ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:309/1234)

Chleb wieloziarnisty 174

Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pomagając sobie dłońmi zwilżonymi wodą, wierzch obsypać mąką. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrastania. Naciąć bochenek przed włożeniem do piekarnika. Piecz w temperaturze 230ºC przez 15 minut z parą (czyli małą foremką z wrzącą wodą umieszczoną na spodzie piekarnika) a następnie 20 minut bez pary (wyjmując

UgotujmyTo.pl
Hamburger bardzo domowy 174

wyrośnie, podzielić ciasto na bułki. Ja z takiej porcji robię około 8-9 bułek. Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut, żeby się lekko zrumieniły.Górę przed pieczeniem można posmarować rozbitym jajkiem i posypać na przykład sezamem. Ja upiekłam bez dodatków.Kiedy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bomba piernikowa 164

pozostałe składniki ciasta, wyrobić. Wlać do formy w kształcie babki (bez komina), natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piec w tem 180C ok 50 minut.Białka ubijać z solą i mąką ziemniaczaną, powoli dodawać cukier, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Wystudzoną babkę obłożyć pianą, wstawić do piekarnika nagrzanego do tem 100C. Piec ok 15-20 minut (beza powinna być

Apetyczna babeczka
Kruche ciasto ze śliwkami 294

łyżka cukru (lub bez) kilka śliwek Co robić? 1. Piekarnik nagrzać do 220 C w opcji góra - dół 2. Przesianą mąkę, cukier, masło i żółtko zagnieść na jednolitą masę 3. Formę posmarować masłem, posypać bułką tartą i wyłożyć ciasto, równo rozgnieść je palcami. Ułożyć umyte i pokrojone owoce skórką do dołu 4. Piec 40 minut 5. Po wystygnięciu posypać

Matka Żywicielka
Najprostsze wegańskie ciasto jogurtowe 301

bądź jajek. Migdałowa kruszonka to nie obowiązek, ale miły dodatek, choć i bez niej ciasto doskonale się obroni. Równie dobrze wierzch ciasta możesz posypać samymi migdałami – w postaci płatków lub słupków- według uznania. Składniki: 2 szklanki zwykłej pszennej mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka cukru 1¾ szklanki jogurtu sojowego ¾ szklanki roślinnego oleju(...)Tortownicę o średnicy 23cm natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Jeżeli robisz kruszonkę, schłodzoną pokrojoną w kostkę margarynę ugnieć z mąką do momentu, aż powstanie grudkowate ciasto. Dodaj cukier oraz migdały i za pomocą widelca wmieszaj je delikatnie w kruszonkę.  Do większej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj sól i cukier i dokładnie zamieszaj

Roślinna - blog wegański
PIECZONE OPONKI SEROWE - odchudzona "oponka" Ci się upiecze. 237

Wyłożyć na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. 5. Posypać cukrem trzcinowym 6. Wstawić do nagrzanego na 160-180 stopni piekarnika (zależy od grubości oponek i stopnia zarumienienia) 7. Piec 10-15 minut, kontrolując ich przyrumienienie. Są bardzo dobre, ale jak już wyżej wspomniałam - trudne je do czegokolwiek porównać. Delikatnie wyczuwa się ser. Ciasto jest sprężyste, chrupiące z góry(...)piekarnika wyjdą (bez przekrajania) lub, zjeść bez niczego. Próbowałyśmy też przerobić przepis na bg, ale miałyśmy zbyt rzadki ser tym razem (swoją drogą, zauważyliście, że przed każdym możliwym "świętem" półki pustoszeją w mgnieniu oka?), więc poległyśmy, ale się nie poddajemy - jeszcze i wersja gluten free wyskoczy z piekarnika. MAMY TŁUSTY CZWARTEK , WIĘC PROPONUJEMY TAKŻE: *pączki pieczone z drożdży

Wypisz Wymaluj
Świąteczne ciasto żytnie z daktylami 255

blogach świąteczna gorączka - u mnie w domu też ;) Pieczenie ciast zakończone dzisiaj, pierniczki powstały w ten weekend i leżakują spokojnie w puszkach(przepisy pewnie pojawią się nieco później). A jeszcze przed Wigilią proponuję ciasto żytnie z daktylami, które może spokojnie zastąpić piernik. Bazą tego ciasta jest mąka żytnia i daktyle, całość doprawiona korzennymi przyprawami. Słodkie głównie dzięki daktylom(oryginalny(...)całość suchych składników dodawać do masy jajecznej, na zmianę z pastą daktylową, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić. źródło przepisu Wpis dodaję do akcji Korzenne przysmaki

FitKot
Pizza hawajska 184

cebulę i czosnek. Smażymy mieszając ok 3 minut. Dorzucamy paprykę, cukier i smażymy dalszą minutę. Dodajemy sos worcestershire i passatę. Całość dusimy ok 12 minut mieszając od czasu do czasu. Pozostawiamy do ostudzenia. salsa ananasowa: 1 czerwona pokrojona w kostkę cebula 3 ząbki czosnku, posiekane 1 podłużna papryczka chili, zielona, posiekana bez nasion 300 g plastrów ananasa z puszki(...)st.C (najlepiej z termoobiegiem). Ciasto przekładamy na oprószonym mąka blat. Dzielimy na 2 części. Każdą z części umieszczamy na posmarowanej oliwa blasze i rozciągamy do pożądanej wielkości (średnica ok 32 cm). Blaty smarujemy sosem barbecue, nakładamy po 1/3 salsy, rozkładamy porcje mozzarelli i szynki parmeńskiej. Skrapiamy oliwą i pieczemy ok 12-15 minut by brzegi ciasta się zrumieniły

Dzieje kuchennej Wiewióry
Świąteczny sernik z masą makową 191

puszka masy makowej z bakaliami od HELIO Wykonanie pysznego sernika z masą makową: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce przez około pół godziny. Następnie wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą(...)dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywno, następnie delikatnie łączymy je z masą serową. 3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy na ciasto, następnie porcjami nakładamy masę makową z bakaliami.   4. Pieczenie: Następnie sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja sernik studzę w piekarniku i zimny przekładam do lodówki, wtedy

Izabelawkuchni
Jaglana tarta czekoladowo-kokosowa z ananasem i żurawiną 261

tarty) Ciasto kruche: 75 g masła 1/3 szklanki drobno zmielonych orzechów włoskich (ok 45 g) 1 i 1/3 łyżki kakao ciemnego 1/3 szklanki cukru pudru ok 2/3 szklanki mąki tortowej 1 żółtko szczypta soli szczypta proszku do pieczenia Domowe mleko kokosowe 600 ml wody przegotowanej zimnej lub mineralnej 100 g  wiórków kokosowych  bez konserwantów(...)przepis n a sypką kaszę jaglaną). Odstaw na bok bez przykrycia na kilka minut po ugotowaniu. Przełóż ugotowaną kaszę do miski lub malaksera i wlej biały ganasz czekoladowy. Wbij żółtka jaj. Zmiksuj blenderem na jednolitą gładką masę. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj łyżką. Formę wyłóż papierem lub natłuść. Rozwałkuj ciasto kruche na ok 0,5 cm grubości i wyłóż

Anioszek w kuchni
Sernik na czekoladowym cieście z truskawkami. 206

wiadereczku ) 5 jajek 12,5 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) Dodatkowo: około 30 dag świeżych truskawek mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania pozostałych składników. 2. Truskawki: Truskawki(...)delikatnie mieszamy. 4. Przygotowanie do pieczenia: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na dno skubiemy kawałki schłodzonego ciasta, na ciasto wykładamy równomiernie masę serową, a na koniec pokrojone truskawki. 5. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy, ja studzę w piekarniku

Izabelawkuchni
Czekoladowe muffinki z serem i sosem wiśniowyn 149

każdej porze roku. Bardzo polecam. Składniki (16 muffinek): Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki (u mnie pomieszana pełnoziarnista i orkiszowa) 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów) 3 jajka 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1/4 szklanki mleka  3/4 szklanki ksylitolu 70 g roztopionej gorzkiej czekolady (bez cukru lub słodzonej ksylitolem) Nadzienie serowe(...)Dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować. Ciasto:  Jajka roztrzepać w misce, dodać olej kokosowy, mleko, roztopioną i przestudzoną czekoladę i ksylitol. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. Wsypać suche składniki do mokrych i bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto będzie bardzo gęste. Przekładać po łyżce ciasta do foremek na muffinki (najlepiej silikonowych

Healthy food explorer
Żurawinowy biszkopt orkiszowy z jabłkami i jogurtową chmurką 242

przelotne opady i zachmurzone niebo (kot oczywiście śpi cały dzień z przerwami na miski :D). Żurawinowy biszkopt orkiszowy z jabłkami i jogurtową chmurką Ciasto: 5 jajek 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 opakowanie kisielu żurawinowego bez cukru (58 g) ok. 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej (do dopełnienia szklanki, wszystkich mąk z kisielem nie powinno być więcej niż jedna pełna(...)Dodawać partiami ksylitol i erytrol, ubijać przez kilka minut. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę i kisiel. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.  Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około

FitKot
Obłędne ciasteczka cynamonowe 179

mgnieniu, ciasteczka cynamonowe. Postanowiłam je zrobić jeszcze przed świętami i już była kolejna powtórka co się rzadko u mnie zdarza,gdyż uwielbiam piec nowości. Zapraszam... Skala smaku 10/10- z pomadą czekoladową są wyborne jednak bez niej również smakują wyśmienicie. Źródło "moje wypieki"   Składniki na około 30 - 40 sztuk ciastek: 180 g masła, zimnego 90 g cukru pudru(...)malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy

Kubki smaku
Śniadaniowy torcik czekoladowy z kremem i dżemem malinowym 188

serduszka. Ja użyłam foremki do smażenia jajek, umieściłam ją na okrągłej formie silikonowej. Piekłam każdy blat 1 minutę.  Gotowe blaty przełożyć dowolnym kremem/serkiem i udekorować dżemem oraz orzechami. Smacznego! * Nie bójcie się pieczenia w mikrofali. Warto za pierwszym razem obserwować ciasto. Jeśli rośnie a potem szybko opada, ma na spodzie warstwę surowego ciasta z proszkiem. Ciasto jest gotowe

Chocolate Muffin Blog