przez 12-15 minut, zdejmujemy z blachy po ostygnięciu, gdyż tuż po wyjęciu z piekarnika są miękkie i łatwo się kruszą Moje ciasteczka korzenne są cienkie i kruche, ale jeśli ktoś woli ciastka grubsze, to oczywiście może takie wykonać pod warunkiem, że weźmie pod uwagę fakt, że czas pieczenia może być wtedy dłuższy. Z tych dwóch wersji smakowych bliższa
Smakołyki BerenikiProste kruche czekoladowe ciasteczka z połówkami orzechów. Jak może już wiecie kocham kwiaty, więc nie mogło być inaczej i ciasteczka są w kształcie kwiatków. mąka pszenna 200 g budyń czekoladowy 53 g masło lub margaryna 147 g cukier puder 40 g 21 połówek orzecha włoskiego Wychodzi 21 ciastek. Foremka w kształcie kwiatka 6 cm. Masło
Smaczne mojepowstała mozaika kolorów. Ciasteczka są bez sody i proszku do pieczenia przez co równomiernie rosną, bez wybrzuszeń. Takie płaskie ciasteczka łatwo jest dekorować. Ciastka są bardzo kruche, trzeba uważać przy zdejmowaniu z blaszki, aby się nie rozpadły. Po wystygnięciu robią się troszkę twardsze. Dekoracje to specjalność mojej córki Moniki. Jak zawsze niezawodna! Składniki
To co kocham. Nie wyrzucajcie ich nigdy, pakujcie w woreczki/pojemniki i zamrażajcie. A gdy uzbiera się już odpowiednia ilość - zróbcie bajaderkę. Składniki: 650-700 g suchych resztek ciast i ciastek ( biszkopty, keksy, kruche spody, drożdżowe, piaskowe ) 150 g masła 0,5-0,75 szklanki cukru - w zależności od słodkości użytych okruchów 4 płaskie łyżeczki kakao 250 g różnych bakalii ( np. żurawina
kolorowotorcikowoRobię ich zawsze większą porcję, bo część wynoszę koleżankom do pracy, a część ląduje w puszce, i jest do kawy na najbliższe kilka dni. Tym razem upiekłam kruche, maślane cytrynowe ciastka, które sklejałam po 2 sztuki odrobiną cytrynowej marmolady 😊 Wierz popudrowałam, jednak uważam, że cukier puder jest tutaj zbędny. Składniki: 2,5 szkl. cukru 100 g cukru
Walijskie Pichcenieróżne. Nie wiem który jak najbardziej przypomina ten oryginalny, więc sugerując się kilkoma z nich - upiekłam własne ciasteczka i dodatkowo... amarantusowe Chocolate chip cookies to rodzaj krucho-ciągnących się ciastek - nadzianych mnóstwem czekolady. Są rewelacyjne i nie sposób im się oprzeć. Jeszcze zaprezentuję Wam przepis, który będzie odzwierciedlał oryginał. Nie mniej jednak namawiam Was do mojej wersji. Posmak
Di gotujePropozycja dla wszystkich, którzy cenią posmak płatków owsianych w ciasteczkach, jak również lubują się kruchych, maślanych herbatnikach. Ciastka bardzo smaczne, delikatne. Schowane w słoju lub puszce, bardzo dobrze się przechowują przez kilka dni. W przeźroczystym słoju krócej, bo je widać.. i przypominają, że nadal tam są :) Ciasto po zagnieceniu i schłodzeniu łatwo poddaje się wałkowaniu i wykrawaniu dowolnych(...)kształtów. Doskonale smakują moczone w słodkiej kawie z mlekiem. Upiekłam je jakiś czas temu, dziś ich miejsce zastąpiły makowe kruche serca. Z dziurkami, z dżemem malinowym i lukrem cytrynowym. Dziś zaliczam maraton spotkań z tymi, którym warto powiedzieć, że to cenne, że są obok. Nie tylko dlatego, że jutro walentynkowy pretekst do składania takowych, mniej lub bardziej szczerych deklaracji
Kronika PiekarnikaPRZYGOTOWANIE : Zimne masło kroimy w kostkę, na stolnicę przekładamy wszystkie składniki i zagniatamy, elastyczne, kruche ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, posypując je mąką i wycinamy foremką ciasteczka które układamy na blaszce do pieczenia. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i orzechy, ogrzewamy(...)mieszając, następne wlewamy śmietankę i gotujemy na bardzo małym ogniu aż powstanie karmel z orzechami. Na ciastka rozkładamy po łyżeczce ciepłych orzechów ( nie dopuszczamy do zastygnięcia masy karmelowej ponieważ stwardnieje ). Ciastka pieczemy w piekarniku 20 minut w temperaturze 180 % C. Po całkowitym ostudzeniu przechowujemy w pojem pojemniku
Kulinarne Fantazje Mariolikruche, świetnie smakują, są proste w przygotowaniu, szybkie i mają minimalną ilość składników. Myślę, że po takiej rekomendacji nie przejdziecie obok nich obojętnie Składniki na około 20 ciasteczek (5×8 cm): 16 czubatych łyżek mąki 35 dag masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki zmielonych orzechów Dodatkowo: ½ czekolady (opcjonalnie) 4 łyżki zmielonych orzechów Wszystkie składniki na ciastka zagniatam(...)stopni około 20 minut, aż się zarumienią. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i maczam wystygnięte ciastka do połowy od wierzchniej strony. Kiedy czekolada zastygnie, ciastka są gotowe do jedzenia. Smacznego Artykuł Super kruche ciasteczka orzechowe pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentpodanym na ciasteczkowym spodzie. Inne czekoladowe przepisy znajdziecie tutaj Składniki: 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 170 g śmietanki słodkiej 30% kilka listków świeżej mięty dodatkowo: pokruszone ciastka ( biszkopty lub kruche ) dowolny alkohol ( rum, moskat lub inne ) owoce do dekoracji Wykonanie: Czekoladę połamać i rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Listki mięty bardzo drobno posiekać(...)ostygniętej czekolady dodać 1/3 część ubitej śmietanki, delikatnie wymieszać, dodać kolejną porcję śmietanki, wymieszać. Mus wykładać do pucharków, kubeczków, szklanek. Dodatkowo, by urozmaicić deser, można dodać miasteczkową warstwę. Ciastka pokruszyć, do okruszków dodać niewielką ilość alkoholu – wymieszać. Na dnie naczynek do deserów ułożyć warstwę ciasteczkową, na ciastka mus. Deser schłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Przed podaniem udekorować
kolorowotorcikowokruche, świetnie smakują, są proste w przygotowaniu, szybkie i mają minimalną ilość składników. Myślę, że po takiej rekomendacji nie przejdziecie obok nich obojętnie Składniki na około 20 ciasteczek (5×8 cm): 16 czubatych łyżek mąki 35 dag miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki zmielonych orzechów Dodatkowo: ½ czekolady (opcjonalnie) 4 łyżki zmielonych orzechów (opcjonalnie do posypania ciastek(...)stopni około 20 minut, aż się zarumienią. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i maczam wystygnięte ciastka do połowy od wierzchniej strony. Kiedy czekolada zastygnie, ciastka są gotowe do jedzenia. Smacznego Artykuł Super kruche ciasteczka orzechowe pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentklik ). Ciasteczka są reeewelacyjne. Przypominają orzechowe herbatniki, a samo masło nie dominuje smaku i w żaden sposób go nie przytłacza. Cukrowa otoczka idealnie komponuje się z kruchym i sypkim ciastkiem. Przyznam, że często je piekę, jeśli mam dylemat - jak wykorzystać nadmiar masła orzechowego, którego zwolenniczką niekoniecznie jestem. Polecam zrobienie podwójnej porcji i dodam, że świetnie przechowują się
Di gotujeSwego czasu moją największą kulinarną zmorą było pieczenie ciastek, zawsze miałam problem by nadać im odpowiednią chrupkość. Zwyczajnie mnie nie lubiły i albo wychodziły gumowe albo za twarde. Ostatnio robiłam kilka podejść do różnych wariantów i teraz moje opory przed nimi są znacznie mniejsze, dlatego i wyobraźnia zaczyna mi szaleć(...)nieodkrytej strefie i mam dla Was banalnie prosty przepis na bezglutenowe migdałowe ciasteczka z dodatkiem gorzkiej czekolady. W smaku przypominają trochę pieguski, a po ostudzeniu są idealnie kruche! Najpierw upiecz ciastka, następnie zrób sobie ulubioną herbatę lub czekoladę i delektuj się upojnym, zimowym wieczorem pod kocem z książką w ręce. Nie wiem jak Wy, ale ja doceniam takie chwile
Fabryka pomysłówKruche maślane ciasteczka z suszoną żurawiną. Pyszne i aromatyczne, idealne do przegryzienia czy poczęstowania gości. Składniki: 300 g mąki pszennej 1 kostka miękkiego masła (200g) 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy (16g) 2 żółtka 20 g suszonej żurawiny ja użyłam firmy HELIO Wykonanie: Żurawinę siekamy na mniejsze kawałki. Z podanych składników na ciasteczka wyrabiamy ciasto dorzucając posiekaną żurawinę, która(...)upieczeniu będzie chrupka. Wałkujemy ciasto na dość gruby placek na grubość taką jaką mają ciastka na zdjęciu bo same w sobie wiele nie urosną. Przy wycinaniu trzeba mocno naciskać foremką aby dobrze odciąć żurawinę przy brzegach. Ciasteczka pieczemy w temp. 180*C przez 5-12 minut w zależności od grubości i mocy piekarnika
W Moim Magicznym DomuPyszne kruche , listkujące się ciasteczka , które w swojej konsystencji są jak prawdziwe ciasto francuskie.Ciasto jest o tyle fajne ,że nie potrzeba go wielokrotnie wałkować, przy czym zaoszczędzamy sporo czasu. Przepis dostałam od koleżanki z pracy, postanowiłam wypróbować i taki efekt otrzymałam. Można piec oczywiście jaśniejsze ale ja lubię takie wypieczone :) Czas pieczenia: około(...)Składniki: 35 dkg mąki 1 kostka masła extra ½ kostki margaryny 2 żółtka ( białka zostawiamy do posmarowania) ½ szkl śmietany gruby cukier do posypania ciastek Wykonanie: Zagnieść ciasto z mąki, margaryny, masła, żółtek i śmietany. Zostawić na minimum 2 godz. w lodówce ( można też na całą noc). Odkroić kawałek ciasta na stolnicę, resztę zostawić w lodówce, rozwałkować
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia