ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:53/867)

nadrabiamy zaległości czyli tort czekoladowo-ajerkoniakowy 146

dużym entuzjazmem i bardzo szybko zniknął ze stołu:) Biedny łasuch mniejszy doczekał się w końcu tortu a ja odetchnęłam z ulgą, że bez zaległości mogę się wziąć za świąteczne wypieki. Skłądniki: ciasto: 4 jajka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru masa: margaryna 0,5 litra mleka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

ciastkarnia na kruchym spodzie
Empanada gallega, hiszpański "kulebiak" 150

nieco składem farszu jak i produktów dodawanych do samego ciasta.Ta najbardziej klasyczna to placek upieczony na cieście drożdżowym z nadzieniem warzywnym  z  tuńczykiem i jajkiem na twardo. Bardzo smaczna też jest empanada z chorizo. Natomiast moja dzisiejsza wersja jest bez tuńczyka. Inspirację czerpałam z bloga Vanesy Mis recetas mas caseras. Empanada gallega, hiszpański "kulebiak" Składniki:Ciasto500(...)która nam zostanie ze smażenia warzyw)1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka soliFarsz:2 jajka ugotowane na twardo300 g cebuli500 g kolorowej papryki1 duży pomidor obrany ze skórki2 ząbki czosnku1 łyżka posiekanej natki pietruszkisólpieprz1/2 łyżeczki słodkiej papryki1 surowe jajko do posmarowania ciasta Wykonanie: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, przyprawy, dodajemy wodę, oliwę i rozkruszone drożdże.Mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Przepis #179 Dyniowe ciasto - bez laktozy i glutenu 91

łyżeczka cynamonu - 2-3 łyżki miodu lub innego słodzidła - 40 g dobrej gorzkiej czekolady (jeśli chcemy by ciasto było bez laktozy wybierz czekoladę bez mleka w składzie) Wykonanie Do jednej miski wsypujemy mąkę, sodę oraz cynamon. W drugiej łączymy jajka, miód oraz dynię i olej kokosowy. Łączymy obie masy. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę. Wszystko

Health-Fit-Life
PIEROGI Z SOCZEWICĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 155

stopionego masła  Składniki na farsz: 200 g zielonej soczewicy  200 g suszonych pomidorów na słońcu bez zalewy  1 jajko  sól  pieprz cytrynowy  1 mały ząbek czosnku  Sposób przyrządzenia:  Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie rozwałkować i wykrawać krążki za pomocą szklanki.  Soczewicę namoczyć w zimnej wodzi, zostawić na całą

pieprzny smaczek
Sernik pomarańczowy z kandyzowaną pomarańczą 153

cukier puder, plastry kandyzowanej pomarańczy, Wykonanie: z mąki , proszku, cukru, jajek i masła zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok 1 h, przygotować tortownicę, wyłożyć papierem lub posmarować, na spód tortownicy wykładamy ciasto, do miski wkładamy ser, śmietanę, cukier puder,cukier waniliowy i mąkę - miksujemy, obieramy pomarańczę bez białej błonki i wykrawamy małe cząstki, do masy serniowej dodajemy(...)jajku, każde miksujemy 0,5 min., dodajemy kawałki pomarańczy i mieszamy już ręcznie, piekarnik nastawiamy na 160 stopni, wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika, włączamy termoobieg i pieczemy 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temp. na 140 stopni i pieczemy jeszzce 40 minut, upieczony sernik zostawiamy w piekarniku na około 20 minut, wkładamy do lodówki, rano dekorujemy;) /żródło  MojeTworyPrzetwory

Anioły w kuchni
Sernik pomarańczowy z kandyzowaną pomarańczą 180

cukier puder, plastry kandyzowanej pomarańczy, Wykonanie: z mąki , proszku, cukru, jajek i masła zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok 1 h, przygotować tortownicę, wyłożyć papierem lub posmarować, na spód tortownicy wykładamy ciasto, do miski wkładamy ser, śmietanę, cukier puder,cukier waniliowy i mąkę - miksujemy, obieramy pomarańczę bez białej błonki i wykrawamy małe cząstki, do masy serniowej dodajemy(...)jajku, każde miksujemy 0,5 min., dodajemy kawałki pomarańczy i mieszamy już ręcznie, piekarnik nastawiamy na 160 stopni, wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika, włączamy termoobieg i pieczemy 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temp. na 140 stopni i pieczemy jeszzce 40 minut, upieczony sernik zostawiamy w piekarniku na około 20 minut, wkładamy do lodówki, rano dekorujemy;) /żródło MojeTworyPrzetwory/ /Kandyzowane

Anioły w kuchni
Pączusie w polewie czekoladowej 174

pieczone prawie bez tłuszczu i polane wartościowym kakao :-) Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek powidła lub dowolny dżem olej lub smalec cukier puder, kakao, masło Z podanej porcji ciasta wychodzi(...)kwadrans. Jeśli używamy drożdży suszonych dodajemy je od razu do mąki bez robienia zaczynu, mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk

prawdziwe jedzenie
Proteinowy torcik z kremem „serowym” limonkowym i szpinakowym ciastem (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 125

Przyszedł wreszcie czas na szpinakowe ciasto w wegańskim wydaniu! Wyszło całkiem zacnie mimo iż myślałyśmy, że biszkopt ze szpinakiem bez jajek raczej się nie uda. Tymczasem smakowało super i było mięciutkie oraz nieco wilgotne  😊  Takie śliczne zielone ciacho przełożyłyśmy proteinowym kremem limonkowym. Waniliowe, wegańskie białko Plantforce świetnie połączyło się z cytrusowym akcentem. Torcik idealny dla każdego zakręconego

Candy Pandas
Jabłecznik bez tłuszczu 181

jakichkolwiek tłuszczów i bez cukru, a smakuje IDENTYCZNIE jak jego klasyczny odpowiednik. Ciasto jest dietetyczne, więc można i bez najmniejszych wyrzutów zjeść go pół na raz ;) Składniki: 550 g słodkich jabłek (4-5 małych sztuk) 165 g mąki pełnoziarnistej 100 ml mleka 3 jajka 1,5 łyżeczki sody 1/2 szklanki erytrytolu + 1 kopiasta łyżka słodzika ze stewii(...)łyżeczki mielonego kardamonu szczypta soli Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, szczyptę soli i ucieramy mikserem przez 5 minut. Ważne jest, aby robić to długo, aby odpowiednio napowietrzyć ciasto. Masa będzie w trakcie ucierania zmieniać się i znacznie zwiększać objętość. Jabłka (najlepiej czerwone- odmiana zimowa) obieramy, wykrajmy gniazda nasienne i kroimy w półksiężyce. Do masy z jajkami dodajemy mleko

Moja Micha
Tort z malinowym musem i marakują 209

się cieszę, kiedy mogę się podzielić przepisem i ciastem z przyjaciółmi. Nie jesteśmy w stanie przejeść wszystkich słodkości jakie prezentuję na blogu. Niedźwiedzia przysługa…jednak nie, bo tort z malinowym musem zamówiony już na kolejne imprezy. Tort z malinowym musem Składniki: 2 okrągłe formy o średnicy 23 cm Biszkopt 4 jajka 180 g cukru 75 g ziemniaczanej mąki(...)białej czekolady 300 g masła 300 g kremowego twarożku 400 ml cukru pudru kilka kropel czerwonego naturalnego barwnika do ciast Dekoracja Perły cukiernicze Zacznij od upieczenia biszkoptu. Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu (podgrzewanie góra/dół). Zmiksuj jajka z cukrem na puszysto. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Przesiej mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną dodając

codojedzenia
Eklerki 1305

magia, że ciasto rośnie tak pięknie bez żadnego proszku, nie wiem jak, ale to działa. I jest pyszne :) Tradycyjnie eklerki nadziewane są cukierniczym kremem crème pâtissière, ja dziś wybrałam do nadziania prosty krem śmietankowy, jeśli jednak wolicie nieco cięższe maślane kremy, poniżej link do budyniowego. Składniki: 1 szklanka mąki 50 g masła 3/4 szklanki wody 3 jajka szczypta soli(...)już się gotuje jednym ruchem wsypujemy przesianą mąkę i podgrzewamy dalej ciągle mieszając. Powinniśmy otrzymać jednolitą „kluskę”, która bez trudu odkleja się od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do przestudzenia. Do chłodnego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem (warto zrobić to w większej misce niż moja ;) ). Do wyciskania eklerków dobrze jest użyć tylki

Ciastkozercy
Ciasto z rabarbarem i budyniem 86

budyniem polecam jeszcze ciasto z rabarbarową bezą :) Też jest pyszne! Ciasto z rabarbarem i budyniem tortownica 23 -24  cm Ciasto: 1,5 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szkl. cukru pudru 70 g masła 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii oraz: 500 g rabarbaru 2 torebki budyniu waniliowego bez cukru 3 szkl. mleka 5 łyżek cukru

Posadzone i zjedzone
ROLADA SERNIKOWA TIRAMISU 138

jest bardzo prosta. Mam sprawdzony przepis na biszkopt, który nie pęka i doskonale się roluje. Nadaję się także do tortów i innych ciast.  Wnętrze rolady to pyszny ser z kawą i amaretto. Nadzienie jest bez jajek i mascarpone. Taka wersja też jest dobra. Całość smakuje rewelacyjnie ! Mniam :)  Podsumowując jest to biszkopt otulony sernikiem na zimno o smaku(...)stopniowo 3 partiami dodawać do masy. Delikatnie i dokładnie wymieszać szpatułką, aby piana nie opadła. Blachę o wym. 33x 45 cm ( z piekarnika ) wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Wyłożyć ciasto równomiernie. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 min. Grzałka góra, dół. Upieczony i ciepły biszkopt położyć na ściereczce z pergaminem na wierzch, który należy ściągnąć. Zwinąć roladę

Kuchnia Paulettes
Jak upiec puszyste ciasto drożdżowe? 513

każde ciasto robi właśnie na oko :-) Mąka. Babcia zawsze używała mąki wrocławskiej lub poznańskiej, ja używam tylko tortowej i to dobrej firmy (raz kupiłam jakąś tańsza i klapa!, ciasto nie chciało rosnąć). Ważne jest by mąkę przesiać, dodatkowo ją napowietrzymy, a w zamian za to ciasto nam się odwdzięczy i pięknie wyrośnie ;-) Jajka. Stara szkoła głosi, że do ciast drożdżowych(...)ważnym etapem powstawania ciasta, gdyż umiejętne wyrobienie ciasta odpowiednio je dotleni, dzięki czemu ciasto ładnie wyrośnie. Kiedy rozczyn już podwoi objętość przygotowujemy plastikową, sporą miskę, do niej przesiewamy mąkę i dodajemy jajka, cukier, mleko i oczywiście rozczyn. Wyrabiamy ciasto dosyć długo- co najmniej 10-15 minut, bez różnicy za to jest to, czy użyjemy do tego miksera z końcówka

Rozpustne gotowanie
Drożdżowe ślimaczki z chałwą i orzechami 180

smaczne:) Dla własnych potrzeb zwiększyłam proporcje składników na ciasto drożdżowe, farsz pozostawiłam bez zmian. Składniki na 15 drożdżówek:        ciasto: 4 szklanki mąki pszennej; 30 g drożdży; 5 łyżeczek cukru waniliowego; 3 łyżki cukru kryształu; 150 ml mleka; 2 małe jajka; 100 g masła; szczypta soli; 5 łyżek amaretto; Wykonanie: Pokruszone drożdże rozetrzeć z cukrem kryształem(...)minut. Do rozczynu dodać resztę mąki pszennej, jajka, szczyptę soli, rozpuszczone i ostudzone masło oraz amaretto. Zagnieść tzw. luźne ciasto, włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. farsz: 200 g orzechów włoskich; 50 g migdałów ( u mnie bez); 3 łyżki śmietany 30% (u mnie śmietana

In my kitchen