ciastka migdałowe - 1121 przepisów (strona:8/75)

Kruche babeczki migdałowo-morelowe (wg przedwojennej receptury) 129

Kruche babeczki makaronikowe Ciasto kruche 100 g masła o temperaturze pokojowej 2 żółtka 200 g mąki 3 łyżki cukru lub wg uznania szczypta soli Migdałowa masa

Gotujemy i jemy
Najlepsze ciastka dla Świętego Mikołaja 142

przygotowanie, to dziękuję i kocham Cię w jednym kawałku. Dlatego na moim stoliku w Mikołajki leży duży talerz z ciastkami. A Wy pieczecie ciasteczka dla Mikołaja? Macie gotowe prezenty? Najlepsze ciastka dla Świętego Mikołaja Ciasteczka migdałowe   Śnieżne kule Orzechowe księżyce Owsiane z białą czekolada i żurawiną Ciasteczka cytrynowe Oreo cookies M&M cookies Artykuł Najlepsze ciastka

365 dni dookoła kuchni
Kruche babeczki migdałowo-morelowe (wg przedwojennej receptury) 152

Ciasto kruche 100 g masła o temperaturze pokojowej 2 żółtka 200 g mąki 3 łyżki cukru lub wg uznania szczypta soli Migdałowa masa makaronikowa z gałką

Korniszonki
Domowy ekstrakt migdałowy 197

zrobiłam swój domowy ekstrakt migdałowy, na który czekałam cierpliwie 1,5 miesiąca :) Zachęcam zatem do jego przygotowania, bo niedługo zamieszczę przepis na wspomniane ciasteczka :)  Ekstrakt migdałowy ma zastosowanie nie tylko do ciastek. To także świetny dodatek do ciast, lodów czy koktajli. Składniki: papka migdałowa, która pozostała z wyrobu domowego mleka migdałowego , lub 15 szt. całych migdałów

Domowa Cookierenka Agi
Koktajl bananowo-gruszkowy z ciasteczkami 181

pyszny i bardzo zdrowy. Do tego chrupiące ciasteczka i kokos. Składniki (5 - 6 porcji): 2 banany 1 gruszka 1 jabłko 1 pomarańcza 2 szklanki mleka lub mleka migdałowego 5 łyżek pokruszonych ciastek  + na dekoracje 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki syropu daktylowego lub daktyli         Opis syropu daktylowego <klik> 'czipsy kokosowe' do posypania

Pora na pora i pomidora
Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową 180

wykładać kleksami obie masy i rozprowadzić je, delikatnie mieszając dwa smaki. Na krem wyłożyć jajka czekoladowe (użyłam w dwóch kolorach: z mlecznej czekolady i migdały w cukrowo-migdałowej posypce oraz kilka ciastek w kształcie motyli, które upiekłam z ciasta pozostałego po jasnym mazurku). Mazurek schłodzić, aby krem zastygł. Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce

Czerwień i błękit
Migdałowe ciasteczka wielkanocne 77

Migdałowe ciasteczka wielkanocne Kruche, maślane oraz przepyszne ciastka, które wykonamy w łatwy i szybki sposób, oczywiście z pomocą dzieci.     Składniki: 200g mąki pszennej 50g zmielonych migdałów 70g cukru pudru 125g zimnego masła 1 jajko szczypta soli     *** Przygotowujemy kruche ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zmielone migdały i masło pokrojone w kostkę. Mieszamy wszystko rozcierając palcami(...)ciastkami i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 180’C . Ciasteczka pieczemy z termoobiegiem przez około 12-15 minut , do zrumienienia. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia *** *** SMACZNEGO ***         Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ     Artykuł Migdałowe ciasteczka

Blog z Apetytem
Sernik na zimno w kolorach lata 373

weź udział w konkursie: Sernik na zimno w kolorach lata Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania 4 godzinySkładnikiSpód sernika: 130 g ciastek owsianych 70 g rozpuszczonego masła 40 g płatków migdałowych Masa serowa: 700 g mielonego twarogu 250 g mascarpone 200 g cukru pudru 3 łyżki żelatyny 250 g malin 250 g borówki amerykańskiej Do dekoracji: płatki(...)migdałów maliny Wykonanie:Ciastka wkładamy do blendera i miksujemy z masłem, dodajemy płatki migdałowe i zagniatamy. Następnie wyklejamy masą ciasteczkową dno tortownicy mocno dociskając. Tortownicę wkładamy do lodówki.Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy aż się rozpuści i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.W misce miksujemy ser, mascarpone i cukier puder. Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 2  łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Marcepanowe ciasteczka maślane 171

drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru 90 g masła, w temperaturze pokojowej 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub pół łyżeczki aromatu migdałowego Przygotowanie Wszystkie składniki na ciastka umieścić w misie miksera i utrzeć na gładkie, miękkie ciasto. Formować w dłoni kulki wielkości orzecha włoskiego,  kłaść na blaszce w sporych odstępach (ciastka rozleją się(...)boki). Lekko spłaszczyć dłonią. Widelcem wycisnąć na każdym ciastku wzorek kratki Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC przez około 12 - 14 minut do uzyskania złotego koloru. Wystudzić na kratce. Przepis na marcepanowe ciasteczka z moimi modyfikacjami podam wkrótce. Muszę je przygotować jeszcze raz bo ostatnie robiłam trochę " na wyczucie " i nie pamiętam dokładnie proporcji, ale wyglądają

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Muffiny migdałowe z truskawkami 113

Muffinki są przepyszne, mocno wilgotne oraz bardzo proste w przygotowaniu. Ich migdałowy smak idealnie komponuje się z truskawkami i tym samym tworzy ciastko, któremu naprawdę trudno jest się oprzeć. Dodatkowo cudownie pachnące... Muffiny świetnie smakują w wersji solo, ale ja udekorowałam(...)odrobiną kremu czekoladowego. Jednak dodatki są zbędne i zależą od Was. Koniecznie spróbujcie takiego migdałowo-truskawkowego połączenia. Polecam! (około 8 sztuk)  1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml) 2 łyżki oleju 1/3 łyżeczki aromatu/ekstraktu migdałowego 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki migdałowej /zmielonych migdałów 1/2 szklanki cukru (u mnie ksylitol ; można dodać mniej) 1 łyżeczka proszku

Di gotuje
Przepyszna kostka migdałowa na krakersach z dwoma kremami i masłem migdałowym (bez pieczenia) 134

masła 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki masła migdałowego Krem z serkiem mascarpone:  200g serka mascarpone 200g śmietanki 30-36% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła migdałowego Polewa czekoladowa: 60g czekolady (u mnie mleczna i odrobina gorzkiej) 2 łyżki masła migdałowego Dodatkowo: około 150g solonych krakersów 50g płatków migdałowych do posypania wierzchu Przygotować krem budyniowy(...)końcu z masłem migdałowym. Przygotować krem z serkiem mascarpone. Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie partiami połączyć z serkiem mascarpone. Na końcu nie przerywając miksowania dodać masło migdałowe. Całość. Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno umieścić warstwę krakersów, krem budyniowo-migdałowy, krakersy, krem z serkiem mascarpone i na końcu ponownie ciastka. Ciasto wstawić

Di gotuje
Ciasteczka zwierzątka z lukrem i posypką 222

łyżeczki ekstraktu migdałowego. Lukier: 1 i 1/2 szklanki cukru pudru (170 g);  1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego; 2 łyżki gęstej, słodkiej śmietany 36 % (u mnie z Piątnicy ); 2 łyżki mleka; Kilka kropel barwnika czerwonego barwnika spożywczego w żelu (u mnie Dr. Oetker ). Dodatkowo: Kolorowa posypka cukrowa; Papier do pieczenia; Folia spożywcza; Mini wykrawacze do ciastek w kształcie zwierzątek(...)następnie je wyjąć i odstawić na około 5 minut przed rozpoczęciem wałkowania, aby nie było bardzo twarde. Ciasteczka są kruche i maślane, o delikatnym aromacie migdałowym. Ja użyłam ekstraktów Dr Oetker .  Polukrowane ciastka można przechowywać w puszce przez max. 3 dni, a niepolukrowane do 7 dni. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
Kokosowe rogaliki 166

masła szczypta proszku do pieczenia gorzka czekolada wiórki kokosowe i płatki migdałowe do dekoracji Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się bardzo kleić wówczas podsypać je mąką. Z ciasta formować małe wałki, kroić je na kawałki i każdy kawałek zgiąć na kształt rogalika. Ciastka układać na wyłożonej papierem blasze w dużych odstępach. Piec w temperaturze 180 stopni przez(...)minut (na złoty kolor). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy ciastka wystygną posmarować je czekoladą i obsypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.  Ach, mam słabość do aniołków...w każdej postaci ;) Ciastka dodaję do akcji

My simple kitchen
Baci di dama 93

Włoskie migdałowo-czekoladowe kruche ciasteczka tzw. "całuski damy", które pochodzą z Piemontu. Zamiast migdałów można użyć również orzechów laskowych. Ciasteczka przechowujemy w szczelnym pojemniku przez maksymalnie tydzień. Składniki na około 25 ciasteczek: 150 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej 150 g mąki pszennej 150 g masła 100 g cuku szczypta soli  do przełożenia: czekolada gorzka Z podanych składników wyrobić(...)przygotowanej blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Wyjąć i wystudzić na blaszce. Czekoladę roztopić i odstawić, aby lekko zgęstniała. Nakładać porcję małą łyżeczką na ciastko i łączyć  z drugim.  Tak powstałe "całuski" odkładać na talerz, by czekolada całkiem zastygła

wyzwania kuchenne
Ciasteczka migdałowe idealne na święta 138

blogu mało, więc kiedy uzupełnić te braki jak nie w święta - ochota na coś słodkiego na pewno przyjdzie. Ciastka delikatne, kruche, ale jednocześnie nie suche, plus migdałowy posmak - musicie wypróbować :) Migdałowe ciasteczka Przepis na ok. 100 małych ciasteczek Potrzebujemy: - 300g drobno zmielonych migdałów - 400g oleju kokosowego  (można użyć również wegańskiej margaryny) - 400g mąki pszennej - 1 i 1/4 szklanki(...)dodajemy przesianą przez sitko mąkę i ponownie wszystko miksujemy - masę dodatkowo ugniatamy jeszcze rękami. 4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy z masy małe kuleczki, które delikatnie spłaszczamy. Ciastka urosną w piekarniku, więc trzeba zachować odstępy, aby nam się nie skleiły. Ciasteczka pieczemy w temp. 180*C ok. 15-20 minut - aż się zarumienią. 5. Kiedy wystygną posypujemy

Bananowe Pole

Proponowane wyszukiwania