Pieczony budyń waniliowy może być słodkim śniadaniem lub pysznym i prostym deserem. Dlaczego pieczony? Otóż w ten sposób zrobimy go bez dodatku mąki – zetnie się
Poezja smakuTen deser z pewnością skierowany jest dla dorosłych. Lekko rozgrzewający, idealny na jesienne popołudnia w towarzystwie kawy. Prosty i szybki w przygotowaniu. Może i dość kaloryczny
Ze smakiem i z pasjąPasta tahini to pasta sezamowa. Można więc powiedzieć, że serniczki smakują trochę jak chałwa, trochę jak sezamki. Dodatkowo serniczki są tak delikatne i mięciutkie, że aż
My Culinary ArtTort zainspirowany przepisem z książki kucharskiej "Ugotowani- przepisy uczestników programu". Składniki: 6 białek 300g cukru 1 łyżka octu winnego + sos truskawkowy (przepis poniżej) 1. Białka ubijamy
My Culinary ArtFantastyczny sernik na lato. Jest delikatny, "piankowy", a kwaskowaty smak matchy idealnie uzupełnia się ze słodką śmietanką :) Składniki na spód i sernik: 150g herbatników maślanych 70g
My Culinary Artpowstałym na patelni. Smacznego! :) Ingredients (2-3 servings): 400ml coconut milk 1 teaspoon cinnamon 1 tbsp cane sugar pinch salt 4 tbsp cow milk 1 tbsp honey a little bit butter instant oat flakes Pour coconut milk, cow milk into the pot, add cinnamon. Pour oat flakes, according to preferences (I add 3 tbsp). Bring to the boil, reduce heat
Tajskie smakinimi ochota na coś zimnego i orzeźwiającego. Naszą propozycją na ten czas jest kawa na zimno domowej roboty. Pyszna, słodka i przynosząca ulgę w upalne dni. Składniki: Ulubiona kawa Bita śmietana ( gotowa lub domowej roboty) Lody (wanilinie lub czekoladowe) Wiórki czekoladowe Zaparzamy ulubioną kawę i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie łyżkę lodów dodajemy do kawy, a, na wierzch nakładamy bitą śmietanę
Kolizje SmakówBeza Pavlova to bardzo popularny tort bezowy, bardzo efektowny z wyglądu. Lekka forma bezy nawiązuje do zwiewności, lekkości rosyjskiej primabaleriny Pavlovej. Beza Pavlova idealnie nadaje się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKto czyta ten blog, wie że od pewnego czasu nie kupuję gotowych lodów. Nie dlatego, że szkoda mi wydać 2-3 zł za gałkę lodów, ale
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOstatnio przygotowywanie domowych lodów dopracowałam do perfekcji. Moje lody nie wymagają maszynki do lodów, podczas mrożenia nie robią się w nich kryształki lodu, są rewelacyjne smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWłosi dali światu jeden ze wspaniałych deserów- Semifreddo, czyli mrożony deser lodowy. Semifreddo to znaczy na pół zmrożony i powstaje poprzez zmrożenie kremu o konsystencji puszystego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMam całą szufladę zamrożonych truskawek. Truskawki zbierane były w okresie, gdy były piękne i pachnące latem. Mrożę je, gdyż uwielbiam zimą przygotowywać desery lodowe na ich
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejna moja propozycja na słodki deser wykorzystujący pianki Jojo. Była już pianka z polewą czekoladową. Proponowałam Wam też kolorowy deser piankowy dla dzieci. Tym razem do
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoje desery piankowe to trochę improwizacja, powstają w zależności od dodatków, które wyciągam z zamrażalnika. Ostatnio pokazywałam deser piankowy z jagodami. Deser piankowy z malinami to
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjeszcze ok 7 minut. Przelewamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Słoiczki przewracamy do góry dnem na 5 minut po tym czasie odstawiamy w aby wystygły i gotowe. Deser bita śmietana z dżemem porzeczkowym rrarossa@gmail.com
RAROSSA