Dzisiaj 18 maja jest Światowy Dzień Pieczenia w związku z tym zachęcam do pieczenia :-) i proponuję coś szybkiego, prostego np. muffiny Składniki: 1 i 1/3 szklanki
Ciastka - domowe słodkościpapierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 25 minut (pod żadnym pozorem nie otwieramy w tym czasie piekarnika), do uzyskania słomkowego koloru. Po wyjęciu upieczone ciastka studzimy na kratce. Gdy ciastka wystygną ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna sztywnieć zminiejszamy obroty robota, dodajemy cukier puder, następnie serek mascarpone. Gotową masą napełniamy od spodu, przy użyciu strzykawki(...)cukierniczej z długą końcówką ostudzone ciastka. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. „Z podstawowego ciasta ptysiowego można stworzyć mnóstwo klasycznych deserów o bardzo wdzięcznych nazwach, takich jak profiteroles, religieuses, croquembouche, carolines, Paris-Brest, eklerki czy karpatka. Tak naprawdę jednak wszystkie te desery różnią się od siebie tylko kształtem i wielkością oraz rodzajem kremu, dlatego wszelkie autorskie kombinacje są jak najbardziej
mojewypiekiinietylkobiałek dosypujemy stopniowo cukier z łyżką budyniu miksując na najmniejszych obrotach. Zawartość miski przekładamy do garnuszka z orzechowo-kokosową masą i całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy w dłoniach ciastka - kulki wielkości orzecha włoskiego. Najlepiej, gdy dłonie co jakiś czas oblejemy zimną wodą, co ułatwi nam proces formowania ciastek. Ciasteczka układamy (w odstępach) na wyłożonej papierem do pieczenia(...)blasze lekko je rozpłaszczając. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Ciastka pieczemy około 20 minut (brzegi i wierzch się lekko rumienią). Blaszkę wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia ciastek. Dopiero, gdy ostygną nabierają odpowiedniej konsystencji, aby można je było zdjąć z blachy. Ciasteczka można przechowywać w zamkniętym metalowym pojemniku
Słodkie okruszkiWygrana w konkursie kulinarnym organizowanym przez Tygodnik Zamojski i Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Krasnymstawie . Konkursowe zadanie polegało na zaproponowaniu przepisów co można zrobić z sera. Wszystkie
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka maki 3 budynie czekoladowe Masa chałwowa: 2 budynie
Ciastka - domowe słodkościW dniu 22 marca 2016 roku minął rok od kiedy pojawiłam się w "blogowym świecie", który bardzo wiele wniósł do mojego życia. Dlatego dla mnie to
Ciastka - domowe słodkościłyżki cukru kryształu 200 g masła 50 g startej czekolady I Na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć jedną warstwę herbatników II Kajmak rozsmarować równo na ciastkach III ciastka IV W 1/4 szklanki mleka wymieszać budynie i cukier kryształ, a pozostałe zagotować i wlać budyń. Zagotować aż zgęstnieje i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na gładką masę(...)łyżkami stopniowo dodawać zimny budyń miksując na gładki krem. V Ciastka VI Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno i na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody, a następnie lekko podgrzać, ale nie gotować. Wlać przestudzoną do śmietany i zmiksować. Całość posypać startą czekoladą Ciasto schłodzić
O kuchni z uczuciemTroszkę inna wersja murzynka. Ciasto jest mięciutkie i delikatne. Dodatek powideł śliwkowych i chrupiącej bezy z kokosem nadaje mu nowego smaku. Naprawdę warto wypróbować. Polecam :) (adsbygoogle
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSkładniki: około 1/2 wędzonej makreli 15 dag sera białego 1/2 pęczka szczypiorku świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Twaróg rozdrabniamy widelcem. Z makreli zdejmujemy skórę, usuwamy kręgosłup i
Ciastka - domowe słodkościBardzo trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby czekolady. Uwielbiamy ją za wspaniały smak i zapach. Warto nią się raczyć bez wyrzutów sumienia, nie tylko za jej
Ciastka - domowe słodkościJutro 12 kwietnia Dzień Czekolady proponuję w ten wyjątkowy dzień zrobić te przepyszne praliny. Składniki: 6 cukierków galaretek dowolnego smaku 300 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: Około
Ciastka - domowe słodkościsię nazywały fitness, czy nie – są smaczne, zdrowe i bez dodatku cukru. Ciasteczka fitness Danie Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 14 ciastek Porcje 14 ciastek Składniki 2 szklanki mąka owsiana 1 łyżeczka proszek do pieczenia 2 łyżki olej rzepakowy 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo 1/3 szklanki rodzynki 2 łyżki pestki słonecznika 2/3 szklanki(...)łyżki wody Sposób przygotowania Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy do uzyskania dość zwartego ciasta. Kawałki ciasta formujemy w kulkę i rozpłaszczamy dłonią na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy ok. 15 minut w temp. 180 st. C, aż lekko wyrosną i się zarumienią
KucharzycaSkładniki: 1 łyżeczka soli kuchennej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 40 g cebulki granulowanej 1 łyżka suszonego kopru 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka kminku 1
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 40 dag sera białego 56 - 60 dag ziemniaków domowa przyprawa do sera białego - według własnego smaku Przygotowanie: Ziemniaki - ziemniaki obrać, opłukać
Ciastka - domowe słodkości