wałówkę. Oczywiście plan jest taki, żeby było smacznie, ale i zdrowo. Przeszukuję książki kulinarne, także te wszelkich specjalistek od fitnessu, polskie i zagraniczne portale w poszukiwaniu wartościowych przekąsek - batonów, ciastek, kulek mocy. Na początek cudowne batoniki z masłem orzechowym, płatkami owsianymi, migdałami i żurawiną - żadne sklepowe im nie dorównają! Składniki (12 niedużych batoników) 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
Kulinarne Inspiracjeblogów kulinarnych w internecie tyle różnych wersji tego klasycznego ciastka :) To zróżnicowanie dotyczy zarówno przepisów na krem jak i na same blaty czekoladowe - tu spotkać się można i z ciastem ucieranym i oczywiście ze zwykłym biszkoptem. Natomiast krem to najczęściej bita śmietana, ale niektóre jego wersje to kremy na bazie twarogu, kwaśnej śmietany lub połączenie kwaśnej śmietany i śmietany
Opowieści z piekarnikaJeżeli nie posiadacie żadnych foremek do wycinania wzorków, nie martwcie się - bez nich też możecie wykonać te ciasteczka :). Przepis pochodzi ze strony MOJEWYPIEKI.COM Składniki na około 17 - 18 ciastek: 250 g mąki pszennej razowej 125 g masła, w temperaturze pokojowej 110 g brązowego cukru ( najlepiej miałkiego, ale jeżeli posiadacie tylko gruby cukier brązowy, np. Demerara, wystarczy zmielić
Opowieści z piekarnikakońcu do masy wmieszać pokrojonego w kostkę banana. Z ciasta formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować odstępy, ponieważ ciasteczka odrobinę rozpłyną się na boki i podrosną w górę.) Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut
Di gotujewłoskiego). Każdą z nich mocno spłaszczać i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Odstęp nie musi być zachowany.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) 20-25 minut w 180 stopniach. Ciastka ostudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Diablotki przed pieczeniem można posmarować mlekiem i dodatkowo posypać startym serem. (*) Z ciasta można również wykrawać dowolne kształty. U mnie widzicie
Di gotujeszklanki mąki 1 jajko + 1 do posmarowania ciastek 4 łyżki gęstej śmietany łyżeczka proszku do pieczenia sól duża szczypta Papryka słodka i ostra do ciasta po dużej szczypcie do posypania sól i papryka ostra oraz słodka Suche składniki wymieszać razem dodać jajko i śmietanę Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm podsypując je obficie mąką. Wycinać ciasteczka szklanką.Jajko
cukrem pudrem posypanebardzo czasochłonne i pracochłonne, a okazało się, że to banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Po zmodyfikowaniu przepisu podstawowego można uzyskać muffinki pikantne, słone, ostre, słodkie, korzenne itd. Ciastka mogą stanowić słodki dodatek do kawy czy herbaty, jaki i pikantną przystawkę czy przekąskę do zupy. U mnie tym razem z dodatkiem gruszki i dwóch rodzajów czekolady – gorzkiej
Pieguskowa Kuchniabardzo lubię, ale jak mam stać i je smażyć to mi się ich serdecznie odechciewa. Rezultat jest taki, że siedzę i przyjemnością patrzę, jak moja rodzina wcina z apetytem ciastka, które nasmażyłam. Tym razem jednak było inaczej, bo miałam w weekend specjalnych gości – rodziców, którzy mieszkają daleko ode mnie i są bardzo rzadkimi bywalcami w moim domu. Razem
Pieguskowa Kuchniaswoje własne gniazdka. Zbierałam się do nich już od kilku lat i zawsze coś stawało mi na drodze. Dzisiaj jednak zabrakło mi wymówek i obiecywane sobie od tak dawna ciastka znalazły się na moim stole. Wyszły fantastycznie, chrupiąca skórka i wilgotne wnętrze przypominają mi smak zapamiętany z dzieciństwa. Zjadłam ich nieprzyzwoitą ilość, ale co tam – mamy przecież karnawał
Pieguskowa Kuchniaminut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjąć i wystudzić na kratce. Eklerki przekroić wzdłuż na pół, nadziać bitą śmietaną i ułożyć na wierzch plasterki truskawek. Przykryć drugą połówką ciastka i posypać cukrem pudrem. /źródło: Moje Wypieki Artykuł Eklerki pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaPrzygotowujemy sobie 2 większe kawałki papieru do pieczenia. Powstałą masę wykładamy na papier, przykrywamy drugim i rozwałkujemy na placek. 3.Przy pomocy słoiczka (u mnie mały po koncentracie) wykrawamy ciastka. Układamy je na talerz jeden obok drugiego i do zamrażalnika na 15 min. Jeśli nie zjecie wszystkiego na raz (oczywiście nie sami😜😁) przechowujcie je w lodówce maks
Zdrowie i pysznie na talerzuJakiś czas temu odkryłam fajny pomysł na ciasto pierogowe , które idealnie nadaje się do smażenia jak ciastka. W wersji na ostro ( np. z nadzieniem mięsnym lub serowym, jak i w wersji na słodko ). Dziś właśnie tą słodszą wersję Wam pokażę! A co! Cukru nigdy za wiele ;) Fantastyczne, chrupiące ciasto wypełnia po brzegi masło orzechowe! Idealne jako słodka przekąska
Ostra na Słodkołyżeczki papryki ostrej 1 czubata łyżeczka oregano Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, do zeszklenia. Cebulę studzimy. Podsmażoną cebulę łączymy z pozostałymi składnikami ciastek, przy czym masło kroimy na drobne kawałki. Wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy na cienki placek, na blacie mocno posypanym mąką. Wierzch ciasta również oprószamy mąką, dzięki czemu nie będzie
Smak mojego domuPostanowiłam to jednak nadrobić, a że czasu mało mam ostatnio, to najszybciej upiec ciasteczka. Zdrowo, bo z płatkami orkiszowymi, ale możecie je zamienić na owsiane. Dodatek słonecznika nadaje tym ciastkom cudownego smaku i zapachu. Możecie dodać dowolnych owoców, ja najczęściej używam jabłek. Tym razem pod ręką były porzeczki, które sprawdziły się całkiem dobrze. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej
Codzienna kuchnia niecodzienna