orzeźwiający zalałam go nie zwykłą galaretką a taką zrobioną z soku jabłko-mięta. Na upał idealny. I nawet mnie smakował. *tortownica 21 cm Składniki: na spód: 250 g herbatników maślanych 100 g masła na masę serową: 100 ml mleka skondensowanego słodzonego 100 ml kremówki śmietanki 30% 700 g serka waniliowego ( z wiaderka) 5 łyżeczek żelatyny 100 ml wrzątku(...)wrzątku Tortownicę wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Ciasteczka włożyć do jednorazówki ( a najlepiej dwóch) i rozdrobnić za pomocą wałka. Przesypać do miseczki. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami. Przełożyć do tortownicy i mocno dociskając oblepić dno i boki foremki. Najlepiej robić to małym wałeczkiem ale można też prostą szklanka bez ucha. Następnie wstawić do lodówki na godzinę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarodzaje - pierwszy to lekki i puszysty, drugi cięższy i bardziej przypominający ciasto. Lubię oba, choć bardziej skłaniam się ku temu drugiemu. A jak jest z Wami, lubicie serniki? Mam nadzieję, że tak, ponieważ dzisiejszy przepis jest propozycją dla każdego. Zapraszam na sernik orzechowy na spodzie z herbatników . Składniki : 400 g sera białego 5 łyżek śmietany 100 orzechów(...)łyżeczek cukru waniliowego 4 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g herbatników 80 g masła tabliczka białej czekolady + 2 łyżeczki mleka Sposób przygotowania: Herbatniki zgniatamy (można zmielić) a następnie łączymy z rozpuszczonym masłem. Całość zagniatamy. Gotową masę wykładamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika. Pieczemy około 12 minut
Słodkie PrzyjemnościAjj, ależ dziś będzie rozpusta! Przygotowałam dla Was kolejny, niesamowicie pyszny, obłędnie słodki przepis na tartę ! Ale nie taką zwykłą tartę! #ajaką? Kruchy, chrupiący, czekoladowy spód
Ostra na Słodkojest idealnym deserem na lato. Moja wersja ciasta bez pieczenia z jogurtów jest o bardzo delikatnej słodyczy i umiarkowanym delikatnie wyczuwalnym smaku herbaty i kakao. Osoby lubiące bardziej wyraziste smaki powinny dodać więcej cukru pudru, herbaty i kakao, co wpłynie również na bardziej żywe kolory warstw ciasta. Ciasto z jogurtu z dodatkiem serka mascarpone, pomimo swojej kremowej konsystencji(...)śmietanki śnieżki w proszku 1 - 2 łyżeczki herbaty Matcha 1 - 2 łyżki naturalnego kakao 2 galaretki cytrynowe lub 4 łyżki żelatyny Spód do ciasta na zimno: 100 g masła 150 g herbatników śmietankowych Masa z truskawek: 500 g dojrzałych truskawek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru trzcinowego 2 galaretki truskawkowe lub 4 łyżki żelatyny
Kuchcik gotujeJuż chyba dawno, aż tak nie zasmakowało mi żadne ciasto, że w ciągu dwóch dni zjadłabym je całe sama :D chyba lepszej recenzji pisać nie
Malinowo w kuchniNastępnie dodajemy żółtka i również ubijamy, na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy składniki do uzyskania jednolitej masy, którą wykładamy na wysmarowanej i wysypanej wcześniej mąką prostokątnej blaszki - 25 cm na 36 cm. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy przez 25 minut Masa cytrynowa: Jedną szklankę wody zagotowujemy z połową cukru. Do reszty(...)jeszcze raz dokładnie miksujemy. Masę piankową wykładamy na masę cytrynową. Górę wykładamy herbatnikami i wkładamy ciasto do lodówki na około 20 minut. Lukier : Do niewielkiej miski wsypujemy cukier puder, sok z cytryny oraz przegotowaną letnią wodę. Wszystko mieszamy aż masa będzie gładka bez grudek. Gotowym lukrem smarujemy herbatniki i wkładamy po raz kolejny ciasto do lodówki
W Moim Magicznym Domupieczenia to zbawienie podczas upałów. Tak myślę. Są okazje, na które ciasto wypada zrobić, a buchający gorącym powietrzem piekarnik uznawany jest za wroga numer 1. Ja to rozumiem, dlatego niebawem pojawi się seria deserów bez użycia piekarnika. Kostka Kubusia jest orzeźwiająca i jeśli jesteś okrutnym łasuchem, dodaj więcej cukru :) Użyłam standardowej blaszki prostokątnej do wypieku ciast, jednak można(...)marchwi, banana i jabłka) 120 g budyniu śmietankowego, ja użyłam budyniu od Przyprawy Premium, która w swojej ofercie ma duże torebki z dodatkami do ciast, dla osób które pieką przynajmniej raz w tygodniu sprawdzą się idealnie. Do sklepu traficie klikając TUTAJ 3 łyżeczki cukru 100g masła 500 ml soku zagotowujemy, w reszcie rozpuszczamy budyń i cukier. Gotujemy jak tradycyjny
MamaOskarkaserników. Koniecznie spróbujcie bo warto. Składniki : Na spód : 100 g herbatników 50 g masła 1 łyżka miodu Na masę serowo- kokosową : 600 g sera przynajmniej 2-krotnie zmielonego 60 g mleka w proszku 2 opakowania (po 40g ) budyniu śmietankowego (bez cukru) 50 g wiórków kokosowych 120 g cukru pudru(...)opakowanie galaretki cytrynowej Wykonanie : 1. Blaszkę 22 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Herbatniki zmielić w malakserze lub włożyć do foliowej torebki i rozkruszyć tłuczkiem lub wałkiem. Herbatniki połączyć z masłem i dodać 1 łyżkę miodu akacjowego. Wyłożyć do formy i równomiernie rozprowadzić. 2. Ser, śmietankę
vaniliowoczekoladowaNa to ciasto miałam już od dłuższego czasu ochotę. Zakupiłam potrzebne składniki i czekałam aż nadarzy się okazja, by go zrobić. W końcu dostaliśmy nieoczekiwany telefon
Smaki Na TalerzuCoś nie mogę oderwać się w tym roku od truskawek, ciągle rządzą w mojej kuchni. Podobnie zresztą jak letnie desery, ciągle nie mam ich dość. Lato
ciastkarnia na kruchym spodziesernika bez sera? Do tej pory wydawało mi się że ten który robiłam dotąd był wręcz idealny .. do czasu, gdy nie upiekłam czekoladowego sernika bez sera. Najbardziej delikatne ciasto jakie kiedykolwiek jadłam a w dodatku o smaku czekoladowym. Dla mnie wręcz idealne, zresztą to nie tylko moje zdanie ;-) Wzorowałam się tak jak poprzednio na przepisie(...)kakao 1 cukier waniliowy (16 g) 1/2 szkl. oleju 2 duże jogurty bałkańskie* lub greckie (w sumie ok. 800 g) 3 paczki herbatników petit 10 dag masła Sposób wykonania : Roztopić masło, połączyć z herbatnikami i łyżką kakao ( rozdrobniłam blenderem na jednolitą masę ) Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć masą herbatnikową i schłodzić w lodówce. . Żółtka
Na słodko lub wytrawniełyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania kruchych spodów: Ze wszystkich składników zagnieść szybko gładkie ciasto, zawinąć w folię i schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto podzielić na 3 równe części, każdą rozwałkować na placek o wielkości tortownicy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno położyć rozwałkowane ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut(...)duże jajka lub 5 małych (białka i żółtka oddzielnie) 200 g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej 300 g cukru 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 1/3 szklanki mleka ekstrakt waniliowy Sposób wykonania: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta, dodać stopniowo
Na słodko lub wytrawnieCieszę się bardzo, że trafiłam na ten przepis, bo jestem nim oczarowana. Generalnie lubię wszystkie wypieki z dodatkiem ricotty, a ten wg mnie jest szczególnie dobry
Smaki Na TalerzuDzisiaj zaproponuję Wam kolejny sernik na zimno, tym razem z pyszną galaretką z dodatkiem musu z malin i jeżyn. Połączenie dwóch smaków słodki i lekko kwaśny
Ala piecze i gotujeDzisiaj kilka słów o tinginys. Najprościej można powiedzieć, że to odpowiednik naszego bloku. Jednak nie do końca W bloku, występuje mleko w proszku, w tinginys, mleko
Mieszam w Garnku