maleństwa. Z tej okazji pojawiły się ciasteczka chałwowe w trochę zmienionej formie z dodatkiem kakao mąki żytniej 2000. Tutaj przepis do jasnej wersji ciasteczek chałwowych . Składniki (na około 60 ciastek): 1 szklanka tahini (pasty sezamowej), 1 łyżka gorzkiego kakao, 1 szklanka mąki pszennej, 2 szklanki mąki żytniej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru pudru, 200 g masła(...)niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia lub specjalną matą), lekko spłaszczać dłonią. Piec w temperaturze 180°C przez około 13 - 15 minut. Uwaga są bardzo kruche trzeba chwileczkę poczekać zanim przeniesie się je z blachy. Tym razem użyłam tahini kupnego. które zostało nam po robieniu humusu. Na zdjęciu ciasteczka upieczone oraz druga porcja, która czeka
Państwo Wojtczuk gotująszybkie w przygotowaniu, niedrogie i bardzo smaczne, z niespodzianką w postaci słodkiej i idealnie pasującej do kruchego ciasta marmolady. Kilka składników i mamy sporą ilość przepysznych ciasteczek domowej roboty! Kruche ciasteczka z marmoladą Składniki: 250 g miękkiego masła 600 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 3 żółtka dodatkowo: twarda marmolada np. truskawkowa(...)lodówki na 60 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek. Inną opcją jest uformowanie wałeczków i krojenie ich na plastry. Wykrawamy kółeczka, średnica zależy od nas. Można zrobić więcej mniejszych ciastek lub takie większe. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym robimy zagłębienie i nakładamy marmoladę. Ciasteczka pieczemy w temp. 200 st. C, aż nabiorą złocistego koloru
Moja smaczna kuchniaPyszne kruche ciasteczka pachnące cynamonem będą idealną przekąską do kawy lub herbaty. Zrobicie je bardzo szybko, gdy tylko przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego lub zjawią się niespodziewani goście. Dlatego zawsze mam w lodówce ciasto francuskie, tak na wszelki wypadek ;) Filiżanka z kolekcji "Jesień" Porcelana Bogucice. op. ciasta francuskiego (275g) 2 jabłka cukier cynamon jajko cukier Gruba Rafinada Diamant(...)boku ok 6-7 cm. Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę. Przyprawić wg uznania cukrem i cynamonem, wymieszać. Jabłka układać na kwadratach, składać w trójkąt. Brzegi docisnąć widelcem. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem gruba rafinada. Piec ok 15-20 minut w 200 st do zarumienienia
Smakołyki AsiOczywiście nie zdążyłam jeszcze skosztować każdego rodzaju, wszak wolałabym jak najdłużej mieścić się w spodnie :) Jestem straszliwym łasuchem i muszę czasami chować słodycze sama przed sobą, dlatego karton z ciastkami stoi schowany w szafie/spiżarni i zaglądam do niego tylko, gdy potrzebuję paczki ciasteczek do testów :) Poniżej przedstawiam moje i znajomych opinie na temat tej części, którą już się(...)dawką magnezu, witamin i żelaza. Schrupałam je razem z koleżankami i każda z nas stwierdziła, że to jedne z najlepszych wielozbożowych ciasteczek, jakie jadłyśmy :) 2. KreMisie Cudowny, bardzo kruchy herbatnik sam w sobie byłby bardzo smacznym ciasteczkiem. Dodatek mlecznego kremu i czekolady sprawia, że po te ciasteczka chętnie sięgają zarówno dzieci, jak i dorośli. Razem z babcią delektowałyśmy się
W poszukiwaniu inspiracjiCzas na ciasteczka :D Składniki: (na całą blachę ciasteczek) 1,5 szklanki mąki jajko 125 g margaryny pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru waniliowego 3
Moje pyszne gotowaniekorytarzach są piękne dekoracje świąteczno-karnawałowe np. góra faworków i piękne kwiaty. To podstawowy powód, żeby przyjść tutaj, jeśli nie chce nam się dekorować własnej choinki czy piec góry ciastek, a lubimy patrzeć na takie obfite dekoracje. Co jadłam pysznego? Karta dań tej restauracji składa się ze stałej części i z wkładki sezonowej, która zmienia się parę razy(...)Krem z pieczonego buraka z kuleczkami koziego sera i jajkiem przepiórczym Comber z sarny z knedlem ze śliwką podaną w sosie wiśniowym Tarta z kwaśnym kremem cytrynowym z kawałkami kruchej słodkiej bezy Właścicielka restauracji żartobliwie określa się ostatnią kucharką litewską, ze względu na swoje nazwisko panieńskie. Dba, żeby produkty były najwyższej jakości, nawet jeśli oznacza to przywożenie kiszonek
Ugotowane pozamiatanepłatków migdałowych 50 g wiórków kokosowych 1/3 szkl siekanych orzechów włoskich 2/3 gorzkiej czekolady Terravita 70% Do ozdoby: czekoladowe jajeczka płatki migdałów kolorowe kandyzowane skórki zielone wiórki kokosowe Ciasto kruche : wszystkie suche składniki posiekać z margaryną i smalcem. Dodać jajko i śmietanę, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. 2/3 ciasta rozwałkować(...)przełożyć do garnuszka, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Do gorącej masy dodać pokruszoną gorzką czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Wsypać mleko w proszku i zmiksować. Na koniec dodać drobno pokruszone ciastka i bakalie, wymieszać. Masę wylać na wystudzony spód mazurka. Udekorować bakaliami i czekoladowymi jajeczkami. Ciasto odstawić do lodówki do zastygnięcia
Smakołyki Asi"Bezglutenowe podróże. Ciasta i desery" to książka dla osób, które preferują kuchnię bez glutenu lub ze względów zdrowotnych muszą. Zawiera ona wiele ciekawych propozycji na
kruche babeczkiObłędne zapachy opanowały moją kuchnię. Zapach drożdży i wanilii sprawił, że ślinianki się rozszalały, zmysły oszalały i każdy skłonny był pochłonąć bułeczki prosto z piekarnika. Jakimś
Kucharzycahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Kiedyś widziałam przepis na ciasteczka z mleka w proszku, ale nie chciało mi się go
Di gotujeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Kruche, nie przesłodzone, aromatyczne ciasteczka z dodatkiem marchewki, z nutą pomarańczy. Idealne do popołudniowej kawy Składniki: 200g marchewki startej na drobnych oczkach tarki 400g mąki pszennej tortowej 200g masła dobrze schłodzonego 30g cukru ze skórką pomarańczową 100g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki bardzo(...)włożyć do woreczka foliowego i odłożyć w chłodne miejsce, do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie schłodzone ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować, wycinać dowolne kształty. Ciastka układać na blasze z wyposażenia piekarnika ( nie wyrastają dużo większe po upieczeniu) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut w zależności
W garach u GosiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Kruche, nie przesłodzone, aromatyczne ciasteczka z dodatkiem marchewki, z nutą pomarańczy. Idealne do popołudniowej kawy Składniki: 200g marchewki startej na drobnych oczkach tarki 400g mąki pszennej tortowej 200g masła dobrze schłodzonego 30g cukru ze skórką pomarańczową 100g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki bardzo(...)włożyć do woreczka foliowego i odłożyć w chłodne miejsce, do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie schłodzone ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować, wycinać dowolne kształty. Ciastka układać na blasze z wyposażenia piekarnika ( nie wyrastają dużo większe po upieczeniu) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut w zależności
W garach u Gositego ciasta, jest kruche ciasto i duża ilość rabarbaru. Ciasto aby ładnie wyglądało przyozdobiłam dodatkowo finezyjnym zdobieniem w postaci warkocza i liści. PRZEPIS NA CIASTO Z RABARBAREM CIASTO KRUCHE: - 110 g zimnego masła - 240 g mąki krupczatki - 80 g cukru pudru - 3 żółtka - łyżka śmietany -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Z w/w zagnieć szybko ciasto. Owiń folią(...)wanilią i cukrem. Wysmaruj formę do pieczenia masłem. Wylep cienko spód i brzegi ciastem. Wyłóż wystudzony rabarbar. Wierzch udekoruj resztą ciasta. Możesz zrobić zwykłą kratkę. Możesz wykrawaczką do ciastek zrobić jakieś wzory. Bądź tak jak, ja pozaplatać warkocze i po wycinać liście. Całość przed włożeniem do pieca posmaruj roztrzepanym jajem. Pieczemy 45 - 55 minut na złoty kolor. Temperatura
SMYKWKUCHNI200g margaryny lub masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka octu. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, ocet, żółtka i posiekane masło. Zagnieść kruche, gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie 1/3 ciasta zostawić w lodówce, resztą wylepić dno oraz boki natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek na babeczki(...)zmielić, dodać do niego całe jajka, cukier, skórkę z cytryny startą na drobnych oczkach oraz sproszkowany budyń. Dokładnie zmiksować. Masą napełniać babeczki. Resztę ciasta rozwałkować, foremką do ciasteczek wycinać ciastka w kształcie gwiazdek. Układać na wierzchu każdej babeczki. Piec około 40 -50 minut w temp. 170st. Ostudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościProste, bezglutenowe i bezmleczne ciasteczka kokosowe z migdałami. Kruche, delikatne i mocno kokosowe. Bardzo smaczne nawet po kilku dniach. Koniecznie do spróbowania! SKŁADNIKI: 250 g bezglutenowej mieszanki do ciast - u mnie Nutrifree Mix per dolci 70 g mąki kokosowej (użyłam BIO) 1 jajko 1 łyżeczka bezglutenowego proszku dopieczenia 100 g ksylitolu 150 g oleju kokosowego 60 g wiórków kokosowych(...)zagniataj gładkie, elastyczne ciasto. Wstaw na godzinę do lodówki. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczaj ręką i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego ciastka ułóż migdał. Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut - do złotego koloru. Można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku ok. tygodnia. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaKruche ciasteczka Proste, szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Ciasteczka bardzo kruche i bardzo smaczne. Przepis zaczerpnięty Źródło Składniki : masło - 250 g margaryna - 250 g mąka - 1 kg cukier - 1 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka soda oczyszczona - 1 łyżeczka żółtka jaj - 2 szt jajko - 1 szt cukier waniliowy - 1 opak Przygotowanie: Mąkę wysypać do miski, dodać pokrojone na kawałki(...)przez 60 minut. Można też robić ciasteczka od razu. Ciasto rozwałkować na grubość o 4-5 mm i wykrawać foremką ciasteczka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać na blasze ciastka i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, przez ok.15 minut lub do zrumienienia ciastek. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Kuchnia DanusiTłusty czwartek już jutro! Dla tych, którzy chcą się oddać ostatniej karnawałowej rozpuście – sprawdzone przepisy na szybkie pączki, dwa rodzaje faworków i ciasto ptysiowe –
Karo in the Kitchenczeluściach lodówki za całą masą słoików (jak to u mnie - przepełnienie). Zajrzałam do starej książeczki Jana Czernikowskiego z 1959 roku popularnej kiedyś bardzo a mianowicie "CIASTA, CIASTKA, CIASTECZKA". Wybrałam drugi z kolei przepis na ciasteczka wzbogacając go nieco o orzeszki, których mam wciąż całą masę. Ciasteczka udały się wyśmienicie, więc spieszę z recepturą. Ciasteczka orzechowe ze skwarków(...)dekoracji Skwarki zmiel dwa razy w maszynce do mięsa. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia po czym dodaj schłodzone skwarki. Dodaj pozostałe składniki ciasta, i wyrób szybko kruche ciasto. Wstaw je do lodówki na pół godziny po czym podsypując delikatnie mąką rozwałkuj ciasto na grubość pół centymetra.] Wykrawaj niewielkie kółeczka po czym upiecz je w średnio gorącym piekarniku
Gotuj Sam!Wspaniały i iście letni sernik, niczym mus z jagód z dodatkiem malin i kruchych ciasteczek. Smakuje tak wspaniale. Składniki: 700g białego sera śmietankowego 800g serków homogenizowanych waniliowych (użyłam 4 opakowania) 500g jagód + garść na wierzch 200g malin + garść na wierzch 5 łyżek cukru 4 galaretki malinowe 500ml wrzątku 200g herbatników biszkoptowych (2 opakowania) 3 galaretki rozpuszczamy w 100ml wrzątku (dodatek(...)oraz maliny miksujemy na gładki krem, dodajemy tężejące galaretki (3 galaretki) i miksujemy do połączenia. Dodajemy 100g pokruszonych herbatników i łączymy za pomocą szpatułki, by mikser zbyt nie rozdrobnił ciastek. Spód tortownicy wykładamy pozostałymi 100g herbatników, wlewamy masę serową i wstawiamy do lodówki. Wierzch ciasta zdobimy jagodami i malinami, zalewamy tężejącą galaretką
Gotowanie i blogowanieNa blogu pojawiło się już sporo pomysłów na wykorzystanie płatków owsianych, które uwielbiam, tym razem ponownie używam ich do zrobienia ciasteczek - bananowych. :) W domu zawsze muszę
Cooking MonsterNie za słodkie, delikatne ciasteczka z serowo-kokosowym nadzieniem - to na pewno ciekawa propozycja do wypróbowania. Ciasto z zewnątrz jest delikatne i miękkie dzięki użyciu twarogu
Świat Ciasta