porządna dawka czekolady na deser! Tym razem nie jest to ciężkie ciasto czekoladowe, a leciutki i puszysty mus. To, że taki delikatny nie oznacza jednak, że nie ma w nim wyrazu. Wręcz przeciwnie! Mimo lekkiej konsystencji ma w sobie prawdziwą moc czekolady. Ten deser sprawdzi się latem, kiedy upał daje się we znaki. Najlepiej smakuje wyciągnięty prosto z lodówki, podany(...)które przełamią intensywny smak czekolady. To jak, skusicie się? Składniki tabliczka czekolady min. 50% (im więcej kakao, tym bardziej wyrazisty smak deseru) 3 łyżki cukru łyżka masła 2 jajka 100 ml śmietanki 30%-36% do podania: owoce, bita śmietana Czas przygotowania: 20 minut pracy + 3 godz. chłodzenia Liczba porcji: 2-3 Przygotowanie Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy
Analiza Smakualways put it all back on, PLUS a bit more! One day I decided enough was enough. I wasn't going to start a new diet ever again. Since then, I have lost - and kept off - 3 1/2 stone. " Czyli: po wielu, wielu latach bezsensownych diet, Nadia postanowiła zmienić to, co je, a wtedy jej zgubione kilogramy pozostały zgubione(...)śmietana na jogurt; olej na cooking spray, czyli tłuszcz w rozpylaczu, którego używa się znacznie mniej, bo ładnie pokrywa powierzchnię gotowania; ser hallumi i najlżejszy serek kremowy - 'extra light' (ciasta); do tego sporo ziół, warzyw i wędzonego, chudego bekonu dla dodatkowego smaku. Mnie spodobało się kilka przepisów. Tajskie curry będzie w jadłospisie na pewno, może z ciastem kawowo-orzechowym
Lejdi of the houseposiłek. Eksperymentujcie, szukajcie swoich ulubionych wersji gofrów. Dodawajcie do nich ulubione dodatki i przyprawy. W ten sposób niezdrowe gofry ociekające cukrem i bita śmietaną mogą być smacznym i dobrze zbilansowanym posiłkiem. Niskokaloryczne gofry wytrawne przepis na 3 sztuki 20 g mąki pszennej typ 500 25 g mąki jaglanej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki ziół prowansalskich(...)jajko z jogurtem greckim i wodą. Do suchych składników dodaj składniki mokre, całość dokładnie wymieszaj. Silikonową formę na gofry lub gofrownicę wysmaruj delikatnie olejem. Wylej na nią niewielką ilość ciasta. W przypadku gdy pieczesz gofry w silikonowej formie, piecz je ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W gofrownicy wystarczy 5 – 6 minut. Gotowe gofry podawaj
365 dni dookoła kuchnidzem owocowy, swieze owoce, bita smietana, cukier puder do posypania ( co kto lubi) Zoltka oddzielamy od bialek Ubijamy bialka na sztywna piane Do zoltek dodajemy make, proszek do pieczenia, cukier puder, olej i mleko Wszystko razem miksujemy Do ciasta dodajemy bialka i mieszamy delikatnie lyzka Gofry pieczemy w gofrownicy ok 3 min Upieczone gofry
Klaudynkowa kuchniaKrem brzoskwiniowy jest obłędny w smaku, a w połączeniu z kawałkami owoców nie sposób mu się oprzeć. Wbrew pozorom roladę brzoskwiniową przygotowuje się bardzo szybko. Nie
Passions hobbies lifepomysłem jak zrobić tort, udekorowany masą cukrową. Miesiąc temu sama borykałam się z tym tematem. Pracę z tortem zaczęłam dwa dni przed planowaną imprezą. 1) Najpierw pieczemy blaty z ciasta biszkoptowego. Blaty możecie upiec opierając się na moim ulubionym przepisie na biszkopt rzucany ze strony Moje Wypieki lub możecie skorzystać ze swojego ulubionego przepisu. Po upieczeniu i wystudzeniu blatów należy(...)piekarniku. 2) Następnie należy przygotować krem do przełożenia tortu. Może to być dżem, plus bita śmietana. Może być też frużelina z bitą śmietaną i z białą czekoladą, może być też krem czekoladowo – malinowy. W zależności od upodobań. Ja polecam krem z tortu biała truskawka . 3) Przekrawamy biszkopt na 3 blaty, najlepiej takim nożem strunowym , można też zwykłym nożem
moj przepis nałyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 100 ml wiśniówki Bita śmietana 1 l kremówki 5 łyżek cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny wiśniówka do nasączenia biszkoptów wiśnie kandyzowane Gold Pack płatki czekolady do obsypania Przygotowanie: Biszkopt:Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka nadal ubijać tak długo, aż ciasto nie będzie spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek(...)ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na tortownicę 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 min. w 170 st. Zimny biszkopt przekroić 2 razy uzyskując 3 placki. Kisiel wiśniowy: Wiśnie odsączyć na sitku. Sok z wiśni przelać do garnka i uzupełnić do 0,5 litra wodą. Odlać 0,5 szklanki soku dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszać
Ala piecze i gotujeWuzetka niemałą sławę ma, ale w tym cieście główne skrzypce grają czerwone porzeczki :-) Mi osobiście takie zestawienie bardzo smakowało, ale jeżeli za czerwoną porzeczką nie przepadacie
Passions hobbies lifeBardzo rzadko jem napoleonkę, ale jakiś czas temu stwierdziłam, że chyba nadszedł czas żeby ja w domowych pieleszach zrobić. Może nie jest to ciasto, które od
ChilliJemyrazem przekładany brzoskwiniami. Składniki: serek homogenizowany naturalny 500 g, 3 galaretki u mnie były cytrynowe, 3 opakowania śmietany 30% (po 330 g), brzoskwinie w puszce, 1/4 szklanki cukru, 3 szklanki wrzątku do przygotowania galaretek. Przygotowanie: Galaretki rozpuścić we wrzątku i pozostawić do ostygnięcia. Serki ukręcić z cukrem, 2 opakowania śmietany ubić. Galaretki zimne wlać do serka i zmiksować(...)wyłożyć pokrojone brzoskwinie z puszki (1 brzoskwinię zostawić), po czym zalać pozostałą częścią masy. Gdy ciasto stężeje wyjąć z tortownicy i przełożyć na patere lub duży talerz i udekorować. 1 opakowanie bitej śmietany ubić na sztywno. 1 brzoskwinię zblendować po czym wymieszać z bita śmietaną. Tak przygotowaną śmietaną obłożyć boki tortu oraz wykonać dowolną dekorację na wierzchu
Państwo Wojtczuk gotująmuffinki wykładamy 12 papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki, wyrównujemy i pieczemy 20 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Muffinki studzimy na kratce i zabieramy się do ubijania bitej śmietany. Bita śmietana: 300 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru z wanilią 3 łyżki kakao do posypania Wykonanie: Cukier puder
Blondynka GotujeWilgotne orzechowe ciasto przełożone puszystą, rozpływającą się w ustach pianką z ajerkoniaku. Całość polana gęstą czekoladą i ozdobiona karmelem. Eleganckie i pyszne… Składniki: Ciasto: 8
Oryginalny smakW kuchni tak jak i w życiu - potrzebna jest odrobina szaleństwa. I dlatego tez ja komponując to ciasto sobie troszkę poszalałam , mieszając smaki. I co
Malinowa Kawiarenka