ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:543/867)

Ciasto z Truskawkami i Musli 241

musli, dzięki niemu przygotowałam wspaniałą, chrupiącą kruszonkę. Przepis powstał przy współpracy z marką Mixit . Na e-shopie Mixit.pl znajdziecie gotowe mixy musli, kasz, suszonych owoców i orzeszków, zdrowe batoniki bez dodatku cukru, produkty dla wegan. Co najważniejsze, możecie sami skomponować własne mieszanki musli i kasz. Mam dla Was kod rabatowy: „ MalaCukierenka ”, który daje 10% zniżki na każde zakupy(...)www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z Truskawkami i Musli Składniki: Kruszonka: 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 170g musli, użyłam musli „Majowa mieszanka” z mixit.pl 100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 60g cukru Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 190g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 5 jajek 310g mąki pszennej (użyłam tortowej

Mała Cukierenka
Pączki z marmoladą – łatwy przepis 91

Tłusty Czwartek, więc nie mogło obyć się bez pączków z przepyszną marmoladą z różą. Jeszcze czas, by zdążyć je usmażyć! Przepis bardzo łatwy – polecam nawet dla początkujących pączkarzy Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 50 g drożdży 50 g cukru cukier wanilinowy 1 szklanka ciepłego mleka 3 żółtka 1 całe jajko szczypta soli 2.5 łyżki oleju kieliszek wódki(...)wymieszać z łyżeczką cukru i łyżką mąki . Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 min. Następnie dodać jajko , szczyptę soli , alkohol , 2.5 łyżki oleju oraz resztę cukru – wymieszać na gładką masę. Stopniowo dodawać mąkę i żółtka. Wyrobić ciasto. Jeśli będzie bardzo kleiste można podsypać odrobinę mąki. Przełożyć ciasto do miski oprószonej mąką i odstawić do wyrośnięcia

Za drzwiami kuchni
Prosty murzynek (ciasto) 237

Weekend… nie może się obyć bez czegoś słodkiego do kawy lub herbaty. Dziś postawiałam na prostotę i ciasto, które tak lubi cała moja rodzina. Prosty murzynek, to wypiek idealny na każdą okazję . Szybki w przygotowaniu, pyszny, łatwy do przewożenia (tym samym idealny na pikniki itd). Polecam Jeśli szukacie najróżniejszych opakowań do pieczenia (aluminiowych bądź papierowych) oraz cenicie sobie(...)wody 3 łyżki kakao – u mnie Emix 1 czubata łyżka Nutelli (można zamienić na inny krem czekoladowy lub kostki czekolady) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 3 jajka mała szczypta soli 3 łyżeczki proszku do pieczenia – u mnie Emix do dekoracji: płatki migdałowe – u mnie Emix Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy masło, dodajemy cukier

Słodkie okruszki
Najlepszy biszkopt z galaretką i truskawkami i bitą śmietaną ! 199

żeby nie przedłużać zapraszam po przepis :). Składniki: BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli MASA: 500 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa WIERZCH: truskawki 2 galaretki truskawkowe DODATKOWO: truskawki na boki ciasta Przygotowanie: BISZKOPT: W misce ubijamy białka ze szczyptą soli(...)końcu dodajemy powoli wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia i mieszamy albo na najniższych obrotach do połączenia się składników albo szpatułką. Ciasto przekładamy do tortownicy (średnica 23-26cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia, ale bez posmarowanych boków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 40 minut do suchego patyczka. Kiedy biszkopt będzie upieczony

Gotuj z Mąką
BABKA CZEKOLADOWA Z WALENTYNKOWĄ NIESPODZIANKĄ 117

serca upiekłam z dwóch różnych przepisów na babki, oczywiście zarówno jedną jak i drugą babkę możecie upiec bez zabawy z serduszkami :)  Składniki na babkę z dodatkiem czerwonego barwnika: * 150 g masła * 3/4 szklanki cukru * 1 paczka cukru waniliowego * 5 jajek * 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki śmietany kwaśnej 18% * barwnik czerwony(...)proszek do pieczenia, śmietanę i barwnik (ilość do uzyskania odpowiedniego koloru). Wymieszać. Dodać białka ubite na pianę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Formę keksówkę wyłożyć folią aluminiową, wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 40-45 minut. Ciasto wystudzić. Pokroić na 4 kawałki, ze środków foremką w kształcie serca wykrawać serduszka, które użyjemy

Zrób to smacznie
Bezglutenowa śniadaniowa pizza z dżemem, "serem" z nerkowców i owocami 164

atakującymi nas zewsząd chorobami. "Ser" (bez laktozy) zrobiłam z moczonych przez całą noc nerkowców, a zamiast szynki, bekonu, pieczarek, czy cebuli, wrzuciłam na wierzch ulubione owoce, posypałam wszystko ekspandowaną quinoą i świeżymi ziołami. Polecam, śniadanie zniknęło w 5 minut. Składniki: 3 łyżki mąki z quinoy 2 łyżki mąki kasztanowej 1 łyżeczka inuliny 1 jajko 40 ml wody 1 łyżka(...)kiwi, pomarańczy, świeżej figi, winogron i pitai) 1 łyżka ekspandowanej quinoy świeże listki młodej mięty świeże listki tymianku szczypta soli pół łyżeczki miodu Wykonanie: Z mąki, inuliny, jajka, wody i masła przygotowujemy ciasto, dodajemy do niego trochę miodu i soli. Ciasto wylewamy na rozgrzaną suchą patelnię (z powłoką zapobiegającą przywieraniu) i podsmażamy z obu stron, gdy ciasto się zetnie przekładamy

Quinoa Raz!
Tort Ptasie Mleczko "Frozen" 214

jajka 3/4 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietankowa "ptasie mleczko": 2 szkl zimnego mleka 2 op. śnieżki 2 galaretki niebieskie 500ml śmietanki 30 % 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Dekoracja: obrazek z opłata śnieżynki z opłatka perełki niebieska posypka bezy Biszkopt (najlepiej upiec(...)cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić i podzielić na 3 krążki. Ptasie mleczko: Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej

Smakołyki Asi
WANILIOWE JAGODZIANKI 110

Bułeczki drożdżowe bez jajek na serku waniliowym, puszyste i bardzo smaczne, długo zachowują świeżość ;)     SKŁADNIKI 1 szkl. mleka, 70 g masła, mąka pszenna (ok. 2 szkl.) 25 g świeżych drożdży, 100 g serka waniliowego, 1 op. cukru waniliowego, 2 łyżki cukru szczypta soli dodatkowo: ½ szkl.jagód, 4 łyżki cukru, 3-4 łyżki mleka, Kruszonka: 4 łyżki mąki(...)objętość. W pozostałym mleku rozpuszczamy masło. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy rozczyn, dodajemy serek oraz mleko z masłem (nie może być zbyt gorące). Wyrabiamy aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części. Każdą część rozpłaszczamy, na środku kładziemy jagody wymieszane z cukrem, zlepiamy dokładnie, układając zlepieniem na formie

słodki bratek
5 powodów, dla których kocham to miasto! 135

prawdę znaczy. Mogłabym godzinami przesiadywać na ławce, po prostu gapić się na wodę. Kawa, sernik i lody Jako mieszkanka Barcelony, bez zastanowienia, zaczynałabym dzień od odwiedzenia kawiarni Cup&Cake. Najlepsze cappuccino i do tego serniczek na cieście red velvet – no niebo! To nie jest tylko kawiarnia. Poza fantastyczną kawą i babeczkami o tysiącu smakach, znalazłam tosty, pancakes(...)tylko dwa lub trzy. Moje ulubione połączenie – kokos, truskawka i oczywiście biała czekolada! Śniadanie na mieście Nic tak nie podkręca mi apetytu, jak klimatyczne miejsca pachnące bekonem i jajkami. Trafiliśmy na bistro, gdzie śniadanie było wykwintne. Milk Bar&Bistro – ta popularna restauracja skusiła Nas amerykańskimi naleśnikami z bekonem, jajkami po benedyktyńsku z sosem holenderskim, oraz pieczonymi ziemniaki

Pink Envelope
Babeczki z kaszą manną (z maślanką straciatella i cukrem brzozowym) 157

własnego, ulubionego akcentu. Dodatkowym plusem jest fakt, że ciastka długo zachowują swoją świeżość, więc bez problemu można upiec ich większą ilość. Jednakże zapewniam...- i tak znikną w ekspresowym tempie!   (12 sztuk) 90g masła/margaryny  1/2 szklanki cukru (użyłam brzozowego) 2 jajka 1/2 szklanki maślanki straciatella (może być kefir) 1/2 szklanki kaszy manny 1 szklanka mąki pszennej(...)utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mieszając - wbić po jednym jajku i wlać maślankę. Następnie wsypać kaszę manną i na końcu - mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.   Całość wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.  Zagłębienia w formie do muffinek wysmarować masłem, posypać mąką i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości). (*) Babeczki posypać płatkami czekolady i wstawić do rozgrzanego

Di gotuje
Bułki z mąki pełnoziarnistej na maślance 157

bez tłuszczu . Rewelacyjnie smakują na ciepło jak i na drugi dzień :)  Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk Składniki :  - 250 g mąki pszennej typ 550  - 250 g maki pszennej pełnoziarnistej typ 1850  - 160 g maślanki temperatura pokojowa  - 200 ml letniego mleka  - 13 g świeżych drożdży  - 1 jajko(...)cukrem i częścią mleka i wlać do miski z mąką , posypać odrobiną mąki i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wrzucić resztę składników i wyrobić ciasto , mikserem 12 minut , ręcznie ok 15 tak aby ciasto nie kleiło się do rąk . Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia ,wyrośnięte wyrobić chwilę

Wypieki Rene
Muffiny z żółtym serem 134

trudno im się oprzeć. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Kolejnego dnia - również zachowują świeżość i bez problemu można je podgrzać (np. w mikrofalówce). (7-8 sztuk) 75g żółtego sera 50g marchewki (*) 110 ml mleka 35-40 ml oleju 1 jajko 120g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich 1 szczypta(...)oraz obraną marchewkę zetrzeć na tarce (o średnich oczkach) i połączyć z lekko roztrzepanym jajkiem, mlekiem i olejem. Suche składniki wymieszać z mokrymi. (Masę należy mieszać ręcznie - widelcem i do połączenia się całości, nie dłużej.)  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).   Babeczki posypać startym serem i delikatnie oprószyć papryką.  Piec

Di gotuje
Babka puchowa z lukrem różanym 144

pieczenia – mieszamy. Masło ucieramy robotem, dodajemy cukier. Do utartej masy wbijamy, po jednym, całe jajka. Każde następne dodajemy dopiero po wrobieniu poprzedniego. Partiami wsypujemy przesiane mąki. Kolejno dodajemy olej, esencję i na końcu ocet. Przez chwilę ucieramy jeszcze robotem, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto przekładamy do formy babkowej z kominkiem wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, do ¾ wysokości(...)lukier ucieramy (łyżką lub robotem) na gładką masę. Polewamy przestudzoną babkę. Babka puchowa z lukrem różanym ma strukturę ciasta piaskowego. Możemy ją polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Z polewą z czekolady też będzie wspaniała (ale oczywiście wtedy robimy bez lukru różanego). Jej zaletą jest to, że przygotowuje się ją bardzo szybko i zawsze się udaje. Jest to jedno

mojewypiekiinietylko
Afrykańskie pączki kokosowe Mandazi 145

jajem lub bez. A dodatki: to ananas, cynamon, imbir, kardamon. Posypka może być z wiórków kokosowych z cukrem, mielonych migdałów lub posiekanych orzeszków ziemnych. Ja wypowiedziałam się na tema:t z mąką pszenną, drożdżami i skórką pomarańczową smażoną, mleczkiem kokosowym. Posypka cynamon z cukrem pudrem. Z podanych składników wyszło ok 16 sztuk. 1 roztrzepane jajko pół szklanki cukru drobnego(...)smażenia  Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Roztop masło niech wystygnie. Mąkę wsyp do naczynia z suszonymi drożdżami wlej mleczko, dodaj jajo, masło, cukier skórkę i zagnieć ciasto aż będzie odchodziło od rąk. Zostaw do wyrośnięcia.  Wyrośnięte ciasto ( nie rośnie zbyt dużo) podziel na 4 części spłaszcz ręką i przekrój na cztery. Rozgrzej olej i smaż aż będą

AZgotuj!
Walentynkowe ciasteczka z marmoladą 123

cukru 125 g masła 125 g margaryny (pół kostki) 3 jajka 32g cukru waniliowego (2 opakowania po 16g), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia marmolada w wybranym smaku do przełożenia (polecam truskawkową, malinową, śliwkową) Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i zarobić z nich ciasto. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę (jeśli(...)zamrażarki).  Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm i wykrawać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można lekko podsypywać mąką. W połowie ciasteczek, należy wyciąć dziurkę (mniejszą foremką, lub kieliszkiem).  Piec tylko 8-10 minut w temperaturze 190 º. Trzeba uważać, by za mocno się nie spiekły.  Gdy ostygną, ciastka bez dziurki posmarować marmoladą i przykryć

Mania Wypiekania
Biszkopt domowy jako doskonała baza do tortów i innych ciast z kremem, czyli wstęp do urodzinowego tortu Maksia 110

nasz biszkopt tortowy przygotowałam z przepisu mojej Mamy. Wyszedł, a to był mój pierwszy biszkopt, więc ze spokojnym sumieniem polecam ten przepis ;) Składniki (na dużą tortownicę):  6 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Schłodzone białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli(...)bardzo delikatnie i powoli, ale dokładnie. Chodzi o to by zbyt silnym i gwałtownym mieszaniem nie pozbawić ciasta puszystości. Powstałą puszystą masę wykładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy. Pieczemy przez 35 do 40 minut w temperaturze 175 stopni (bez termoobiegu). W czasie pieczenia w miarę możliwości nie należy ruszać tortownicy. Ciasto biszkoptowe jest podatne na opadanie. Można posiłkować

Kuchnia po mojemu
Pączki z marmoladą – łatwy przepis 135

Tłusty Czwartek, więc nie mogło obyć się bez pączków z przepyszną marmoladą z różą. Jeszcze czas, by zdążyć je usmażyć! Przepis bardzo łatwy – polecam nawet dla początkujących pączkarzy Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 50 g drożdży 50 g cukru cukier wanilinowy 1 szklanka ciepłego mleka 3 żółtka 1 całe jajko szczypta soli 2.5 łyżki oleju kieliszek wódki(...)wymieszać z łyżeczką cukru i łyżką mąki . Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 min. Następnie dodać jajko , szczyptę soli , alkohol , 2.5 łyżki oleju oraz resztę cukru – wymieszać na gładką masę. Stopniowo dodawać mąkę i żółtka. Wyrobić ciasto. Jeśli będzie bardzo kleiste można podsypać odrobinę mąki. Przełożyć ciasto do miski oprószonej mąką i odstawić do wyrośnięcia

Za drzwiami kuchni
BABKA GOTOWANA NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU 164

zdrowszy ksylitol (no i zmniejszyłam trochę jego ilość). Jest tylko jeden mały minus tej babki- musimy posiadać specjalną formę do gotowania, ale teraz można już je dostać bez problemu, choćby w internecie. Składniki oryginału: - 6 jaj - 1 szklanka cukru - 250g margaryny lub masła - 1 szklanka mąki tortowej - 1 szklanka mąki ziemniaczanej (można zastąpić tortową) - 1 mały proszek do pieczenia(...)waniliowego lub ksylitolu z wanilią W misie miksera ubić (utrzeć) całe jajka z ksylitolem (lub cukrem) i ekstraktem waniliowym lub ksylitolem z wanilią, na puszystą masę. Dodać stopione i schłodzone masło. Następnie cały czas ucierając (ubijając) dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do formy wysmarowanej dokładnie masłem, wyrównujemy i formę zamykamy. Zamkniętą formę

Smaczne Zdrowe
Bułeczki ziemniaczane z pieczarkami 162

zagniatamy ciasto.   Przygotowujemy farsz.Drobno kroimy pieczarki.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy warzywkiem i pieprzem i smażymy przez kilka minut.   Grzyby studzimy, dodajemy jajko i 1-2 łyżki bułki tartej, mieszamy, doprawiamy i gotowe.   Przygotowujemy panierkę, czyli roztrzepane jajko (może być doprawione(...)nakładamy farsz grzybowy, sklejamy brzegi,formując kulę. Moczymy ją w jajku, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blaszcez papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiemna ok. 25 minut.   Rumiane bułeczki wyjmujemy z piekarnika.   Bułeczki można zjeść bez dodatków, ale z surówką i sosem grzybowym smakują rewelacyjnie.Smacznego

Maminek kulinarny
Dyniowe biscotti 158

chrupkie migdały. Wyszło coś niesamowitego! Moje biscotti nie są aż tak twarde jak tradycyjne - jeśli chcecie, aby Wasze wyszły twardsze, po prostu pieczcie je nieco dłużej. Moje można zjadać bez ryzyka złamania zęba, choć są zdecydowanie chrupkie. Z kubkiem gorącej herbaty (najlepiej jagodowej) smakują rewelacyjnie. Spróbujcie koniecznie!Dyniowe biscotti z migdałami i jagodamiSkładniki:(na 12-15 sztuk(...)słupków migdałowych80 g świeżych lub mrożonych jagódMrożone jagody rozmrozić i osuszyć.Puree z dyni, masło, jajko i ekstrakt utrzeć na gładką masę.Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem, imbirem i cynamonem. Dodać suche składniki do mokrych, połączyć. Dodać migdały, równomiernie rozprowadzić je w cieście.Połowę ciasta wyłożyć na folię spożywczą, wysypać równomiernie jagody, przykryć pozostałym ciasta. Uformować podłużny bochenek, zawinąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MAKIEM. 2879

Święta Niepodległości bez tych rogali. No po prostu nie istnieje, przynajmniej dla wszystkich mieszkańców Poznania i okolic. Dla mnie. Dla moich przyjaciół.Co prawda powinnam opublikować przepis na rogale świętomarcińskie z białym makiem. Niestety, dostać biały mak na ostatnią chwilę graniczy z cudem - spóźniłam się po prostu. Głupia ja! Ale, ale, ciasto będzie takie, jakie być powinno, niestety nadzienie(...)zmodyfikowany;/ na około 35-40 małych rogalików 0,7 kg mąki pszennej 300g prawdziwego masła 4-5 łyżek cukru kilka kropel ekstraktu waniliowego 4 łyżki kwaśnej śmietany 12% 3 jajka 100g świeżych drożdży nadzienie: gotowa masa makowa / marmolada różana / bakalie dodatkowo: 1 roztrzepane jajko dekoracja: cukier puder odrobina mleka posiekane orzechy włoskie Mąkę przesiewam na stolnicę, masło siekam na mniejsze

W kuchni Karmel-itki
Muffiny kokosowo-karmeLove ;) 190

bardzo fajnie wygląda jako dekoracja, nie mówiąc już o smaku. ;) Babeczki bez polewy są średnio słodkie, ale mocno słodka czekolada sprawia, że smakują idealnie ;) Korzystałam z przepisu z bloga Kuchnia do kwadratu, trochę go zmodyfikowałam. Porcja na 12-14 muffinek. Składniki: 125g masła 3 jajka 3/4 szklanki cukru szklanka wiórek kokosowych 8 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju(...)rondelku i studzimy. Mąkę, proszek, sodę i wiórki mieszamy razem w jednej misce. Całe jajka ubijamy wraz z cukrem aż otrzymamy puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt i olej, miksujemy do połączenia składników. Wszystko wlewamy do przygotowanych uprzednio suchych składników i delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.Czekoladę rozpuszczamy na parze

Czerwona Porzeczka
Blondie z makiem i szybkie lody truskawkowe 136

blondie, czyli brownie na bazie białej czekolady i brązowego cukru. Odrobina maku nadaje modnemu ostatnio ciastu specyficznej swojskości i polskiego charakteru, fajnie uzupełniając też jego fakturę.  Blondie: 100 g masła 2 tabliczki białej czekolady 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki brązowego cukru 2 jajka 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki mielonego maku 1/4 łyżeczki soli Lody truskawkowe: 300 g mleka skondensowanego(...)sztucznych ulepszaczy, jest dosyć twarda.      Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z odrobiną mleka i 1,5 tabliczki połamanej czekolady. Miksujemy z cukrem, przesianą mąką, całymi jajkami (nooo, bez skorupek :3) i solą na gładką masę. Dodajemy mak i pozostałe pół czekolady rozdrobnionej na małe kawałeczki, mieszamy niezbyt dokładnie i wylewamy do małej blaszki (takiej

sama złodycz
Biszkopt marchewkowy – na zdrowie 173

można sobie pozwolić na dwa kawałki tego pysznego ciasta. Jest ono nie tylko dietetyczne( bez grama truszczu), ale za sprawą dodanej marchwi, migdałów i cytryny bardzo zdrowe. Idealne przy nietolerancji laktozy. Jeśli makę pszenną zastąpimy mąką ryżową lub inną mąką bezglutenową otrzymamy pyszne ciasto dla osób z nietolerancją glutenu.   Beta karoten(odporny na wysoką temperaturć) zawarty w marchewce(...)migdałach korzystnie działają na obniżenie poziomu cholesterolu LDL.   Ciasto jest wyjatkowo lekkie i puszyste, ale też mokre za sprawą migdałów i marchewki;  cytryna natomiast dodaje aromatycznej  świeżości) Przepis z książeczki “I dolci si fanno cosi – Cameo” Biszkopt marchewkowy – na zdrowie Składniki na tortownicę 22-24 cm: 5 jajek (białka i zółtka oddzielnie) 225 g cukru

Mia Cucina Sofieta
18. Słodko, zdrowo, szybko, czyli ciastka z pestkami dyni i słonecznika z czekoladą. 200

ciastek, lepiej od razu zabrać się za ich przygotowywanie! Mimo tego, że nie wyglądają zbyt zachwycająco- tylko zwyczajnie, ich smak jest naprawdę niesamowity i zaskakują kruchością. Ciastka bez jajek, bez pszennej mąki, za to z płatkami owsianymi i dodatkiem pestek dyni i słonecznika oraz odrobiną ciemnej czekolady. Zapraszamy! Składniki ok. 1,5 szklanki mąki z płatków owsianych(...)kakao)  Przygotowanie Mąkę, masło, proszek i cukier puder łączmy w blenderze, bądź wyrabiamy ręcznie- jak kto woli, ja użyłam do tego blendera. Czekoladę kroimy na kawałki. Ciasto przekładamy do miski, jeśli klei się zbyt mocno dodajemy jeszcze trochę mąki.   Wsypujemy pestki dyni i słonecznika oraz pokrojoną czekoladę dokładnie mieszamy z ciastem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy

Symfonia Smaków
Jogurtowiec z galaretką 416

 Fioletową galaretkę zakupiłam już jakiś czas temu i czekała na swoją kolej w kuchennej szafce! Chciałam przyrządzić ją w taki sposób , by oddać całe piękno koloru

Ostra na Słodko
Naleśnikowy tort czekoladowy+ Podsumowanie roku z Nastoletnimi 236

minął od założenia bloga :) Urodziny nie mogą się odbyć bez tortu, więc przygotowałam dla Was coś nietypowego... czekoladowy tort z naleśników. Rzecz jest banalnie prosta- smażycie naleśniki, po czym przekładacie je pysznym, czekoladowym kremem tworząc torcik. Wierzch polewacie polewą i dekorujecie czekoladą, wafelkami itp. Po przekrojeniu tort przypomina trochę Ciasto Marlenkę , gdyż tak jak ona ma mnóstwo warstw, które(...)Naleśniki: Jajka wbić do miski i ubijać ok. 5 min, aż będą jasne i puszyste. Następnie wsypać cukier, sól oraz wlać mleko, wodę i olej. Wszystko zmiksować przez około 1 minutkę. Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i krótko zmiksować. Na powierzchni masy powinny pojawić się bąbelki, a sama masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany. Tak przygotowane ciasto naleśnikowe

Nastoletnie Wypiekanie
W biegu: tarta wyśmienita 232

Pysznych propozycji na tarty ciąg dalszy SKŁADNIKI: na spód: 2 szklanki mąki 150g masła (pół dużej osełki) 3 łyżki mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano

Kuchnia w biegu
Aebleskiver - duńskie racuszki z pomarańczą i kardamonem na maślance 154

właśnie są duńskie pączuszki Aebleskiver, których konsystencja ciasta bardziej przypomina tę naszych racuchów. W Skandynawii do ich wypiekania używa się specjalnie żłobionych patelni, które zapewniają im okrągły kształt pomimo niewielkiej zawartości tłuszczu. W Polsce ciężko jest dostać taką patelnię w przeciętnym sklepie i najlepiej szukać ich w sprzedaży internetowej, jednak i bez tego kuchennego naczynia można je przyrządzić! Brak(...)jajka 200ml maślanki 1,5 łyżki oleju rzepakowego + 1/2 łyżki sok z 1/2 pomarańczy Dodatkowo: cukier puder ulubiony dżem z czerwonych owoców Sposób przyrządzenia: 1. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki (łącznie z pomarańczową skórką). 2. Do suchych składników dodawaj kolejno żółtka jaj, maślankę, sok pomarańczowy i olej (1,5 łyżki) - wymieszaj wszystko na jednolite ciasto

Kuchnia w Słońcu Skąpana
ciasto drożdżowe buraczkowo-fasolowe z szarą renetą, kruszonką... 93

jajka, wlać resztę letniego mleka, dodać fasolę z burakiem i hakiem robota wyrabiać ciasta, po 3 minutach wyrabiania wlać letnie masło i wyrabiać z 8 minut misę nakryć talerzem i do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, u mnie po 40 minutach ciasto dobrze wyrosło ciasto teraz ręką parę razy wyrobić i przełożyć do formy 34x25 z papierem do pieczenia na cieście(...)jabłkach piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto drożdżowe z burakiem i fasolą jest bardzo smaczne, wilgotne, warto je upiec na święta ale i bez okazji, będzie kolorowo na talerzu i kusiło wyglądem do zjedzenia.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Babka limonkowo-jogurtowa 107

może być świąt bez babki - ta jest szybka i prosta, na dodatek każdego dnia smakuje coraz lepiej. Składniki na 20 porcji : 225 g jogurtu naturalnego 5 jajek skórka i sok z 2 limonek 450 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 450 ml oleju 600 g mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru pudru(...)chcemy mieć na babce :))   Wykonanie : Jogurt, jajka, 1/2 łyżeczki skórki z limonki i 2 łyżki soku, cukier, cukier waniliowy i olej zmiksować na puszysty krem. Makę wymieszać z proszkeim do pieczenia, dodać do masy. Formę do babki (dużą - około 2, 5 l pojemności) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wyłożyć ciasto. Piec 75 minut  w temperaturze

cucinare
Kulki z masłem orzechowym, bananem i daktylami 135

Kto ma ochotę na kuleczkę?😁 Śmiem nawet stwierdzić, że o niebo lepsze od Rafaello, aczkolwiek nie mówię, że tamte są niedobre (mowa o domowych, nie ze

Zdrowie i pysznie na talerzu
TORT STRACCIATELLA 160

Tort dla osób lubiących Włoskie smaki i   dla tych, którzy nie przepadają za   cistami słodkimi, oraz tych którzy lubią chrupiące dodatki.   SKŁADNIKI   (tortownica 22cm) Biszkopt : 5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Masa stracciatella : 500ml śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki soku z cytryny(...)dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto

RAROSSA
Bezglutenowe pączusie z twarogiem 162

ująć - po prostu zajadać 😊 A jeśli ktoś woli wersję bez twarogu zapraszam tutaj . Składniki: mąka bezglutenowa: 150 g mąki kukurydzianej, 50 g mąki ryżowej, 50 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, 1 łyżka mielonego lnu - łącznie ok 250 g 7 g drożdży suszonych 60 g cukru szczypta soli 1 całe jajko 200 g twarogu półtłustego 280 ml mleka(...)sól. Dodać nie moczone rodzynki i wymieszać. Twaróg zblendować na gładką masę dodając 100 ml mleka. Do suchych składników dodać jajko, zmielony ser i lekko podgrzane mleko (180 ml). Całość porządnie zmiksować ale nie za długo. Ciasto powinno być dosyć rzadkie - nie da się z niego ręcznie ulepić pączka ale nie może być nazbyt rzadkie i lejące bo rodzynki utoną

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowe pączusie z twarogiem 145

ująć - po prostu zajadać 😊 A jeśli ktoś woli wersję bez twarogu zapraszam tutaj . Składniki: mąka bezglutenowa: 150 g mąki kukurydzianej, 50 g mąki ryżowej, 50 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, 1 łyżka mielonego lnu - łącznie ok 250 g 7 g drożdży suszonych 60 g cukru szczypta soli 1 całe jajko 200 g twarogu półtłustego 280 ml mleka(...)sól. Dodać nie moczone rodzynki i wymieszać. Twaróg zblendować na gładką masę dodając 100 ml mleka. Do suchych składników dodać jajko, zmielony ser i lekko podgrzane mleko (180 ml). Całość porządnie zmiksować ale nie za długo. Ciasto powinno być dosyć rzadkie - nie da się z niego ręcznie ulepić pączka ale nie może być nazbyt rzadkie i lejące bo rodzynki utoną

Ze smakiem bez glutenu
makowiec z masy makowej bakaliowej... 138

jajka, cukier, resztę mleka, sól, aromat waniliowy i hakiem robota ciasto wyrabiać, wlać stopiony letni tłuszcz, wyrabiać z 10 minut misę robota nakryć ściereczką kuchenną i odstawić na godzinę do wyrośnięcia, ciasto mi mocno urosło wyrośnięte ciasto dać na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować, 2 białka widelcem roztrzepać i pędzelkiem posmarować całe ciasto, białka trochę zostawić do posmarowania wierzchu na cieście(...)zwijać ciasno roladę ciasto przełożyć do blaszki z papierem do pieczenia, posmarować wierzch białkiem piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50- minut, gdy ciasto zacznie brązowieć nakryć kawałkiem papieru do pieczenia i piec dalej, ciasto należy dobrze wystudzić, można polukrować, u nas miał być bez niczego - makowiec domowy jest najlepszym ciastem na świąteczny stół

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasteczka gryczane 2 czekolady 139

cukru trzcinowego (można dodać mniej) 1 jajko 200g mąki gryczanej 1 łyżeczka proszku o pieczenia (płaska) 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: 40g czekolady mlecznej 40g czekolady białej   Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Połowę czekolady posiekać (nie na drobno; użyłam groszków czekoladowych), a  resztę zmielić np. w młynku do kawy. Całość wmieszać do ciasta.  Z masy uformować kulki o wielości(...)minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być lekko zarumienione.)   (*) Ciastka można przygotować w wersji bezglutenowej. Wystarczy użyć odpowiednich czekolad i proszku do pieczenia. Mąkę gryczaną oraz proszek bez glutenu jest do nabycia na stronie Zdrowy Market

Di gotuje
Placki z jarmużem i serkiem wiejskim 127

Placki z jarmużem z dodatkiem serka wiejskiego Author: www.cookinngforemily.pl Serves: 10 Ingredients 50 g jarmużu - bez łodyżek, same liście, umyty i posiekany 170 g mąki ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny 2 jajka 150 ml mleka 80 g masła 150 g serka wiejskiego dwie łyżeczki posiekanego koperku sól olej/olej kokosowy do smażenia(...)razie koniecznoście jeszcze drobniej posiekać. Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę i ½ łżeczki soli- całość wymieszać. Jajka odzielić od żółtek. Do miski z mąką dodać żółtka i mleko, stopione masło i wymieszać( zmiksować) ciasto. Białka ubić na pianę, DO ciasta wmieszać jarmuż, posiekany koperek i serek wiejscki a na koniec delikatnie dodać stopniowo pianę z białek. Smażyć

Cooking for Emily
Babeczki sezamowe z czekoladowym kremem 142

niedzielny deser polecam babeczki sezamowe z czekoladowym kremem. Ostatnio mam cały czas ochotę na sezam. Bardzo lubię tahini, zawsze mam w lodówce. Przyrządzam z niego sosy, dodaję do ciast, kremów, a nawet do kawy. Dzisiaj upiekłam babeczki sezamowe z tahini. Pyszne, puszyste babeczki przeuroczo pachnące sezamem. Babeczki posmarowałam czekoladowym kremem. Zgadnijcie, czy dodałam do niego tahini? No pewnie! Czekolada(...)sody oczyszczonej szczypta soli ¼ łyżeczki cynamonu 1 jajko 125 ml serwatki 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 łyżki oleju 3 łyżki tahini Krem czekoladowy 125 g masła, miękkiego 50 ml tahini 35 g kakao 150 g cukru pudru ¼ łyżeczki waniliowego ekstraktu szczypta soli Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Przygotuj dwie miski. Do jednej przesiej mąkę, proszek

codojedzenia
Cytrynowe babeczki i kilka słów o formach do pieczenia 147

uwielbiane przez dzieci i nie tylko  J Przepis który nie sprawia żadnych trudności i cieszy się niesłabnącym powodzeniem  wśród znajomych , doskonale smakują zarówno z kremem jak i bez.  Do pieczenia jak zauważyliście już z pewnością używam zawsze produktów Dr.Oetkera   są niezawodne i dla mnie najlepsze na rynku, galaretki czy drożdże nie mają sobie równych(...)szczerego serca, nie jest to wpis sponsorowany.  Teraz działa również sklep online   gdzie można nabyć solidne, trwałe i wysokiej jakości formy do pieczenia, tortów, ciast, bab, czy muffinek,   kolosalnie różnią się od tych najtańszych gdzie po dwóch użyciach i mycia zwyczajnie rdzewiały i nadawały się tylko do wyrzucenia.  Te posłużą z pewnością wiele

Wanilia i Kardamon
Brownie jaglane z batatem, melisą i cytrynową nutą (bez mąki) 115

kaszy jaglanej! Poezja smaku! Mój pierwszy bezglutenowy wypiek, który miał na celu wypróbowanie nieco innej, może minimalnie zdrowszej (bo bez mąki, z olejem kokosowym zamiast masła czy margaryny, ale jednak z nutellą;)) wersji ciasta. Tak przygotowane z dbałością ciasto zachwyci niejedno podniebienie, szczególnie, że kaszy jaglanej nie czuć w nim absolutnie nic! Mój Mąż, kiedy spróbował, powiedział, że nigdy(...)się, więc pomysły już się w głowie kłębią :D Ciasto z całą pewnością do powtórzenia i to jak najszybciej! :) Składniki: 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 1 szkl. rzadkiego pure z batata* 5-6 sporych liści melisy 1/2 szkl. kakao 1 szkl. mleka 5 pełnych łyżek nutelli 4 jajka 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Sposób

Kolorowy Przepisownik
drożdżowe placki dyniowo-żytnie nadziane twarogiem 128

były to tylko bezpodstawne obawy, które obaliłam tworząc moje BANALNE placuszki drożdżowe.  Nie obeszło się bez ozdobienia ich jogurtem i malinkami, które  dodały całości dodatkowe walory smakowe.  SKŁADNIKI: 4 czubate łyżki pełnoziarnistej mąki żytniej ok 80g dyni hokkaido białko jajka ok 50g twarogu łyżka jogurtu naturalnego  3 łyżki ksylitolu ok 12g drożdży odrobina mleka(...)dodajemy do lekko podgrzanego mleka i je rozpuszczamy mąkę, 2 łyżki ksylitolu, zblendowaną dynię, ubite jajko i rozpuszczone drożdże mieszamy razem- przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10 min twaróg mieszamy z jogurtem i łyżką ksylitolu na papierze do do pieczenia tworzymy placuszki: kładziemy łyżkę ciasta, nadziewamy łyżeczką twarogu i przykrywamy kolejną łyżką ciasta całość pieczemy

healthy dreams
Sernik Wiedeński 139

bez rodzynek, co nie zmienia faktu ,że jeżeli je ktoś lubi to dlaczego by ich nie dodać ? Mam dla was jeszcze cieplutki przepis na Sernik Wiedeński ! Prosty i pyszny. Składniki: 1 kg zimelonego sera / 1 kg sera w wiaderku 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru kilka kropel aromatu waniliowego (według gustu) 8 jajek 125 g miękkiego(...)dodajemy nadal miksując porcjami ser, kolejnie: budyń, masło (jeżeli powstaną wam grutki to nie ma co się martwić, należy dłużej i staranniej miksować, po upieczeniu nie psuje to smaku ciasta :) ). W osobnej misce ubijamy białka i dodajemy je do serowej masy łącząc delikatnie oba te składniki aby nasz sernik był puszysty. Kiedy napowietrzymy masę białkami. Wylewamy masę na natłuszczona

W Moim Magicznym Domu
Makowiec sułtański – Makowiec na kruchym cieście z bakaliami 228

białka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 łyżka kakao bez cukru 200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów, migdałów i rodzynek) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego Dodatkowo: cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego   Ciasto: 1. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie równe części i wstawić do lodówki na 30 minut. Masa(...)cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 4. Do maku dodać pianę z jajek, kakao, aromat i bakalie, dokładnie wymieszać. 5. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną schłodzoną częścią ciasta wyłożyć spód blaszki. Na wierzch wyłożyć masę makową, wyrównać. 6. Drugi

Mała Cukierenka
Makowiec sułtański – Makowiec na kruchym cieście z bakaliami 265

białka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 łyżka kakao bez cukru 200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów, migdałów i rodzynek) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego Dodatkowo: cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego   Ciasto: 1. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie równe części i wstawić do lodówki na 30 minut. Masa(...)cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 4. Do maku dodać pianę z jajek, kakao, aromat i bakalie, dokładnie wymieszać. 5. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną schłodzoną częścią ciasta wyłożyć spód blaszki. Na wierzch wyłożyć masę makową, wyrównać. 6. Drugi

Mała Cukierenka
Tort czekoladowo - orzechowy z karmelem 143

razem zrobiłam z mamą tort bez masy, bo tatuś nie lubi tych z masą. A tacie też trzeba czasem zrobić przyjemność.  Składniki:   Biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 mąki ziemniaczanej 3/4 drobnego cukru Masa 1 kostka masła 1/2 mlecznej czekolady 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 15 g zmielonych orzechów 300 ml czekośliwki(...)Przygotowanie:   Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubiając zaczynamy dodawać stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po żółtku. Przesiane mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem i pieczemy w tem. 170 stopni około 40 min. Biszkopt odkładamy do wystudzenia i potem kroimy na 3 blaty. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce

Lili w kuchni
Placek na maślance ze śliwkami 119

drugiej miski wbijamy całe jajka, dodajemy maślankę, wlewamy olej i aromat – łączymy składniki (rózgą). Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką, tylko do chwili aż się połączą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wlewamy do formy, równamy powierzchnię, posypujemy 4 łyżkami wiórków kokosowych (dzięki temu śliwki nie „utoną”). Układamy na cieście ćwiartki śliwek – skórką do dołu, posypujemy przygotowaną(...)pieczemy przez 1 godzinę i 25 minut (jeżeli ciasto z wierzchu zacznie się za bardzo przypiekać należy je przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową). Gotowe, po lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Placek na maślance ze śliwkami to ciasto, które zrobimy bez użycia robota. Samo przygotowanie też nie wymaga żadnych zdolności – wsyp, wymieszaj, przelej, poukładaj i upiecz. Ciasto

mojewypiekiinietylko
Oszukane oponki. Oponki z jogurtem naturalnym 295

Dzisiaj proponuję oponki w wersji lekko odchudzonej, bo bez twarogu a z jogurtem naturalnym. Są lekkie, delikatne i kruchutkie. Powstały, bo akurat nie miałam w domu białego sera a chęć na te złociste, krągłe "pączusie" z dziurką- ogromną. Moim dzieciom ta wersja  dużo bardziej posmakowała. Polecam wypróbować przepis:) Składniki na około 20 sztuk: 10 dkg miękkiego masła(...)waniliowego 2 jajka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego gęstego 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek) 40 dkg mąki + trochę do podsypywania 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oraz: Olej do smażenia Cukier puder do posypania  Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wciąż ucierając ( lub miksujac) dodawać stopniowo jajka, jogurt, budyń i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto pod koniec

Maślane ciasteczko
Muffinki razowe z orzechami i marchewką (bez pszenicy, bez cukru) 165

Było ciasto marchewkowe, teraz pora na muffinki. Są rewelacyjne, słodziutkie choć nie zawierajaą cukru. Są sycące i zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, tak więc spokojnie mozna

pyszne zdrowości
Babka limonkowo-jogurtowa 99

może być świąt bez babki - ta jest szybka i prosta, na dodatek każdego dnia smakuje coraz lepiej. Składniki na 20 porcji : 225 g jogurtu naturalnego 5 jajek skórka i sok z 2 limonek 450 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 450 ml oleju 600 g mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru pudru(...)chcemy mieć na babce :))   Wykonanie : Jogurt, jajka, 1/2 łyżeczki skórki z limonki i 2 łyżki soku, cukier, cukier waniliowy i olej zmiksować na puszysty krem. Makę wymieszać z proszkeim do pieczenia, dodać do masy. Formę do babki (dużą - około 2, 5 l pojemności) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wyłożyć ciasto. Piec 75 minut  w temperaturze

cucinare
Torcik cappuccino 491

Torcik cappuccino Przepis ten długo zalegał wśród moich zapisków, jakoś nie przemawiał do mnie "zrób mnie zrób".  Teraz tego ogromnie żałuje. Kiedy zrobiłam go po

na moim stole...
Tarta z boczkiem, warzywami i serem ricotta 251

Doprawiamy solą i pieprze. Do miski wbijamy 3 jajka. Dodajemy ricottę, mozzarellę (1/2 porcji), śmietanę, posiekaną dymkę, szczypiorek i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składni ze sobą łączymy. PRZYGOTOWANIE tarty z boczkiem i warzywami: Formę na tartę smarujemy masłem.  Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę wyłożoną folią spożywczą. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i rozwałkowujemy na 4 mm placek(...)ciasta rozwijamy na formę do pieczenia tart. Dociskamy ciasto do spodu i boków formy. Zdejmujemy folię i usuwamy nadmiar ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 10 min.  Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy fasolą, aby ciasto nie wyrosło przy pieczeniu. Pieczemy 10-15 min w 180'C z funkcję termoobiegu, bez termoobiegu

kulinarnyJa
Botwinka 151

 SKŁADNIKI:1 pęczek botwiny (buraczków z liśćmi)1 młoda pietruszka2 młode marchewki1 młody por1/2 młodego selera3 młode ziemniaki3 łyżki śmietany 18% lub jogurt1 kostka rosołowasól

kulinarnyJa
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kokosem 411

pieczenia, dodajemy cukier – mieszamy składniki. Do drugiej miski wbijamy całe jajka, rozkłócimy miotełką. Dodajemy jogurt, łączymy składniki, wlewamy olej i aromat. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką, tylko do chwili aż się połączą (nie będzie grudek). Blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blaszkę, równamy powierzchnię, posypujemy wiórkami kokosowymi. Układamy przygotowane(...)wyjęciu, gdy lekko przestygnie oprószamy cukrem pudrem.Nie taki diabeł straszny, jak go malują. Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kokosem pięknie wyrosło. Wyszło puszyste, wilgotne i… ach i och - naprawdę super. Kokosowa „szczypta” dodatkowo wzbogaciła jego smak. Wprowadzam je na stałe do moich kulinarnych wypieków, bez obawy o zakalce. Kolejną jego zaletą jest szybkość wykonania. Chwila moment i mamy gotowy

mojewypiekiinietylko
Słodkie maleństwa na jeden kęs 170

pudru3 łyżki galaretki truskawkowej (proszek)dodatkowo:125 g gęstego dżemu truskawkowegoMasło utrzeć na puszystą, jasną masę z cukrem pudrem. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Partiami dodawać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać skórkę z cytryny, połączyć.Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe ciasteczka(...)miksować, aż nie będzie w masie grudek.Schłodzić w lodówce przez 5-10 minut.Połowę ciasteczek posmarować dżemem - około 1/2 łyżeczki na ciastko. Na to wyłożyć krem, przykryć ciasteczkiem bez nadzienia.Przechowywać w pojemniku, w temperaturze pokojowej.Smacznego!Przede mną całe długie, przyjemne popołudnie. C. w domu, ale planów wyjazdowych na dzisiaj nie ma, więc chyba udam się do kuchni

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CIASTECZKA Z PISTACJAMI I CZEKOLADĄ NA MĄCE ORKISZOWEJ 198

Ostatnio przeglądając gazetę, natrafiłam na ten oto przepis. Głównie moją uwagę zwrócił wygląd ciasteczek, który od razu pobudził moją wyobraźnię. Połączenie pistacji i czekolady jest idealne

Smaczne Zdrowe
Marchewkowiec 167

zrobiłam gdy bloga jeszcze nie prowadziłam. Tamto było wysokie, puszyste, z migdałami, bez grama tłuszczu- taki marchewkowy biszkopt. To jest zupełnie inne, ciężkie i sycące, z nutą piernikową i dobrze wyczuwalnymi orzechami i ananasem, przełamane bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak sody i trochę mi to przeszkadza. Przepis od Dorotki(...)pszennej• 160 g cukru• 1 łyżeczka sody oczyszczonej• 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia• 2 łyżeczki przyprawy do piernika ( u mnie Kamis)• 100 ml oleju (u mnie słonecznikowy)• 3 małe jajka,• 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich• 1/2 szklanki posiekanych, odsączonych ananasów z puszki• 1 szklanka startej na małych oczkach, odciśniętej marchewki( ok 125 g marchewki przed odciśnięciem) Wszystkie składniki powinny być

Mia Cucina Sofieta