łyżka soku z cytryny 1 łyżka rumu PONCZ 100 ml soku pomarańczowego 50 ml rumu PONADTO ok. 30 sztuk podłużnych biszkoptów 3-4 łyżki konfitury malinowej 4 łyżki płatków migdałowych Szklankę mleka zagotowujemy. Pozostałe mleko, kremówkę, żółtka, cukry i obie mąki miksujemy. Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Doprowadzamy do wrzenia, dobrze mieszając, by nie powstały grudki. Ugotowany budyń przykrywamy(...)cytryny, a następnie rum. Krótko miksujemy. Składniki ponczu mieszamy. W tortownicy o średnicy 24cm na dnie ściśle układamy biszkopty. Za pomocą pędzelka nasączamy je połową ponczu. Na ciastkach i między nimi nakładamy konfiturę małymi kleksami. Wykładamy połowę kremu. Układamy drugą warstwę biszkoptów, nasączamy ponczem, nakładamy kleksy konfitury i przykrywamy drugą częścią kremu. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni
Moje-pitraszenietylko wytłoki są ciepłe, olej już nie). Olej aromatyczny i pyszny. Można go używać do celów kosmetycznych ale również kulinarnych. A wytłoków można dodać do płatków, jaglanki, koktajli, ciastek itp. Później przyszła kolej na migdały, bo nigdy nie próbowałam z nich oleju. Producent uprzedza, że migdały trzeba rozdrobnić, bo wałek nie poradzi sobie z nimi w całości. Niestety wrzuciłam(...)nóż a nie wysokoobrotowy blender ;) Jednak udało mi się z tego pyłku wycisnąć olej, ale polecam robić tak jak napisałam wyżej :) A jaki jest olej? Przepyszny, słodki i migdałowy :) Oczywiście robiłam też standardowo olej z siemienia lnianego zwykłego i złotego, wyciskały się bez problemów, a smak nieporównywalny do żadnego kupnego. Cały pojemnik siemienia wyciskał się ok 15 minut a wyszła
Co na wege obiad?Batoniki owsiane bez pieczenia...Proste i szybkie w wykonaniu.Słodkie i pyszne w smaku.Wypełnione bakaliami.Delikatnie chrupiące.Polane czekoladą.Pycha!Składniki:100 g płatków owsianych, górskich
Gospodyni Miejskamigdałami świetnie pasują do popołudniowej kawy. Polecam też Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami. Polecam też ciasteczka z malinami i cukrem Serowe kruche ciasteczka Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) Składniki: 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 2 łyżki ekstraktu waniliowego 250 g miękkiej margaryny lub masła 1 jajko 1 łyżka cukru do podsypania(...)zagniatamy ciasto rękami na macie silikonowej delikatnie podsypanej mąką i cukrem. Ciasto ma być zwarte i miękkie. Wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą foremki do ciastek w kształcie kwiatka wykrawamy ciasteczka. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy ciastka. Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni i pieczemy ciasteczka przez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo lubimy muffinki i zupełnie nie wiem czemu, tak rzadko je robimy. Są poręczne, nie brudzą rączek. Idealne do zabrania w plecak na wypad za miasto
Mieszam w GarnkuŻeby nie było, że w święta osoby będące na diecie bezglutenowej nie mają co zjeść ;) Mam i przepis dla bezglutenowców. Pyszne migdałowo-cynamonowe ciasteczka. Szybkie w przygotowaniu i w szczelnej puszce długo utrzymują swoją świeżość. Składniki: - 1 białko - 125g cukru pudru - 200g zmielonych migdałów - 3/4 łyżeczki cynamonu - 1/3 soku z cytryny - szczypta soli Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli(...)cytryny. Dobrze wymieszać do uzyskania gęstego ciasta. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je, w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po uformowaniu wszystkich ciastek mokrą dłonią delikatnie je rozpłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 20-25 minut. Studzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego
CookYourselfmąką, smaczne i inne, ale nie aż tak dobre jak wersja z masłem. Mogły wyjść bardziej kruche i chyba trochę przesadziłam z ilością mąki. Przede mną jeszcze dwie wersje ciastek owsianych do upieczenia, zobaczymy która wersja alternatywna jest najlepsza. Składniki: 2 banany (205 g) 1 łyżka (20 g) miodu 1 jajko 60 g mąki pszennej 25 g mąki pełnoziarnistej(...)zmielonych orzechów włoskich 30 g słonecznika łuskanego 25 g pokrojonych daktyli suszonych 25 g (2 sztuki) pokrojonych śliwek suszonych 45 g rodzynek 30 g sezamu 15 g płatków migdałowych Przygotowanie: 1. Banany miksujemy z cukrem i jajkiem. 2. Dodajemy wszystkie składniki i mieszamy aż masa się ładnie połączy. 3. Wstawiamy masę na 20 min do lodówki. 4. Lepimy kuleczki, spłaszczamy
Malowane smakiemDziś zapraszam na ciasteczka z marchewką. Ciastka z dodatkiem marchewki bardzo lubię, dlatego jest to już ich druga wersja na blogu. Długo zachowują świeżość, są mięciutkie i naprawdę pyszne. Słodkie, o delikatnym korzennym posmaku, pełne zdrowych dodatków. Oczywiście dla uzyskania bardziej dietetycznej wersji możemy zrezygnować z dodatku czekolady J Ciasteczka marchewkowo-owsiane Składniki: 1 szklanka marchewki startej(...)roztopionego masła 1/4 szklanki brązowego cukru (można dać więcej) 2 łyżki miodu 1,5 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki otrębów owsianych 1/3 szklanka mąki owsianej 2 łyżki mąki migdałowej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki cynamonu 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko 1/3 szklanki suszonych wiśni lub żurawiny 1/4 szklanki rodzynek ¼ szklanki migdałów w płatkach Przygotowanie: Ostudzone mało mieszamy
Mania Gotowaniapyszne) to już niestety, zdrowe nie będą Ciasteczka czekoladowe przepis na 20 ciasteczek 100 g mąki ryżowej 100 g mąki orkiszowej 20 g gorzkiego kakao 80 ml mleka migdałowego 60 ml miodu lub syropu daktylowego 25 ml oleju słonecznikowego 10 g proszku do pieczenia + gorzka czekolada W rondelku podgrzej mleko z miodem lub syropem daktylowym. Do miski przesiej mąkę ryżową(...)minut do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki. Odrywaj niewielkie ilości i formuj z nich lekko rozpłaszczone kuleczki. Ciastka układaj na blasze, pamiętając o zachowaniu odstępów pomiędzy ciastkami. Piecz ok. 15 – 20 minut. Podawaj wystudzone. Smacznego Artykuł Ciasteczka czekoladowe pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniUwielbiam wszystko, co jest czekoladowe i słodkie. Jednak nie można przesadzać z cukrem, dlatego zrobiłam fit trufle bez dodatku cukru. Zastąpiłam go miodem. Trufle robi się
Słodki ZakątekWafel - andrut to wyrób cukierniczy w postaci cienkiego, kruchego ciastka z wytłoczonym wzorem w postaci rombów. O samych suchych waflach właściwie nie ma co więcej pisać. Zapewne każdy je widział i jadł. Przygotowywane na wiele sposobów, z wykorzystaniem różnych mas. Na słodko i na słono. Przekładane, zwijane, rolowane, okrągłe, prostokątne i kwadratowe. U mnie – domowe wafelki kokosowe. Składniki(...)przełożenia wafli: - 2,5 szklanki mleka pełnego w proszku* - ½ szklanki płynnego mleka* - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków* - 1 łyżka cukru waniliowego - 230g masła - 180g wiórków kokosowych - esencja migdałowa * U mnie szklanka to metalowa miarka o pojemności 250 ml W garnku rozpuszczamy masło z płynnym mlekiem, wsypujemy cukier i cukier z wanilią, dodajemy esencję migdałową. Gotujemy do całkowitego
mojewypiekiinietylkoToskańskie kruche ciasteczka Cantucci (zwane również Cantuccini) z całymi migdałami, pieczone dwa razy dzięki czemu są bardzo chrupiące i można je przechowywać przez kilka tygodni w
wyzwania kuchenneMigdały - czyli nasiona migdałowca. Dostępne są w postaci całych orzeszków, płatków, pokruszone lub w postaci mączki. Są źródłem białka, wapnia, kwasu foliowego, cynku, magnezu, a
Ciastka - domowe słodkościWielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne, w moim koszyczku ze święconką nie może zabraknąć własnoręcznie upieczonych babeczek. Ładnie udekorowane stanowią piękną ozdobę świątecznego koszyczka. SKŁADNIKI: Ciasto
Tradycyjna kuchnia KasiPrzepis znaleziony u White Plate. Sernik idealny jeśli mamy ochotę na dużo słodyczy i ciężkie ciasto. Każda warstwa wspaniale uzupełnia pozostałe, każdy smak idealnie współgra z
Z butelką mleczka w tleWszystkie paczuszki powędrowały już w świat i mam nadzieję, że dotrą na czas pod wskazane adresy. Nie udało mi się pokazać Wam wszystkich słodkich podarków. Nie zobaczycie dziś migdałowych paluszków, kokosowo-kakaowej rolady, makaroników, orzeszków, śliwiaka i rumowych księżyców. Ale będą za rok! Bo za rok ponownie otworzymy babciny zeszyt, zagnieciemy ciasto i zaczniemy wielkie wypiekanie. I jak co roku(...)ORZECHOWE NA OPŁATKU 350 g cukru pudru 5 białek 2 łyżki kakao 2-3 łyżki soku z cytryny 350 g mielonych orzechów włoskich okrągłe opłatki do pieczenia ciastek Cukier z białkami ucierać do białości, dodać zmielone orzechy, sok z cytryny i kakao. Dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do szprycy i wyciskać na przygotowane spody, czyli okrągłe
KUCHARNIA