Mega kruche ciasteczka z orzechami włoskimi i kawałkami czekolady mlecznej oraz gorzkiej. Proste do wykonania i zawsze się udają. Idealne na podwieczorek lub podgryzania w ciągu dnia Polecam! Składniki (na około 40 ciastek) : 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 1 szklanka cukru pudru 180 g masła 1 jajko 75 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej
Oryginalny smaktheme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Orzechowe, kruche ciasteczka nie za słodkie o pysznym aromacie Składniki: 450 g mielonych orzechów włoskich 200g mąki gryczanej 2 jajka 2łyżki jogurtu naturalnego 100g cukru pudru 2 łyżeczki proszku spora szczypta soli Dodatkowo: Cukier puder do obtoczenia ciastek Przygotowanie: Wszystkie podane składniki dokładnie wyrobić, przełożyć do woreczka foliowego
W garach u Gositheme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Orzechowe, kruche ciasteczka nie za słodkie o pysznym aromacie Składniki: 450 g mielonych orzechów włoskich 200g mąki gryczanej 2 jajka 2łyżki jogurtu naturalnego 100g cukru pudru 2 łyżeczki proszku spora szczypta soli Dodatkowo: Cukier puder do obtoczenia ciastek Przygotowanie: Wszystkie podane składniki dokładnie wyrobić, przełożyć do woreczka foliowego
W garach u GosiKorzenny zapach pierniczków unoszący się w domu nierozerwanie kojarzy się ze świętami. Wspólne pieczenie pierniczków z dziećmi to doskonała zabawa. Starszaki mogą pomagać wyrabiać ciasto, maluchy wycinać ciastka w wybranych przez siebie kształtach. Po upieczeniu można też wspólnie z dziećmi dekorować pierniczki masami cukierniczymi, albo pomalować je farbkami spożywczymi i udekorować nimi choinkę. Przepis na te pierniczki znalazłam(...)klarowanego, ale z margaryną także wyjdą pyszne! Ciasto z margaryną trochę trudniej się wałkuje (bardziej się rozwarstwia). Należy wałkować je mocnymi szybkimi ruchami. Nawet jeśli pierniczki wydają się wam kruche to nie przejmujcie się. Po upieczeniu będą super. W wegańskiej wersji tych pierniczków wystarczy zamienić miód na złocisty syrop. Z podanych składników wychodzi około 60 pierniczków. Ze względu na miód
Dieta bez mlekaPlastry karkówki wieprzowej w ciemnym sosie piwnym z cebulą oraz papryką, pieczone w piekarniku. Fantastyczny obiad! Mięciutkie i kruche mięso, dosłownie rozpływające się w ustach w
Kuchnia MagdaLenyBardzo często korzystam z tego szybkiego i prostego przepisu. Tylko 3 składniki wystarczą, żeby wyczarować te małe, kruche i bardzo smaczne rogaliki. Nadzienie do nich może
Walijskie PichcenieJeśli sądzicie, że z tahini można zrobić tylko hummus, to niestety jesteście w błędzie :-) Dzisiaj proponuję sezamowe ciasteczka. Kruche i niezwykle lekkie zasmakują zwłaszcza osobom lubiącym
Zielona KuchniaPrzepyszne rogaliki z ugotowanych ziemniaków. W smaku - zaskakująco smaczne, coś pomiędzy drożdżowymi i kruchymi. Robiłam je bardziej z ciekawości, bez większego przekonania - a później, od pierwszego
Kto ugości moich gości?kruche orzechowe skorupki ciasteczek i pyszny krem wypełniający ich wnętrze. Tak przygotowane orzeszki z kremem będą idealne na świąteczny stół, jak i na najróżniejsze okazje czy przyjęcia. Jak przygotować kruche skorupki do orzeszków (ciasteczek)? Potrzebujecie do tego kilku prostych składników, które na pewno znajdziecie w swojej kuchni i odpowiedniej formy. Moja mama używała specjalnej patelni, którą stawiała(...)Inspiration Przechowywanie… Ciastka orzeszki (same „skorupki”) długo zachowują świeżość, można je upiec kilka dni wcześniej. Tuż przed planowaną uroczystością nadziewamy je kremem. Orzeszki można nadziać dowolnym kremem. Najpopularniejsze są kremy na bazie mleka w proszku. Ja jednak dziś polecam Wam prosty krem, który sprawdzi się również do przekładania ciast. Składniki: Na kruche ciasteczka orzeszki: 3 szklanki
Słodkie okruszkismakują wspaniale, są bardzo kruche i idealnie komponują się ze szklanką zimnego mleka. Korpusy pająków zrobiłam z orzechów laskowych w czekoladzie, ale możecie użyć czekoladowych kulek Lila Stars albo Maltesersów, natomiast główki są z najzwyklejszych draży kakaowych (możecie je zastąpić np. rodzynkami w czekoladzie). Nogi pająków to lukier z dodatkiem czarnego barwnika. Przygotowanie tych ciastek zajmuje naprawdę niewiele czasu
Słodko-Słony Świat IlonyPrzepis autorski (mój). Ciasteczka powstały spontanicznie i przyznam, że efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Wyszły rewelacyjne! Są chrupiące z zewnątrz i krucho-miękkie w środku. A smak? Wyczuwa się z nich doskonałą mieszankę pestek słonecznika, kokosa i kiwi! A zapach? Kusi już podczas przygotowywania masy. Ciasteczka idealnie nadają się dla diabetyków, wegan oraz osób lubiących zdrowe słodycze. Polecam! (15 sztuk(...)pieczenia - ciasteczka obróciłam na druga stronę.) (*) Użyłam mąki z amarantusa. Nie wszyscy lubią jej posmak, więc można użyć innej. W ostateczności nada się też pszenna. (**) W tytule napisałam, że ciastka są bez cukru, choć użyłam cukru kokosowego. Jednak różni się on od cukru zwykłego, ma niski indeks glikemiczny (IG 35) i doskonale nadaje się dla osób będących na diecie
Di gotujezajęło to na prawdę niewiele czasu. Sama nie wiem, ale jakoś najlepsze wypieki, ciastka, chleby wychodzą mi podczas nocnego pieczenia :) Po upieczeniu, należy przechowywać w szczelnym i suchym pojemniku. Dla urozmaicenia, można dodać kolorowy barwnik -u mnie żółty, który dostałam do przetestowania od firmy FoodColours . 'kruche ciasteczka z m&m'sami' Składniki: - 150g miękkiego masła
CookYourselfsię przepisem z blogu: Sztuka gotowania wg Samiry. Kolejny dowód, że najprostsze rzeczy są najlepsze. Ciasteczka bardzo mnie zaskoczyły i od razu zostały zjedzone. Są przepyszne, słodziutkie i idealnie kruche - wcale nie twarde. Każdy kawałek rozpływa się w ustach - miłe uczucie jak tak się roztapia. (17 sztuk) 120g mąki 50g masła/margaryny 50g smalcu (*) 1/2 szklanki wiórek kokosowych 4 łyżki(...)ciasta. (Wiórki najlepiej dodać na końcu.) Z masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Dodatkowo na ciastkach odcisnęłam wzorek - foremką. Można widelcem lub wcale tego nie robić.) Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) 15-20 minut (w oryginale 10 minut) w 180 stopniach. ( Ciasteczka powinny być
Di gotujeUwielbiam ciasteczka z kleiku ryżowego i często wymyślam ich przeróżne wersje, co pewnie wiecie obserwując mój blog. Tym razem chciałam Wam zaprezentować przepyszne, mocno kruche i niesamowicie delikatne ciasteczka o smaku pomarańczowym. Już ich zapach niezwykle kusi, więc naprawdę ciężko poprzestać na kilku sztukach. Poza tym są takie lekkie, że można sobie pozwolić na odrobinę słodkości. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia(...)należy wypełnić odrobiną nadzienia. Wszystkie kuleczki ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20-25 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione. Początkowo będą bardzo delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji
Di gotujeDziś przedstawiam Wam kolejną odsłonę rogalików, tym razem z dodatkiem piwa w cieście. Przepis pochodzi z moich starych zapisków, sprawdzony wielokrotnie. Rogaliki wychodzą mega kruche, przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko. Kto jeszcze nie zna tego przepisu to polecam :) Składniki: * 350 g mąki pszennej * 220 g zimnego masła * 4 łyżki cukru pudru * 1/2 szklanki piwa Dodatkowo: * powidła śliwkowe(...)trójkąty. Na brzegu każdego trójkąta układać nie dużą ilość powideł śliwkowych. Zawijać rogaliki i układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C. Piec ciastka około 25 minut, do zarumienienia. Wystudzić na kratce. Z cukru pudru i wody zrobić lukier, polewać go na wystudzone rogaliki
Zrób to smacznie