Sernik z masą krówkową dla małej Małgosi 482papierem formę przełożyć masę z ciastek. Rozłożyć równomiernie, lekko zakładając półtora-dwu centymetrowy brzeg do góry.Blender umyć, włożyć do niego twaróg, masło i 1 jajko. Zmiksować. Dodać resztę jajek, cukier - zmiksować. Obie mąki połączyć razem w miseczce i przesypać do masy serowej. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.Połowę masy serowej wylać na spód(...)będzie on suchy.Piekarnik nagrzać do temperatury 150-160 stopni i wstawić ciasto na około 80-90 minut. Po upieczeniu, piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim ciasto na około 30-40 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowy przestygnąć tak, aby można było go wyjąć bez rękawic ochronnych.W taki sposób piekę serniki już od dłuższego czasu
Codzienna kuchnia niecodzienna
Do trzech razy sztuka, czyli ucieraniec dla wytrwałych 237wyjdzie, to się poddaję. Wystudziłam, rozkroiłam - i odetchnęłam z ulgą. Ciasto wyszło dokładnie takie, jak powinno - dość ciężkie, ale bez śladu zakalca, wilgotne, intensywnie pachnące pomarańczą, o uroczym kolorze, z pstrykającymi między zębami kropeczkami maku. Syrop intensyfikuje doznania - ciasto jest słodsze i bardziej pomarańczowe, a delikatna nuta rozmarynu nadaje mu intrygujące charakteru. Całość naprawdę bardzo smaczna i warta zachodu.Je(...)pewnymi zmianami, czy z oryginalnego - wybór pozostawiam Wam. Koniecznie jednak dajcie znać, jak wyszło - mam nadzieję, że nikt nie będzie miał z nim takich problemów, jak ja.Pomarańczowe ciasto z polentą i syropem pomarańczowo-rozmarynowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)100 g polenty150 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki maku150 g jasnego brązowego cukru3 jajka125
Pożeraczka, czyli raz adobrze
601. Zapieczone naleśniki i trochę wywodów. 222mojej mamy(o którego się bili xd) był domowy chleb z żurawiną, sałatki, jajka, dużoo jajek, dużo rzeczy było, ciasta też były, był sernik zebra, mazurek z sosem tofii i daktylami, było ciasto z kremem kajmakowym, były muffinki "kurczaczki", była babka marmurkowa i ciasta od cioci, tak na marginesie to pierwszy raz w swoim życiu jadłam blok czekoladowy i powiem(...)wyjęłam.Byłam tylko ja i osoby na których mi zależy, którzy mnie znają mniej czy więcej.Na śniadanie wyjadałam pasztet z deski i wyjadałam krem z ciasta.Bez upamiętniania, bez zdjęć, tak po prostu.Nie wiem, co zrobić z tym miejscem.Z jednej strony lubię je, lubię dzielić się z wami pomysłami, czerpać od was inspiracje, poznawać, odkrywać. Z drugiej nie chce
More food, love and dreams
Drożdżówka z rabarbarem 233jajko 5 deg. drożdży (pół kostki) 63 g masła 0,5 kg rabarbaru Kruszonka: 0,5 szklanki maki 6 łyżek dużych cukru 70g masła Masło roztapiamy na patelence i przestudzamy, w misce drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem (nie może być za gorące) przykrywamy ściereczką na 15 min. Następnie dodajemy resztę składników i mieszam mikserem. Jak ciasto ma już(...)wyłożeniu pozostawiamy ciasto na 10 min tak żeby podrosło. W między czasie obieramy rabarbar kroimy w kostkę i zasypujemy go 3 dużymi łyżkami cukru. Wykładamy nim ciasto i zasypujemy kruszonką. Jak przygotować kruszonkę? Wszystkie składniki mieszamy ręcznie w oddzielnej misce rękoma tak żeby gródki były różnej wielkości. Czas wypieku to: 180C - 20min sam dół (bez termoobiegu) a następnie
Niezły Młynek
Rolada szpinakowa z łososiem 552uważam że jest znakomitą przystawką na imprezy urodzinowe szczególnie jako dodatek do zimnej płyty.Składniki : opakowanie mrożonego szpinaku ( bez żadnych dodatków ) czosnek ok. 6 dużych ząbków opakowanie łososia wędzonego 150 g serek typu Philadelphia ( np. kanapkowy ) 4 jajka 1 stołowa łyżka masła 1 stołowa łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku Przygotowanie :Szpinak rozmrażam, po czym w rondlu(...)białek z 4 jajek ubijam pianę na sztywno, po ubiciu dodaję 1 łyżkę mąki pszennej i mieszam a żółtka dodaję do ostudzonego szpinaku i również mieszam. Przygotowany szpinak na 2 raty dodaję do piany mieszając.Masę wylewam na blachę wyłożoną pergaminem, wyrównuję na jednolity poziom i zapiekam w 190oC przez 15 minut.Po wyciągnięciu, puki jeszcze ciasto jest ciepłe zwijam
Mechanik w kuchni
Urodzinowe MUFFINKI Z BANANEM I CZEKOLADĄ. 306zawsze pozostanę małym dzieckiem, chcącym poznawać świat bez ustanku. MUFFINKI Z BANANEM I CZEKOLADĄ. /przepis na muffinki podstawowy, banany i czekolada to bardzo znany dodatek, nie ma więc co mówić o autorskim przepisie/ 12 sztuk; 2 szklanki mąki1 łyżka proszku do pieczenia1/2 szklanki cukru ( może być brązowy )1 łyżeczka soli1 duże jajko 2 - 3 bananów 1/2 tabliczki startej gorzkiej(...)wymieszałam, ale niezbyt dokładnie - bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były ledwie wilgotne, ledwo tylko połączone. Na końcu wsypałam startą czekoladę i lekko ją wmieszałam. Przełożyłam ciasto do foremek, wypełniając każdą do dwóch trzecich wysokości. Po środku wcisnęłam po kawałku obranego banana tak, aby ciasto go zakryło. Piekłam muffinki w 200 st. przez 15 do 20 minut
W kuchni Karmel-itki
Biszkopt z musem truskawkowym 212Dziś przepis co prawda mało aktualny jak na porę roku, ale bez problemu można wykorzystać do jego powstania mrożone truskawki. Zapewne wielu z Was (ja
Gotuję Testuję
BABKA MAŚLANA NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 257mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 8 jajek - 200g ksylitolu lub cukru np.trzcinowego (lub po połowie cukru i ksylitolu) - 300g masła - 160g mąki z płaskurki** typ650 - 165g mąki orkiszowej** typ750(...)jajka z ksylitolem i ksylitolem z wanilią (lub cukrami) na puszystą masę. Masło stopić w rondelku. Do ubitych jajek dodajemy partiami mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, po każdym dodaniu ubijamy. Na samym końcu wlewamy stopione, jeszcze ciepłe masło. Dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy (gdy dodamy b.ciepłe masło masa będzie płynna, gdy masło będzie chłodniejsze, a użyte jajka zimne
Smaczne Zdrowe
Sernik z mascarpone 203Miało być ciasto marchewkowe z kremem z twarogu i mascarpone. Gdy się robi dużo rzeczy na raz, to dużo rzeczy może nie wyjść. Nie wyszło ciasto
Kucharzyca
Kruche ze śliwkami 233przepis na kaloryczne, mocno glutenowe ciasto. W dodatku z dodatkiem nabiału i z potrójną porcją cukru (jest w cieście, w kruszonce i wiadomo... w cukrze pudrze na wierzchu). O bleh....! Składniki na ciasto: na tortownicę o średnicy 28 cm lub 4-5 mniejszych blaszek 400 g mąki 200 g masła 1 jajko 1 łyżka śmietany(...)smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym i chłodnym ciastem. Ciasto posypujemy tartą bułką (żeby wypiła ewentualny sok z owoców) i układamy pokrojone paski śliwek. Całość obficie posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170 st. przez 35-40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! ciasto: na tortownicę o średnicy
bistro mama
Ciasto dyniowe z nutą pomarańczy 209Wykonałam w tym roku sporo zapasów puree z dyni i cały czas myślę co sobie z niego zrobić, szczególnie, że w spiżarni czekają na mnie jeszcze
Mania Wypiekania
Mini racuszki z Hiszpanii 191moje smaki życia" Składniki na ok. 30-40 sztuk 60 ml mleka ( 10 łyżek) 1 jajko 150 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka masła (wzięłam ok. 40 g) olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Roztrzepać jajko z mlekiem. Do drugiej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i masło i połącz składniki(...)mieszanki należy wlać masę jajeczno-mleczną. Wymieszać aby wszystkie składniki w miarę się połączyły w gęstą , niekoniecznie gładką masę. Rozgrzać głęboką patelnię z olejem rzepakowym. Następnie małą łyżeczką nabierać ciasta i drugą spychać na rozgrzany tłuszcz. Usmażone racuszki wykładać na talerz pokryty ręczniczkiem papierowym aby ewentualny tłuszcz wsiąkł w niego. Posypać cukrem pudrem. Smacznego
Różne smaki w kuchni
KREM GRZYBOWY Z CHRUPIĄCĄ FRANCUSKĄ „GRZANKĄ” 321powstaje z suszonych grzybów. Bez zbędnych dodatków! Taka butelka zawiera koncentrat grzybowy idealny do przygotowania zup i kremów. Wspaniały pomysł na jesienny rozgrzewający obiad, albo np. zbliżające się wielkimi krokami Święta. Ja przygotowałam genialny ( ale to genialny ) krem grzybowy z dodatkiem ziemniaków i podałam go z pyszną „grzanką” z ciasta francuskiego. Całość jest bardzo łatwa i szybka(...)marchew – 1 szt * cebula – 1 szt * lubczyk i natka pietruszki * słodka śmietanka 30% – ok. 0,5 szkl * masło – 2 łyżki * sól, pieprz DODATKOWO: * ciasto francuskie * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Oczyszczone i osuszone grzyby kroimy na kawałki. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy grzyby, dusimy aż woda odparuje. Dodajemy startą marchew, przesmażamy
Ostra na Słodko
MIODOWNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ, KAJMAKIEM I ORZECHAMI W KARMELU 282pełne, tylko szkoda, że te miodowniki to ciasta prawie bez miodu, bo w większości przepisów mowa o dwóch łyżkach miodu i ja się tak czasami zastanwiam co takie ciasto ma współnego z miodownikiem? Nie wiem... Prwadziwe ciasto miodownik, swój zapach, smak i wyjątkowy aromat zawdzięcza właśnie dodatkowi miodu, ciasto wtedy ma też określoną kruchość, jak i typowe brązowe zabarwienie(...)nazywajmy takie ciasta miodownikiem ale może cukrownikiem? ;-))) hehehe Ciasto jest dość proste w przygotowaniu, ale wymaga około godziny pracy w kuchni, jest trochę zabawy z pieczeniem blatów ciasta, ale się opłaca. Smak ciasta jest też wyjątkowy poprzez użycie powideł śliwkowych, wybierzcie te najlepszej jakości, mocno kwaskowate. Ciasto idealnie się przechowuje w lodówce. PRZEPIS NA MIODOWNIKA ciasto na trzy blaty
SMYKWKUCHNI
UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI! 241czekoladą. Bardzo lubię, takie szybkie wypieki, lekkie ciasta na bazie oleju rzepakowego. Bez zbędnych kremów i mas czy bitej śmietany. Ciasto, które smakuje wszystkim, jest lekko wilgotne, nie zsycha się. Pozostaje świeże w temperaturze pokojowej do czterech dni. Przechowywane w lodówce nawet do tygodnia. Ciasto jest na bazie oleju rzepakowego, z dodatkiem mrożonych owoców, takich jak: jagody, borówka(...)szybko, i zawsze się udaje. PRZEPIS NA UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI SKŁADNIKI: - 300 g mąki pszennej tortowej - 50 g mąki pszennej babuni - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka sody - 135 g cukru pudru - 2 czubate łyżki kakao - 5 łyżek kuleczek czekoladowych ( ewentualnie drobno posiekana czekolada) - 4 duże jajka - 2 szczypty soli - 1 szklanka oleju rzepakowego
SMYKWKUCHNI