kilka minut wsypać proszek do pieczenia razem z mąką i "byle jak " wymieszać rózgą z 5 okrążeń do foremek silikonowych na dno włożyć po 1,5 śliwki bez pestek prawie do pełnej foremki na śliwki dać ciasto wierzch ciasta posypać po łyżeczce kawy rozpuszczalnej na każdą muffinkę piec w 200C około 35 minut i wyjąć dopiero z foremek(...)wystudzone cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na niezbyt gęsty lukier i łyżeczką nakładać lukier na muffinki muffinki są pysznie śliwkowe z nutą cytrynowego lukru............SMACZNEGO!!!we wspólnym pieczeniu udział biorą:1/ http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/08/Muffiny-cytrynowe-z-rodzynkami.html2/ https://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fmojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com%2F2014%2F08%2Fmuffinki-z-markizami.html&h=MAQHOw2Ru3/ http://babiedolygdynia.blogspot.com/2014/08/muffinki-jabkowe-czyli-polskie-jabka.html4/ http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/08/muffinki-z-masa-kajmakowa.html5/ http://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/2014/08/muffinki-maslankowe-z-jabkami-i.html6/ http://izioni-smaki.blogspot.com/2014/08/muffinki-jagodowo-borowkowe.html7/ http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2014/08/muffinki-bakaliowe.html
W Mojej Kuchni Lubięmnie 2 jajeczne bezglutenowe 1 biszkopt: 2 jaja wielkości L - ogrzane do temperatury pokojowej 40 g cukru 45 g mąki bezglutenowej biszkoptowej 5 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 ml oleju Poncz: 200 ml przegotowanej zimnej wody sok z 1/2 dużej cytryny 1 płaska łyżka cukru Masa fistaszkowa: 250 g masła lub dobrej margaryny(...)jeszcze trochę. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao i miksować na najniższych obrotach. Wylać na średnią tortownicę i dokładnie rozprowadzić ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni bez termoobiegu i piec 20 minut. Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej, żeby odpowiednio wystygły i stężały. Poncz. Wymieszać podane składniki do rozpuszczenia cukru. Mus czekoladowy. W rondelku
Ze smakiem bez glutenuwymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Blaszkę (u mnie 36x25) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto na blaszkę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Biszkopt wystudzić. Masa ananasowa. Ananasy odsączyć z soku i pokroić w drobną kostkę. Soku nie wylewać. Soku powinna być(...)przerywając miksowania. Do bezy wsypujemy wiórki i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o takich samych rozmiarach jak biszkopt i pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach. Bezę studzimy, i delikatnie wykładamy na masę ananasową. Ciasto wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Smacznego
na moim stole...partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników- formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia (boki pozostawić bez niczego), do formy przelać ciasto, wyrównać- biszkopt piec przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka, pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia- ostygnięty biszkopt oddzielić ostrym nożem od boków formy(...)wierzch wylać mus truskawkowy, całość schłodzić do zastygnięcia musu- gotowe ciasto kroić w kostkę, przechowywać w lodówce, podawać schłodzone Ciasto jogurtowo-truskawkowe nie jest ciastem szybkim w wykonaniu, ale pomijając czynności przygotowawcze (przygotowanie biszkoptu, masy jogurtowej, musu truskawkowego), potrzebuje głównie czasu na zastygnięcie w lodówce. Ciasto można też wykonać bez pieczenia, zamieniając blaty biszkoptowe na małe biszkopty
Smakołyki Berenikiforma 30x25, wyłożona papierem do pieczenia - w naczyniu herbatniki pokruszyć drobno, dodać pozostałe składniki na ciasto i mikserem utrzeć, ciastem wylepić dno formy, ponakłuwać i schować do lodówki w robocie ubić jajka, cukier do białości na dużych obrotach z 5 minut dodać ser z wiaderka, budyń, kaszę manną, aromat i połączyć składniki bez długiego ucierania, wsypać pokrojone(...)kostkę gruszki i łyżką wymieszać sernik wylać na ciasto i piec w nagrzanym elektrycznym piekarniku na 190 C około 60 minut, do suchego patyczka, sernik wystudzić w blaszce tortenguss rot wymieszać w 400 ml zimnej wody (w tym 150 ml soku wiśniowego i 250 wody), zagotować do zagęszczenia mieszając, wystudzić trochę, gruszki pokrojone na plasty poukładać na serniku i polać
W Mojej Kuchni Lubięwolnego miejsca. Od dołu, tam gdzie ciasto jest posmarowane składamy je na pół, a następnie delikatnie rolujemy, uważając, aby plasterki jabłka nie wypadły. Zwinięte róże wkładamy do foremek na muffiny, przykrywamy folia aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 8-10 minut, uważając, aby jabłka się nie przypaliły. Ciasta studzimy
Kulinarne przygody Gatitynapuszenia, w ciepłe miejsce bez przeciągów. Na 15 minut przed końcem wyrastania, zaczynamy nagrzewać piekarnik do 220 stopni C, bez termoobiegu. Garnek z wyrośniętym ciastem ostrożnie wstawiamy do piekarnika (poziom niżej niż środkowa półka) i pieczemy 30 minut. Następnie wierzch chleba luźno przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej i pieczemy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy, studzimy na kratce
cool and mintyblacha z piekarnika papier do pieczenia odrobina oleju Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy sól, słodką czerwoną paprykę, cukier, suche drożdże, olej i ciepłą wodę (nie gorącą!). Wyrabiamy ciasto dłonią tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Warto je wyrabiać ciut dłużej. W razie potrzeby można podsypać rękę delikatnie mąką. Z ciasta formujemy a la kulę i odstawiamy(...)specjalnej misce do ciast drożdżowych z przykrywką). U mnie jest ciepło więc przeważnie wystarczy 30-40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy delikatnie olejem. Wykładamy ciasto i ugniatamy na kształt pizzy. Spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym. U mnie szybki sos: mieszam przecier pomidorowy
Słodkie okruszkirozwałkowujemy na prostokąt wielkości blaszki (wym. 39cm x 30 cm), w której będzie pieczona szarlotka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy rozwałkowane ciasto i gęsto nakłuwamy je widelcem. Spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok. 20 minut. W międzyczasie szykujemy masę jabłkową. Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę. Partiami wkładamy do garnka(...)pieczemy 30 minut. Upieczoną szarlotkę, gdy przestygnie, oprószamy cukrem pudrem. Szarlotka z lodami i bitą śmietaną to bez wątpienia jedno z najlepszych ciast - deserów. Można ją podać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Po raz kolejny wzięłam udział w akcji zorganizowanej przez Bożenkę – Ciasto na niedzielę – szarlotka, jabłecznik. Gorąco polecam. Smacznego. Wraz ze mną w pieczeniu
mojewypiekiinietylkominut przed upływem czasu schładzania ciasta, włączamy piekarnik ustawiony na 180 stopni bez termoobiegu. 6. Wyjęte z lodówki ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy i kolejno przekładamy do formy. Gdyby ciasto nie chciało się przełożyć w całości, można to zrobić w częściach i w formie połączyć je palcami, równomiernie rozprowadzając. 7. Tak wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem w kilkunastu(...)miejscach. 8. Każdy placek pieczemy 12-15 minut (do zarumienienia się). 9. Gorące ciasto jest bardzo kruche, dlatego po wyjęciu z piekarnika delikatnie przekładamy je do ostygnięcia na deskę lub płaski talerz, aby nie popękało. Kiedy placki są już upieczone, możemy zająć się nadzieniem. 10. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, po czym dusimy je w garnku
Okiem Blondynki by McBlondiminuty na największych obrotach, dodać zielony twaróg, budyń, kaszę manną. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do sernika i delikatnie łyżką wmieszać z sernik. Forma silikonowa 25x25 cm, na dnie rozłożyć podwójnie herbatniki, wylać masę serową. Na serniku poukładać plastry pomarańczy bez skórki, bez pestek, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut
W Mojej Kuchni Lubięwiem swoje;) Jeśli nie lubicie zbyt słodkich ciast, delikatnie zmniejszcie ilość cukru. Ciasto: 400 g mąki pszennej 250 g masła 150 g cukru pudru (proponuję minimalnie zmniejszyć ilość) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego (16g) 8 żółtek Beza: 8 białek 300 g cukru (proponuję minimalnie zmniejszyć ilość) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g płatków migdałowych Masa(...)minut do lodówki. Dwie blaszki (21x32cm) wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto kroimy na cienkie plasterki i wykładamy nimi dno blaszek (pomagamy sobie ręką oprószoną mąką – dzięki temu ciasto nie będzie lepić się do rąk). Ciasto nabijamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy około 10-15 minut (do zezłocenia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Składniki na bezę dzielimy
Smaki Na Talerzupyszne, perfekcyjne rozwiązanie na lato. Zazwyczaj jem nektarynki na surowo, ale z takim chmurkowym ciastem te owoce łączą się idealnie Kukurydziane ciasto z nektarynką (bez cukru, bez glutenu) 3 jajka 80 g mąki kukurydzianej 100 ml jogurtu naturalnego 50g erytrolu 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 2 nektarynki łyżka mąki kokosowej do obsypania owoców Owoce umyć i pokroić(...)połączyć ze sobą łopatką. Owoce wrzucić do miski, dodać łyżkę mąki i dobrze wymieszać. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce obtoczone w mące. Piec 40-45 minut w 180 stopniach. inspiracja Artykuł Kukurydziane ciasto z nektarynką (bez cukru, bez glutenu) pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotspecjalnej misce do ciast drożdżowych z przykrywką). U mnie jest ciepło więc przeważnie wystarczy 30-40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy delikatnie olejem. Wykładamy ciasto i ugniatamy na kształt pizzy. Spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym. Na nasz pomidorowy sos sypiemy mozzarelle(...)inny starty żółty. Następnie układamy pokrojone w półplasterki pieczarki, piórka cebuli, plasterki kiełbasy i plasterki ogórka. Całość posypujemy serem. Pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 12-15 minut (pizze należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, warto na nią spojrzeć już po 8 minutach i wówczas ocenić ile jeszcze powinna się piec). Smacznego
Słodkie okruszki