znakomicie i z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. P.S. Do masy serowej nie dodawałam dodatkowego cukru, gdyż według mnie galaretka brzoskwiniowa jest wystarczająco słodka. Dodatkowo bita śmietana oraz posypka z prażonych wiórek kokosowych zawierają cukier, więc cały deser jest słodki, ale nie przesłodzony. Składniki: 200 g twarogu półtłustego 200 ml śmietanki 30% 1 galaretka brzoskwiniowa Dodatkowo
Kuchnia MagdaLenyznakomicie i z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. P.S. Do masy serowej nie dodawałam dodatkowego cukru, gdyż według mnie galaretka brzoskwiniowa jest wystarczająco słodka. Dodatkowo bita śmietana oraz posypka z prażonych wiórek kokosowych zawierają cukier, więc cały deser jest słodki, ale nie przesłodzony. Składniki: 200 g twarogu półtłustego 200 ml śmietanki 30% 1 galaretka brzoskwiniowa Dodatkowo
Kuchnia MagdaLenyWszystko mieszamy do otrzymania gęstej i gładkiej masy. Studzimy. Następnie wszystko łączymy z 200g masła w temperaturze pokojowej. Budyń dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce. Tak wykonanym kremem napełniamy ptysie. Bita śmietana. Najprostszy a zarazem jeden z najsmaczniejszych rodzajów kremów. Wystarczy ubić schłodzoną śmietankę (jak to zrobić pisałam tutaj ), dodając pod koniec ubijania cukier puder. Jeśli chcecie trochę urozmaicić ten krem
Słodki Blogdobrze nam znany krem budyniowy. Łatwo go przygotować a smakuje naprawdę obłędnie, waniliowy o idealnej konsystencji wzbogaconej odrobiną masła. Znakomicie komponuje się z kruchym ciastem, do tego galaretka truskawkowa, bita śmietana i mamy deser idealny. Zapraszam do obejrzenia wideo na moim kanale Słodki Blog na Youtube : Składniki: Ciasto kruche: 150g mąki tortowej 150g mąki krupczatki 150g masła o temperaturze pokojowej
Słodki BlogSernik ekspresowy w w wykonaniu i według przepisu mojej mamy. Robiąc sernik na weekend pomyślała aby dodać do niego 2 opakowania bitej śmietany i wyszedł świetny. Bita śmietana sprawia że pod wpływem temperatury sernik, aż tak się nie rozpływa. Polecam wypróbować ;). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 galaretki truskawkowe 2 galaretki cytrynowe 1 kg sera z wiaderka 2 opakowania bitej śmietany
Blog kulinarny S9.PLZostał mi kawałeczek ciasta francuskiego, postanowiłam więc zrobić z niego coś na szybko do kawy ;-) Składniki Ciasto francuskie Jajko żółtko Borówki garść Bita śmietana Gotowe ciasto francuskie rozwinąć,pokroić na kwadraty, złożyć na pół (a The post Trójkąty francuskie z borówkami i śmietaną appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeśmietaną z jagodami. Coś wspaniałego! Jest on niesamowicie kremowy, a do tego dość wilgotny. Nie jest też za słodki, gdyż kwaśne jagody doskonale równoważą słodycz białej czekolady. Całość dopełnia bita śmietana, która również doskonale komponuje się ze świeżymi jagodami. Ciężko skończyć na jednym kawałku 😉 Idealne ciasta na co dzień, jak i od święta... Składniki: Spód: 150 g herbatników
Kuchnia MagdaLenyśmietaną z jagodami. Coś wspaniałego! Jest on niesamowicie kremowy, a do tego dość wilgotny. Nie jest też za słodki, gdyż kwaśne jagody doskonale równoważą słodycz białej czekolady. Całość dopełnia bita śmietana, która również doskonale komponuje się ze świeżymi jagodami. Ciężko skończyć na jednym kawałku 😉 Idealne ciasta na co dzień, jak i od święta... Składniki: Spód: 150 g herbatników
Kuchnia MagdaLenymnie jednocześnie deser) gotowe! SKŁADNIKI: szklanka o pojemności 300 ml 4 kostki lodu niecałe 3/4 szklanki mleka zwierzęcego lub roślinnego przestudzone 2 espresso, u mnie z ekspresu do dekoracji bita śmietana z tartą czekoladą, u mnie dodatkowe orzeźwienie – lody śmietankowe PRZYGOTOWANIE: Przygotowuje espresso, studzę na blacie. Do szklanki wsypuję kostki lodu, wlewam do 3/4 wysokości szklanki mleko, następnie espresso
Zasmakuj Kuchnikefiru 2 czubate łyżki mleka w proszku 2 czubate łyżki cukru pudru 50 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo do ozdobienia ciasta: kilka świeżych borówek amerykańskich do ozdoby bita śmietana do ozdoby (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na Ciasto bez pieczenia z borówkami na kefirze: Spód z ciasteczek owsianych: Ciastka owsiane pokruszyć na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera i zmiksować
Kulinarne Przebojeczas króluje przepis na pyszne ciasto inspirowane właśnie tym batonikiem. Od teraz królować będzie i u mnie! Razem z marką Kasia przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciasto 3 BIT – kruche herbatniki przełożone obłędnie słodkim kremem kajmakowym i bitą śmietaną w połączeniu z czekoladą tworzą obłędną całość, której nikt się nie oprze! Ciasto jest idealnym pomysłem na niedzielny deser
Ostra na Słodkobitą śmietaną oraz truskawkami. Właśnie taki podoba mi się bardziej. 🍓🍰😍 SKŁADNIKI (tortownica 22 cm) Biszkopt : 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana 0,80 ml śmietany 36% fix do śmietany 1-2 łyżki cukru pudru 0,7 kg truskawek Sposób przygotowania Białka ubic na sztywno, cały czas miksujc
RAROSSAmoją ulubioną wersją bez miksera . W końcu na święta zawsze jest tyle gotowania… Ponieważ jednym z moich gości była osoba niejedząca nabiału w takiej “surowej” wersji (bita śmietana), postanowiłam, że moje ciasto ze szpinakiem podam z wegańską bitą śmietaną , czyli śmietaną ubitą z mleka kokosowego. Wy oczywiście możecie ubić zwykłą kremówkę z łyżką cukru pudru. Poniższy przepis
Moja Delicjamaślanki 65 g masła 1 jajko 90 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 szczypta soli ziarenka z 1/2 laski wanilii dodatkowo: bita śmietana, starta czekolada lub kakao wykonanie: Masło roztapiamy, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mieszamy z maślanką oraz jajkiem. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, cukier puder, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Wymieszane składniki
Domowy Smak JedzeniaNastępnie dodać ostudzoną masę czekoladową i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać śliwki i wymieszać łyżką. Masę wyłożyć równomiernie na dolnym biszkopcie, po czym nałożyć na niego górny. Bita śmietana i dekoracja: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier poder i cukier waniliowy. Na koniec wsypać śmietan-fixy i krótko zmiksować. Śmietanę wyłożyć równomiernie na wierzchu ciasta, po czym włożyć
Passions hobbies lifealkoholowym. Bombardino jest podawane na ciepło. Może warto spróbować Bombardino również po powrocie z polskich szlaków? Bombardino bez kawy Składniki: – likier Bombardino (lub Ajerkoniak) – Brandy – bita śmietana Sposób przygotowania (1 porcja): 1/2 szklanki likieru połączyć z 1/4 szklanki brandy i wlać do garnka z grubym lub podwójnym dnem. Powoli podgrzewać cały czas mieszając. Można też
MojaQchnia.plBlaszkę włożyć do piekarnika i piec 25 minut. W trakcie pieczenie nie można otwierać piekarnika, bo ptysie opadną. Upieczone ptysie wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do ostudzenia. Bita śmietana: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy i cukier puder. Na koniec do ubitej śmietany dodać śmietan-fix i krótko zmiksować. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i włożyć
Passions hobbies lifepieczenia i widzę, że są przez was najczęściej odwiedzane. Dlatego dziś powracam do klasyka w lekko odmienionej formie. Banoffee pie znają chyba wszyscy: spód ciasteczkowy, masa krówkowa, banany i bita śmietana i tyle Naprawde tyle wystarcz, żeby zrobić ciasto, którym zachwyca się niemal każdy. A teraz do tych słodkości (bo nie ma co ukrywać, że ciasto jest dość słodkie) dorzućcie
RelaxtimeMasa budyniowa: 900 ml soku typu Kubuś (dowolny smak, u mnie: marchew, jabłko, pomarańcza) 3 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru 3 łyżki cukru (płaskie) 200g masła Bita śmietana: 600 ml słodkiej śmietany 30- 36% 3 łyżki cukru pudru 1-2 śmietan-fixy (opcjonalnie) Polewa czekoladowa: 120g czekolady (u mnie gorzka) 50g masła 50 ml mleka Ponadto: około 700g herbatników
Di gotujeszkl. cukru 1/2 opakowania cukru wanilinowego 3 pełne łyżki mąki pszennej 5 pełnych łyżek mąki ziemniaczanej 3 żółtka 200 g miękkiego masła 160 ml likieru „Adwokat” Bita śmietana: 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Dodatkowo: małe opakowanie okrągłych biszkopcików 2 łyżki kakao 3 łyżeczki kawy + 2 łyżki cukru Białka ze szczyptą soli
Smaki Na Talerzusztuk) 100g mąki pszennej 100g cukru 100g masła 2 jajka (około 100g) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 100g borówek/jagód Ponadto: bita śmietana (*) Masło rozpuścić w małym rondelku i pozostawić do lekkiego ostudzenia. W misce utrzeć (rózgą lub mikserem) jajka z cukrem. Do masy jajecznej dodać cukier waniliowy oraz masło. Następnie
Di gotujepaczuszki Oreo (każda po 44g) – razem 132g 1 jogurt typu greckiego – 400g 2 czubate łyżki cukru pudru 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 200 ml wrzątku opcjonalnie: bita śmietana, całe truskawki do ozdoby (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deser Oreo z musem truskawkowym – Wykonanie: Galaretkę truskawkową rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Ostudzić. Ciasteczka Oreo pokruszyć na mniejsze kawałki
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 500 g truskawek 400 g lodów śmietankowych 200 ml mleka bita śmietana do podania Sposób wykonania: Od truskawek odcinamy szypułki. Wrzucamy je do dzbana blendera, zalewamy schłodzonym mlekiem i miksujemy. Następnie dodajemy lody i dalej miksujemy na gładki płyn. Przelewamy do szklanek na wierzch nakładamy porcję bitej śmietany. Podajemy od razu po przygotowaniu
Qchnia po prostuwłączanie piekarnika, a macie ochotę na coś dobrego? Zapraszam Was do zajrzenia do przepisów na ciasta bez pieczenia :) Sernik na zimno z truskawkami i sernik Snickers , ciasto 3 Bit na herbatnikach lub Raffaello na krakersach . Składniki: 400 g śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru 3 żółtka Jak zrobić domowe lody bez maszynki? W garnuszku
CiastkozercyBeza-niekwestionowana królowa deserów. Dobrze zrobiona jest krucha na zewnątrz i piankowa, lekko kleista w środku. Do tego bita śmietana, świeże owoce i mamy deser, który za każdym razem robi furrorę na rodzinnych spotkaniach i imprezach w gronie przyjaciół. Choć jej przygotowanie wydaje się skomplikowane, warto podjać próbę. Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad (zwróćcie uwagę na podkreślenia) i na pewno
Zawsze głodna!posprzątaniem:) Co prawda moim zdaniem ani to sernik, ani tiramisu, ale… nie czepiajmy się nazw i niech zostanie w tej wersji;) Masa serowa tak na prawdę to bita śmietana z serkiem mascarpone usztywniona żelatyną i przełożona nasączonymi w kawie i amaretto biszkoptami. Moim zdaniem może więc być to deser idealny dla początkujących cukierników (jedyna trudność to odpowiednie postępowanie
Smaki Na Talerzu/margaryny 100g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko Masa wiśniowa: 1 słoik kompotu z wiśni (mój miał 350 ml kompotu i 2 szklanki wiśni) 1 budyń waniliowy/śmietankowy Bita śmietana: 200g śmietany 36% 1 łyżka cukru waniliowego Opcjonalnie do dekoracji: posiekana czekolada/posypka czekoladowa Przygotować ciasto. Wszystkie składniki ciasta szybko i wyłożyć nim dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem
Di gotujenaturalnego 100g oleju kokosowego 1 jajko (duże lub 2 małe) 4 łyżki kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1/2 szklanki wiórków kokosowych (około 50g) Bita śmietana: 150 ml śmietanki 36% 1 łyżeczka cukru pudru Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełożyć do miski i pozostawić do ostudzenia. Dodać roztopiony olej kokosowy, jogurt, jajko
Di gotujeminut Składniki na ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2% szczypta soli 1/3 szklanki roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: bita śmietana ziarenka granata Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 15 minut, aby rozwinął się
Kulinarne przygody GatityKolejny deser o niebiańsko puszystej konsystencji. Smakiem i wyglądem przypomina rajski obłoczek, który zmierza wprost do Twojego podniebienia. Całość wieńczy moje ostatnie odkrycie - bita śmietana kokosowa. Jest o wiele łatwiejsza do zrobienia od tej tradycyjnej i w przeciwieństwie do niej wręcz urzeka smakiem. Podobno urzeka też serce i o kilka stopni podnosi poziom zadowolenia u częstowanej osoby
Kuchnia Ellietartej bułki 60 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody Masa śliwkowa: 400 g śliwek bez pestek (u mnie mrożone) 120 g cukru trzcinowego Bita śmietana i dekoracja: 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 śmietan-fixy 4 kostki mlecznej czekolady WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Passions hobbies lifetwardej, gęstej śmietany. Śmietanę/tłuszcz połączyć opcjonalnie z cukrem pudrem i ubić na sztywno. (Potrwa to bardzo szybko, wysokie obroty miksera nie konieczne.) Przykładowe przepisy: Kokosowa bita śmietana z chałwą lnianą i owocami liofilizowanymi - klik Wegańska kawa z napojem z orzechów macadamia i bitą śmietaną z mleka kokosowego - klik Kokosowy deser z bitą śmietaną i słomką ptysiową
Di gotujemąki ryżowej 1 łyżka kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 jajka 250 ml mleka 1 łyżka masła Farsz: 250 g tłustego twarogu 4 łyżki powideł śliwkowych Dodatkowo: bita śmietana cukier puder owoce: np. kiwi, kaki, granat * PRZYGOTOWANIE Ciasto naleśnikowe Mąkę ryżową, kakao, przyprawę do piernika, jajka, mleko oraz rozpuszczone masło wymieszaj trzepaczką lub blenderem, aż składnik się połączą. Patelnię
Food Squaremąki pszennej 200 ml wody 100 g masła 4 jajka 2 łyżeczki cukru szczypta soli bita śmietana: 200 ml 30% śmietanki 4 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: 1. Ciasto. Przesianą mąkę gotujemy z wodą i masłem. Dodajemy cukier oraz szczyptę soli. Całość energicznie mieszamy. Po zagotowaniu odstawiamy na 5 minut do wychłodzenia. Następnie dodajemy po kolei jajka, ciągle mieszając. Masa powinna
Pij soki wyciskaneProfiterole to malutkie ptysie wypełnione dowolnym kremem. Nadzienie może być słodkie lub wytrawne. Moje są z kremem pâtissière wymieszanym z bita śmietaną i polane sosem czekoladowym. Schłodzone to niebo w gębie… Składniki (na około 83 szt.) : Ptysie: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g masła szczypta soli Krem: 2 szklanki mleka 6 żółtek 1/2 szklanki cukru
Oryginalny smakśrednicy 20 cm) Ciasto: 1 puszka białej fasoli konserwowej 2 jajka 100g jogurtu naturalnego 100g ksylitolu 3 łyżki kakao 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Bita śmietana: 200 ml śmietanki 36% 1 łyżka ksylitolu 1 łyżka wiórków kokosowych Do dekoracji: wiórki kokosowe Przygotować ciasto. Fasolę odsączyć z zalewy, przełożyć na sitko i opłukać pod bieżącą wodą. Następnie
Di gotujeznalazłam taki, z którego wychodzą kruchutkie gofry. Pychotka Składniki: 50 dag mąki 1 szklanka cukru 5 jajek 1 margaryna 1 proszek do pieczenia 2 szklanki wody cukier waniliowy Dodatkowo: bita śmietana owoce powidła, wykorzystałam powidła śliwkowe z rumem firmy ORZECH Sposób wykonania: Margarynę rozpuścić i wystudzić. Żółtka oddzielić od białek i wymieszać z cukrem mąką, proszkiem do pieczenia, wodą
Cukiernia PychotkiWystarczy zaopatrzyć się w kilka haloweenowych ozdób (zerknijcie do Jumazomy - klik ) i znaleźć jedynie 5 minut na dekorację. (6 sztuk) 6 babeczek/muffinków (u mnie z tego przepisu - klik ) Bita śmietana: 200 ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru Dekoracja: 6 wiśni z konfitury/syropu z gęstym sokiem cukrowe noże Śmietankę z pudrem ubić na sztywno i następnie przełożyć do rękawa
Di gotujedać więcej lub mniej, to zależy od Waszych upodobań. Gorąco polecam Składniki: 2 szklanki wrzącej wody 5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 80 g białej czekolady 1 łyżka tahini Dodatkowo: bita śmietana uprażone ziarna sezamu Przygotowanie: W rondelku zagotować wodę i wyłączyć gaz. Dodać posiekaną czekoladę, kawę rozpuszczalną i tahini. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i składniki się połączą. Następnie przelać
Oryginalny smakalternatywa dla tych, co mają ochotę na szarlotkę, ale nie posiadają piekarnika. My osobiście zakochaliśmy się w tym cieście od pierwszego kęsa – jabłuszka z lekko cytrynowym posmakiem plus bita śmietana i migdały – mówię Wam: Niebo w gębie! :) Herbatniki można zastąpić biszkoptami. Przepis na tradycyjną szarlotkę znajdziecie tutaj: Prosta szarlotka na kruchym cieście @media (min-width:800px){ .ads-right
Kulinarne Przebojeklasycznego deseru. Na szczęście, z pomocą przychodzą tutaj ciasta bez pieczenia. Poniżej kilka przepisów, z którymi poradzą sobie nawet osoby, które dopiero stawiają pierwsze kroki w przyrządzaniu wypieków. 3 Bit Do przygotowania tego ciasta bez pieczenia potrzebować będziemy: 1 puszki masy krówkowej lub słodkiego mleka skondensowanego Około 0,5 kg herbatników 500 ml słodkiej śmietany 30 – 36% 2 opakowania śmietan
Mostek w kuchnijest syrop karmelowy i do takiego przepisu zachęcam. Składniki: 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 150 ml mleka 150 ml wody Lód kruszony 2 gałki lodów śmietankowych 2 łyżki syropu karmelowego Bita śmietana Sposób przygotowania: Przygotowania musimy rozpocząć od zaparzenia kawy, ponieważ musimy ją odstawić do ostudzenia. Do blendera lub shakera wrzucamy kostki lodu/lód kruszony, mleko, ostudzoną kawę oraz syrop karmelowy
CookMag150ml zimnej śmietanki wymieszać z domowym cukrem waniliowym, ubić na sztywno - zimną śmietankę z białą czekoladą również ubić, aż powstanie dość gęsty krem (nie jest on tak sztywny, jak bita śmietana, ale na tyle gęsty, żeby końcówki miksera pozostawiały na nim ślady) - ubitą śmietanę przełożyć do kremu, delikatnie wymieszać - na dnie formy ułożyć połowę przygotowanych wafelków - przygotowaną masę przełożyć
Smakołyki Berenikirozpuszczoną wcześniej żelatyną. Odstawiamy, aż trochę stężeje a następnie wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: arbuz , biszkopt , bita śmietana , budyń , czekolada , Gellwe , owoce , ser , sernik , żelatyna
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyjeśli masz ochotę na shake'a truskawkowego, zapraszam tutaj po przepis . Składniki na 4 porcje: 2 szklanki umytych i odszypułkowanych truskawek 1 nieduży dojrzały banan 1 szklanka kefiru bita śmietana i truskawki do dekoracji Przygotowanie: Truskawki wrzuć do blendera razem z obranym i połamanym na mniejsze części bananem. Zmiksuj na gładko. Wlej kefir i zmiksuj do połączenia. Ewentualnie dodaj
Anioszek w kuchnijeśli masz ochotę na shake'a truskawkowego, zapraszam tutaj po przepis . Składniki na 4 porcje: 2 szklanki umytych i odszypułkowanych truskawek 1 nieduży dojrzały banan 1 szklanka kefiru bita śmietana i truskawki do dekoracji Przygotowanie: Truskawki wrzuć do blendera razem z obranym i połamanym na mniejsze części bananem. Zmiksuj na gładko. Wlej kefir i zmiksuj do połączenia. Ewentualnie dodaj
Anioszek w kuchnijajko 1/2 szklanki/125 ml mleka 1/4 szklanki/65 ml oleju (u mnie rzepakowy - Woj-Len) Dodatkowo: 50g bakalii (u mnie suszone owoce: rodzynki , śliwki , berberys , morwa i miechunka - Helio) Bita śmietana: 200 ml śmietanki 30-36% 1-2 łyżeczki cukru pudru różowy barwnik (opcjonalnie) W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kisiel, w drugiej - jajko, olej oraz mleko
Di gotujeszkl gorącej wody. Tężejącą wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki. 6. Gotowe ciasto dekorujemy jadalnymi kwiatami lub bitą śmietaną. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: biszkopt , bita śmietana , brzoskwinie , ciasto , czekolada , galaretka , Gellwe , krem
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyporcja) 3-4 herbatniki (u mnie z Cukry Nyskie ) 1/2 banana (dużego) 2 gałki lodów śmietankowych/waniliowych (polecam Braci Koral ) sos toffi (domowy lub gotowy) (*) Dodatkowo (opcjonalnie): bita śmietana prażone chipsy kokosowe (do nabycia w eSłoneczku ) Na dnie pucharków ułożyć pokruszone ciastka, a następnie plasterki bananów. Owoce polać sosem toffi i przykryć lodami. Całość udekorować bitą śmietaną oraz
Di gotujeciachem niby znane i sprawdzone smaki ale w zestawieniu jakiego jeszcze nie robiłam. Delikatny, cienki biszkopt , a na nim warstwa jabłek z galaretką, kajmak, herbatniki, bita śmietana, a jakby tych wszystkich dobroci było mało to jeszcze całość posypana prażonym słonecznikiem. Jeśli lubicie takie przekładańce spróbujcie koniecznie. Biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki proszku
Cynamonowe szczęścieJeżeli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję musimy zwiększyć ilość śmietany. Powyżej 330 g nie próbowałam ale sądzę, że nadmiar spowoduje zważenie kremu. Smacznego! Kategoria: Inne , Przepisy , Słodkości i desery Tagged: bita śmietana , budyń , krem
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyNakładamy drugą warstwę herbatników. 4. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanexem. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: biszkopt , bita śmietana , budyń , ciasto , Cukry Nyskie , czekolada , galaretka , Gellwe , herbatniki , kajmak , krem
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatylekkiego ostudzenia. Gdy zacznie delikatnie tężeć wylewamy ją na ciasteczkowy spód. Banany wciskamy w masę, przekrojoną stroną w dół. Ciacho wstawiamy do lodówki. Gdy masa zastygnie szykujemy bitą śmietanę. Bita śmietana: – 150 ml śmietanki kremówki 36% + 1 łyżeczka cukru pudru Śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem i ubitą przekładamy na zastygniętą masę czekoladową. Ciasto najlepiej przed podaniem potrzymać chwilę
Relaxtimerząd. Co można zrobić lepszego do kawy niż bezy? Upiekłam za jednym zamachem dwa rodzaje – klasyczne białe i lekko egzotyczne zielone, z mocnym posmakiem herbaty matcha. Do uzupełnienia – bita śmietana, owoce. Możliwość szybkiego naszykowania pojedynczych porcji i świeżość za każdym razem – bezcenne! Wszystko, co powinniście wiedzieć o zrobieniu dobrej bezy już zebrałam i opisałam bardzo szczegółowo w tym poście . Wróćcie
Karo in the Kitchenbitą śmietaną! Koniecznie sami spróbujcie. (2-3 porcje) 2 banany sok z cytryny/limonki Panierka: 1 jajko 2 łyżki mleka/wody 60g herbatników (około 5 sztuk) Dodatkowo: olej kokosowy do smażenia bita śmietana Herbatniki należy pokruszyć na miał (użyłam malaksera), a jajko roztrzepać z mlekiem lub wodą. Banany pokroić w plasterki i delikatnie skropić sokiem z cytryny/limonki. Następnie każdy kawałek dokładnie obtoczyć
Di gotujeśmietany. Podczas miksowania powinny utworzyć się niewielkie grudki czekolady. 5. Mus wykładamy na pudding. 6. Deser wykańczamy bitą śmietaną. Wstawiamy do lodówki. Smacznego! Kategoria: Przepisy , Słodkości i desery Tagged: bita śmietana , czekolada , deser , mus , na szybko , na zimno , nasiona chia , pudding
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatydodajemy do budyniu delikatnie miksując. Śmietankę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietany nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło), pod koniec ubijania możemy dodać fix, aby bita śmietana stała się sztywniejsza. Każdego eklerka przekrawamy na pół i wykładamy ok. 1-2 łyżki kremu budyniowego (można użyć szprycy). Następnie wykładamy ok. łyżkę bitej śmietany. Przykrywamy górną częścią
Słodka Stronaporcje) 75 g czekolady mlecznej* 200 ml zimnego mleczka kokosowego (u mnie z eSłoneczko ) 1/2 łyżki ciemnego kakao (u mnie z eSłoneczko )* 3 łyżeczki konfitury z wiśni opcjonalnie: bita śmietana i odrobina kakao *można użyć innej czekolady np. gorzkiej. Wówczas użycie kakao nie będzie konieczne. Przygotowanie: Połamaną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Umieszczamy miseczkę z czekoladą na ganku z gotującą
Słodkie okruszkipodgrzewać mieszając, aż zaczną się rozpadać, a sok zgęstnieje. Do gorącej masy wsypać od razu obrane z łupin orzechy i zmiksować za pomocą blendera ręcznego. Masa powinna być gęsta. Bita śmietana cytrynowa: W garnuszku zagotować 150 ml wody, wyłączyć palnik, wsypać galaretkę cytrynową i dobrze wymieszać. Zimną śmietanę ubić dodając stopniowo 2 łyżki cukru i cukier waniliowy. Na koniec wlać
Passions hobbies lifeJestem z siebie dumna, bo wiecie że ja raczej wolę pichcić niż piec....a tu taka niespodzianka i takie cudo wyszło. Klasyczne ale z zadziorem, bez wątpienia świętecznie :-))) Składniki ciasto: 6 jajek ( temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 szklanka dobrej jakości mąki pszennej ( jak wezmę byle jaką, nie wychodzi ) 5 łyżek kakao tłuszcz i bułka
pieprzny smaczekkawałek pysznego seromakowca dla każdego. Wystarczy postawić je na świątecznym stole i każdy łasuch może sięgać po nie do woli. Oprócz tego piecze się je znacznie szybciej niż tradycyjne ciasto, więc to dodatkowa zachęta do ich przygotowania. Ich pyszny smak zawdzięczamy oczywiście domowej masie makowej, pełnej bakalii, pachnącej i pysznej. Do tego ekspresowa masa serowa, którą dosłownie robi się
Food SquarePrzepis na najlepszego makowca jakiego kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest bardzo puszyste, miękkie i wygląda jak z cukierni. Z podanych proporcji wychodzą aż 3 makowce. Czytaj więcej
Pychotkaaaściągawka sernikowa:) Sernik z kuleczkami Nesquik Sernik z orzechami Sernik Prababci Prosty sernik Łaciaty sernik Sernik pomarańczowy z ziemniakiem Sernik Wigilijny z piernikiem Sernik z makiem na kruchym cieście z pianką Torcik jabłkowo- serowy Sernik kukurydziany Sernik z różą Oszczędny sernik z ziemniakami i kaszą kukurydzianą Dwa w jednym- sernik i szarlotka Sernik pod kakaową kruszonką Sernik waniliowy
Tradycyjna Kuchniaoctu, całość zamieszać i przełożyć do przygotowanej formy. 7. Piec przez ok. 25 min. - do suchego patyczka. 8. Blachę wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Ciasto dowolnie udekorować, np. jadalnym złotym brokatem, jak na zdjęciu poniżej. Jeśli masz w domu malakser to piernik przygotujesz w mig - zetrzyj warzywa w malakserze, wymień tarczę na nóż, dodaj pozostałe
Domowa Cookierenka AgiMiałam ochotę na placek ze śliwkami .a że ostatnio ciasto francuskie zniknęło w jeno popołudnie postanowiłam zrobić podobne ..i wyszło także przepyszne .. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 5 duże jajka 1 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 200 g masła, roztopionego
Ugotujmy Cośsmażymy w średnio rozgrzanym oleju. Możemy je również upiec w temperaturze 180 stopni. 7. Śmietankę ubijamy z serkiem, cukrem i wanilią. Podajemy z pierożkami. Smacznego! Kategoria: Przekąski , Przepisy Tagged: bita śmietana , Boże Narodzenie , dip , Indie , mak , naleśniki , pierogi , serek mascarpone , Wigilia , żurawina
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatytrwałe opakowanie, w której doskonale przechowuje się płatki. Zresztą najpierw wypróbujcie deser i koniecznie zaopatrzcie się w pyszności z powyższej stronki! Polecam! 8-10 połówek brzoskwiń w syropie Bita śmietana: 200 ml śmietanki 30-36% 1 łyżka syropu z puszki brzoskwiń kilka kropel soku z cytryny cukier puder (opcjonalnie; jeśli ktoś lubi słodkie) Dodatkowo: ulubiona mieszanka musli Kremówkę - opcjonalnie
Di gotujelekkiego ostudzenia, gdy masa zacznie delikatnie tężeć wylewamy ją na banany. Możemy delikatnie poruszać foremką aby równomiernie rozprowadzić masę pomiędzy bananami. Wkładamy ciasto do lodówki i szykujemy bitą śmietanę. Bita śmietana: – 250 ml śmietanki kremówki 36% – 2 zagęstniki do śmietany (śmietan-fix) – opcjonalnie łyżeczka cukru pudru Bitą śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem i zagęstnikami. Przekładamy
RelaxtimeDelikatny, puszysty biszkopt z lekką, puchatą masą śmietanową i świeżymi malinami to niebiańska rolada stanowiąca świetny pomysł na leciutki, letni deser. Maliny idealnie komponują się z bita śmietaną, co razem tworzy przepyszne ciasto, któremu nie sposób się oprzeć. Rolada Biszkoptowa z Masą Śmietanową i Malinami - Składniki: Biszkopt: 6 jaj ek 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka
Słodka Stronanaleśniki 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jaja 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju Dodatki ulubione lody bita śmietana czekolada Naleśniki z lodami Wykonanie Zaczynamy od przygotowania patelni, będzie nam potrzebna taka niezbyt duża. Roztapiamy na niej łyżkę masła, margaryny lub oliwy. Następnie zabieramy się za suche składniki
NaleśnikiJuż prawie koniec jagodowego sezonu dlatego pomyślałam ,że upiekę serniczek jagodowy . Nie jest zbyt słodki a bita śmietana świetnie komponuje się ze smakiem jagód. Polecam bo jest bardzo łatwy do zrobienia a efekt wizualny i smakowy rewelacyjny ;) Składniki na blaszkę 26 cm : Spód : - 210 g ciastek owsianych - 1 duża łyżka kakao - 30 g masła Masa serowa : - 650 g twarożku
Wypieki Renemieszamy i odstawiamy . śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach ,pod koniec dodajemy cukier puder , Składamy torciki , na dolne bezy wyciskamy (najlepiej szpryca czyli tzw rękawem cukierniczym ale można też łyżką ) bita śmietanę , układamy kilka plasterków truskawek , kładziemy drugi krążek bezowy ,na wierzch wyciskamy porcję bitej śmietany i układamy kilka plasterków truskawek , wstawiamy i przechowujemy w lodówce ,sosem polewamy tuż
Wypieki Renepomarańczową galaretką , wstawiamy do lodówki , jak zastygnie układamy po plasterku ananasa i zalewamy galaretką ananasową ,odstawiamy ponownie do lodówki na kilka godzin . Ubijamy bitą śmietanę ,przed podaniem dekorujemy desery bita śmietaną i listkami mięty
Wypieki Reneroku. Część zamroziłam, części nie mogłam się oprzeć i zjadłam, a część postanowiłam wykorzystać na ostatnie w tym ciasto. Tym razem powstały mini kopce kreta, wilgotne czekoladowe, babeczki, puszysta bita śmietana, a w środku niespodzianka - truskawka :). Moim domownikom smakowały bardzo, dlatego dzielę się z Wami przepisem i polecam jeśli jeszcze gdzieś znajdziecie jakieś truskawki. Składniki (na ok 20 babeczek
Cynamonowe szczęściezimnego mleka 1 dojrzały banan (obrany ze skórki, pokrojony w plasterki i schodzony w zamrażalniku przez około 30-40 minut) cukier trzcinowy do smaku (ja pomijam) opcjonalnie: bita śmietana, kakao do oprószenia WYKONANIE: Schłodzonego banana zblenduj dokładnie z mlekiem, wlej kawę i ponownie zmiksuj całość, ewentualnie dosłodź do smaku. Przelej do szklanki. Gotowe! Wierzch możesz udekorować bitą śmietaną i oprószyć
Słodko-Słony Świat Ilonykawy rozpuszczalnej (można pominąć jeśli babeczki są także dla dzieci) 1 jajko 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany kremówki + 400 g śmietany kremówki (bita śmietana w proszku jako utrwalacz), masa krówkowa (kajmak) W misce mieszamy razem mąką, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W osobnej misce mieszamy kakao i kawę rozpuszczalną. Do mąki
Ciastkozercymąki pszennej 4 (płaskie) łyżki kakao 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 1 bita śmietana w proszku (opcjonalne) +wiśnie ze słoika (lub świeże jeśli jest sezon ;) ) do dekoracji, sok wiśniowy i/lub wiśniówka na poncz, wiórki czekoladowe, ciemna czekolada do rozpuszczenia na polewę (ja użyłam
Ciastkozercymąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Gotową masę przelać do wiśni mieszając. Gotować chwilę, aż masa zgęstnieje, po czym wyłączyć palnik i dodać żelatynę, wymieszać. Bita śmietana: Zimną ś mietanę przelać do miski i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia składników, na koniec wsypać
Passions hobbies lifeczarnych oczyszczonych mrożonych lub świeżych 3 łyżki cukru pudru lub więcej (wedle upodobania) 1 op. galaretki truskawkowej lub owoce leśne 1 szklanka wody kilka kostek czekolady garść rodzynek opcjonalnie: bita śmietana w sprayu (lub odłożona z ubitej śmietanki) do dekoracji Przygotowanie: Porzeczki wrzuć do garnuszka i postaw na małym ogniu. Dodaj 1/3 wody i mieszaj co chwilkę przez kilka minut
Anioszek w kuchnilikier. Składniki: na dwie porcje w szklankach latte, te w których ja zrobiłam wystarczyło mi na 4 porcje 200 ml bombardino 100 ml spienionego mleka 100 ml espresso bita śmietana kakao lub czekolada to posypania Przygotowanie: Bombardino podgrzewamy delikatnie w garnku i wlewamy do szklanki. Delikatnie wlewamy do niego spienione mleko, a później espresso. Na koniec dekorujemy bitą śmietaną
Lili w kuchnidodajemy pianę do masy serowej, mieszamy łyżką - nie używamy już miksera. Po połączeniu składników przelewamy masę do formy i uderzamy formą w blat / deskę kuchenną około 3 razy. Wstawiamy ciasto do piekarnika. Pieczemy 15-20minut w temperaturze 180* do momentu uzyskania pięknej jasno złotej skórki. Zmniejszamy temperaturę do 120*C i pieczemy około 2 godzin. Zaraz po upieczeniu uchylamy
Gotowanie i blogowaniemąki pszennej 2 szklanki mleka 3 jajka w temperaturze pokojowej łyżka oleju 3 łyżki kakao 4 łyżki cukru 300g orzeszków ziemnych łyżeczka miodu naturalnego opcjonalnie sól morska bita śmietana banan Przygotowanie: Jajka rozbijamy do wysokiej miski i miksujemy do uzyskania puszystej białej piany (ok3-5 minut). Dodajemy cukier oraz olej i mieszamy dokładnie
ChilliJemybezowe desery. Niejeden koneser zachwyca się ich smakiem i boskim wyglądem. W tych tortach u mnie słodycz bezy przełamują czarne porzeczki w syropie, lub truskawki. Bita śmietana z serem mascarpone uzupełnia całość, owoce to już prawdziwa kropka nad i. Składniki: 7 białek 350 g drobnego cukru do wypieków łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Malinowe PocałunkiKrem sułtański. Dla mojego pokolenia jeden z kultowych deserów PRL-u. Prosty, bardzo szybki, mega słodki, powrót do smaków dzieciństwa, kiedy szczytem marzeń był blok lubuski albo czekoladopodobny. Bita śmietana, rodzynki, trochę rumu, kakao i bezy – tak niewiele, a tyle szczęścia ;) Pamiętam taki bar kawowy w Poznaniu – Kociak – krem sułtański był jedną z żelaznych pozycji w menu
Pociąg Do Kuchniciasto snickers od dłuższego czasu namawiał mnie mój mąż – i w sumie racja, czego tu nie lubić? Puszyste biszkopty czekoladowe, bita śmietana, masło orzechowe i masa krówkowa :) Jestem pewna, że Wam też zasmakuje! Ciasto piekłam w dużej wysokiej formie o wymiarach 40×25 cm Składniki na 1 spód biszkoptowy (będą potrzebne 2) 4 jajka 12 łyżek cukru
Ciastkozercyłatwe w przygotowaniu! Nie tylko na specjalne okazje, ale też nadające się na zwykłe niedzielne spotkanie w gronie bliskich. Kto jeszcze nie próbował- koniecznie musi nadrobić zaległości ;) Zapraszam! 3 Bit - bez pieczenia Składniki: 1 puszka masy krówkowej 2 paczki herbatników 400- 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania śmietan fix garść startej czekolady masa budyniowa: 500ml mleka 1/2 szklanki cukru
Tagebuch po polskumusimy też uwzględnić dodanie galaretek. Ja dałam 3 łyżki) - sok z cytryny - 2 galaretki (cytrynowe lub z limonki) - 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia - lody waniliowe (kupiłam) - bita śmietana (ubiłam z odrobiną czerwonego barwnika) Ciasto zagniatamy dzień przed pieczeniem szarlotki. Ja zawsze zagniatam z 1 kg mąki, zużywam połowę, a drugą zamrażam i wykorzystuję do następnego wypieku. Suche
mojewypiekiinietylkowaniliowych. Skusicie się? Składniki: 6 kromek chleba tostowego 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1 i 1/2 łyżki domowego cukru waniliowego około 3 łyżek masła klarowanego Dodatkowo: maliny borówki bita śmietana cukier puder do dekoracji Przygotowanie: W miseczce roztrzepać jajka z mlekiem i cukrem. Następnie namoczyć w nich kromki chleba tostowego. Na patelni rozgrzać masło, włożyć namoczony chleb i smażyć
Oryginalny smakBIT chyba każdy jadł to ciasto i każdy potwierdzi, że jego jedzenie uzależnia :) Mimo, że jest bardzo słodkie to trudno zatrzymać się na jednej porcji. Składniki: 500 g maślanych herbatników 1 puszka masy krówkowej 2 budynie śmietankowe 500 ml mleka 50 g cukru pudru 2/3 kostki masła 300 ml kremówki 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru
Słodka Kraina Wypiekówjeszcze smacznie spały, spojrzała na czerwone cyferki zegara widniejącego centralnie na środku panelu piekarnika- była 7.15 i jedyne czego potrzebował jej organizm to kawa. ulubiona kawa napój Alpro kokosowy bita śmietana prażone wiórki kokosowe cukier Wyjęła ze zmywarki patelnię i wysypała na nią sporą garść wiórek kokosowych. Kiedy ogień zaczął ją rozgrzewać poczuła zniewalający zapach, który pobudził
Malinowe Pocałunkiprzemyciłabym go wszędzie gdzie tylko się da! Dziś kokosowy smak ( przypominający moje ukochane rafaello ) przemyciłam do naleśników. Delikatne, puszyste naleśniki wypełnione po brzegi domowym budyniem malinowy smakują obłędnie! Bita śmietana, prażone orzechy włoskie i soczyste maliny to taka kropka nad I, która sprawia , że danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Polecam SKŁADNIKI: ( 5 szt ) NALEŚNIKI : * mąka pszenna – 1 szkl
Ostra na SłodkoSkładniki: 2 galaretki truskawkowe szklanka świeżych truskawek pół szklanki jagód pół szklanki czereśni łyżka suszonej żurawiny łyżka rodzynek łyżka orzechów ziemnych 3 łyżki soku (ja dałam domowy wiśniowy) bita śmietana Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, energicznie mieszając. Dodajemy do nich sok i łaczymy. Owoce myjemy . Truskawki obieramy z szypułek i kroimy na pół. Czereśnie drylujemy
ChilliJemychałki z truskawkami Marmolada chleb i kawa . Podsumowując, wczoraj moje kubki smakowe były w stanie euforii i dzisiaj również chcą to przeżyć! Dzisiaj proponuję bardzo proste ciasto, a zarazem genialne w smaku. Połączenie awokado wraz ze słodkim mango tworzy wyborną całość, a mąka ryżowa swą delikatnością jeszcze bardziej podkreśla ten smak. U mnie w domku zniknęło w parę
Be Fit Be Strongpieczenia, opakowanie cukru waniliowego, 160 g gęstego jogurtu naturalnego, 1 jajko, 3 łyżki oleju rzepakowego, 20 g śmietanki kremówki 30 % 100 g jagód, 3 łyżki cukru do podania : bita śmietana Jagody oczyścić i włożyć do rondelka. Zasypać cukrem i gotować na małym ogniu do czasu, aż lekko zaczną się rozpadać, a sok troszkę zredukuje. W jednej misce wymieszać ze sobą
Plate of Joyznajdzie się ktoś, kto nie lubi biszkoptu z owocami i z galaretką? Do tego bita śmietana! Nie sądzę. To jest pyszne, lekkie i szybkie w przygotowaniu ciasto. Mój biszkopt to doskonała „baza” do wszelkich tortów, rolad i torcików z owocami. Zawsze wychodzi delikatny i puszysty, musi się udać! Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt roladę z lodami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmasa stężała. Bitą śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem (i ewentualnie ze śmietanFixami). Rozmiksowywujemy stężałą masę rabarbarową, a następnie partiami dodajemy bitą śmietanę. Za każdym razem miksujemy aby bita śmietana się zmieszała z rabarbarem. (Nie miksujemy długo gdyż to ma się tylko połączyć, a nie zważyć) Do nasączenia biszkoptu (jedna z poniższych opcji) Dżem (ja użyłam z czarnej porzeczki
Jedzeniomaniabiszkopcie układamy lody, można je przeciąć na pół, aby nie wystawały ponad warstwę serową. Po czym zalewamy je serem zmieszanym z galaretką. Wkładamy do lodówki, aż masa serowa stężeje. BITA ŚMIETANA: 250 ml śmietanki 30%, bądź 36% 1/4 szklanki cukru Łyżeczka żelatyny 1/3 szklanki zimnej wody. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 minut, aby namokła. Później wkładamy
MamaOskarkaPrzystawka ,to mini wersja wiosennego cappuccino na zielono Przepis przypomina znany napój cappuccino z bita śmietaną ,a rozdrobniony boczek zastępuje kakao na śmietanie !!! Składniki: 300g świeżego groszeku łuskanego ,lub paczka mrożonego pół brokula 600ml wody 100ml bitej śmietany pieprz sól pieprz 1 kostka rosołowa warzywna Wykonanie: W rondlu doprowadzić wodę do wrzenia z kostki bulionu warzywnego. Wymieszać groszek i brokuł
w mojej kuchniCiasto na naleśniki 1,5szklanki mąki 2 szklanki mleka 2 jaja 1 szczypta soli 5 łyżek posiekanej czekolady Dodatki polewa czekoladowa bita śmietana świeże owoce (np. truskawka, malina, banan, kiwi, jagody) Naleśniki czekoladowe Wykonanie Do wyrobienia ciasta na nasze naleśniki przygotuj wysokie naczynie. Dodajemy kolejno mleko, jaja, mąkę, całość mieszamy ręcznie trzepaczką lub za pomocą miksera. Dokładne wyrobienie ciasta jest
Naleśnikipyszne naleśniki z lodami. Ciasto na naleśniki 1,5 szklankimąki 1 szklankamleka 1 szklankawody 2 jaja 1 szczyptasoli 1 łyżeczkacukru waniliowego 1 łyżeczkaoliwy ewentualnie oleju Dodatki ulubione lody bita śmietana czekolada Naleśniki z lodami Wykonanie Zaczynamy od przygotowania patelni, będzie nam potrzebna taka niezbyt duża. Roztapiamy na niej łyżkę masła, margaryny lub oliwy. Następnie zabieramy się za suche składniki
NaleśnikiUżyłam galaretki fioletowej, zielonej i żółtej. Niestety kolory dwóch ostatnich się zlały, mogłam wybrać jeszcze jeden bardziej intensywny kolor. Mimo wszystko deser i tak wygląda bardzo ładnie Ponadto, jeśli ciasto podzielimy na 9 części, to jedna będzie miała tylko ok 188 kcal (jeśli zrezygnujemy z białej czekolady to jeszcze mniej) Składniki: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (light
e-PrzepisyKulinarnedodając pod koniec cukier puder. Dolny blat biszkoptu posmarować konfiturą i połową bitej śmietany. Przykryć drugim blatem i przełożyć pozostałą bitą śmietaną. Przykryć ostatnim blatem. Z racji tego, że bita śmietana roztapia masę cukrową tort dookoła wysmarowałam masą maślaną. Masa maślana: – 200 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki – 3 białka – 0,5 szklanki cukru
dom-agi.plxhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('9a7c777ca7515b2f31cf7d35a5206f2c').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: tort świnka peppa tort z peppą torty dla dzieci motyle z bita smietana zdjecia jak zrobić postać z bajki na torcie tort dla dzieci swinka peppa tort świnka peppa przepis The post Tort świnka peppa appeared first
dom-agi.plukładamy truskawki, w środek wkładamy jedną truskawkę głębiej, wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie czerwoną galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody i studzimy. Z ciasta wyciągamy truskawkę którą włożyliśmy w środek, zalewamy galaretką, posypujemy całość wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimamy jedną wersję sypanej szarlotki, ta niewiele się różni ale z racji fantastycznego efektu postanowiłyśmy podzielić się z Wami taką wersją przepisu. Kiedyś nie wierzyłam, że może się to ciasto udać - bez jajek? bez zagniatania? Hmm ??? ... A jednak ! Sami się przekonajcie, że to możliwe. U mnie w domu z pewnością zagości jeszcze nie jeden raz ... Sypana szarlotka z brzoskwiniami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzez około 25 minut (w zależności od grubości serc). Ostudzić i przekroić. Nadzienie: Śmietanę ubić z cukrem pudrem i czerwonym barwnikiem spożywczym. Spody ptysiowych serc wypełnić bita śmietaną i przykryć drugą połówką. Wierzch posypać cukrem pudrem. Smacznego
Oryginalny smakTwój Smak 7 jajek 3/4 szklanki cukru łyżka cukru waniliowego 2 łyżki mąki skórka otarta z jednej cytryny i połowy pomarańczy ew. paczka herbatników do podania: kilka truskawek, bita śmietana, cukier puder Wykonanie: Żółtka wraz z połową cukru ubijamy na puszysta pianę, dodajemy do niej stopniowo sery i dalej ubijamy. Białka wraz z reszta cukru ubijamy na sztywna pianę
Taste Of My DayDodaj do margaryny z cukrem. W innej miseczce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao. Dodaj składniki z jednej miseczki do drugiej, wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto powinno się lepić i być zbite.Wsyp M&M's.Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Z masy formuj spore kulki
Gotowanie to kochanieproponuję wykorzystać ciasto piernikowe w nietypowy sposób i upiec piernikowe gofry. Do przygotowania gofrów wykorzystałam wymienne płytki z mojego opiekacza do pieczenia gofrów. A jak gofry, to musi być bita śmietana, ale posypana mieszanką przypraw do deserów z cynamonem, cukrem, skórką cytrynową, goździkami i kardamonem. Ale możecie też upiec tradycyjne pierniczki : świąteczne pierniczki , świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętemperaturze 180 stopni. Poncz do nasączenia: 100 ml soku porzeczkowego , 50 ml wódki . Wymieszać i odstawić na około pół godziny do lodówki, żeby dobrze się "przegryzło". Bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki , 1 łyżka cukru waniliowego , 1 łyżeczka soku z cytryny . Dobrze schłodzona śmietanę ubić z cukrem. Na koniec ubijania dodać sok z cytryny. Ilość soku jest uzależniona
Codzienna kuchnia niecodziennaobrotach. Śmietanę ubić ze "Śnieżką". Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać warstwowo: - herbatniki, - krówka - najlepiej troszkę w rondelku ją podtopić, żeby była płynniejsza - herbatniki, - masa budyniowa, - herbatniki. - bita śmietana. Na wierzchu zetrzeć na grubej tarce jarzynowej wafelki. Ciasto włożyć do lodówki na przynajmniej kilka godzin... i uzbroić się w cierpliwość ;) Nam tej cierpliwości zabrakło...ciasto zniknęło
Codzienna kuchnia niecodziennakońca odparować. Najlepiej zostawić je tak na noc. Upiec bezy nie jest łatwo, ale nie warto się poddawać :) po kilku razach można dojść do wprawy. Bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 opakowania śmietan-fix. Śmietanę ubić na sztywno, dodając w początkowej fazie śmietan-fix, a pod koniec ubijania
Codzienna kuchnia niecodziennadojrzałe figi 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka octu balsamicznego plasterek masła 2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków Dodatkowo: bita śmietana Przygotowanie: Orzechy włoskie posiekać na większe kawałki i uprażyć na suchej patelni. Odłożyć.Do rondelka wlać wino, ocet balsamiczny, miód, dodać masło, cynamon i goździki. Wymieszać i chwilkę gotować
Oryginalny smakktóre coraz śmielej do nas wychodzi i intensywniej rozdziela promyczki, że postanowiłam zrobić domowy deser - lodowe smoothie truskawkowe. Składniki: paczka mrożonych truskawek kubeczek jogurtu naturalnego kilka łyżek cukru opcjonalnie: bita śmietana, polewa owocowa, herbatniki Przygotowanie: Do przygotowania podstawowej wersji smoothie o tej porze roku potrzebujemy opakowanie mrożonych truskawek, które wsypujemy do blendera, dodajemy jogurt naturalny i kilka łyżek cukru
Taste Of My Dayostudzić i mieszając, kolejno dodawać wszystkie składniki. Jabłka obrane i wyczyszczone z gniazd gotować z łyżeczką cukru do zupełnego rozgotowania, odcedzić na sicie i odcisnąć nadmiar płynu, dodawać przestudzone. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Piec w tem. 180C przez godzinę. Udekorować polewą, skórką pomarańczową lub plastrami kandyzowanej pomarańczy. Smacznego
Apetyczna babeczkawysilić i spróbować przygotować roladę! Ta rolada bezowa z malinami i bitą śmietaną będzie ozdobą każdej imprezy. Bo to ciasto wygląda znajomicie, do tego smakuje znakomicie, słodycz bezy przełamuje bita śmietana z dodatkiem soku z cytryny, również maliny wprowadzają swoją delikatną słodycz. To inna odsłona bezy. To taka Pavlova w innym wydaniu. A ciasto wygląda tak: Składniki: 4 białka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępotrzebne są: · 2 galaretki(czerwona i zielona) · Czerwone i czarne porzeczki · Bita śmietana · Wafelkowe rurki Wykonanie: Ugotuj 1 i 3/4 szklanki wody w garnku i dodaj czerwoną galaretkę W miseczki włóż trochę porzeczek obu rodzajów Ostudzoną
Bonapetit2xMWalentynki to z pewnością większość z Was skusiłaby się dzisiaj na taki pyszny i prosty deser ;) Babeczki kakaowe z mąki orkiszowej z konfiturą żurawinową a na górze pyszna czekoladowa bita śmietana. Jeśli nie macie mąki orkiszowej możecie użyć mąki pszennej np. mąki tortowej. Babeczki nie są zbyt słodkie, bo uznałam, że śmietana jest już wystarczająco słodka, ale jeśli chcecie możecie
Ze smakiem i z pasjąmasy cytrynowej - dokładnie mieszamy. Krem studzimy, wcześniej przykrywając go folią spożywczą. W ten sposób unikniemy utworzenia się kożucha. Zimny krem chwilę miksujemy i wykładamy na upieczony, wystudzony spód. BITA ŚMIETANA: 300 ml kremówki ( u mnie czekoladowa, ale klasyczna tez będzie ok ) 1 płaska łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki żelatyny Żelatynę namoczyć, namoczoną rozpuścić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania
kolorowotorcikowomieszamy. Ewentualnie dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Krem w smaku wychodzi podobny jak w naszym torcie , jest jedynie mniej delikatny, bo bez dodatku bitej śmietany. Bita śmietana 330 ml śmietanki 30% (jedno opakowanie) 1/2 szklanki cukru pudru opakowanie śmietan- fixu (użyłam tego , aby utrzymać konsystencje śmietany i aby nie podeszła wodą) Śmietanę ubijamy , pod koniec
Symfonia Smakówzgęstnienia masy. Wystudzić , Masło utrzeć na puch , dodawać po łyżce wystudzony budyń. Śmietana 30% ubita na sztywno z cukrem waniliowym. Gorzka czekolada. Ułożenie poszczególnych warstw : biszkopt masa cappucino beza bita śmietana utarta czekolada. Smacznego :) \ Polecam
Malinowa KawiarenkaMisiowy tort na roczek dla Lilianki :) Na górze bita śmietana i dekoracje z masy cukrowej A w środku owoce leśne i śmietana z orzechami włoskimi. Ps. Chyba po raz pierwszy efekt końcowy jest taki jak na początku zakładałam , albo i lepszy ;) Polecam
Malinowa Kawiarenkaroku za nami zaserwowałam sobie namiastkę tego smakołyku. Taką przyjemność sprawiam sobie każdego lata właśnie 17 lipca ;) To bardzo proste ciasto , a smakuje wybornie. Delikatny biszkopt .... puszysta bita śmietana ... i najwspanialsze maliny. Roskosz dla podniebienia gwarantowana :) SMACZNEGO :) Polecam
Malinowa KawiarenkaDziś 2 torty przygotowane na duże przyjęcie urodzinowe 60-letniej Jubilatki. Zgodnie z zamówieniem miały powstać dwa torty o różnych smakach . Jeden czekoladowy , drugi z owocami i bita śmietaną. Wykończenie i temat przewodni dekoracji pozostały w mojej kwestii . Uznałam ,że oba torty mimo różnej nuty smakowej , muszą współgrać ze sobą wizualnie i mieć wspólny mianownik. Czy mi się
Malinowa Kawiarenkarównież jest na liście bestselerów. W tym cieście jest kremowa masa budyniowa, lekka bita śmietana, słodki kajmak, a całość przełamuje lekko słony smak kruchych krakersów. Próbowałam robić to ciasto na zwykłych herbatnikach , ale to już nie to samo. Zdecydowanie krakersy pasują tu dużo lepiej. Ciasto 3 Bit po prostu rozpływa się w ustach . Jest słodkie, ale dzięki kontrastowi słodkich
Smaczna PyzaTo ciasto pojawiło się już na blogach tysiąc razy ale skoro ja również zrobiłam - dlaczego się nie pochwalić. Nie lubię piec, ani robić ciast z przepisu
Brzuszki ŁakomczuszkiNa pewno każdy już kiedyś spotkał się z tym ciastem. Pysznym ciastem! Nie wymaga pieczenia, dość szybko się je robi i w błyskawicznym tempie znika z
Z miłości do słodkościcholesterol! Hit śniadaniowy! Twarożek ze szczypiorkiem 6 niesamowitych zastosowań pieprzu! Poznaj je wszystkie! Blok z białej czekolady z orzechami – najlepszy przepis! Domowy krupnik – jak u babci! Ciasto 3 bit – zdecydowanie najlepsze ciasto bez pieczenia! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Hit śniadaniowy! Twarożek ze szczypiorkiem pochodzi z serwisu To musisz wiedzieć
To Musisz Wiedzieć