dobrze wymieszać łyżką.Upiec 3 ciasta lub jedno i potem je przekroić na 3 części (pojedyncze lepiej wyrasta!).Piec 30-35 minut w tem.190 stopni. Masa Rafaello; ½ litra śmietanki kremówki 2 śmietany śnieżki w proszku 4 śmietanfixy 15 dag wiórków kokosowych 2 białe czekolady Czekoladę rozpuszczamy na parze – roztopioną odstawiamy do ostudzenia. Kremówkę ubić, dodać 3 śmietany śnieżki, zmiksować
Apetyczna babeczkaDomowe toffi jest łatwe i proste do zrobienia, potrzebujemy 30-40 minut na zamianę kremówki i cukru na pyszne cukierki.Wypróbujcie! dzieciaki będą miały super frajdę…i dorośli również ! Składniki ; 2 szklanki litra śmietany kremówki 30 % Laska wanilii do starcia Pół kostki dobrego masła 2do 4 łyżek wody Chipsy kokosowe do ozdoby Wykonanie ; Tłuszcz roztapiamy, podlewamy wodą
Apetyczna babeczkablachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 200C piekarniku, przez ok 20 minut. Gorący biszkopt zsunąć i zwinąć w rulon. Masa śmietankowa: 330-350 ml śmietany kremówki 1-2 łyżki śmietany kremówki 2-3 łyżeczki żelatyny na ok.1/4 szk wody 1/2 galaretki Galaretkę przygotować wg. przepisu. Gdy stężeje pokroić w kostkę. Śmietanę ubić z cukrem
Apetyczna babeczkaubić. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dobrze zmiksować.Upiec 2 ciasta i odstawić do wystudzenia. Piec 30-35 minut w tem.180 stopni. Masa śmietankowa: 800 ml śmietany kremówki 30-36% 3 śmietany śnieżki w proszku 4 śmietan-fixy 2 białe czekolady Wierzch i boki ciasta: płatki migdałowe dostępne na www.Skworcu.com.pl 1. Czekoladę rozpuszczamy na parze(...)rondlu, roztopioną odstawiamy do ostudzenia. 2. Kremówkę ubić, dodać 3 śmietany śnieżki, zmiksować, a następnie wsypać śmietan-fixy i dalej miksować. Następnie do masy śmietankowej dodać wystudzoną białą czekoladę, wymieszać. Składnie tortu:1. Ciasto ciemne delikatnie rozwinąć ze ścierek i posmarować jedną stronę masą. Zwijać ponownie w rulon, tym razem z masą. Każde następne ciasto dokładać do poprzedniego
Apetyczna babeczka200C i pieczemy ciasto ok 20 minut, aż będą dobrze wypieczone i brązowe. Upieczone elementy łabędzi zsuwamy na tacę i odstawiamy do ostudzenia. Masa śmietankowa: 600 ml śmietany kremówki 2 opakowania śmietan - fixu 1. Kremówkę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, kiedy jest już sztywna wsypujemy śmietan fixy i dobrze razem miksujemy.Składanie łabędzi:1.Do jednego ciasta potrzebujemy dwa krążki ciasta
Apetyczna babeczkatortownicy o średnicy 23 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Krem: 350 g mlecznej czekolady 500 ml śmietanki kremówki 36% 500 g serka mascarpone Wykonanie: Kremówkę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Wrzucamy kosteczki mlecznej czekolady i mieszamy szpatułką do momentu rozpuszczenia się czekolady. Po ostudzeniu przykrywamy folią rondelek
Blondynka Gotujepuder -7 łyżekproszek do pieczenia -1 łyżeczkaBISZKOPTjajka -7 sztkakao -2 łyżkimąka ziemniaczana -3 łyżkimąka pszenna -1 szklcukier kryształ -1 szklproszek do pieczenia -1 łyżeczkatłuszcz do formyKREMśmietana kremówka 36%galaretka wiśniowa -1 opakMASA WIŚNIOWAdżem wiśniowy -0,5 słoikasok wiśniowy -0,5 szklmąka ziemniaczana -2 łyżeczkiwiśnie wypestkowane -500 gcukier -3 łyżkiPONCZsok wiśniowy -5 łyżekwódka -5 łyżekPRZYGOTOWANIE: CIASTO KRUCHE(...)później obsypać tymi okruchami tort. Przekroić biszkopt na połowę. KREM Galaretkę rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody,dokładnie rozmieszać,odstawić do stężenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić,dodawać po trochu galaretkę dalej ubijając. MASA Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną soku wiśniowego,resztę soku zagotować z cukrem,dodać mąkę ziemniaczaną,dokładnie wymieszać i wsypać wiśnie
Kuchnia DanusiCappuccino z ajerkoniakiemSKŁADNIKI:BISZKOPTjajka-6 sztmąka -1 szklcukier-1 szklproszek do pieczenia -1 łyżeczkaKREMśmietana kremówka Puratos-2 szklkawa cappuccino czekoladowe- 5 łyżekPONCZajerkoniak -5 łyżekDEKORACJAposypka czekoladowaPRZYGOTOWANIE: BISZKOPTBiałka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek na sztywno,dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach(...)Piec w 180 stop.przez ok.25 minut. KREM Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wsypać kawę cappuccino,wymiksować. Ostudzony biszkopt nasączyć ajerkoniakiem,wyłożyć krem na ciasto,posypać posypką czekoladową
Kuchnia DanusiłyżeczkaKREM KRÓWKAmasa krówka- 1 puszkamargaryna- 1 kostMASA ZE SŁONECZNIKIEMmasa krówka- 2 łyżkisłonecznik - 1 paczkamargaryna -1 łyżkaPONCZwoda przegotowana- 0,5 szklcukier -1 łyżkaPONADTOherbatniki -2 małe paczkigalaretki truskawkowe -2 opakśmietana kremówka -1 szklPRZYGOTOWANIE:BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z cukrem na sztywno, dodając po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej(...)delikatnie wymieszać z masą krówka PONCZ Wodę wymieszać z cukrem. PONADTO Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Odlać szklankę galaretki. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając po woli szklankę tężejącej galaretki, ubić. SKŁADANIE CIASTA biszkopt masa słonecznikowa masa krówka nasączone w ponczu herbatniki śmietana z galaretką biszkopt galaretki
Kuchnia DanusiLody truskawkoweSKŁADNIKI:śmietana kremówka- 450 mltruskawki - 200 mlcukier puder -1 łyżkaPRZYGOTOWANIE:Truskawki umyć osączyć, zmiksować. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietany powoli wlewać zmiksowane truskawki, dalej ubijać. Prostokątną formę włożyć na chwilę do zamrażalnika, lekko zmrozić. Następnie wlać mieszankę do formy i zamrozić w zamrażalniku. Podczas mrożenia lodów, mieszać ze 2 razy
Kuchnia Danusidomownikom Rolada różana śmietankowa SKŁADNIKI: jajka- 6 szt mąka -6 łyżek cukier -6 łyżek proszek do pieczenia- 1 łyżeczka tłuszcz barwnik spożywczy czerwony-szczypta barwnik zielony -szczypta KREM śmietana kremówka ( PURATOS) cukier puder -2 łyżki truskawki PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto na różę Z jednego jajka, oddzielić białko od żółtka. Białko ubić z łyżką cukru, na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać(...)pozostałych składników, tylko bez barwników. Ciasto wylać na podpieczoną dekorację, włożyć do piekarnika, piec do lekkiego zrumienienia. Z upieczonej rolady , usunąć pergamin, zawinąć ciasto w ściereczkę. KREM Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Truskawki umyć , osączyć, pokroić na połówki. Roladę rozwinąć, posmarować śmietaną, ułożyć połówki truskawek, ciasno zwinąć w rulon. Roladę odstawić do lodówki
Kuchnia Danusiwymiarach 27 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić tłuszczem. Ciasto wylać do tortownicy , piec 35 minut w nagrzanym piekarniku 175 stop. Ciasto przekroić na 3 części. KREM Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder i śmietan fixy, dalej ubijać. PONCZ Wodę wymieszać z sokiem , cukrem i spirytusem. Wszystkie trzy krążki ciasta, za pomocą pędzla nasączyć ponczem(...)paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować dżemem wiśniowym i śmietaną kremówką. Przykryć drugim krążkiem ciasta, posmarować dżemem i śmietaną. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu, posmarować kremem śmietanowym. Boki obsypać wiórkami kokosowymi, dekorujemy kleksami masy i czerwoną porzeczką. Reszta dekoracji , według własnego uznania
Kuchnia Danusikupne ze sklepu.Postanowiłam dodać do nich orzechy włoskie i rodzynki Kresto, aby wzbogacić smak lodów.I muszę powiedzieć że były rewelacyjne:)LODY ŚMIETANKOWE Z BAKALIAMI SKŁADNIKI:śmietana kremówka - 36% - 300 mlżółtka jaj - 5 sztcukier puder - 125 gcukier waniliowy - 1 opakorzechy włoskie - 65 grodzynki - 50 g KRESTOmleko - 300 mllistki mięty do dekoracjiwiśnie do dekoracjiPRZYGOTOWANIE:Orzechy włoskie obrać ze skórki, posiekać(...)mleka, dokładnie wymieszać. Masę żółtkową połączyć z resztą mleka, wymieszać, postawić na ogniu, mieszając doprowadzić do zgęstnienia masy, nie dopuścić do zagotowania. Gęstą i ostudzoną masę, połączyć ze śmietaną kremówką, orzechami i rodzynkami , dokładnie wymieszać. Masę śmietankową przełożyć do pojemnika, włożyć pojemnik do zamrażalki, zamrażać ok.6 godz, Co pół godziny, wyjmij pojemnik z zamrażalki, dokładnie przemieszaj. Wstaw naczynie z powrotem
Kuchnia DanusiKolejny przepis z akcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE.Dziś przetestowałam migdały w płatkach.Przygotowałam rewelacyjne ciacho migdałoweMigdałowiec SKŁADNIKI:herbatniki petit beurre- 2 paczki podwójneśmietana kremówka 30% - 250 mlczekolada gorzka - 4 łyżki rozpuszczonej czekoladybita śmietana w proszku - 1 opakmasa krówka orzechowa - 1 puszkabudyń waniliowy -2 opakmleko -0,5 lmigdały płatki - 75 gmasło - 2/3 kostPRZYGOTOWANIE:Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej(...)Budynie ugotować w pół litra mleka, ostudzić. Ostudzone budynie utrzeć z masłem na krem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę, ubić. Następnie ubić z bitą śmietaną. Spód blachy wyłożyć herbatnikami, wylać masę budyniową. Na masie budyniowej ułożyć herbatniki i wyłożyć masę kajmakową. Przykryć herbatnikami i wyłożyć, krem śmietankowy z czekoladą, trochę kremu zostawić na wierzch
Kuchnia DanusiCIASTO proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mąka pszenna - 0,5 szkl mąka ziemniaczana -2 łyżki jajka -4 szt cukru - 0,5 szkl 2 łyzki wody KREM 200 g śmietany kremówki, 36% cukier puder -2 łyżki DODATKOWO srebrne perełki cukrowe kwiatuszki PRZYGOTOWANIE: CIASTO Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z wodą, dodać do ubitej piany(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wkręcić do masy żółtkowej. Przelać ciasto do foremek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Piec .20 minut w 180 stop. Krem Mocno schłodzoną kremówkę, ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wystudzone babeczki ozdobić kremem śmietanowym, udekorować różowymi kwiatuszkami i srebrnymi perełkami
Kuchnia Danusi