stopni i pieczemy ok 16-18 min. Wyjmujemy i studzimy, następnie wstawiamy blaszkę do zamrażarki na ok 2 godziny. Po tym czasie wycinamy małe choinki np foremkami do ciastek o wys ok 2,5-3 cm i ponownie wstawiamy do zamrażarki na ok 20 min. Składniki na babeczki: 170 g mąki pszennej 100 -120 g cukru
Malinowe Pocałunkiodstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Rozwałkować ciasto cieniutko, wykroić długie paski ciasta. Każdy pasek owinąć wokół rurek - ja swoje zrobiłam sama z folii aluminiowej. Jedną stronę ciastka posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać trzcinowym cukrem. Piec na złoty kolor. Wystudzić rurki. Ubić kremówkę z cukrem pudrem, nadziewać rurki
Magiczne Życie MartyDzisiaj podaję przepis na domowe napoleonki. Ciastka te są pyszne i ładnie wyglądają. Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki jasnego piwa 250 g schłodzonej margaryny krem: 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 50 g masła 2 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: ciasto: Mąkę
Mama Gotujeowoce leśne) 250 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 125 g serka mascarpone 1/2 szkl owoców leśnych (mogą być mrożone) kawałek piernika (lub innego "suchego ciasta bądź ciastek) A jak to zrobić: Każdą z galaretek rozpuścić w szklance ciepłej wody. Odstawić do przestudzenia. Każdy serek wymieszać z połową rozpuszczonej galaretki, u mnie cytrynowa galaretka powędrowała do cytrynowego
Kuchnia w opałachprzecierania, do odcedzania. Oczywiście fajnie mieć przesiewaczkę, ale jeżeli zaczynacie od zera to radzę kupić takie sitko. Będziecie częściej je wykorzystywać. Płaska blacha, bez boków idealna do pieczenia drobnych ciastek, drożdżowek, bułek, pasztecików itd. Nie ma boków, przez co towar piecze się na niej równomiernie. Mam tego typu dwie, a ta jest najnowsza i jest z Ikei, jest super
greenscarfzastępują pierniczki na choince- nie muszę się martwić, że obeschną. Można je zjadać prosto z drzewka. Dziurki do przewleczenia nitki robię słomką do napojów, jest to sposób godny polecenia. Ciastka mają jedną bardzo poważną wadę- znikają w niewyjaśnionych okolicznościach, stąd należy je bardzo dokładnie ukryć przed resztą domowników. Do dekoracji użyłam lukru, dlatego do ciasta dodałam połowę mniej cukru
Wrzosowa PolanaCzasami zdarza się, że ponad wszystko nie chce nam się gotować, ale fakt że należy nakarmić dzieci czymś innym aniżeli ciastkami, gumami, cukierkami i lizakami sprawia że z ciężkimi nogami zaciągam się do kuchni. Wczoraj miałam właśnie takie popołudnie. Po powrocie z kina nie miałam pomysłów na gotowanie – cieszyłam się tylko z faktu że chociaż […] The post
Magiczny GarnekProste i szybkie danie - w wigilię obowiązkowo pojawiały się pod koniec pośniku, to był taki słodki akcent, bo ciastek i słodyczy tego dnia nie jedliśmy. Racuchy smażone na patelni, posypane cukrem pudrem, raz większe, raz mniejsze (zależy kto smażył) zawsze były pyszne. Przepis ilustrowany tego dania znajdziecie tutaj . 0,5 kg mąki pszennej 20 g. świeżych drożdży
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieróżnorako. Ciasteczkowe kule są chrupiące,a zarazem mięciutkie w środku, zrobiłam je z polewą czekoladową co potęguje ich smak. Polecam. Zapraszam... Przepis z "MojeWypieki" Składniki na około 40 ciastek: 230 g masła pół szklanki cukru pudru szczypta soli 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki orzechów pekan
Kubki smakuskładniki, na sam koniec dodać pianę z białek Wykonanie Przygotować formę do muffinek. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 2 -3 mm, szerokim kubkiem lub foremką do wycinania ciastek wycinać koła, umieszczać je formie na muffinki, wylepić dokładnie dno i boki, dociskając. Do środka nałożyć masy makowej, do wysokości babeczek. Kruszonka: Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem
Kubki smakudużo pisać wyszło pysznie. Zapraszam... Skala smaku 10/10 wiśnie najlepiej odsączyć na papierowym ręczniku. Składniki na spód: 180 g.paczki ciasteczek digestive lub innych owsianych ok. 50g masła, rozpuszczonego Ciastka pokruszyć w blenderze, dodać masło i wymieszać łyżką. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Blaszkę o średnicy 23-30 cm lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wsypać masę
Kubki smakumazisty dość ciężki. Zapraszam... Skala smaku 10/10 ja zrobiłam na małej blaszce, sernik najlepszy na drugi dzień. Źródło blog "babeczka.zuzka" Spód ciasteczkowy: 200 g herbatników 75 g roztopionego masła Ciastka zmiksować na proszek za pomocą malaksera lub blendera, Dolać masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wyłożyć masę ciasteczkową, uklepać, włożyć
Kubki smakugdyż uwielbiam piec nowości. Zapraszam... Skala smaku 10/10- z pomadą czekoladową są wyborne jednak bez niej również smakują wyśmienicie. Źródło "moje wypieki" Składniki na około 30 - 40 sztuk ciastek: 180 g masła, zimnego 90 g cukru pudru 230 g mąki pszennej szczypta soli 1 płaska łyżka cynamonu 40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej Dodatkowo: około
Kubki smakuLubicie ciasteczka? Taka puszka z ciastkami może czasami poprawić humor, pomóc ugościć niespodziewanych gości lub po prostu być smacznym dodatkiem do kawy czy herbaty. 2,5 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru 225 g masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 jajko szczypta soli 0,5 szkl orzechów włoskich ( ja wymieszałam z orzechami pekan ) 0,5 szkl
Polska Zupaserniki i makowce a nie wyobrażacie sobie kawki bez słodyczy to zapraszam na lekkie ciasteczka francuskie. Jako nadzienie użyłam konfitury figa z makiem którą dostałam od firmy Eterno . Takie ciastka spokojnie możecie upiec na sylwestra na pewno będą wszystkim smakować :) Wszystkich zainteresowanych wyśmienitymi produktami tej firmy zapraszam do sklepu internetowego http://eterno.pl/ . Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego Gotowej konfitury
Sama słodycz i szczypta chili