ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:614/892)

Barszcz ukraiński 209

litra wody kostka bulionowa 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego oraz kilka ziaren pieprzu mały ząbek czosnku sól, pieprz, cukier, majeranek, sok z cytryny 2-3 łyżki śmietany kremówki świeżo posiekany koperek 1 łyżka masła i oliwy Wszystkie warzywa obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem i oliwą. Smażyć około 15 minut na średnim ogniu

My simple kitchen
Gorąca czekolada truskawkowa 147

Walentynki :) Piliście już kiedyś taką? To polecam ją osobom którym nie straszna słodycz w buzi :)  Składniki: 15 dag truskawek (użyłam mrożonych) 70 g białej czekolady 100 ml śmietany kremówki 100 ml mleka Truskawki rozmrażamy i za pomocą blendera miksujemy na gładką pulpę. Do garnuszka wlewamy mleko oraz śmietanę i podgrzewamy, niemal do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy

My simple kitchen
Torcik bananowy z mascarpone 332

minut (do tzw. Suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty. Krem: Galaretki rozpuszczamy w odpowiedniej ilości wrzątku. Odstawiamy do delikatnego stężenia. Kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy tylko do połączenia składników.  Banany kroimy w plasterki. W formie układamy jeden krążek biszkopta. Delikatnie smarujemy go kremem (ok. 2 łyżki). Następnie

VioletoweKucharzenie
Trufle Rafaello 245

Składniki: (na około 20-35 trufli) 200 g wiórków kokosowych  70 ml śmietanki kremówki 30 % 70 g cukru pudru  30 g masła 2 łyżki likieru śmietankowego- bądź kokosowego 40 ml mleka kokosowego 150 g białej czekolady całe migdały wiórki kokosowe do obtoczenia trufli od 50 do 100 g pokruszone wafeli do lodów 5-10 sztuk w zależności

KreatywnePiny
Creme brulee z truskawkami 266

Pyszności! Trzeba na niego długo czekać ale definitywnie warto. Niebawem na blogu dwie inny wersje tego deseru również z truskawkami <3 Składniki: (na 2 porcje) 250 ml śmietany kremówki 30% bądź 36% 3 żółtka 1/2 laski wanilii 40 g białego cukru 2-3 łyżeczki brązowego cukru po 6 truskawek na kokilkę Przygotowanie: 1. Śmietankę zagotować ziarenkami z laski wanilii

KreatywnePiny
Ciasto kokosowo - truskawkowe (bez glutenu) 252

smaku połączenia! :) Kokosowy biszkopt: * wiórki kokosowe- 60 g (lub gotowa mąka kokosowa) * cukier- 60 g * jajka- 3 szt. * mąka ziemniaczana- 1 czubata łyżka Krem kokosowy: * mleko kokosowe- puszka (lub kremówka) * * mascarpone- 3 czubate * wiórki kokosowe- 3 łyżki * cukier- 1 łyżeczka Dodatkowo: * truskawki- około 100 g * likier kokosowy Malibu- 2 łyżki Kokosowy biszkopt: Piekarnik nagrzać na 160 stopni. Wiórki kokosowe zmielić

Kraina Miodem Płynąca
Łosoś z sosem ogórkowym - w wolnowarze 190

najlepiej rzepakowego) 1 łyżki masła 1 szalotki pokrojone w kostkę 100 g ogórki kiszone, obrane i pokrojone w drobną kostkę 1/2 szklanki bulionu (drobiowego lub warzywnego) 1/2 szklanki śmietany kremówki 36% pęczek koperku sól, biały pieprz, cukier + sok z kiszonych ogórków opcjonalnie do podania Kawałki cytryny, gruba sól morska przygotowanie Łosoś: Wolnowar nagrzać zgodnie  z instrukcją. Połączyć wodę, wino

Stare Gary
pyszna rolada z kremem truskawkowym i kawałkami owoców 217

pieczenia i przekładamy ciasto na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem. Zwijamy w roladę razem ze ściereczka i odstawiamy do wystudzenia. składniki na krem truskawkowy: 500 g truskawek 250 ml śmietanki kremówki 2 galaretki truskawkowe 45 g cukru pudru 3/4 szkl gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. 300 g truskawek miksujemy na mus, dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia

Domowy Smak Jedzenia
Kawa mrozona z bita smietana lub lodami 196

Znalazłam resztkę śmietany kremówki w lodówce, było upalne popołudnie. Przyszła więc pora na pyszna kawkę :) Kawa mrożona z bita śmietaną ulubiona kawa zaparzona w połowie ilości wody (bez fusów!!!) ew. słodzidło do smaku pół szkl. zimnego mleka 4 kostki lodu 2 łyżki śmietany ubitej na sztywno (możemy ja zstąpić gałka lodów) Kawę wlewamy do szklanki, ew. słodzimy, wlewamy mleko, wrzucamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kapuśniak z młodej kapusty z ryżem 192

marchewka kawałek selera 8 ziaren pieprzu 8 ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 2 kostki rosołowe przyprawa do dań z kapusty czubata łyżka koncentratu pomidorowego 50 ml śmietanki kremówki lub zwykłej Kapustę poszatkować, odstawić. Wodę zagotować wraz z marchewką i selerem. Dodać   kostki, ziele, pieprz i listek. Gotować 30 minut. Następnie dosypać ryż i co jakiś czas mieszając

kulinarnyswiatdomi
Tort z truskawkami - urodzinowy 391

wysokości około 50 cm). Wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu dzielimy na dwa blaty. Krem: Truskawki kroimy na połówki, galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy tylko do połączenia składników. W tortownicy układamy pierwszy blat ciasta. Nasączamy likierem adwocatowym. Układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy

VioletoweKucharzenie
Makaron z bitą śmietaną, truskawkami i musem malinowym / Pasta with whipped cream, strawberries and raspberry mousse 152

Składniki / Ingredients: makaron / pasta truskawki / strawberries mus malinowy / raspberry mousse 1 śmietana kremówka 30 - 36% / 1 whipping cream 30 - 36 % 3 łyżeczki cukru waniliowego / 3 teaspoons vanilia sugar 3 łyżeczki cukru pudru / 3 teaspoons powdered sugar Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 20 min, ilość porcji: 4   Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Truskawki dokładnie myjemy, suszymy i usuwamy końcówki. Śmietanę

Projekty ze smakiem
Kopiec kreta z masą śmietanową 214

SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 4 łyżki oleju 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki octu 2 łyżki kakao Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 1,5 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki cytrynowej Polewa: 1 łyżka margaryny 1,5 łyżki kakao 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki wody PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Czekoladowa chmurka – ciasto bez pieczenia 213

wielkości 30 x 41 cm . Składniki: 72 herbatniki maślane (liczone, nie podjadać :)) 2 budynie czekoladowe z cukrem 210 g masła 3 łyżki cukru 800 ml mleka 400 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao do dekoracji Połowę mleka zagotować i dodać do niego drugą część mleka wymieszaną z budyniami. Ugotować budyń i odstawić do zupełnego wystygnięcia

Trzeci talerz