wołowiną duszoną w sosie winnym i wietnamskimi przyprawami, podawana z makaronem ryżowym i ziołami Ta zupa to aromatyczny azjatycki bulion, treściwy i sycący, z ogromną ilością ziół i naprawdę kruchą wołowiną. Dla zrównoważenia tłustości zupy dodaje się do niej sok z cytryny i marynowany czosnek. To fajna propozycja, gdy musicie się rozgrzać w jesienne dni i nasycić na długi czas(...)dużą ilością smaku, z azjatyckim zacięciem. Kuba z Viet Street Food wraz z Laurą przygotowali dla nas także słodką niespodziankę i miałam okazję spróbować wietnamskich słodyczy - chrupiących pączków i ciastka z durianem, najbardziej śmierdzącym owocem świata. Jego smak jest mocno dyskusyjny i przyznam, że nie wiem czy się polubiliśmy, ale cieszę się, że mogłam spróbować czegoś tak niezwykłego
Cooking MonsterSernik ten króluje w moim domu odkąd tylko pamiętam. Kiedyś piekła go moja mama, dziś piekę go ja. Sernik zawsze się udaje, jest delikatny i puszysty. SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki 5 dag masła, 5 dag margaryny, 3 żółtka, 1,5 łyżki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa serowa(...)które otrzymałam do testowania od sklepu SKWORCU . Rodzynki te, to jedne z najlepszych rodzynek jakie do tej pory jadłam. Są duże i idealne słodkie. Stanowią doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i sałatek. Polecam gorąco!!! Serdecznie zapraszam do sklepu SKWORCU , gdzie znajdziecie wiele wspaniałych produktów
Tradycyjna kuchnia KasiPepco. Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka: – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne Przygotowanie : 1 h 30 minut Ilość ciasteczek: 25 Składniki: – 250 g mąki pszennej – 100 g drobnego cukru do wypieków – 125 g zimnego masła – 2 łyżki(...)następnie zrób pieczątki. Aby ciasto nie przyklejało się do gumowej pieczątki na blacie wysyp nieco mąki i przed odciśnięciem pieczątki przyciśnij ją do mąki. To bardzo ułatwia robienie ciasteczek. Ciastka piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 10-12 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Studź na kratce. Ciasteczka możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku lub puszce
nietylkopasta.plKruche Półksiężyce Pamiętam, jak zawsze upierałyśmy się z siostrą, że będziemy mamie pomagać przy ich robieniu. Zawsze kończyło się tak samo, wszędzie pełno cukru, i cały stół umorusany marmoladą, jednak miło wspominam te czasy. Zapewne w przyszłości z chęcią będę prosić o pomoc swoje dzieci, może któraś z mam zaprosi do kuchni swoje maleństwo - jednak jedno jest pewne(...)grubość około 2-3 mm. Szampanówką (kieliszkiem do szampana) lub wąską szklanką wycinać kółeczka. Na środek każdego kółeczka łyżeczką nakładać kleks marmolady, uważać, by marmolada była tylko na środku ciastka (inaczej brzegi nie chcą się zlepiać). Ciasteczka złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. W dwóch osobnych miseczkach przygotować cukier kryształ i roztrzepane białko. Jedną stronę każdego ciastka
My sweet a lifespodobał mi się na tyle, że postanowiłam zakupić foremkę do tworzenia tych ciasteczek :) W sklepach znajdziecie kilka podstawowych kształtów: gwiazdkę, śnieżynkę, motylka lub serce. Rozetki są bardzo delikatne i kruche, podobne w smaku do faworków, jednak powstają one z zupełnie innego rodzaju ciasta. To na rozetki jest płynne, prawie takie jak na naleśniki. Ogólnie muszę stwierdzić, że skandynawskie rozetki(...)chwilę przyrząd do rozetek. Następnie maczamy go w przygotowanym cieście, ale tak, by nie zakryło górnej powierzchni foremki (jeśli tak się stanie, nie będzie możliwe zdjęcie z niej usmażonego ciastka). Foremkę zanurzoną w cieście szybko wkładamy do tłuszczu i smażymy przez ok. 30-40 sekund (do zarumienienia). Podczas smażenia będziecie mogli obserwować, jak ciasto puchnie :) Usmażone ciastko zdejmujemy
MyCookBook.plKolejne ciasteczka - ostatnio u mnie dużo ciastek, bo dzieciaki lubią sobie pochrupać po powrocie z przedszkola. Jak już mają jeść ciacha to niech przynajmniej będą domowe :). W oryginalnym przepisie miały mieć polewę, ale okazało się, że są bardzo dobre także bez polewy, więc z niej zrezygnowałam. Dla kogo: dla myszkujących w domowej spiżarni w poszukiwaniu pudełka z ciasteczkami(...)minut w temp 180 stopni. po upieczeniu można udekorować polewą lu lukrem - ja z tego zrezygnowałam, bo były pyszne także bez polewy. Przepis znalazłam w gazetce "Kruche ciasta i ciasteczka" Hanny Jachowskiej
Mania Wypiekaniaprzepisów ze starej publikacji Kuchnia polska. Choć Wielkanoc jest zdominowana przez baby i mazurki uważam, że nic nie stoi na przeszkodzie, by przy okazji świątecznego wypoczynku pochrupać doskonale maślane kruche ciasteczka z przepysznymi orzeszkami. Ciasteczka są tak smaczne, jak i łatwe w przygotowaniu. Gorąco polecam! Składniki to: * 600g mąki * 400g masła * 200g cukru pudru * 3 żółtka(...)spalić . Ja kroję romby okolo na około 7 centymetrów. Pieką się około 12 minut, trzeba kierować się znajomością własnego piekarnika i pierwszą partię przypilnować, wkładamy do gorącego pieca . Ciastka można też wykroić od dowolnej foremki, ale wówczas orzechy umieszczać już na gotowych kształtach. Złociutkie, kruchutkie ciacha z podpieczonymi orzechami, na pewno sięgnięcie po drugie, trzecie
I tu będę miała takie teChciałam zacząć od podania źródła przepisu 😊 Bo przepis mam od Krystyny (blog: Takie tam moje pomysły ), ale wiem, że ona testowała przepis Agnieszki (blog:
Walijskie Pichceniejuż ostatni przepis Wielkanocny. Kruche ciasteczka kakaowe, przyozdobione lukrem. Chce Wam życzyć Wesołych Świąt Wielkanocnych spędzonych mile w gronie rodzinnym i radosnego Alleluja ! oraz mokrego Śmigusa Dyngusa ! Składniki na 2 blaszki od piekarnika: 1 szkl mąki krupczatki 1/2 szkl mąki pszennej 50 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła 1 całe jajko(...)bardzo się lepiło to podsypujemy leciutko jeszcze pszenną mąką ) i chowamy do lodówki na 30 min. 2. Po tym czasie wałkujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy ciastka. 3. Pieczemy w 180 stop przez 15-18 min (piek. elekt) a w gazowym w 200 stop przez 10-12 min. Ciasteczka studzimy na kratce.Wystudzone przyozdabiamy lukrem. Smacznego
Gotowanie...to proste !W tym roku Tłusty Czwartek obchodzony będzie 23 lutego, ten smakowity dzień zbliża się wielkimi krokami, dlatego mam dla was kolejny przepis, łatwy, szybki i pyszny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNaszło mnie na robienie drobnych ciasteczek, które świetnie nadają się do kawy, lub dla naszych małych milusińskich. Tym razem mój wybór padł na półfrancuskie ciasteczka
Ciasteczkowy Potwóroknem jest mało świąteczna, to jednak czuję już tą magiczną, wyjątkową atmosferę :) I jak co roku, tak i w tegoroczne Święta będę podjadać pierniczki z choinki. I choć zwykłych ciastek mi nie wolno, tak postanowiłam poeksperymentować z ksylitolem i różnymi rodzajami mąki i upiekłam pierniczki według przepisu mojej mamy - ze składników bardziej przyjaznych insulinooporności :) 100 g takich pierniczków(...)piernika oraz startą skórkę z pomarańczy. Przez chwilę miksujemy wszystkie składniki na małych obrotach, a następnie wyrabiamy już ciasto ręcznie, do połączenia wszystkich składników. Jeśli ciasto jest zbyt kruche, rozsypuje się - dodajemy do niego pół żółtka jaja. Ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące. Jeśli nadal się klei do rąk - dodajemy odrobinę którejś z mąk. 4. Wyrobione ciasto dzielimy
W kuchni Katieśmiało może być świątecznym. Możecie zrobić go 3 dni wcześniej, wstawić w zimne miejsce i zapewniam, że nic się z nim nie stanie. Baa! Będzie nawet lepsze, bo te kruche blaty troszkę nawilgną i ciasto będzie się zdecydowanie lepiej kroiło. Choć ogólnie nie ma z tym jakiegoś problemu, bo się nie rozwarstwia. Moje świąteczne menu jest jeszcze hoho stąd(...)zamrażarka. Gdzie te czasy?! Nie wiem czy Wam wspominałam, ale moja Mama swego czasu potrafiła na święta upiec 10-12 placków i jeszcze do tego z 6 rodzajów ciastek... I w blaszkach naprawdę sporych... A po świętach jedyne co zostało to może odrobina sernika i makowca... no i ciastka, ale te mogły spokojnie poleżeć do kilku tygodni
Kuchnia w czekoladziebrownie, od razu poprosiłam o przepis. Pobiegłam do sklepu po składniki i kilka dni później upiekłam je po raz pierwszy. Następnego dnia znowu i znowu…. :) Ciasteczka brownie są kruche na zewnątrz, a miękkie w środku do tego bardzoooo czekoladowe. A ich wykonanie? Dosłownie 10 minut i lądują w piekarniku tylko na…. 10 minut. Następnie najtrudniejszy etap… oczekiwanie aż ostygną(...)/zamrażalki. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy ciasto i nakładamy łyżką kulki na papier. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na 10 minut. Wyjmujemy miękkie ciastka i odstawiamy do ostygnięcia, Smacznego
Kolizje Smakówkruche ciasteczka z cukrem nie trzeba nikogo namawiać. Dzięki posiekanym orzechom są one jeszcze smaczniejsze. Robi się je łatwo i szybko, ale jeszcze szybciej znikają z talerzyka. Polecam do popołudniowej herbatki – taki podkarpacki akcent :) Przepis na ciasteczka pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Można go znaleźć w zbiorze przepisów z Pogórza. Przy tej okazji za udostępnienie Księgi dziękuję(...)folią spożywczą i dobrze schłodzić (20 minut w zamrażalniku wystarczy). Schłodzone ciasto rozwałkować cienko (ok. 4 mm ), najlepiej w kilku partiach, żeby ciasto niepotrzebnie się nie grzało. Foremką wycinać ciastka. Ciastka posmarować z jednej strony białkiem i zamoczyć w cukrze wymieszanym z orzechami, lub nałożyć na środek niewielką ilość tej mieszanki. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Trzeci talerz