz zdjęcie. Wstawiamy do nagrzanego

gutfut
Muffinki owieczki 1222

wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, do momentu połączenia się składników. Dodać pastę lub aromat, ⅓ ilości mąki i wymieszać. Wlać ⅓ ilości mleka, wymieszać. Znowu ⅓ mąki i znowu ⅓ mleka, aż do wyczerpania całości obu składników. Następnie ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej(...)papierowymi papilotkami, wypełniając je do ¾ wysokości (fot.1) . Piec w temperaturze 180°C (bez termoobiegu) przez 25-30 minut  (fot.2) . Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia na kratce. Teraz czas na krem. Do wysokiego naczynia wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić, ale nie do momentu, żeby była sztywna. Ma zostać lekko luźna. Dodać serek mascarpone

Świat Ciasta
Babeczki kawowo - marcepanowe . 175

Mąka ta została Laureatem znaku Jakość Tradycja .Prawdziwa, tradycyjna mąka pszenna, wyprodukowana bez dodatku spulchniaczy, konserwantów, substancji wybielających czy suchego glutenu. Postanowiłam dzisiaj przygotować przepyszne babeczki kawowo - marcepanowe z kremem kawowo - mascarpone.   Zapraszam bo są pyszne :) Składniki na ciasto : 100 gram surowej masy marcepanowej 3 białka 120 g cukru 3 żółtka 120 g masła 2 łyżeczki kawy(...)rozpuszczalnej 75 g kwaśnej śmietany 13o g  Mąki pszennej tradycyjnej  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia na czubek noża sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  Krem : 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki letniej wody 400 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 100 g cukru 2  śmietany  fix  Wykonanie : Do jednej miski

Sama słodycz i szczypta chili
miodowe dzwoneczki 141

lekko przestudzić. Mąkę przesiać z sodą i przyprawą, dodać jajko, masę miodową i zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany). Owinąć je w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wycinać foremką ciastka. piec na papierze do pieczenia przez około 10 minut w temperaturze 200*C. Po wystudzeniu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem 205

oraz olej i mieszamy łyżką, aż otrzymamy jednolitą, lepiącą masę. Nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po tym czasie ponownie mieszamy łyżką, aby odgazować ciasto. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie smarujemy wierzch papieru olejem za pomocą pędzelka. Wkładamy ciasto. Mokrą dłonią wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)minut, następnie zwiększamy temperaturę do 190°C z termoobiegiem (200°C bez termoobiegu) i pieczemy jeszcze ok. 50 minut. W czasie pieczenia można pryskać chlebek wodą, aby wytworzyła się chrupiąca skórka, ale nie jest to konieczne. Post Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Pieczenie ciast - od czego by tu zacząć? Porady dla początkujących 209

upiec gotową już masę na ciasto, powinniśmy ją wkładać do lekko nagrzanego piekarnika, a następnie podnieść temperaturę do wymaganej w przepisie, (nie dotyczy to ciast kruchych i francuskich - w tym przypadku piekarnik powinien być mocno nagrzany, aby masło szybko z nich wyparowało), Nie powinniśmy otwierać piekarnika podczas pieczenia ciasta - możemy to zrobić pod sam koniec pieczenia, żeby upewnić(...)się patyczkiem czy ciasto nie jest surowe (jeśli patyczek jest suchy, bez przylepionych grudek ciasta - oznacza to ciasto upieczone), Jeśli używamy jabłek do ciasta - należy skropić je sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały, jeśli używamy cynamonu taka zmiana koloru nie powinna przeszkadzać, Jeśli do ciasta używamy orzechów, zamiast kroić je nożem możemy zmiażdżyć wałkiem, Jeśli przygotowujemy ciasto kokosowe - należy

psgotujemy
TORCIK BANANOWO-KARMELOWY 159

mamy. A ciasto dla mamy musi mieć w sobie to, co mama lubi. A mama lubi słodkości, lubi banany, lubi karmel. Nic więcej chyba już nie trzeba ;) Wszystkiego najlepszego Mamo!  TORCIK BANANOWO-KARMELOWY przepis własny // forma 18x18cm ~3 jajka ~3 łyżki mąki pszennej ~3 łyżki cukru ~łyżeczka proszku do pieczenia ~300g (1 pełna szklanka) masy krówkowej z puszki

chili & sugar
Czekoladowa pianka /sernik/ 136

szklanki, najlepiej spróbować surowe ciasto) Sposób przygotowania: Żółtka, budyń, mleko, aromat, stewię miksujemy na największych obrotach przez około minutę dodajemy ser, miksujemy białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy pianę z białek do pozostałej masy i delikatnie wszystko mieszamy wlewamy ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 60 minut w temperaturze

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciastka musli 145

Sposób przygotowania: Białka miksujemy na sztywną pianę do musli dodajemy odżywkę, żółtko, ubite białka, mieszamy odstawiamy ciasto na kilka minut (około 5), aż płatki napęcznieją przy pomocy łyżki wykładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (uprzedzam, że to wymaga cierpliwości bo masa słabo się lepi i ciastka się rozklejają, jednak po upieczeniu będą trzymać się kupy:)) pieczemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto Popapraniec 386

trochę mniej Na mus jabłkowy: 6 dużych jabłek 1 galaretka (u mnie cytrynowa) Przygotowanie: Ciasto: Białka ubić na sztywno, następnie dodać po jednym żółtku i powoli wlać olej. Mąkę wymieszać z cukrem, z proszkiem do pieczenia, kakao i wiórkami koksowymi. Stopniowo dodawać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Piec

Fabryka pomysłów
Ciasto z bananami i gorzką czekoladą. 243

zawsze mam w domu jakieś niechciane ,zapomniane banany .Dziś bez kakao ,z samą czekoladą gorzką ,lekko klejące od bananów ,aromatyczne ciasto .Zapraszam. Składniki : 150 g gorzkiej czekolady 150 g miękkiego masła 100 g cukru trzcinowego 3 jajka ,w temperaturze pokojowej 180 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 bardzo dojrzałe banany Czekoladę(...)rozpuścić w kąpieli wodnej ,ostudzić . Masło ubić mikserem z cukrem na puszystą masę . Dodawać po jednym jajku i nadal ubijać .Mąkę przesiać z sodą i proszkiem i w trzech częściach dodać do masy ,krótko zmiksować .Na koniec dodać rozpuszczoną ,przestudzoną czekoladę i zgniecione widelcem banany ,wymieszać łyżką. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut

Ladylaura.
Szwajcarska czekolada :) 206

etapy 1. nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, grzanie góra dół, bez termoobiegu 2. rozpuszczamy czekoladę z masłem, studzimy 3. ubijamy 3 jajka z cukrem 4. łączymy obie masy jajeczną i czekoladową i wkręcamy 6 łyżek mąki 5. powstałą masę wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15 minut 6. ser łączymy z kajmakiem i dwoma jajkami. Dodajemy(...)jedną łyżkę mąki, orzechy i suszoną żurawinę. 7. obniżamy temperaturę do 160 stopni 8. wyciągamy ciasto czekoladowe, „płaszczymy” powstałe wybrzuszenia na cieście 9. na ciepłe ciasto wylewamy masę serową 10. łyżką wykładamy konfiturę wiśniową na masę serową (takimi szlaczkami :)) 11. wsadzamy do pieca na 25 min. 12. studzimy przy uchylonym piekarniku 13. po ostudzeniu wsadzamy na 2-3 godz

ladykitchen
Mini tarty czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą 168

powidła śliwkowe bez cukru KROKUS  beza 4 białka (jajka L) szklanka cukru Przygotowanie: Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką masę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tart smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą albo kaszą manną. Ciasto dzielimy na 10 części, każdą rozwałkowujemy i wykładamy ciastem  formę dociskając(...)spodu i ścianek, na każdą formę układamy papier pergaminowy i obciążamy np. fasolą. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 C. Studzimy spody i smarujemy po jednej łyżce powidłami. W misce ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając dodajemy cukier aby się dobrze połączył. Białkami smarujemy placki i pieczemy w temperaturze 160 C przez 10-15 minut, aż się zarumienią

Niezły Młynek
Ciasto pychotka lub jak kto woli Pani Walewska po mojemu. 163

łyżki wiórek. Dlaczego dałam kokos do piany? Dlatego, że nie lubię bezy, a wiórki robią z tej masy coś całkiem innego. Taką pianę rozkładamy równo na obie blaszki, a jedną z nich  posypujemy na koniec odłożonymi wiórkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy 10 - 15 minut aż się wierzch zrumieni. Masło w temperaturze pokojowej  ucieramy(...)cukrem pudrem aż zbieleje. Cały czas miksujemy i dodajemy stopniowo mleko w proszku, a następnie alkohol. Taką masą smarujemy jeden placek, przykrywamy drugim ( tym posypanym kokosem) lekko dociskamy i odstawiamy ( najlepiej na noc) do schłodzenia. Ciasto robi się naprawdę szybko, ciastka ułatwiają pracę, do tego najszybszy i niezawodny oraz smaczny krem. Nigdy mnie jeszcze nie zawiódł, zawsze stabilny, smaczny

Dieta moja pasja
Zielona Kwaśna TartA Agrestowa! 213

cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kisiel cytrynowy Beza: 3 białka 1 kubek cukru 2 łyżeczki białego octu winnego Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je i wylepiamy nim formę do tarty(...)Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier, kiedy masa będzie lśniąca i jednolita delikatnie dolewamy ocet. Na podpieczony spód od tarty wykładamy nadzienie agrestowe. Na nie dużą łyżką pianę bezową.  Z powrotem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i pieczemy jeszcze przez 25 minut, do zrumienienia bezy.  Smacznego :) P.S agrest którego używamy do tarty może być

Luźna Kuchnia
Sernik pod pierzynką z pianki 154

wanilią na puszystą masę, dodaj po kolei żółtka i ciągle ubijając sok z cytryny. Teraz kolej na ser twarogowy, dodawaj po jednej łyżce, następnie budynie i na bardzo wolnych obrotach mleko. Masa jest rzadka i taka powinna być. Wylej ją na formę 20 x 30 cm  wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez godzinę w 170-175 °C góra(...)koniec tego czasu ubij na bardzo sztywno białka z cukrem i solą.  Rozsmaruj je delikatnie na gorącym serniku, zrób wzorki widelcem i piecz kolejne 15-20 minut.  Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w zamknięciu na 15 minut. Potem uchyl piekarnik na jeszcze 20 minut po czym wyjmij ciasto do całkowitego ostygnięcia. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
CYTRYNOWY PUSZEK 170

Delikatne puszyste biało ciemne ciasto, identyczne jak w Oczach Carycy a pomiędzy nim bajecznie puszysta cytrynowa masa. SKŁADNIKI Ciasto jasne: 6 białek 0,5 szklanki cukru

RAROSSA
Binenstich mit Apfelfülung 164

mleka)200 ml mleka+50 ml2 łyżki cukru250 g twarożku  Masa jabłkowa:800 g jabłek2 łyżki soku z cytryny1,5 łyżki mąki ziemniaczanej50 ml wody Składniki na polewę miodowo-migdałową:75 g masła30 ml mleka 70 g cukru2 łyżki miodu130 g płatków migdałowychWykonanie:składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie miksera i zagnieść do połączenia składników.Masło pokroić(...)kawałeczku masła,bez przerwy.W pewnym momencie może się wydawać,że ciasto się owarzyło.Zagniatać dalej,ciasto wchłonie całe masło,stanie się sprężyste i błyszczące.Przykryć misę folią i odstawić do podwojenia objętości.wyrośniete ciasto rozwałkować na blacie lekko posypanym mąką na wielkość i kształt blaszki.Powinno być równej grubości.Ułożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia,bok posmarpwać masłem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ciasto tortowe 262

cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia na biszkopt ciemny: 3 jajka 1/2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jasną: 300 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 100 g gorzkiej czekolady puszka brzoskwiń 2 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny na masę ciemną: 350 ml kremówki 150 g czekolady(...)Brzoskwinie pokroić na drobne kawałeczki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wymieszać z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i dodać do masy śmietanowej. Delikatnie wmieszać czekoladę i brzoskwinie.  Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.  Przykryć ciemnym biszkoptem zanim masa stężeje, w innym wypadku później ciasto będzie się rozwarstwiać.  Przygotować masę ciemną: czekoladę połamać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik bez pieczenia na płatkach kukurydzianych 169

Pyszny, delikatny, leciutki serniczek bez pieczenia na mocno chrupiącym spodzie z płatków kukurydzianych. Jest łatwy w przygotowaniu i szybko się go robi. Sernik dodatkowo

magiczna kuchnia Kasi
Torcik czekoladowy z cukierkami czekoladowymi 221

proszku, śmietankę 36% z kartoniku i (co nadaje mu chyba najwięcej wdzięku) cukierki czekoladowe z masą karmelowo-orzechową. Muszę przyznać, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Na pewno bez problemu uda Wam się ten smak powtórzyć w domu, dlatego koniecznie wypróbujcie poniższy przepis.Składniki:4 jajka100 g mąki2 łyżki kakao1/2 łyżeczki cynamonu100 g cukrułyżeczka proszku do pieczenia400 ml śmietanki(...)uzyskania puszystej piany (masa powinna potroić swoją objętość). W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem, następnie partiami dosypujemy otrzymaną mieszankę do ubitych jajek – lekko mieszamy.Gotową masę przekładamy do małej torownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 17 cm śr.) i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około

Słodkie Przyjemności
Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki 856

polewa czekoladowa i słupki migdałów. Ten Sernik piekę najczęściej dzień przed Wigilią, gdyż jest najlepszy po 1-2 dniach od upieczenia. 2. Seromakowiec na kruchym spodzie / Seromak- ciasto, które łączy w sobie ser, mak i kruche ciasto. Jeśli ktoś uwielbia serniki lub makowce, to w tym przepisie znajdzie połączenie tych dwóch ciasta, ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, jest niezwykle(...)mieć idealną, aksamitną, kremową konsystencję. 5. Ciasto sernikowe z beząciasto przygotowane podobne do Japanese Cotton Cheesecake z bezą i poziomkami. Można zatrzymać się na etapie przygotowania ciasta z 3 składników i nie dawać bezy, zaoszczędzimy wtedy godzinę, możemy posypać ciasto cukrem pudrem lub posmarować owocami. Ale beza i owoce dodają ciastu smaku i poprawiają wizualnie jego wygląd

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Proste urodzinowe ciasto czekoladowe 313

Księdze z Wypiekami”!!   Przepis na proste urodzinowe ciasto czekoladowe Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 160g masła w temperaturze pokojowej 190g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 jajka 3 łyżki oleju 40g dobrego, ciemnego kakao bez cukru 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Polewa: 100ml śmietanki kremówki(...)mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 4. Do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i krótko wymieszać. 5. Kakao zalać 4 łyżkami wrzącej wody, wymieszać. Dodać olej, powstanie gęsta „papka”. Dodać ją do ciasta i wymieszać mikserem do połączenia składników w jednolitą masę. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy

Mała Cukierenka
Proste urodzinowe ciasto czekoladowe 303

Księdze z Wypiekami”!!   Przepis na proste urodzinowe ciasto czekoladowe Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 160g masła w temperaturze pokojowej 190g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 jajka 3 łyżki oleju 40g dobrego, ciemnego kakao bez cukru 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Polewa: 100ml śmietanki kremówki(...)mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 4. Do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i krótko wymieszać. 5. Kakao zalać 4 łyżkami wrzącej wody, wymieszać. Dodać olej, powstanie gęsta „papka”. Dodać ją do ciasta i wymieszać mikserem do połączenia składników w jednolitą masę. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy

Mała Cukierenka
Pomarańczowy sernik wegański z jagodami, bez glutenu, bez cukru 244

Kitchen bake school).   Zapraszam na FILM .   Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});     Pomarańczowy sernik wegański z jagodami, bez glutenu, bez cukru Składniki: Spód: 280g orzechów (użyłam włoskich) 180g suszonych daktyli szczypta soli Środek: 500g orzechów nerkowca 180ml świeżego soku pomarańczowego 120ml syropu z agawy lub syropu klonowego 150ml roztopionego(...)odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. 2. Do blendera wsypujemy daktyle, orzechy i miksujemy ( patrz FILM ). Dodajemy sól, miksujemy. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożyłam tylko dno) i wyrównujemy. Środek: 3. Składniki na środek ciasta przekładamy do blendera, oprócz skórki pomarańczowej i miksujemy na gładko ( patrz FILM ). Do masy dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy

Mała Cukierenka
MUFFINKI CZEKOLADOWE 158

czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników w jednolitą masę. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy cukier i jajka. Miksujemy lub mieszamy rózgą. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy mokre składniki. Powoli, delikatnie mieszamy szpatułką. Tylko do połączenia składników. Przygotowanym ciastem, w równych porcjach, napełniamy papilotki.  Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy

cool and minty
bananowiec z kremem karpatkowym 921

przedszkola córeczki, która koniecznie chciała ciasto z galaretką. Tym razem piankę zastąpiłam kremem karpatkowym i trochę zmieniłam kolejność warstw. Wyszło z tego coś całkiem nowego i pysznego. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 i 1/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę bananową: 5 dobrze dojrzałych bananów 100 g masła

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Przekładaniec orzechowy 697

tutaj . Najlepiej smakuje na 2 -3 dzień gdy ciasto zmięknie od masy i wszystkie smaki się idealnie połączą. Ciasto robiłam bez zmian przepisu ale kolejnym razem z pewnością posmaruję placki grubszą warstwa dżemu,żeby był bardziej wyczuwalny. Ciasto pięknie się prezentuje, jest podzielne i zachwyca gości :) Ciasto jasne: 3 3/4 szkl. (500 g) mąki pszennej 1/2 szkl(...)cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna 1 jajko 3 łyżki śmietany 18% 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, a następnie odstawiamy je do lodówki na co najmniej 30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto ciemne: 2 1/4 szkl. (300 g )mąki pszennej 3/4 margaryny 1/2 szkl. (100 g) cukru 1 cukier waniliowy 2 żółtka

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
PANI WALEWSKA / PYCHOTKA – ciasto bez pieczenia 531

Dziś znów będzie słodko! Zapraszam Was na przepyszne ciasto bez pieczenia , na herbatnikach, z obłędnym kremem budyniowym i powidłami śliwkowym , które rewelacyjnie przełamują smak. Kropka nad I to chrupiące płatki migdałów z kokosem! Ciasto zwane również Pani Walewska albo Pychotka. Jest niesamowicie łatwe do zrobienia i szybkie. Idealne do popołudniowej kawy, albo np. na rodzinną imprezę! Gwarantuję(...)każdy z przyjemnością będzie sięgał po dokładkę! SKŁADNIKI: ( mała blacha – ok. 25x 20 ) MASA: * mleko – 500 ml * żółtko – 2 szt * cukier – 4 łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * masło – 200 g * cukier z wanilią – 1 łyżka DODATKOWO: * herbatniki – 200 g * powidła śliwkowe – ok. 150 g * płatki migdałów

Ostra na Słodko
Korzenne placki na mące orkiszowej 182

oriszową, przyprawę korzenną, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej (konsystencja śmietany) masy. Jeśli Wasza masa wydaje się Wam być zbyt rzadka (zależy od użytej mąki) należy dodać odrobinę mąki, zbyt gęsta dodajemy troszkę mleka. Placki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej (małej) patelni bez tłuszczu. Jeśli Wasza patelnia nie nadaje się(...)smażenia beztłuszczowego skropcie ją delikatnie olejem przed smażeniem. Na patelnię wylewamy ciasto (około 3-4 łyżki) i rozprowadzamy je delikatnym ruchem po patelni tworząc a la małe naleśniki (wielkości średniego talerzyka). Można również upiec placki mniejszej wielkości. Uwaga: przed wlaniem na patelnię nowej porcji ciasta masę warto zawsze przemieszać. Placki smażymy z obu stron na złoto. Gdy zaczynają pojawiać się

Słodkie okruszki
Babka budyniowo-bananowa w misji pt."Żona" 183

puszyst ą masę - aż cukier się mniej dok ł adnie rozetrz e . Dodawać stopniowo po jednym jajku nadal ucierając. D o ł ożyć puree z banana i stopniowo dodawać suche składniki, nadal miksując. Foremki do babek wysm arować masłem i opruszyć bułką tartą. Przełożyć do nich ciasto i w ł ożyć do nagrzanego do 170C piekarnika. Piec(...)mnie bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika, grza ł ka góra-dół . Testem patyczka sprawdzać stan upieczenia ciasta - jak suchy, mo ż na wyjmować! W tak ma ł ych foremkach lepiej piec babki krócej -bliżej 30 minut - aby nie doprowadzić do wysuszenia ciasta. Przy większej formie, czas pieczenia trzeba wydłużyć do 40-45 min. Gdy babki lekko przestygną

Grunt to przepis!
Pyszna Babka z Kawałkami Czekolady 263

jednolitej gładkiej masy. Następnie ubijam białka na sztywną pianę. Ubite białka dodaję do ciasta i delikatnie mieszam łyżką, gdy składniki się połączą dodaję czekoladę i całość delikatnie mieszam. Pieczenie babki : Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem(masłem lub margaryną). Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę Babkę piekłam około 50 minut(...)piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu. Jeżeli babka podczas pieczenia bardzo zbrązowieje od góry to można ją przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia pod sam koniec pieczenia - po około 40 minutach – i nadal piec dzięki temu bardziej nie zbrązowieje . Aby sprawdzić czy babka jest upieczona wbijam patyczek od szaszłyka i jeżeli

Uwaga Babcia Gotuje
Orkiszowe placki z korzenną nutą 257

oriszową, przyprawę korzenną, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej (konsystencja śmietany) masy. Jeśli Wasza masa wydaje się Wam być zbyt rzadka (zależy od użytej mąki) należy dodać odrobinę mąki, zbyt gęsta dodajemy troszkę mleka. Placki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej (małej) patelni bez tłuszczu. Jeśli Wasza patelnia nie nadaje się(...)smażenia beztłuszczowego skropcie ją delikatnie olejem przed smażeniem. Na patelnię wylewamy ciasto (około 3-4 łyżki) i rozprowadzamy je delikatnym ruchem po patelni tworząc a la małe naleśniki (wielkości średniego talerzyka). Można również upiec placki mniejszej wielkości. Uwaga: przed wlaniem na patelnię nowej porcji ciasta masę warto zawsze przemieszać. Placki smażymy z obu stron na złoto. Gdy zaczynają pojawiać się

Słodkie okruszki
Tort truskawkowo-migdałowy 142

mąkę migdałową), ekstrakt i bardzo delikatnie mieszamy rózgą kuchenną lub szpatułką do połączenia składników. Masę przelewamy do okrągłej formy o średnicy ok. 21-24 cm (moja miała 24 cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Powierzchnię wyrównujemy. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 15-17 minut lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien być(...)ładnie zarumieniony i sprężysty przy dotyku. Upieczony wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Biszkopt można też upiec bez dzielenia go na blaty, po prostu należy potroić ilość składników i od razu upiec 1 duże ciasto, które następnie należy przekroić na 3 części. Ja jednak preferuje pieczenie blatów osobno, gdyż wówczas każdy wygląda tak samo

MyCookBook.pl
leśny mech- ciasto ze szpinakiem i granatem 381

ciasto. Proporcje wszędzie były takie same, wszędzie też pisało,aby szpinak tylko odcisnąć. Tak też zrobiłam, ale nie byłam zadowolona z efektu po upieczeniu.  Upiekłam więc drugie, tym razem w inny sposób: szpinak odcisnęłam, dodałam do niego trzy łyżki masy jajecznej ( już z olejem) i zblendowałam na mus. Poniżej przedstawiam zdjęcie obrazujące różnicę. Z lewej ciasto bez blendowania

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kruche tartaletki makowo serowe 157

porcji i wylepić foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 15 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z foremek odwracamy, nakładamy po łyżce masy makowej i serowej. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na ok. 25 minut. Gotowe polewamy lukrem. Kruche tartaletki makowo(...)serowe są świetnym uzupełnieniem seromakowca. Gdy ten sobie spokojnie stygnie możemy już się delektować pysznymi ciastkami. Kto ma ochotę, może je przygotować bez seromakowca, zmniejszając oczywiście proporcje składników, np. o połowę. Ja jednak polecam taką kombinację na uroczystości, święta… i nie tylko. Robota, w zasadzie jedna, a przyjemności dużo więcej. Łasuchy pewnie mi przyklasną. Smacznego. Wydrukuj przepis The post

mojewypiekiinietylko
Babka piaskowo - makowa 212

ucieramy masło dodając po jednym jajku. Jak masa będzie gładka i zbieleje - dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Jak wszystkie składniki się połączą dodajemy mak i mleko. Ucieramy wszystko do całkowitego połczenia się składników, po czym przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 170 topni przez 50 minut(...)upieczeniu można posypać babką lub polać lukrem. Ja zostawiłam babkę bez niczego i też była pyszna :) Smacznego :)        Przepis pochodzi z kwietniowego numeru magazynu Kuchnia (04/2014

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Babeczki korzenne 229

ekstraktem migdałowym. Dokładamy stopniowo masę czekoladową. Po dokładnym połączeniu składników, dodajemy na przemian suche, wymieszane składniki (mąka, cynamon, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, przyprawa do piernika), śmietanę i olej. Natłuszczona formę do muffinek wykładamy papilotkami, następnie umieszczamy połowę ciasta w foremkach, równamy - kładziemy łyżeczkę powideł na środek i przykrywamy drugą częścią ciasta. Tak przygotowane muffinki wkładamy do piekarnika(...)około 30 minut ("do suchego patyczka") na 170stopni bez termoobiegu. Dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypujemy drobno pokrojoną, suszoną żurawiną. Smacznego! Natka

Gotuj z Natką
Sernik w łatki 159

byłam tylko obserwatorem. Nie robiłam go wtedy. A dzisiaj mój! :D Na święta Bożego Narodzenia! :) Składniki: na ciasto 150 gramów margaryny Kasi 2 jajka 250 gramów mąki 80 gramów cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao ciemnego masa serowa 600 gramów sera białego w wiaderku 5 jajek 150 gramów margaryny Kasi - rozpuszczonej i ostudzonej 1/2 szklanki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com