Składniki na 12 sztuk: 2 jajka 150g jogurtu naturalnego gęstego ½ szklanki oleju roślinnego 1¾ szklanki mąki pszennej typ 550 100g cukru ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka 36 sztuk ciasteczek oreo (lub podobnych) 24 sztuki brązowych drażetek m&m’s 12 sztuk żółtych drażetek(...)dodajemy do wymieszanych z jogurtem i olejem jajek. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy po łyżce ciasta, układamy po jednym ciasteczku oreo i przykrywamy pozostałym ciastem, napełniając foremki mniej więcej do ¾ wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 25 minut (do suchego patyczka). Czekoladę wraz z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Po lekkim przestudzeniu ścinamy odrobinę babeczki
Kuchnia w czekoladzienowe posty a to dlatego, że ograniczam pieczenie ciast ale dzisiejszy przepis mogę w 100% polecić tym którzy dbają o swoją wagę :) Ciasto jest bez mąki i zamiast cukru dodałam ksylitol. Ciasto jest pysznie czekoladowe, nie jest suche. Zatem wspaniale nadaje się jako "słodka" przekąska :) Inspiracja z książki "Domowe wypieki" Składniki 100 g masła 100 g ksylitolu(...)kąpieli wodnej, lekko ostudzoną wlewamy do ucieranej masy. Następnie wsypujemy zmielone migdały, bułkę tartą i pianę. Leciutko mieszamy całość. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika 190C ( piekłam na najniższej półce) ok. 50 minut. Na polewę rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady i polewamy nią wystudzone ciasto. Na dekorację mogą nam posłużyć wiórki kokosowe
Różne smaki w kuchnitemp. pokojowa) 3/4 szklanki cukru u mnie trzcinowy 5 jajek L 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu 40 g (bez cukru) Dodatkowo: około 1/2 kg śliwek (ja dałam ciut więcej) Kruszonka: 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru (jeśli ktoś lubi bardzo słodko to więcej) 1 kopiata szklanka mąki(...)proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Jak składniki ładnie nam się połączą, masę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozkładamy śliwki. 4. Do miski wkrawamy masło, dodajemy cukier, cynamon i mąkę. Rękami zagniatamy, jak by nasza kruszonka była za bardzo kleista to musimy dodać mąki. Kruszonkę wykładamy na śliwki. 5. Ciasto pieczemy w 180 stopniach
kruche babeczkiPyszne ciasto drożdżowe bez długiego wyrabiania i wyrastania. Ciasto mieszamy łyżką, przekładamy na blachę i od razu pieczemy. Wychodzi wysokie, miękkie i puszyste. Następnego dnia równie smaczne. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/30 CM: CIASTO: 60 dag mąki 5-6 łyżek cukru 1 szklanka ciepłego mleka 3 jajka opakowanie cukru waniliowego 8 łyżek oleju(...)CIASTO: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i wlewamy do miski. Dodajemy przesianą mąkę, cukry, roztrzepane jajka i olej. Mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto ma być luźne. Jeśli trzeba możemy dolać jeszcze trochę mleka. KRUSZONKA: Wszystkie składniki ze sobą zagniatamy. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. W odstępach układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy
Pani na deserwaniliowy bez cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 puszka (400 g) gruszek III. Piana: - 3 białka - szczypta soli - 1/2 szklanki cukru Sposób przygotowania: Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie równe części. Jedną wykładamy przygotowaną formę, a drugą wkładamy do woreczka i mrozimy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C i podpiekamy spód ciasta, aż będzie(...)proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Łączymy pianę z wcześniej przygotowaną masą. Masę serową wykładamy na podpieczony spód ciasta. Na niej układamy gruszki pokrojone w niewielką kosteczkę. Z 3 białek, soli i cukru ubijamy sztywną pianę. Delikatnie rozsmarowujemy ją gruszkach. Na wierzch ścieramy na tarce zamrożony kawałek ciasta. Pieczemy ok. 40 minut. Studzimy w piekarniku, przy
DominikaDolciciasto, które po ok. 5-8 minutach wyrabiania będzie ładnie odchodziło od rąk. Miskę wysmarować odrobiną oleju i przełożyć ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1h w ciepłe miejsce. W tym czasie można wyrobić kruszonkę. Mąkę rozcieramy z cukrem i masłem. Następnie formujemy kulkę i przekładamy do lodówki. Po upływie czasu wyjąć z miski wyrośnięte ciasto, zagnieść(...)jeszcze raz i podzielić na 3 równe części. Z każdej uformować wałek i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie zapleść drożdżowy warkocz :) (identyczny jaki robimy na włosach). Odstawić ponownie w ciepłe miejsce tym razem na 30 min. Następnie smarujemy chałkę białkiem i obsypujemy kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy chałkę ok. 30-35 minut
Czarnawisienkapłótno to talerz a na nim powstają małe dzieła sztuki, jak to. Gęsty i pyszny mus mango, karmelizowana gruszka z orzechami oraz kwaśne maliny i chrupiące pistacje podane na gofrze... bez mąki bo wykonanym ze sproszkowanego korzenia maca z cynamonem to z pewnością bardzo niebanalna, fit propozycja na udane rozpoczęcie dnia. Nie pomyślałabym, że to idealne towarzystwo dla sera halloumi(...)szczypta cukru szczypta proszku do pieczenia oliwa do wysmarowania gofrownicy Gofrownice włączam od razu, musi być bardzo dobrze nagrzana jeżeli chcemy uzyskać chrupiące gofry. Składniki na gofry mieszam, blaszki gofrownicy smaruję tłuszczem i mniej więcej po 10 minutach od włączenia urządzenia do prądu nakładam pierwszą porcję ciasta. Ciasto piekę długo bo około 5 minut. Chrupiące gofry
Mango Papajabez soli wyrabiać mikserem przez 8 minut na dużej prędkości, następnie dodać sól i wyrabiać kolejne 5 minut. Potem wmieszać orzechy, na końcu dodać wystudzoną cebulę. Zostawić przykryte do wstępnej fermentacji na ok. 90 minut w temperaturze pokojowej ok. 24-25oС. Wyrobione ciasto wyłożyć na obsypany mąką stół i uformować w kulę. Posmarować (za pomocą pędzelka) wierzch ciasta(...)stykała się z ciastem i zostawić do wyrośnięcia na 50-60 minut. Po wyrośnięciu znowu posmarować wierzch ciasta oliwą lub olejem. Za pomocą palców zrobić w cieście wgniecenia (podobnie jak w focaccii), nadając jednocześnie ciastu okrągły kształt. Posypać wierzch grubo mieloną, krystaliczną solą. Wypiekać w temperaturze 210-225oС, najpierw 15 minut z parą, potem wypuścić parę
Przepisy na domowy ser i chlebWilgotne, aromatyczne i przepyszne ciasto daktylowe. Szybkie w przygotowaniu! Składniki: - 250g daktyli bez pestek - 250ml wody - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 150g masła - 4 jaja - 2 szklanki mąki - 3 łyżeczki budyniu waniliowego - 2 łyżki ksylitolu/cukru Polewa: - 4 łyżki miodu - 50g masła - 6 łyżek wiórek kokosowych - 50ml mleka sojowego/ryżowego/krowiego Sposób przygotowania: - daktyle bez pestek zalej wodą(...)pozostałych w niej składników dodaj roztopione masło oraz ostudzoną masę daktylową - wszystko zmiksuj na gładką masę - masa powinna być gęsta, niezbyt twarda, nie bardzo płynna, - piec w temperaturze 160 stopni ok. 40 minut, a w między czasie przygotuj polewę (wszystkie wyżej wymienione składniki zagotuj w rondelku), następnie na chwilkę wyjmij i polej kokosową polewą - znowu włóż do piekarnika i piecz
MintTasteDzień dobry Kochani! Za oknem szaro, buro... Ale dzisiaj już piątek! :) Na pocieszenie może ktoś się skusi i upiecze pyszną szarlotkę? :) Pyszna, szybka w przygotowaniu. Osobiście
Trufelkowodyniowe , soki , kawy albo desery na zimno z jej dodatkiem smakują genialnie. Dziś ciasta dyniowego nie będzie, ale będzie coś, co wspaniale do ciasta dyniowego pasuje! Mam dla Was przepis na fantastyczną dyniową latte z INKĄ, bezą włoską i pierniczkową kruszonką. Wspaniale rozgrzewa i jest świetnym pomysłem na słodki, pyszny, jesienny deser! Do jej zrobienia zainspirowała mnie niezawodna KAWA INKA(...)smaku DODATKOWO: BEZA WŁOSKA: * drobny cukier – 80 g * białko z jaj rozm. L – 1 szt * woda – 2 łyżki * kruche pierniki ( posiekane lub zmielone ) + kawa INKA – do oprószenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PUREE DYNIOWE: Dynię ( mocno pomarańczową, o „mączystym” miąższu ), czyścimy, obieramy, wydrążamy, kroimy w plastry. Układamy w naczyniu do zapiekania, przykrywamy i pieczemy od 30-50 minut w 180C
Ostra na Słodkowstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy ok 30 minut do suchego patyczka. Po kilku minutach do formy przykładamy deskę, odwracamy ją razem z ciastem i rzucamy biszkopt na ziemię z ok 30 cm, aby ładnie nam odszedł. Całą sytuację powtarzamy przy drugim biszkopcie, dodając(...)powtarzamy. Na trzeciej warstwie układamy świeże maliny i przykrywamy ostatnim czwartym spodem. Całość wstawiamy do lodówki. W tym czasie ubijamy masło razem z cukrem pudrem na gładką masę bez grudek. W końcowej fazie dolewamy ekstrakt oraz mleko. Masą przykrywamy tort na wierzchu oraz po bokach (masa cukrowa musi być ułożona na masie maślanej, aby pozostała w odpowiedniej konsystencji
ChilliJemyprzepis na pyszne ciasto kokosowe z morelami. Błyskawiczne do zrobienia i przepyszne! Nie zawiera innych mąk niż mąka kokosowa, jest bez cukru i mleka. Jest bezglutenowe i bez laktozy. Śmiało może być przygotowywane i jedzone przez osoby z alergiami pokarmowymi. A do tego jest niesamowicie pyszne! Jest świetnym pomysłem nie tylko na deser ale też jako przekąska(...)szybko go wchłania, a ciasta z Jej dodatkiem są bardziej „zbite” ( co nie znaczy, że nie smaczne! ) SKŁADNIKI: * duże jajka – 5 szt * mąka kokosowa – 0,5 szkl ( do kupienia TU ) * roztopiony olej kokosowy – 1/4 szkl ( do kupienia TU ) * miód wielokwiatowy – 2 łyżki * proszek do pieczenia bg- 2 łyżeczki * morele/brzoskwinie Ps. mąkę kokosową możemy
Ostra na SłodkoSuper szybkie ciacho na weekend. To taka jakby wersja sernika, chociaż nie dokońca. Na pewno bezglutenowa, migdałowa z całą furą migdałów na wierzchu! Do przygotowania
Szybko Tanio Smaczniepiersi z kurczaka 1 cebula przyprawa do kurczaka u mnie moja ulubiona bez konserwantów :) 1 jajko Sos 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie sól pieprz Ciasto francuskie podzielić na kwadraty, prostokąty. Jeśli chcecie faktycznie chcecie sakiewki to polecam podzielić ciasto na większe części niż ja to zrobiłam:) W pierwszej kolejności przygotowujemy sos, łącząc wszystkie składniki(...)końcu pieczarki. Nastawiamy piekarnik na około 180 stopni. Ciasto francuskie smarujemy najpierw sosem, a potem wykładamy nasze składniki. Zamykamy nasze "sakiewki" łącząc naprzeciwległe kąty ze sobą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czym smarujemy je roztrzepanym jajkiem. W trakcie pieczenia po około 15 minutach, wyciągamy z piekarnika jeśli nasze sakiewki zrobił się juz gniazdkami
Justa próbuje gotować