wałkowania maszynki do makaronu ). z których wycinamy radełkiem paski o szerokości około 1 cm. Foremki, rurki smarujemy oliwą i nawijamy paski ciasta zaczynając od węższej części do szerszej. Jedną stronę rurki obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 % C, aż będą złote. Po ostudzeniu delikatnie wyjmujemy rurki(...)KREM : 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 150 g margaryny 3 łyżki mielonych orzechów 200 g masy kajmakowej " HELIO " kukułka Budynie mieszamy w mleku z łyżką cukru, gotujemy, mają wyjść bardzo gęste. Rozkładamy na dwa talerze i chłodzimy. Margarynę ucieramy mikserem, dodajemy po trochu twardy budyń aż cały wyrobimy. Na koniec
Kulinarne Fantazje Mariolirodzynki, migdały i żurawina, dla każdego coś dobrego. Takie muffinki są bardzo fajne bo można zapakować do pudełeczka, bez krojenia ciasta i zabrać je do szkoły czy pracy. Na pewno osłodzą dzień. Polecam :) Składniki: masa makowa: 100 g mielonego maku, 200 ml mleka, 50 g cukru brązowego(...)żurawiny, 2 łyżki płatków migdałowych, 1 jajko, ciasto, biała masa: 2 jajka, 100 g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g cukru białego, 200 g mąki pszennej
Moniki Smakołykiskładniki na spód ciasta: 160 g herbatników kakaowych 60 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy na okruszki, dodajemy masło i mieszamy. Następnie równomiernie rozkładamy i
Domowy Smak JedzeniaTargami i straganami zawładnęły borówki ( jagody ? ) , porzeczki i maliny. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie przyrządziła z nich słodkości na upalne dni jakie mamy za oknem
Ostra na Słodkodociskamy. Ciasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy. Nadzienie : 250 g serka mascarpone 100 ml advocatu 150 g białej czekolady, rozpuszczonej Składniki zmiksować na gładką masę bez grudek. Dodatkowo
Chocolate Muffin Blognadzienie. Na masie orzechowej ułóż drugi okrąg ciasta i zlep brzegi, a wierzch ciasta ponakłuwaj widelcem i posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 210 stopni. Blacha: Tortownica o średnicy 25-26cm Po upieczeniu dobrze jest odczekać, nawet 12 godzin przed pierwszym ukrojeniem. Kroić najlepiej nożem z ząbkami. Można przechowywać kilka dni - bez lodówki
Mania Wypiekaniawypiekane bez nadzienia, wówczas podaje się je z dżemem, miodem lub masłem do smarowania. Buchty nie lukruje się, nieraz natomiast posypywane są przed podaniem cukrem pudrem. Buchty wypiekane są w piecu , piekarniku lub prodiżu, jako leżące obok siebie kulki z ciasta drożdżowego, które, rosnąc w procesie pieczenia, łączą się, tworząc spójną, aczkolwiek podzieloną na buchty masę. Gotowe ciasto
Kuchnia Prezydentowejwypiekane bez nadzienia, wówczas podaje się je z dżemem, miodem lub masłem do smarowania. Buchty nie lukruje się, nieraz natomiast posypywane są przed podaniem cukrem pudrem. Buchty wypiekane są w piecu, piekarniku lub prodiżu, jako leżące obok siebie kulki z ciasta drożdżowego, które rosnąc w procesie pieczenia, łączą się tworząc spójną, aczkolwiek podzieloną na buchty masę. Gotowe ciasto
Marder&Marder Manufacturesię bez problemu rozsmarować na blaszce - jeśli jest zbyt gęste należy dodać odrobinę wody i dokładnie wymieszać. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy ciasto. Pieczemy około 20- 30 minut w temperaturze 200 stopni. Krem: Z proszku budyniowego, mleka i cukru gotujemy budyń. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy aż masa będzie gładka
My simple kitchenbanany 2 - 2,5 szklanki płatków owsianych garść rodzynek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Banany rozgniatam widelcem. Dodaję płatki owsiane (masa musi być zwarta, ale nie twarda), proszek do pieczenia, rodzynki. Wszystko mieszam dokładnie. Na blasze układam papier do pieczenia, porcjami na nim ciasto i wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 12 - 15 minut w 160 stopniach
W kuchni Karmel-itkireszta bez zmian. Olu dziękuję za przepis - ciasto na pewno często będzie gościem w naszym domu. Ciasto czekoladowo-kokosowe: Bounty. Składniki:Ciasto: 6 jajek;1 szklanka cukru; 2 łyżki kakao; 2 łyżeczki proszku do pieczenia;3/4 szklanki mąki pszennej;1/4 szklanki mąki mąki ziemniaczanej. Do nasączenia: szkl. herbaty z łyżeczką cukru i 2 łyżkami wódki.Masa kokosowa
Miksturownikotrzymując jednolitą masę. Całość schładzamy w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Jeżeli posiadamy specjalne formy do pieczenia Kransekake smarujemy je masłem i opruszamy mąką. Z ciasta formułujemy krążki, rolując na blacie lekko oprószonym cukrem pudrem, umieszczamy w foremce i zlepiamy końce. Krążki powinny mieć grubość palca. Jednak jeżeli nie posiadamy takich form damy radę bez nich! :) Ciasto
Pudełko rozmaitościblaszki pysznych ciastek. Składniki: - 250g mąki gryczanej - 120g mąki jaglanej - 60g skrobi z tapioki lub ziemniaczanej - 1 i 1/3 łyżeczki sody - 2 łyżeczki przyprawy pienikowej (moja jest bardzo intensywna, bez dodatku cukru i mąki) - 125 g masła (lub margaryny bezmlecznej) - 100g karobu lub innego słodkiego syropu (np. z agawy, klonowy, itp.) - 70g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 1 jajko - szczypta(...)Gotową masę dzielimy na 2-4 części, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2h. (może być dłużej). Po tym czasie wykładamy ciasto na podsypany delikatnie (mąką gryczaną) blat, rozwałkowujemy (na pożądaną grubość) i wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciacha odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy
Smaczne Zdrowecukier. Ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka, cały czas miksując na wysokich obrotach. Ubijać kilka minut (masa musi bardzo puszysta). Zmniejszyć obroty miksera i dolewać cienkim strumykiem masło. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy maskę łyżką lub łopatką. W oryginalnym przepisie Renata poleca ich przesianie. Ja tego nie zrobiłam (przekracza to moje(...)masę do tortownicy, uważając, by boczne plastry pomarańczy nie upadły. Wygładzić masę łopatką. Na półce piekarnika ułożyć papier do pieczenia, a na nim ustawić tortownicę. To zabezpieczy nasz piekarnik przed pobrudzeniem wyciekającym podczas pieczenia karmelem. Piekłam 40 minut. U Renaty z termoobiegiem 35 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, przykryć dużym talerzem i odwrócić. Uważajcie na wyciekający karmel! Polać
Weekendy w domu i ogrodzieChurros cynamonowe (Churros de canela) Churros, to tardycyjny hiszpańsko-meksykański przysmak, jednak obecnie popularny również w wielu innych krajach. Churros przygotowuje się z ciasta parzonego, wyciskanego i smażonego w gorącym oleju. Dzięki temu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Dla nas churros mogą kojarzyć się z pączkami, gniazdkami i tłustym czwartkiem, natomiast w Hiszpanii są bardzo popularne(...)bez, z proszkiem do pieczenia, mąka kukurydzianą, kakao. Dlatego czasami trudno odszukać zapamiętany smak. Ja bazowałam na tej stronie: www.recetachurros.com . Churros wyszły trochę inne niż je zapamiętałam, ale bardzo nam smakowały. Polecam gorąco :) Składniki dla 4 osób: 1 szklanka wody 120 g masła ¼ łyżeczki soli 1 szklanka mąki z niewielkim czubkiem 3 jaja (następnym razem dam 2, masa
Pełny talerzWitam Kochani Dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na pyszne ciasto, w zasadzie moje ulubione, które zawsze robię na święta. Nie ma świąt bez chatki. Mowa
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuMoje weekendowe ciasto to wytworny świąteczny seromakowiec. Aromat pomarańczowy i mak z bakaliami to typowe bożonarodzeniowe smaki i zapachy. Paza
To co kocham