ciastka - 17601 przepisów (strona:665/1174)

Babka cytrynowa 225

Maślankę miksujemy z olejem, jajkami oraz aromatem i skórką z cytryny. Dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia. Wystudzone, różowe ciasto kroimy na plasterki i za pomocą wykrawaczki do ciastek wycinamy wzór serca lub inny. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Wykładamy do niej 1/3 jasnej masy. Następnie układamy serduszka (w pionie, jedno obok drugiego). Przykrywamy

Mienta blog
Mocno czekoladowe ciasteczka z soczewicy | dietetyczne 293

porannej kawusi lub na wieczorne podjadanie. Na moim blogu umieściłam przepisy np. na  babeczki z czerwonej fasoli  i  bezglutenowe ciasto z ciecierzycy . Składniki na 15 dużych ciastek: Puszka soczewicy gotowanej na parze Bonduelle 3 kopiaste łyżki mąki owsianej lub pełnoziarnistej 2 jajka 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 3 łyżki stewii w proszku Przygotowanie: Soczewicę wypłukać

Czarnawisienka
Krem kokosowy 258

Mleko kokosowe świetnie nadaje się do zrobienia kremu do ciastek, tortów czy babeczek - nie tylko sprawia, że krem śmietankowy jest bardziej sztywny (podobną rolę może spełniać serek mascarpone), ale też fantastycznie smakuje :) Polecam jako dodatek do prostych babeczek kokosowych . Składniki: 1 puszka mleka kokosowego 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalne) Dzień wcześniej mleko

Ciastkozercy
Pomaranczowe babeczki (muffinki) z czekolada czyli Slodki Czwartek odc.76 157

mokre. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy energicznie widelcem. Dorzucamy czekoladę i skórkę, mieszamy i nakładamy do foremki wyłożonej papilotkami. Ciasto powinno sięgać do 2/3 ich wysokości. Pieczemy ciastka w 180 st.C ok 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i każdą babeczkę nasączamy 1-2 łyżeczkami polewy. Studzimy na kratce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Słodko-słone batoniki orzechowe 256

Ciebie tak pyszną przekąskę, że warto potraktować ją jako wyjątkową i serwować tylko na specjalne okazje. Idealną są zbliżające się święta.  Słodycz czekolady i ciastek spotyka się ze słonym smakiem fistaszków, a gdzieś tam w tle przebija się kokosowa nuta. Ta słodko-słona kombinacja jest cudowna: przy jedzeniu tych batoników w głowie rozlega się jakby kilka klaksonów

Roślinna - blog wegański
Czekoladowe ciasteczka z melasą 180

zwykłej stołowej łyżki, ale myślę, że najłatwiej będzie przy użyciu łyżki do lodów), które układaj na blasze o odległości  ok. 5 cm. Mnie udaje się uzyskać 12 dużych ciastek. Piecz ok. 20 min. Wyciągnij z piekarnika i po odczekaniu ok. 5 min, aż troszkę przestygną, przełóż na metalową kratkę

Roślinna - blog wegański
Sernik z musem bazyliowym dla Patryka i Zbigniewa 218

sernik idealnie nada się również na wielkanocny stół - musicie przyznać, że wyglądem wprost zachwyca. Sernik cytrynowy z musem bazyliowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 40 g masła masa serowa: 250 g twarogu 3krotnie zmielonego 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka skórka otarta z 1 cytryny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ptysie z kremem 488

się ostudzi należy zmiksować lub utrzeć je z jajkami (dodawać po 1 jajku). Masę wyciskać najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżką na blaszkę – zachowujemy odstęp między ciastkami by mogły swobodnie wyrosnąć. Piec przez ok. 30 min. w 200 st. C. Ostudzić na kratce i przekroić. Składniki na krem: 1,5 szklanki mleka 3 łyżki cukru 2 żółtka

kuchcikownia
Wuzetka 193

temat wuzetki są dwie teorie: pierwsza z nich mówi, że nazwa ciastka wzięła się od warszawskiej trasy W-Z, czyli wschód-zachód. Druga głosi, że jest to "wypiek z kremem" - "WZK". Jaka jest prawda? Nie mam zielonego pojęcia - wiem natomiast, że ciasto jest przepyszne :)   Składniki: Ciasto: 100 g masła 1 szklanka cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik z ricotty z figami 148

cytryny 1/4 łyżeczki imbiru Dodatkowo: figi Spód: Herbatniki dokładnie kruszymy, mieszamy z imbirem. Dodajemy rozpuszczone masło i miód i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wykładamy takimi ciastkami dno tortownicy i podpiekamy 10 minut w temperaturze 170 stopni. Masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i wszystko dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej masy (można

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Palcem po mapie: Warszawa, La Maison Gourmand, Chłodna 15 154

moja ulubiona część: wypieki i lody. Lodów mnóstwo, aż nie wiadomo na co się zdecydować. Mogę z czystym sumieniem polecić gałkę cytrynową! Na długich ladach wyłożone mnóstwo babeczek, trufli, ciastek i bez. Z babeczek wyborne były babeczki kawowe, ale większość z tych, które miałam okazję próbować były przepyszne! Tak samo jak croissanty, co sprawia, że na śniadanie będę musiała

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasteczka francuskie z jabłkiem 155

obieram, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję w ósemki.  2. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę cząstkę jabłka. Oprószam cukrem oraz cynamonem. Ciastko składam na pół. 3. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 10 minut w temperaturze 190 stopni (5 minut z termoobiegiem i 5 minut bez termoobiegu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zdrowy i szybki deser z mango, banana i jogurtu przekładany pierniczkiem 1003

Coś pysznego, coś szybkiego i coś zdrowego. Pyszny deser z mango, banana, jogurtu przekładany pokruszonym pierniczkiem domowej roboty. Jeśli nie macie, możecie użyć dowolnego innego ciastka. Polecam wielozbożowe. Świetny pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek. Deser pięknie się prezentuję, więc mile zaskoczy waszych gości. Składniki: (2 duże porcje lub 4 mniejsze) 1 mango 1 dojrzały banan 1 gęsty jogurt

Moja Delicja