150g kruchych, czekoladowych ciastek 60g roztopionego masła Wierzch: 150g śmietany 18% 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: wszystkie składniki powinny być temperaturze pokojowej zaczynamy od pokruszenia na okruchy ciastek ( w blenderze lub dajemy ciastka do worka strunowego i wałkujemy ,aż uzyskamy pył ciasteczkowy) do których dodajemy roztopione masło, mieszamy, a następnie przekładamy do tortownicy 21cm
Słodkie zapomnieniewykrawamy np. gwiazdki , które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciastka pieczemy około10 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170ºC zimne ciastka dopiero polewamy roztopioną czekoladą . Źródło:https://www.mniammniam.com/Swiateczne_ciasteczka_z_chalwa-15888p.html
Słodkie zapomnieniedziś dla Was nowy przepis na piękne choinkowe ciasteczka, dzięki przeźroczystym landrynkom stworzycie piękny witrażyk. Ciastka wiszące na choince będą pięknie odbijały światełka Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka: – ciasteczka z pieczątkami – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne Przygotowanie(...)kieliszka lub mniejszej foremki. Powtórz czyności aż zapełnisz blachę ciasteczkami. Do środka ciasteczek za pomocą łyżeczki wsypuj pokruszone landrynki, uważając aby były tylko w środku a nie na ciastku. W razie potrzeby „zgarnij” landrynki z ciastka za pomocą pędzelka. Wstaw ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 170 st C i piecz przez 12 minut. Uwaga: ciasteczka zdejmuj
nietylkopasta.plciastek korzennych (mogą być domowe) 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika Ciastka kruszymy na pył np za pomocą blendera. Zimną śmietanę ubijamy, następnie dodajemy do niej serek, ciastka i przyprawę do piernika i dokładnie całość miksujemy. Tak przygotowanym kremem dekorujemy babeczki
Cynamonowe szczęściesprytnie zmiksować ciasto nie robiąc bałaganu ( klik lub podejrzyj pod przepisem) SERNIK z MUSEM ŻURAWINOWYM Składniki: (forma 24 cm) spód: 30 g masła 160 g ciastek owsianych z żurawiną masa serowa: 500 g sera białego na sernik 250 ml śmietany kremówki 3 jajka 1 cukier waniliowy 3/4 szkl cukru 3 łyżki mąki mus żurawinowy: 120 g żurawiny(...)szkl cukru sok z 1/2 cytryny 3 łyżeczki żelatyny 300 ml śmietany kremówki Przygotowanie: spód: Ciastka miksujemy na "piasek" łączymy z rozpuszczonym masłem, wysypujemy na dno tortownicy i dociskamy równomiernie do blaszki. masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do miski i miksujemy przez chwilę tylko do połączenia składników. Masę przelewamy na spód z ciastek
Bon appetit mon amiepszennej typ 500, np. TOTA 2 marchewki 200 g masła 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z 2 pomarańczy 1 łyżeczka przyprawy korzennej opcjonalnie: cukier puder do posypania ciastek Wykonanie: Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki. Do miski przesiać mąkę, cukier puder, dodać pokrojone masło, cynamon, skórkę pomarańczową i marchewkę. Ciasto ugniatać ok 10 minut(...)części. Stolnicę posypać mąką i każdą część rozwałkować na grubość ok 3 mm. Wycinać ciastka. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, ok 12 minut. Kiedy ciastka ostygną, można posypać je cukrem pudrem
Trufelkowonadal mieszamy. 2. Na końcu dodajemy płatki owsiane i rodzynki, mieszamy. (na zdjęciu widać inaczej, wymieszałam wszystkie składniki razem, z braku czasu, ale to był błąd, potem ciastka są zbyt kruche, dlatego polecam mieszać po kolei, najpierw cukry z masłem rozpuszczonym, potem mąki, jajko i właśnie na końcu płatki owsiane i rodzynki). 3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury(...)stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką porcję ciasta. 4. Wkładamy ciastka do nagrzanego piekarnika i pieczemy z termoobiegiem 15 minut. Smacznego
Kawa z mlekiemmalakserze na pył, następnie dodaj rozpuszczone masło z masłem orzechowym i dokładnie wymieszaj. Foremki na mini tartaletki wysmaruj tłuszczem a następnie ich dno wyłóż kruchym spodem. Tak przygotowane ciastka włóż do lodówki na minimum dwie godziny. W tym czasie ugotuj w mleku kokosowym i kawie kaszę jaglaną. Pod koniec(...)gotowania dodaj miód i zmiksuj kaszę na gładki krem. Dynię pokrój w kostkę. Gotuj w kawie z dodatkiem kardamonu do miękkości. Na koniec dosłodź miodem i wystudź dynię. Kruche ciastka wyciągnij z formy. Wysmaruj ich wierzch kremem i udekoruj dynią, granatem i kokosem. Podaj od razu lub po schłodzeniu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaprzesiać mąkę z proszkiem, dodać masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Ciasto będzie bardzo delikatne ale tym się nie zrażajcie bo dzięki temu po upieczeniu ciastka będą bardzo kruche wprost rozpływać się w ustach. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na około 4 mm, następnie wycinamy koła, ja chciałam wycięłam foremką kwiatki i gwiazdki(...)złożeniu nie zbyt się prezentowały, polecam wycinać koła, pamiętajcie że ciastek musi być po parze bo potem je składamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciastka. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 13/ 15 minut. Masło roztapiamy z cukrem i olejkiem,następnie odstawiamy do przestygnięcia. Do zimnego masła dodajemy mleko w proszku
Sama słodycz i szczypta chilikremowego smaku! Trudno opisać smak - trzeba po prostu go zjeść! Na zdjęciu możecie zobaczyć rączki mojej małej pomocnicy, która już od maleńkości rwie się do ciast :-) Spód: 285 g ciastek Oreo 75 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 0,5 szklanki cukru kokosowego 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 130 g kokosowych cukierków (np. michałki(...)wiórków kokosowych Żelka pomarańczowa: 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy deserowych 3 łyżki Syropu Trzcinowego Diamant 1 łyżka żelatyny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (rozpuszczona w 1 łyżce wody) Ciastka mielimy lub blendujemy na pył. Masło rozpuszczamy i przelewamy do ciastek. Całość dokładnie mieszamy i wysypujemy na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę wcześniej smarujemy margaryną
VioletoweKucharzenienaprawdę obłędnym przepisem! Polecam Tartę na spodzie z ciastek Oreo, z puszystym kremem z dodatkiem masła orzechowe oraz śmietankowa chmurką. Jest naprawdę przepyszna!!! Spód: 200 g ciastek Oreo z kremem, 70g masła lub margaryny. Masło lub margarynę stopić. Ciastka zmielić najlepiej przy pomocy blendera na pył. Wymieszać wraz ze stopionym tłuszczem, aż masa się połączy
Z miłości do słodkościnadal o lekkiej konsystencji, każdemu przypadnie do gustu. W tym przepisie nie ma miejsca na przypadki. Pyszny spód piernikowy idealnie zgrywa się z delikatnością kokosa. Dekoracja z kokosowych ciastek jedynie podkreśla smak sernika a kwaśny i chrupiący granat przełamuje monotonię ciasta. Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): Kruchy spód piernikowy: 3/4 szklanki mąki 2 łyżki przyprawy(...)puszki mleka kokosowego 2 jaja 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara 3 łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo: opakowanie popularnych ciastek kokosowych granat 1/2 mlecznej czekolady Składniki na kruchy spód zagnieć w misce na jednolite ciasto. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep ciastem i podpiecz spód
Mango Papajapowstały zupełnym przypadkiem i przez moją pomyłkę. Miały być one bowiem z ciasta francuskiego a wyszły z kruchego. Jak ? Ano tak, że poszłam do sklepu, kupiłam ciasto, zaczęłam przegotowywać ciastka i wtedy pojawiła się moje mama. Wzięła opakowanie po cieście do ręki(...)powiedziała ” o nie wiedziałam, że można kupić gotowe, kruche ciasto”. Moje zdziwienie było przeogromne. Faktycznie było to kruche ciasto tego samego producenta, którego zawsze kupuję francuskie. Ciastka na szczęście wyszły bardzo smaczne. Nie jestem zwolennikiem takich gotowców ale po prostu nie potrafię zrobić swojego ciasta francuskiego, dlatego właśnie bazuje na kupnym. Do przygotowania ciasteczek użyłam dżemu
Życie ze smakiemPrzepis na te ciastka znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Bardzo szybko się je robi i równie szybko znikają z talerza :) Składniki: - 4 szklanki mąki - 250 g margaryny - 200 g masła - 1 szklanka piwa oraz - ulubiona marmolada - 1 jajko Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy, zagniatamy(...)ciasto i odstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy, wykrawamy kwadraty i na środek kładziemy ulubioną marmoladę. Rogi kwadratów składamy do środka tak by wyszły koperty. Ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 25 minut w 200 C. Upieczone i przestudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem
Zainspirowana w kuchnipamiętam...? W każdym bądź razie tak było! Sernik i makowiec stanowiły obowiązkową pozycję, do tego dochodziło z 10 innych ciast (w tym z 2 takie typowe "do kawy") i ciastka. Dużo ciastek! Ale nie przypominam sobie pierników, nijak. Swoją drogą i tak nie mogę pojąć jak Mama to robiła, że dała radę tyle przygotować(...)sumie też się dziwię, że daliśmy radę to zjeść. Nie było mowy o żadnym mrożeniu, wszystko co do okruszka było w ciągu tygodnia no czasem dłużej- głównie ciastka- zjedzone. Chyba to idzie tym, że każdy bardziej się odwiedzał i dzielił z Rodziną tym co ma, a teraz to tak wiecie... każdy sobie... Smutne to, ale prawdziwe. Wracając
Kuchnia w czekoladzie