ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:51/1234)

Babka z czekoladą – szybkie ciasto 233

zapiekania (można też użyć innej pokrojonej czekolady) Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy oba rodzaje cukru, znów mieszamy.  Kolejno wbijamy 3 całe jajka, całość wstępnie mieszamy. Następnie wlewamy przestudzone masło. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, dość gęstej(...)wysmarować tłuszczem i obsypać np. kaszą manną; w zależności od wielkości formy ciasto wyjdzie wyższe lub niższe). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 40 minut (czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika i użytej formy). Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie okruszki
SERNIK DYNIOWY Z BISZKOPTEM KORZENNYM 129

jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę

RAROSSA
KOSTKA MALINOWA 297

ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około

RAROSSA
SMERFNE CIASTO 468

jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około

RAROSSA
CIASTO MIĘTUSEK 292

jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około

RAROSSA
Strucla serowa 187

papierze do pieczenia, i na nim przełóż do formy. Piszę to z własnego doświadczenia, bo sama zapaskudziłam pół kuchni masą serową przekładając ciasto. Możesz dodatkowo posypać wierzch mieszanką cukru trzcinowego i cynamonu oraz odrobiną posiekanych orzechów, będzie jeszcze lepsze i zrobi się ta cudowna, chrupiąca skórka. Odstaw ciasto jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia, po czym piecz w temp(...)środkowej półce piekarnika bez termoobiegi przez około godzinę. Smacznego! Ciasto, dzięki dodatkowi sera nie wysycha jak typowy drożdżak. Ps. Możesz oczywiście zamiast „serka” użyć tylko naturalnego tofu, ale wtedy zwiększ ilość cukru do 100 g i dodaj do masy 50 ml mleka sojowego

greenscarf
DYNIOWIEC 209

piernika przesiać. Do piany dodać przesiane sypkie składniki oraz pestki z dyni, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić . bez . papieru . czy . smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około

RAROSSA
BISZKOPT KAKAOWY RZUCANY-IDEALNY 212

jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę

RAROSSA
PROSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI 147

tylko około 70 minut. Potem wystarczy tylko posypać cukier puder i można zajadać ;) Składniki na blaszkę 25 x 30 cm: * 5 jajek * 1 szklanka cukru drobnego * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej * 1 kostka masła (250 g) * 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (użyłam  Skworcu ) * 2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam  Skworcu ) * około(...)proszek do pieczenia. Wymieszać na najniższych obrotach miksera. Blaszkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na wierzch układać obok siebie połówki umytych truskawek (bez liści).  Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciasto około 50-60 minut.  Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem

Zrób to smacznie
Przepis na Ciasto Red Velvet 325

osobno, foremkę smaruję tłuszczem na dno kładę papier do pieczenia (który wycięłam na wielkość dna foremki). Nakładam jedną porcję ciasta, równo rozprowadzam i wstawiam do piekarnika. Ciasto piekę około 28 minut w temperaturze 180 stopni na drugiej o dołu półce, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół bez używania termoobiegu. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest

Uwaga Babcia Gotuje
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z BEZĄ, KRUSZONKĄ I TRUSKAWKAMI 228

nierafinowanego cukru trzcinowego) - 5 żółtek - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, wsypać proszek do pieczenia, ksylitol (lub cukier) oraz żółtka i zagnieść energicznie kruche ciasto. Ja posłużyłam się tradycyjnie hakiem miksera. Kruche ciasto podzielić na dwie części. Jedną wykleić dokładnie spód blaszki. Drugą część rozkruszyć(...)ubijając. Masa ma być sztywna. Gotową masę wykładamy na owoce. Wierzch posypujemy schłodzoną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy ok.45-50 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po wystudzeniu delikatnie lukrujemy wierzch ciasta. Lukier przygotowujemy z pudru trzcinowego, z dodatkiem kilki kropli aromatu migdałowego i kremówki. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Kremowa pianka z truskawkami i galaretką 144

mąkę powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Miksera już nie używamy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (śred. 2 6 cm) wyłożonej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia po czym przecinamy na dwa krążki.  Do tego ciasta

Kolorowa kuchnia Elki
Prosty seromak – makowiec z sernikową warstwą 148

około 20 minut. I dopiero wówczas odcisnąć z nadmiaru wody i dwukrotnie zmielić. Do gotowego maku dodaj resztę składników. Mieszamy dokładnie. Warto na koniec masę chwilę podsmażyć na patelni. Białka jaj ubijamy na sztywno i dodajemy do naszej masy makowej. Mieszamy składniki. Całość wykładamy na dno formy (u mnie tortownica 24 cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (boki formy(...)makową. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Całość pieczemy około 45 minut (boki powinny odchodzić od foremki, czas pieczenia może nieznacznie się różnić w zależności od piekarnika). Całość studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto jest najlepsze, gdy postoi w lodówce. Ma bardziej zwartą strukturę. Przed podaniem ciasto oprószamy

Słodkie okruszki
Sernik Gotowany Na Miodowych Blatach Z Dżemem Truskawkowym 382

garść siekanych orzechów Ciasto 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na cztery równe części. Każda wałkujemy na szerokość blaszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na papier dajemy ciastopieczemy. Jeśli pieczemy po dwa blaty ciasta, najlepiej będzie je piec w termoobiegu w 160-170 stop. przez około 10-15 minut. Bez termoobiegu(...)okazało się że wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :) 3. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia. 4. Układamy pierwszy blat ciasta w blaszce razem z papierem do pieczenia, wykładamy na całość trochę dżemu/konfitury i na to 1/3 masy serowej i tak postępujemy aż do wykończenia blatów. Ostatni blat na wierzchu zostawiamy

Gotowanie...to proste !