Przepyszna czekoladowa rolada, która przypadnie do gustu zwłaszcza fanom trufli. Moje serce i podniebienie podbiła po pierwszym kęsie ;). Pulchny kakaowy biszkopt i bajeczny krem na bazie
Opowieści z piekarnikaChurros – pączki hiszpańskie to nic innego jak rodzaj pączków smażonych, ale w innej formie i z innego ciasta. Tutaj bazą
Kolorowy PrzepisownikNajpopularniejsze w Polsce są pączki z nadzieniem różanym. Popularne także jest nadzienie czekoladowe oraz adwokatowe, każdy ma swoje ulubione. Jednak podstawą pysznych pączków
KuchniaWeDwoje.plJakiś czas temu znalazłam przepis coś podobnego. Pododawałam coś od siebie i upiekłam te pyszne różyczki. Jak to przy drożdżowych wypiekach bywa najlepsze są jeszcze ciepłe
Ewa w kuchniWitajcie! Dziś dopiero zauważyłam, że to już za tydzień Tłusty Czwartek! Jak ten czas szybko leci... Dziś podrzucam Wam propozycję nie smażoną, ale pieczoną - kruche ciasteczka
Kuchnia domowa AniPamiętacie mój niedawny wpis o paluchach drożdżowych ? Tak, znalazłam go na Instagramie i kiedy nie mogłam w nocy spać zrobiłam te paluchy, bo przecież wszyscy nimi
Mieszam w GarnkuChrust , faworki , pączki i oponki ? Tak Tak! Ja też nie mogę się ich doczekać! W okresie karnawału sięgamy po nie zdecydowanie część, a w Tłusty Czwartek
Ostra na SłodkoChurros to pyszne ciasteczka z ciasta parzonego, wyciskane z rękawa cukierniczego, pieczone na głębokim oleju, posypane cukrem pudrem, cynamonem lub można je zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie
Zrób to smacznieHmn.. nie pamiętam bym kiedykolwiek wcześniej je jadła, ale gdy zobaczyłam je już dawno temu na jakimś blogu (nie wiem czy nie u Anety- Kolorowy
Kuchnia w czekoladzieprzygotowana foremkę i piecz przez 20 minut. Wyjmij z piekarnika, ponacinaj lekko powierzchnię zaznaczajac porcje (mnie wyszło spokojnie 16 trójkatów) i wstaw do piekarnika na kolejnych 15 minut. Gotowe ciastko powinno być złotawe i sprężyste przy dotyku. Zostaw do ostudzenia w foremce. Przepis ze strony BBC Good Food
Lejdi of the housepotem? To już poleciało z góreczki! :) A było tak. Cronut to połaczenie skromnego croissant'a z niepozornym pączkiem. Wynalezione w 2013 roku przez nowojorskiego cukiernika Dominika Ansel'a. Ciastko przypomina pączka, ale jest zrobione z ciasta na croissanty, nadziewanego smakowym kremem i smażonego w oleju. Oryginalne cronuty można obecnie kupić tylko w Nowym Jorku, Tokio i Londynie, w cukierniach
Lejdi of the housemasła z cukrem i jajkiem. Wymieszaj. Dodaj wanilię i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Wmieszaj czekoladę. Zostaw w lodówce na 30-40 minut. Wyjmuj porcje - około 1/2 łyżki na ciastko, roluj kulki i lekko spłaszczaj. Układaj na blaszkach i piecz przez około 10-12 minut (dużo zależy od piekarnika, trzeba sprawdzać). Zostaw na kilka minut do przestudzenia, a następnie
Lejdi of the house