Składniki: 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny Krem 500 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru lub więcej zależy od tego jaka ma być słodka śmietana. owoce Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy ocet i mąkę
O kuchni z uczuciemTruskawki oczyszczone z szypułek rozgnieść i włożyć do rondelka. Zagotować wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Zdjąć z palnika wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Warstwa śmietanowa: 250g śmietany kremówki 36% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru (lub wg własnego smaku). Schłodzoną śmietanę ubić mikserem na sztywno. Dodać cukier i serek mascarpone i jeszcze chwilkę ubijać
O kuchni z uczuciemMożna również panna cottę podać w pucharkach lub szklaneczkach. Fajny efekt dekoracyjny uzyskacie wlewając śmietankę do szklaneczki ustawionej pod kątem :) SKŁADNIKI: Na 4 porcje. Panna cotta : 500 ml śmietany kremówki 30 - 36% 1 laska wanilii 70 g cukru 6 g żelatyny Sos malinowy: 450 g malin (mogą być mrożone) cukier (do smaku) sok z cytryny (do smaku
W kuchni Katiełyżki wody 1 łyżka oleju Galaretka : 2 paczki mrożonych malin - najpier rozmrozić 4 malinowe galaretki (rozpuszczone w 1,5l wody) Bita śmietana; 1l śmietany kremówki 30/36% schłodzonej 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 5 śmietan-fix'ów Beza : 5 białek w temperaturze pokojowej 100g cukru pudru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Garnkowe fanaberiesieci o tutaj . Sos serowy smakuje znakomicie i na pewno wykorzystam go w innych kombinacjach. składniki pół opakowania makaronu ( ok.250g) mały kalafior 100 g mascarpone 100 ml śmietany kremówki 100 g sera cheddar szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Kalafior gotujemy do momentu, aż zmięknie, odcedzamy. Na patelni podgrzewamy śmietankę, dodajemy
Cukier&Puderlandrynek miętowych 1/4 szklanki wody 1 budyń śmietankowy 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 150 g masła Masa śmietankowa: 1 galaretka agrestowa 0,5 litra śmietany kremówki 1 śmietan-fix Dodatkowo: 2 paczki herbatników czekolada do starcia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Salonik smakówciasto dedykuję wszystkim, którzy uwielbiają kokosy i czekoladę. Ciasto genialnie smakuje, a do tego nie wymaga pieczenia. SKŁADNIKI (na formę 28cm) 40 ml śmietany kremówki oraz 50 g czekolady (lub 1/2 opakowania gotowego czekoladowego kremu do tortu) herbatniki biszkopty (opcjonalnie) niesolone orzeszki ziemne (opcjonalnie) Masa kokosowa: 300 ml mleka 40 g masła 4 łyżki kaszy manny 4 łyżki cukru
Zofianaprzesmażenia mąki, dodać odrobinę dodatkowego masła). Na patelnię wlać bulion. Całość delikatnie wymieszać i podgrzać, aż sos zacznie gęstnieć. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać śmietanę kremówkę, wymieszać. Odstawić z ognia. Każdą z piersi kurczaka, (za pomocą ostrego noża) delikatnie naciąć wzdłuż dłuższego boku, tak aby powstała głęboka kieszeń. Odłożyć na bok. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę
Świat Domowej Kuchnigarnuszku o grubym dnie. Dodajemy koper i podsmażamy ok. 5 min. Następnie dodajemy pieczarki oraz sok z cytryny i smażymy do momentu odparowania wody, którą puściły pieczarki. Dodajemy kremówkę, gotujemy minutę i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat i tworzymy z niej niewielki kopczyk. Masło kroimy w kostkę
Ratunku obiadpozycję) 3 ząbki czosnku, rozgnieć nożem i obierz ze skórki 350 ml zimnej wody sól, czarny pieprz 75 ml białego, wytrawnego wina (użyłam Sauvignon Blanc) 50 ml śmietany kremówki lub Crème fraîche ok. 1,5 łyżeczki skrobi jęczmiennej (więcej jeśli chcesz uzyskać gęstszy sos) lub innej ok. 1 łyżka zimnego masła masło + oliwa do smażenia Przygotowanie
Szybko SzybkowarMÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki 1 szklanka suchych nasion maku 100 g gorzkiej czekolady 70% 2 płaskie łyżki kakao, przesiej przez sitko 250 ml śmietany kremówki 30% (bez konserwantów) miód kasztanowy lub inny o charakterystycznym smaku i aromacie (można użyć syropu z igieł młodej sosny), do smaku Przygotowanie ugotuj mak zgodnie z przepisem Gotujemy mak w szybkowarze , ostudź
Szybko Szybkowarnaszym przepisie znajdziecie informacje jak w prosty sposób dodać smak dymu do czekolady. Ganache idealnie pasuje do grillowanych owoców, lodów i praktycznie każdego deseru. Składniki: 360 ml śmietanki kremówki ¾ szklanki dobrej jakości czekolady (70% kakao)- (wiórek czekoladowych) 1 mała patelnia/rondelek 2 szklanki Wiór do wędzenia z jabłoni, wiśni lub drzewa klonowego Do przygotowania naszego Ganache najlepiej używać grilla węglowego
naRuszcieNie znoszę puddingów... Ale kiedy zobaczyłam jak George Calombaris w australijskiej edycji Masterchef'a pokazywał uczestnikom jak go przygotować wiedziałam, że muszę jak najszybciej wykorzystać to
Magiczna kuchnia DariiKto może oprzeć się małym, kruchym cudeńkom przełożonym mocno czekoladowym kremem z dodatkiem kawy? Niestety nikogo takiego nie znam:) Tym razem zapraszam na mini makaroniki przygotowane
Magiczna kuchnia Dariikostkę "na jeden kęs"2 białe cebule1-2 łyżki klarowanego masła1 czerwona świeża papryczka chilli3 łyżki posikanej świeżej kolendry50g płatków migdałów2/3 szklanki śmietany 18% + łyżeczka cukru lub śmietany kremówki, wtedy bez cukruSposób przygotowaniaMarynatę zmiksować w malakserze i zalać nią pokrojone mięso wołowe. Najlepiej zostawić na noc w lodówce, w misce przykrytej folią spożywczą. Można zrobić to też w dniu gotowania
W kuchni wieczorem