Faworki W końcu nadszedł ten dzień ;) Tłusty Czwartek. Najpiękniejsze święto w całym roku. Pączki, oponki, faworki… Nie ograniczaj się, jedz tyle ile
Gotuj Z MuzykąRogaliki z marmoladą Po krótkiej przerwie, wracam z rogalikami. Zrobiłem je na tłusty czwartek, a dziś jest idealna okazja na wstawienie przepisu. Z okazji Dnia Kobiet
Gotuj Z MuzykąDeser Bezowy Przepis inspirowany na podstawie przepisu Kingi Paruzel z Masterchef Składniki : (na 2 porcje) Beza: - 6 białek - 300g cukru pudru - 4 łyżeczki mąki
Gotuj Z MuzykąOwsiane Kuleczki (czekoladowe owsiane kuleczki) Produkty : - 1 szklanka cukru - 1 kostka margaryny - pół szklanki mleka - 3 łyżki kakao - płatki owsiane (0,5kg
Gotuj Z MuzykąChinese rice cookies – są to chińskie ciasteczka z kleiku ryżowego. Ile one z Chinami mają wspólnego tego nie wiem , ale wiem , że ich smak zachwyci
Ostra na SłodkoJak wiecie uwielbiam kokos a Kokosanki to zdecydowanie moje ulubione ciacha! Mokre … klejące … delikatne i niesamowicie słodkie! Tym razem połączyłam je z makiem –
Ostra na SłodkoPrincessa kokosowa Na samą myśl ślinka cieknie! Kruchy wafelek … kremowe wnętrze …. i bajkowa reklama … przywodzą na myśl same smakowite skojarzenia. Że uwielbiam kokos
Ostra na Słodkopowstanie jednolita masa dodajemy uprażone wcześniej wiórki kokosowe i uprażone płatki migdałowe. Mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut do lodówki. Formę do keksa wykładamy warstwą krakersów. Na każde ciastko nakładamy przygotowany krem. Na krem kładziemy kolejną warstwę krakersów. I tak do skończenia kremu. Całość posypujemy wiórkami i płatkami migdałów. Odstawimy do lodówki ( najlepiej na noc ). Smacznego
Ostra na SłodkoNie wiem jak Wy , ale ja uwielbiam ” pracować ” na mące kukurydzianej ! Z takiej właśnie mąki postanowiłam zrobić dzisiejsze ciacha , które umiliły chłodne popołudnie! Robi
Ostra na SłodkoU mnie mówimy chrust … Pamiętam jak byłam mała i nie mogłam się doczekać kiedy pojedziemy do cioci … tam zawsze były najlepsze! Pałaszowałam aż mi
Ostra na SłodkoLubicie daktyle? Niby ta ich słodycz potrafi nieźle zakleic i większośc zapewne kojarzą się z egipskimi wakacjami , gdzie to w deserach daktyle , daktyle , daktyle i sam
Ostra na SłodkoDrożdżowe z nutellą już były , więc teraz przeszedł czas na te z ciasta kruchego. Delikatne , wręcz rozpływające się w ustach ciasto , wypełnione po brzegi gorącym czekoladowym
Ostra na SłodkoOponki , donaty , pączki , donuty , chrust , faworki itd. od zawsze kojarzą się większości z nas z karnawałem i Tłustym czwartkiem. Wtedy najczęściej wypiekamy je w naszych domach
Ostra na SłodkoRafaello … Rafaello … Rafaello … Jak wiecie jestem ogromną wielbicielką tych słodkości i jest to taka jedna z ” perełek ” , którą mnie można skutecznie
Ostra na Słodko