podać na deser, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu? Idealnym wyjściem jest kokosowy jagielnik bez pieczenia, który po pierwsze składa się z kilku łatwo dostępnych składników, po drugie jest szybki i prosty w wykonaniu, a po trzecie smakuje wyśmienicie! :D Kokosowy jagielnik Przepis na jedną dużą blachę Potrzebujemy: 1 duże opakowanie herbatników wegańskich* 1 szklanka nieugotowanej kaszy jaglanej(...)przykryciem. 2. W pozostałej szklance mleka rozrabiamy zawartość budyniu i kiedy kasza będzie ugotowana dolewamy to do garnka z kaszą, dodajemy jeszcze łyżkę cukru i gotujemy jeszcze kilka minut dokładnie mieszając. Nasza masa mocno zgęstnieje i stanie się jeszcze bardziej waniliowa :) 3. Ugotowaną kaszę jaglaną z budyniem odrobinę studzimy. Dodajemy mleczko kokosowe i dokładnie blendujemy całość na gładką masę
Bananowe Poleszklanki mąki pszennej* 1 łyżka mąki ziemniaczanej* 1/3 szklanki cukru* 1 łyżeczka octu* 1/3 łyżeczki proszku do pieczeniabiszkopt do przekrojenia* 4 jajka* 2/3 szklanki mąki pszennej* 1 budyń śmietankowy bez cukru* 2/3 szklanki cukru* 2 łyżeczki octu* 2/3 łyżeczki proszku do pieczeniamasa migdałowa* 100 g cukru kryształu* 2 łyżki mleka* 2 łyżki płynnego miodu* 100 g masła(...)cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści.Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać. Powinny się spienić jak gdyby były utarte.Dodać żółtka do białek i wymieszać.Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z budyniem i delikatnie połączyć.Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temperaturze
Mix smakumleka budyń waniliowy bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła cukier waniliowy Dodatkowo: ok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, poziomki, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp. Zaczynamy od przygotowania kruchych spodów do babeczek. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić jak typowe kruche ciasto. Gotowe ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą(...)groch lub fasolę. Należy jedynie pamiętać, że przed wsypaniem grochu na dno babeczek należy położyć krążki powycinane z papieru do pieczenia. W przeciwnym razie groch odciśnie nam się na babeczkach. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Spody babeczek piec do momentu zrumienienia brzegów przez około 10-15 minut. Dodatkowo można po wysypaniu grochu ze środków babeczek, wstawić je jeszcze
Świat Ciastabudyniu waniliowego bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml mleka 4 jabłka dodatkowo po upieczeniu: 30 g roztopionego masła i cukier cynamonowy do posypania (1/4 szklanki cukru wymieszana z 1,5 łyżeczki cynamonu) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z budyniem i z proszkiem do pieczenia, odstawić(...)dodać mleko, w 3 turach, mieszając rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę o wymiarach 25 x 30 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, na wierzch wyłożyć plasterki jabłek. Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i gorące jeszcze ciasto posmarować
kulinarnyswiatdomiRewelacyjny słodko – kwaśny sernik o cytrynowym smaku. Pieczony w kąpieli wodnej bez spodu jest niezwykle delikatny i aksamitny. Aby przełamać smak cytryny wierzch oblany jest
VioletoweKucharzeniemogę podzielić się z Wami przepisem na najlepszy sernik! Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 1 jajko 0,5 kostki masła/margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (całe wiadereczko) 5 żółtek 1 szklanka cukru budyń śmietankowy/waniliowy 2 szklanki mleka 3 łyżeczki śmietany 3 łyżeczki oleju
dobra gospodyni dom wesołym czynimiarę możliwości nie należy ruszać tortownicy. Ciasto biszkoptowe jest podatne na opadanie. Można posiłkować się patyczkiem w celu oceny stopnia upieczenia ;) Nie radzę przekraczać czasu pieczenia. Ja z racji pionierskiego pieczenia wolałam przetrzymać niż nie dopiec. Biszkopt piekł się 45 minut i miał lekko przepieczoną skórkę Biszkopt najlepiej zostawić do ostygnięcia bez żadnej ingerencji. Warto też upiec(...)dzień przed robieniem tortu. Następnego dnia nie będzie się kruszył przy krojeniu. Ciąg dalszy historii biszkopta i tortu urodzinowego nastąpi. ;) Zapraszam też na drożdżowe bułeczki z budyniem
Kuchnia po mojemumasła Ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę. rozwałkować na placek grubości 3mm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posmarować dżemem*. Białka na bezę ubić, dodać cukier, aromat waniliowy i sok z cytryny. Bezę wyłożyć na posmarowany konfiturą placek. Posypać pokuszonymi orzechami i piec jeszcze(...)minut. Ostudzić. 2,5szklanki mleka zagotować. Mąkę, jaja i aromat waniliowy wymieszać z pozostałym mlekiem i sporządzić budyń. Po przestudzeniu utrzeć z masłem.Placek przekroić na pół. Na jedną część wyłożyć masę budyniową i przyłożyć drugą częścią placka. Smacznego! *ja używam zazwyczaj konfitury wiśniowej, ale równie smakowite rezultaty uzyskałam stosująć konfiturę śliwkową
Zapiski Młodej Żonymasło, 8 sztuk śliwki bez pestek, 1 opakowanie galaretka pomarańczowa żółtka z cukrem i cukrem waniliowym dobrze ubić na kogel-mogel do masy jajecznej dodać ser z wiaderka, budyń, i dobrze wyrobić mikserem dodać ubitą pianę z białek, wsypać obsypane mąką sparzone rodzynki i delikatnie łyżką wymieszać tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem(...)tartą bułką na dno tortownicy wsypać zmiksowane herbatniki z masłem i lekko je ubić do dna formy wlać ciasto i piec w 200C około 45 minut i po upieczeniu w formie dobrze wystudzić na zimny już sernik wokół rantu ułożyć umyte i osuszone połówki śliwek zalać wierzch tężejącą galaretką rozpuszczoną w 400 ml gorącej wody sernik jest po prostu smaczny
W Mojej Kuchni Lubięmąki krupczatki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 180 g cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Z w/w składników zagniatamy jak najszybciej ciasto. Ciasto musi mieć jednolitą strukturę. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wylepiamy blaszkę ciastem (zostawiając 1/4 część ciasta na wierzch) KREM: - 600 ml mleka(...)ciastem, układamy na nim truskawki, lekko wciskając je w krem, na wierzch układamy bezę. BEZA: - 4 białka - 4 czubate łyżki cukru Białka ubij na sztywno w metalowej, bądź szklanej misce, dodaj cukier i ubij na sztywno. Tak przygotowaną bezę wyłóż na krem z truskawkami, rozprowadź równomiernie na całej powierzchni. Na bezę ułóż pozostałą 1/4 część schłodzonego ciasta. Ciasto wstaw
SMYKWKUCHNIWykonane na wzór popularnego batonika „3 bit” – ciasto bez pieczenia, które kiedyś zrobiło prawdziwą furorę :) Nie robiłam go już bardzo dawno, a że zbliża się koniec roku, to nadarzyła się idealna okazja :) „3 bit” z pewnością zachwyci wszystkich łasuchów, ale jako, że jest to deser bardzo słodki, to nie zjecie go naraz zbyt wiele (ale to akurat chyba(...)Puszkę z gotową masą kajmakową otwieramy dopiero po całkowitym wystudzeniu. Masa budyniowa: Budynie waniliowe rozrabiamy w 1/2 szklanki mleka wraz z cukrem. Resztę mleka zagotowujemy. Pod gotującym się mlekiem zmniejszamy ogień do minimum i wlewamy cały czas mieszając wymieszane budynie. Gotujemy jeszcze chwilkę do zgęstnienia masy. Gotowy budyń odstawiamy do ostudzenia. W misie umieszczamy masło i miksujemy je na puszystą
MyCookBook.plSkładniki (na 8 porcji) - 3 jajka (ok. 150 g), - pół szklanki cukru (ok. 100 g), - 1 kg twarogu, - opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachkaloryfera). Do mleka dodałam roztopione masło i wymieszałam. Do miski przesiałam resztę mąki, cukru, sól, wbiłam jajka, wlałam rozczyn drożdżowy, wymieszałam i zaczęłam wyrabiać ciasto. Na koniec wlałam mleko z masłem. Wyrobiłam elastyczne ciasto, które przestało się kleić. Przełożyłam do dużej miski, przykryłam ściereczką i zostawiłam żeby wyrosło i podwoiło, a nawet potroiło swoją objętość. Teraz czas na karmelizowanie(...)Moją karmelowo-owocową mieszankę odstawiłam do wystudzenia. Ciasto po wyrośnięciu przełożyłam na deskę, krótko wyrobiłam i podzieliłam na 20 w miarę równych części (ciasto można zważyć). Ukształtowałam z nich okrągłe bułeczki. Ułożyłam je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Znów przykryłam ściereczką i zostawiłam na około 30 minut, żeby znów ciasto podrosło. Teraz szybko zrobiłam kruszonkę Wszystkie składniki wsypałam
Kuchnia u Krysisił w pieczeniu i gotowaniu. 2. Co w kuchni sprawia Ci największą przyjemność? Wszystko :) Ale chyba taką naprawdę największą, to jednak wymyślanie nowych potraw. 3. Czy jest jakiś produkt bez którego nie wyobrażasz sobie kulinarnego życia? Na pewno bez ziół i przypraw, bo to one "tworzą" danie, a poza tym, to chyba jeszcze bez mąki(...)Naprawdę, nie potrafię wybrać. Kocham domową pizzę, makarony, risotta i sałatki, a jeśli chodzi o słodkości, to domowy budyń oraz ciasta z kremem. Jeśli już musiałabym coś wybrać, to stawiałabym jednak na łososia w papilotach z masełkiem cytrynowym i pieczone ziemniaczki :) 9. Ulubiony przepis… Klasyczne risotto, bo daje niemal nieograniczone możliwości. 10. Nie lubię/nie zjem… Hmm... Chyba
Ratunku obiadtortownicy o średnicy 23 cm. wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny (do suchego patyczka). Studzić na kratce. 2. Masa. Mleko i mleczko kokosowe połączyć. Odlać 1 szklankę płynu i połączyć z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i żółtkami na gładką masę bez grudek. Pozostałe mleko wlać do rondela, dodać(...)nagrzaną suchą patelnię teflonową i chwilę mieszać aż lekko zmienią kolor (bardzo uważać żeby nie przypalić!) Przestudzić. Połowę wiórków dodać do przestudzonego budyniu kokosowego. Śmietanę ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą kokosową.3. Ciasto przekroić na dwa blaty. Jeśli korzystamy z wiśni w alkoholu, to alkoholem lekko nasączyć spód, wyłożyć połowę masy kokosowej i na to powciskać
UgotujmyTo.pl