Faworki zwane inaczej chrustem to przysmak, który smaży się przede wszystkim w czasie karnawału i w Tłusty Czwartek ( w tym roku wypada 8 lutego). Tradycyjne faworki
Kuchnia MagdaLenyPrzepis na tradycyjne drożdżowe racuszki - mięciutkie i delikatne w środku, otoczone pyszną chrupiącą skórką. Bliżej im do pączków niż do placuszków, tym bardziej w karnawale
babka w formiePrzepis na ten piernik jest niezwykle prosty, a co ważniejsze to ciasto MUSI się udać :) Podczas pieczenia w Waszym domu zagości przepiękny zapach przypraw – cynamonu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!W okresie Karnawału można sobie pozwolić na małe co nieco. Dziś polecam przepis na pyszne puszyste pączki przełożone kremowym nadzieniem. Pączki są lekkie i puszyste. Nie
Tradycyjna kuchnia Kasiprzybliża do celu. Od urodzenia Miłoszka nie opuszcza mnie ochota na „małe co nieco”. Coraz częściej prosiłam Eugeniusza, żeby wracając z pracy kupił mi batonik albo ciastko… Nie pomagały też mama i babcia. które z uporem maniaczek obdarowywały mnie ciastem (babcia) i moimi ukochanymi bezami (mama). Oczywiscie po krótkiej przyjemności pojawiały się też (na szczescie równie krótkotrwałe
Niedzielny kucharzSKŁADNIKI: - 1 kg mąki pszennej - 4 jaja - 4 żółtka - 2 szklanki cukru pudru - 20 dag masła - 1/2 szkl. kwaśnej śmietany - 1 cukier waniliowy - 2 dag amoniaku
Dziś Ja gotujeKażdy ma jakiś swój ulubiony przepis na oponki z serem. Ja też często robiłam według różnych przepisów, ale moi testerzy
Pomysłowa kuchniaNajlepsze faworki jakie kiedykolwiek jadłam. Jest karnawał i nie wyobrażam go sobie bez smażenia faworków. Pyszne, delikatne, kruche, po prostu rozpływają się w ustach i gwarantuję
Zrób to smacznieRugelach to tradycyjne żydowskie rogale, pieczone z okazji święta Chanuki. Tradycyjnie, znajdziemy w nich nadzienie z orzechów, ale spotkamy również warianty z nadzieniem z marcepanu, czekolady
Mieszam w GarnkuBardzo prosty przepis na pyszne, chrupiące ciasteczka owsiane. Pięknie pachną i są bardzo aromatyczne. Przepis można dowolnie modyfikować, możemy do nich dodać nasze ulubione składniki –
AleTorcikBardzo często korzystam z tego szybkiego i prostego przepisu. Tylko 3 składniki wystarczą, żeby wyczarować te małe, kruche i bardzo smaczne rogaliki. Nadzienie do nich może
Walijskie Pichceniemąki i rozwałkowujemy niezbyt cienko (około 0,5 cm). Z ciasta wycinamy małe kółeczka (ja użyłam kieliszka do wódki) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko smarujemy lukrem. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160° (z termoobiegiem) na złoty kolor (u mnie około 20 minut). Gotowe pozostawiamy do wystudzenia. Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem
PatiGotujeCzęsto zostają mi białka. Zazwyczaj je zamrażam, ale tym razem postanowiłam skorzystać z sezonu malinowego i upiec muffiny udekorowane delikatnym kremem na bazie bezy szwajcarskiej (swiss
Słodki ZakątekEkspresowy przepis na idealne mini pyszności. Pączusie są bardzo proste w przygotowaniu. Smaży się je na oleju lub smalcu. Podczas tego zabiegu same się obracają – idealnie
Słodki Zakątek