się nie mówi w zasadzie... Odgrzejemy sobie dziś stary jak świat temat PIEROGI... I użyjemy do nich OLEJU RZEPAKOWEGO ! Będziemy na nim smażyć cebulkę na złoto, dodamy go ciasta, dodamy do gotującej się wody, do farszu... Dodamy go na wszystkich etapach podróży po pierogach. Będziemy go mieli zawsze pod ręka , bo warto Kochani, warto ! Będą to jednak troszkę inne(...)składnikach odżywczych jak wapń, potas, magnez, cynk, żelazo czy fosfor, który przyczynia się do prawidłowego działania metabolizmu energetycznego. Dlatego zacznijmy dziś zdrowo o sobie myśleć ! Do dzieła! Składniki na ciasto pierogowe mąka pszenna lub tortowa sól OLEJ RZEPAKOWY wrzątek chłodna woda UWAGA- możecie dać 1 jajko, ale nie musicie. To nie jest reguła. Składniki na farsz ziemniaki z upraw
Z Kuchni Do Kuchnigęstego purée użyjemy. Purée zrobione z pieczonej dyni hokkaido jest bardzo gęste (jak zgniecione ugotowane ziemniaki) i nie wymaga odsączenia. Jeśli przygotujemy purée o luźniejszej konsystencji, najprawdopodobniej do ciasta będziemy musieli użyć nieco mniej wody lub dodać więcej mąki. Finalnie ciasto przed wyrośnięciem powinno być dość luźne, jednakże na tyle zwarte, by można je było wyrobić.Chlebek z podanego przepisu(...)gęstości purée) 10g drożdży świeżych 25g masła3 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki solimąka do podsypania, olej do wysmarowania dłoni i formy białko + odrobina mleka do posmarowania chleba Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej- masło roztopić, ostudzić - połowę mleka lekko podgrzać tak, by było letnie- do mleka dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić
Smakołyki BerenikiCiasto 3 bit to jeden z najpopularniejszych deserów ostatnich lat. Wygląda i smakuje wyśmienicie, a do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga użycia piekarnika. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy, ale także na wiele innych okazji. Domowe ciasto 3 bit składa się z herbatników, pysznej masy budyniowej i bitej śmietany. Dzięki dżemowi z czarnej porzeczki ciasto(...)wyważone i nie za słodkie. Jeśli uwielbiasz ciasta bez pieczenia, a do tego lubisz robić proste desery inspirowane znanymi słodkościami, to polecam koniecznie wypróbować ten przepis na ciasto 3 bit z dżemem porzeczkowym. 3 BIT Z DŻEMEM PORZECZKOWYM Składniki *na blaszkę 25×31 Krem budyniowy: 0,5l mleka 20 dag masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej
Alle Dobre!wylizywałam łopatki od miksera z kremu albo garnuszek po czekoladzie. Już nie pamiętam jaką potrawę zrobiłam od początku do końca sama, ale na pewno była to jakaś zupa lub ciasto. Pamiętam, że gotowanie podobało mi się bardzo już w tedy! Dzisiaj z tym samym entuzjazmem jak kiedyś jako dziecko, zrobiłam Korzenne Ciasto. Jak wiecie staram się aby moje wypieki były(...)smaczne, ale przede wszystkim pozbawione nadmiernej ilości tłuszczu i cukru. Dlatego jestem niesamowicie dumna z tego ciasta, które mój Mąż nazwał je przepysznym! Wystarczyło zmieszać co potrzeba, dodać „świątecznych” przypraw, wina i jest! Wiem, że nie powinnam mówić że jest idealne, ale jest na prawdę baaardzo dobre. Szczególnie dlatego, że przypomina mi świąteczny piernik. Nie przerażajcie się ilością
rabarbarowoSkładniki: Ciasto kruche: 35 dag mąki pszennej szczypta soli 0,5 szklanki cukru 17 dag masła 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 jajka Owoce: 2 jabłka (szara reneta) 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu cukier puder(...)Sposób wykonania: Ciasto kruche: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Masło kroimy w kostkę. Siekamy razem, na drobne kawałki. Dodajemy jajka i zagniatamy na gładką masę. 2/3 część ciasta wykładamy na tortownicę (wykładamy nim dno i boki formy). 1/3 część ciasta wkładamy do zamrażarki (na czas kiedy będziemy robić masę serową i jabłka
Qchnia po prostusię dzisiaj na blogu. Kruchy spód, słodki mak, leciutka pianka bezowa, a wszystko to uwieńczone złocistą maślaną kruszonką. Nie sposób odmówić... Polecam! Składniki: (na blaszkę 35x25 cm) Ciasto kruche: 300-320 g mąki pszennej tortowej 200 g masła, pokrojonego w kostkę 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 żółtka jaj, rozmiar(...)Maślana kruszonka: 100 g masła 60 g cukru pudru 1 żółtko 100 g mąki pszennej tortowej 60 g migdałów, drobno posiekanych (pominęłam) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść dłońmi, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około godzinkę. Schłodzone rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę
Nastoletnie Wypiekaniewiększość pracy wykona za Was!). Smak ciepłej szarlotki wynagrodzi wszystko! Wysoka szarlotka tatrzańska: 3 kg jabłek odmiany szara reneta 2 łyżki cukru pudru do jabłek + 2 łyżki do ciasta 2 łyżeczki cynamonu do jabłek 500g mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 250g dobrej jakości masła (prosto z lodówki) 2 łyżki cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka(...)łyżki kwaśnej śmietany listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 kg jabłek odmiany szara reneta 2 łyżki cukru pudru do jabłek + 2 łyżki do ciasta 2 łyżeczki cynamonu do jabłek 500g mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 250g dobrej jakości masła (prosto z lodówki) 2 łyżki cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki
Poezja smakuSzybie i proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe jest idealne na każdą okazję. Przepis na nie podpatrzyłam tutaj . Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika musimy poczekać, aby ostygło, aby ładniej odrywało się od papieru do pieczenia i łatwiej się kroiło. Inne ciasta: Biszkoptowe ciasto z truskawkami Tarta szpinakowo-truskawkowa Tarta z jabłkami na cieście francuskim Składniki: 250 g mąki łyżeczka sody jajko(...)połówki. Krok 2 Jajko, olej, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy do nich mąkę z sodą. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krok 3 Ciasto przelewamy do formy i układamy w nim owoce, wtykając w ciasto, aby połówki z nich były zanurzone. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego 160 stopni i pieczemy około godziny, do zrumienienia – suchego
Kuchnia Bazyliiinnymi owocami, ale składnikiem obowiązkowym jest twaróg. Dzięki niemu bułki w środku tak szybko nie wysychają, a smak jest dużo bogatszy niż gdyby zrobić je tylko z owocami. Ciasto do przygotowania bułek to typowe ciasto drożdżowe, które zawiera sporą ilość cukru i tłuszczu i wymaga starannego wyrobienia i standardowego rośnięcia. Dzięki tym zabiegom drożdżówki są puszyste i miękkie. Z podanej(...)porcji można przygotować 10 podwójnych drożdżówek (lub 20 małych) . Drożdżówki z serem i truskawkami Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 400g mąki pszennej 240ml mleka 20g drożdży 65g cukru 1 żółtko szczypta soli 40g masła NADZIENIE 250g twarogu półtłustego 30g masła 40g domowego cukru z wanilią 1 żółtko 250g truskawek białko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania wierzchu bułek Wykonanie: CIASTO DROŻDŻOWE
Smakołyki BerenikiDzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję z kuchni greckiej – są to pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą. Danie to można też zrobić w formie takiej lazani zwanej spanakopitą. Składniki: - 1 łyżka masła - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 200 g świeżego szpinaku - 70 g sera feta - 3 suszone pomidory - sól, pieprz - ciasto filo - 1 łyżeczka cukru Dodatkowo(...)chwilę posiekane liście szpinaku. Pod koniec duszenia szpinaku dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Gotowy szpinak zostawiamy do przestygnięcia. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy i doprawiamy. Z ciasta filo ucinamy długie, szerokie paski. Masło rozpuszczamy do smarowania. Jeden pas ciasta smarujemy masłem i przykrywamy drugim, który również smarujemy masłem. Na końcu ciasta dajemy 1 łyżkę nadzienia i zawijamy w trójkąt
Kuchenne WariacjeAbsolutnie nie możecie niczego przyspieszać, bo wtedy zafundujecie sobie pysznego zakalca. Dzisiejszy Murzynek, to najlepszy Murzynek na świecie! Delikatny, puszysty, wilgotny. Murzynek wykonany tą metodą, to jedne z tych ciast, o które trwają bójki kiedy zostają ostatnie kawałki. Obowiązkowo z czekoladową polewą! Taki Murzynek to ciasto, które z każdym dniem staje się lepsze, więc świetny jest na wszystkie imprezy(...)sekund . Dopiero wówczas dodaję kolejną partię mąki oraz mleka. Powtarzam te czynności, aż do wykończenia składników.) Na samym końcu wmieszać dżem, miksując krótko – tylko do połączenia składników. Ciasto na murzynek przelać do formy. Wygładzić wierzch, a następnie jednym posunięciem łopatki lub noża, naciąć masę wzdłuż środkowego okręgu (dzięki temu, ciasto będzie równo rosnąć i właśnie w tym miejscu zacznie
Moja Delicjadodatkami ma charakterystyczny smak i prostemu daniu nadaje wykwintności i elegancji. Idealny pomysł na odmianę tradycyjnej pizzy lub nawet... romantyczną kolację.Domowa Pizza z Kurkami i Serem Brie - Składniki:Ciasto:25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka olejułyżka cukrułyżeczka soliok. 100 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania)ok. 150 g serka(...)nieświeże i niestety musimy użyć innych.Następnie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, resztę wody oraz sól i olej.Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie przekładamy do oprószonej mąką miski. Wierzch ciasta smarujemy olejem lub przykrywamy ściereczką i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze
Słodka Stronapomysł podpasuje również i Wam! Do sosu pomidorowego została dodana odrobina białego wina, przez co sos różni się od swojego pierwowzoru - kombinujcie w kuchni, bo naprawdę warto! (; Składniki: -ciasto: 2,5 szklanki mąki razowej 0,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody (temp. ok 37*C) 20g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy szczypta słodkiej papryki(...)pół łyżeczki soli + odrobina oliwy do wysmarowania ciasta przed wyrośnięciem + mąka do oprószania stolnicy - sos pomidorowy: 2-3 ząbki czosnku posiekanego na drobno garść świeżych listków cząbru ( lub innych, które akurat macie) puszka krojonych pomidorów 2 łyżki łagodnego keczupu pół łyżeczki cukru 1/4 szklanki białego, półwytrawnego wina szczypta soli szczypta słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii
Symfonia Smakówkońcowy jest naprawdę smaczny i warto spędzić ten czas w kuchni Moussaka is a Greek lasagna only instead of pasta we have vegetables. The sauce itself has also a bit different seasoning than in Italian cuisine, but the rule is the same – a layer of vegetables, a layer of meat, a layer of vegetables and so on. Originally moussaka(...)version of it the sauce is light – yogurt based, which, in my opinion, doesn’t ruin the taste of original dish. There’s a little bit of fun while cooking, but the final effect is really tasty and it’s worth the time which you’ll spend in the kitchen SKŁADNIKI (6 porcji
Martyna Cookskońcowy jest naprawdę smaczny i warto spędzić ten czas w kuchni Moussaka is a Greek lasagna only instead of pasta we have vegetables. The sauce itself has also a bit different seasoning than in Italian cuisine, but the rule is the same – a layer of vegetables, a layer of meat, a layer of vegetables and so on. Originally moussaka(...)version of it the sauce is light – yogurt based, which, in my opinion, doesn’t ruin the taste of original dish. There’s a little bit of fun while cooking, but the final effect is really tasty and it’s worth the time which you’ll spend in the kitchen SKŁADNIKI (6 porcji
Martyna Cooks