ciastka - 17601 przepisów (strona:140/1174)

Babka - kakao, czekolada, wanilia 193

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:  4 jajka 3/4  szkl. cukru 1/2 szkl. przegotowanej zimnej wody 1/2 szkl. oleju 2,5 szkl. mąki szczypta soli 1

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Jabłecznik z kisielem 568

Co prawda najlepsze szarlotki są z jesiennymi jabłkami ale kto powiedział , że nie można ich robić na wiosnę. Kruche ciasto a w środku nadzienie jabłkowe o

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto owocowe a'la skubanek 222

Pyszne ciasto połączone z miksem owoców - śliwek, jabłek i brzoskwiń zalanych puszystą pianką to smak nadchodzącego lata... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 4 szklanki mąki 5 jajek

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kruche babeczki z budyniem 265

podane poniżej proporcje zwiększyłam o połowę): - 1 szklanka mleka - 3 łyżki masła - 3 łyżki mąki krupczatki - 1 łyżka cukru - 2 żółtka - 1 laska wanilii Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia ciastek     Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiewamy i dokładnie mieszamy. Schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na drobną(...) były pieczone w dwóch rodzajach foremek (babeczki i różyczki) – różyczki wymagały dodatkowego dopieczenia przez 10 minut, ponieważ foremki były większe. Wyjęłam gorące różyczki z foremek i dopiekłam. Upieczone ciastka studzimy na kratce. Nie miałam żadnego problemu – wyjęłam jeszcze gorące z foremek, odwróciłam i zostawiłam do ostudzenia. Przestudzone oprószamy cukrem pudrem. Kruche babeczki z budyniem na śniadanie, do kawy

mojewypiekiinietylko
Choinki i Domki z Piernika 161

ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, p iec w temperaturze 170 o C przez około 6-9 minut. Gotowe pierniczki ściągać z blachy gdy lekko ostygną. Kiedy ciastka będą już zimne przygotować lukier do sklejania ciastek. Gwiazdki układać jedną na drugą od największej do najmniejszej. Każdą poprzednia gwiazdkę należy smarować lukrem tak by następna się(...)płotki, drabinę i komin (po 4 prostokąty mniej więcej 1,5 x 2 cm - docinałam je po upieczeniu). Na rozwałkowanym cieście ułożyłam szablony i wycięłam poszczególne elementy. Ciastka ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a w miejsca okien ułożyłam landrynki które wcześniej pokruszyłam. Pierniki piekłam w temperaturze 170 o C przez około 6-9 minut. Gotowe pierniczki ściągałam

Mama Gotuje
Biszkoptowe ciasteczka z makiem 150

przepis na coś słodkiego. Tym razem ciasteczka biszkoptowe z makiem, przełożone dżemem - w moim przypadku gruszkowo - malinowym. Mimo, że nie mam odpowiedniej formy do upieczenia jednakowych ciasteczek, moim zdaniem ciastka wyszły ładne, choć  większe niż zamierzałam. Ciasteczka te są bardzo dobre, polecam. Składniki: 3 jajka ½  szklanki cukru 1 szklanka mąki ½  łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki(...)proszkiem do pieczenia, całość delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto nakładać małą łyżeczką na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 10 minut w temperaturze 160, aż ciastka będą mieć złoty kolor. Ciastka wystudzić a następnie przełożyć dżemem sklejając po 2 ciastka podobnej wielkości

Mama Gotuje
Ciasteczka korzenne 182

imbirem, kardamonem i sodą. Dodać resztę składników tj. jajka, miód i masło a następnie zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dosypać mąki. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wycinać ciastka. Piec w temperaturze 180 o C przez 8 - 10  minut (w zależności od grubości ciastek), ciastka ostudzić. Przygotować lukier (Lukier przygotowuje partiami po porcji z około(...)łyżek cukru pudru. Lukier robi się łatwo a dzięki temu, że robię niewielkie jego ilości nie muszę od razu dekorować wszystkich ciastek): Cukier puder przesypać do szklanki lub miseczki, dodawać po trochu sok z cytryny i dokładnie mieszać. Lukier do wykonania precyzyjnych ozdób powinien być dość gęsty. Jeśli lukier zastygnie i zbyt zgęstnieje dodać do niego odrobinę soku

Mama Gotuje
Tort z małych pączków z dziurką 182

foremki o średnicy 4 cm a dziurki robiłam za pomocą lejka. Rozgrzać olej. Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany gdy po wrzuceniu kawałka ciasta, ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni. Ciastka smażyć do momentu aż będą zarumienione po około 1 minucie z każdej strony. Gdy olej zrobi się brązowy trzeba go wymienić na nowy. Ciastka układać na blaszce wyłożonej(...)papierowym ręcznikiem. Ciastka ostudzić. Przygotować krem z bitą śmietaną: Schłodzoną śmietanę ubić. Dodać przesiany cukier puder,kakao, kawę i cukier z wanilią, a następnie dokładnie wymieszać i zmiksować. Śmietana powinna być sztywna. Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową. Z folii aluminiowej zrobić kołnierz za pomocą którego zwiększymy wysokość tortownicy. Na dnie tortownicy ułożyć pierwszą warstwę pączków. Pączki powinny być bardzo

Mama Gotuje
Strzępiec - pleśniak 230

Każdy chyba zna to ciasto a mowa o Strzępcu inna nazwa Pleśniak może nie zbyt ciekawa ale ciasto pyszne a to się liczy najbardziej.  (adsbygoogle

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Marlenka 459

"Marlenka" to ciasto pochodzące z Czech. Składa się z kilku miodowych warstw  przełożonych pyszną masą budyniową z dodatkiem kajmaku. By ciasto nabrało smaku musi po

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Cappucino Agnieszki 213

podłużnych ciastek biszkoptowych; trochę kawy cappucino lub startej czekolady do posypania ciasta; Wykonanie: Zaparzyć kawę, dodać rum i wystudzić. Do przygotowania ciasta potrzebne jest również 1 opakowanie okrągłych ciastek biszkoptowych. Upieczony i wystudzony biszkopt należy przekroić na pół. Spód ciasta delikatnie nasączamy ponczem i wykładamy połowę masy. Na masie układamy jedno obok drugiego, ciastka biszkoptowe nasączone ponczem(...)ciastka należy wyłożyć resztę masy (troszkę należy zostawić na posmarowanie wierzchu ciasta). Masę przykrywamy biszkoptem, ponczujemy resztą kawy z rumem.Wierzch ciasta smarujemy pozostawionym kremem. Gotowe ciasto posypujemy kawą cappucino lub startą czekoladą. Uwagi: 1. Ciasto trzeba przekładać kremem dosyć szybko, gdyż masa tężeje. 2. Czasami krem może być zbyt rzadki, wówczas trzeba włożyć go do lodówki i sprawdzać

In my kitchen
Sernik potrójnie kokosowy 165

kokosem za bardzo nie przepadam:) Przepis znalazłam na blogu Dorotki   Pewnie jeszcze nie raz do niego wrócę... Składniki na spód: 90 g dowolnych ciastek kokosowych; 125 g ciastek digestive; 125 g rozpuszczonego masła; Wykonanie: Za pomocą blendera lub wałka rozkruszyć ciastka. Masło rozpuścić, wymieszać z ciastkami. Całość wcisnąć w tortownicę o średnicy

In my kitchen
Ciastka- pisanki migdałowo pomarańczowe 211

Ciastka- pisanki migdałowo pomarańczowe, są bardzo smaczne, kruche i jak pomalujemy to będą kolorowe. Moje dzieci chętnie je malowały i perełki naklejały, oczywiście kilka w trakcie schrupały, bo im smakowały. Czasem proste czynności, dają naszym najbliższym wiele radości.  Składniki: 200 g mąki pszennej, 100 g tartych migdałów, 50 g cukru pudru, 1 żółtko, 150 g masła,   szczypta(...)macie foremki w kształcie jajek, to proponuję wykonać ją samodzielnie. Wystarczy mieć puszkę metalowa, np. po kukurydzy i ścisnąć ją rękoma tylko  tyle , żeby uzyskać kształt owalny. Ciastka pieczemy 10 – 15 min w 180°C. Po upieczeniu ciastka pozostawiamy do przestygnięcia. Ciastka – jajka, ozdabiamy wg własnej inwencji twórczej, lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Owsiane ciasteczka z czekoladą i żurawiną 184

włoskiego, lub nabierać ciasto łyżką do lodów i układać je na blachę w średnich odstępach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 16-18 minut (do momentu, aż brzegi ciastek się zarumienią). Wyjąć i przestudzić na blaszce. Uwaga, po upieczeniu ciastka będą miękkie i stwardnieją podczas studzenia. Można je przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku. Dla czekoladoholików(...)ciastka polać roztopioną czekoladą. Smacznego! Źródło przepisu - blog 'Moje wypieki' ; oryginał: 'Bon appetit - Desserts' Barbara Fairchild

CookYourself
Pełnoziarniste owsiane ciastka z żurawiną i słonecznikiem 121

moje najlepsze owsiane ciastka ever! W wersji XL, ale to kwestia gustu ;) Mega sycące, nie za słodkie, z mąki pełnoziarnistej, z żurawiną i słonecznikiem. Niebo w gębie! Do tego(...)kubek kawy lub gorącej czekolady i odpływam ;) Mojemu Mężowi tak zasmakowały, że po upieczeniu, zjadł 4 sztuki xl - a sam mówi, że za słodyczami nie przepada ;) Polecam! 'pełnoziarniste owsiane ciastka z żurawiną i słonecznikiem' Składnik (na 10 dużych ciastek): - 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 szklanka płatków owsianych (prażone*) - 100g miękkiego masła - 3/4 szklanki brązowego cukru - 2 jajka

CookYourself