małe dzieci. :) Składniki: Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia sól szczypta Masa śmietankowa 500 ml kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl ciepłej wody 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka agrestowa Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno(...)przekroić na pół. Masa śmietankowa: każdą galaretkę przygotować w 250 ml gorącej wody. Dobrze rozmieszać, przelać do płaskiego naczynia i odłożyć do stężenia. Galaretki pokroić w kostkę. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w ciepłej przegotowanej wodzie. Miksując wlewać małym strumieniem do ubitej śmietany. Odłożyć 4-5 łyżek bitej śmietany do posmarowania wierzchu
Ala piecze i gotujeustach i wspaniale smakuje! :) i co ważne, nie wymaga pieczenia! Składniki: (na dużą blachę) -3-4 paczki herbatników po 130 g -1 masa krówkowa kajmakowa -400 g śmietany kremówki 30% -3 łyżki cukru pudru -2 fixy do śmietany -100 g czekolady deserowej -2 budynie waniliowe -3/4 l mleka -100 g masła / margaryny w temp. pokojowej -cukier waniliowy Wykonanie(...)pokojowej lepiej się rozsmarowuje). Gotujemy gęsty budyń (2 budynie na 3/4 l mleka). Gdy budyń przestygnie dodajemy masło i miksujemy na jednolitą masę. Na to wykładamy warstwę herbatników. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na niemal sztywno. Wsypujemy 2 fixy i ubijamy na sztywno. Smarujemy warstwę śmietanki na wierzchu, a na to posypujemy startą czekoladę. Wkładamy
KasiekGotujeproste i szybkie danie zrobicie w kilkanaście minut! Nie zapomnijcie polubić Kuchni ProZdrowotnej! Dla 1 osoby Czas przygotowanie: 15 minut Składniki: 100g makaronu spaghetti wieloziarnistego 8 łyżek śmietany kremówki 30% 200g pieczarek 2 duże ząbki polskiego czosnku 2 średnie liście laurowe pieprz czarny sól z kopalni wieliczka :] lubczyk suszony liść pietruszki świeży Olej rzepakowy lub słonecznikowy Przygotowanie: 1/ Gotujemy makaron(...)garstkę pokrojonej świeżej pietruszki, suszony lubczyk z 1/2 łyżeczki, sól i pieprz (szczodrze) 2/ Przesmażamy pieczarki na małym gazie aż do zarumienienia się i odparowania wody. Następnie dodajemy kremówkę i lekko solimy do smaku. Sos powinien się zagęścić sam, jeśli jest zbyt wodnisty zagęszczamy odrobiną mąki. 3/ Na talerz wykładamy ugotowany makaron, nakładamy sos i posypujemy świeżą pietruszką. Latem
Kuchnia PROzdrowotnaszklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia NA KREMY I GALARETKĘ 1 kg truskawek mrożonych 2 galaretki truskawkowe 500 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 śmietan-fix 1 mały dżem truskawkowy 1 gorzka czekolada WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki na biszkopt muszą być(...)truskawki. Zalać cienką warstwą tężejącej galaretki (zostawić trochę i dodać do wcześniej odłożonej szklanki zmiksowanych truskawek, wymieszać). Włożyć do lodówki żeby szybko stężało. W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując wszystko razem (krótko tylko do połączenia składników). Niecałą połowę kremu umieścić w innej misce, wlać zmiksowane
Passions hobbies lifepuszka dulce de leche lub gotowej masy kajmakowej (ok. 400 g) 70 g białej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej) 3 Snickersy (po 60 g każdy) 300 g śmietany kremówki 36% Zaczynamy od przygotowania spodu tarty. Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować na mokry piasek. Najpierw lepiej dodać mniej masła (50 g) i sprawdzić czy masa daje się formować(...)kawałki (kosteczki) (fot.2) . Dodać do masy i wymieszać. Gotową masę wyłożyć na schłodzony spód. Wstawić do lodówki do momentu zgęstnienia kremu, najlepiej na całą noc. Następnego dnia śmietanę kremówkę ubić, wyłożyć na tartę wyjętą z lodówki (fot.3) i wyrównać. Ostatniego Snickersa posiekać i posypać na wierzchu ubitej śmietany. Pozostałą część masy kajmakowej rozprowadzić fantazyjnie na wierzchu tarty. Schłodzić. Przechowywać
Świat Ciastalaski wanilii (lub 1-2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią) 200 g prawdziwego masła w temperaturze pokojowej Do warstwy śmietankowej: 500 g śmietanki kremówki (używam 36%) 2 łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady 2-3 łyżki dobrej jakości kakao ok. 650-700 g herbatników petit beurre Najpierw przygotowujemy budyń(...)Całość chowamy do lodówki. Czekoladę ścieramy na tarce na niewielkich oczkach. Żelatynę zalewamy wrzątkiem (jak najmniejszą ilością!) i odstawiamy na ok. 1 min., a następnie dokładnie mieszamy. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy lekko przestudzoną żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy. Masę od razu wykładamy na herbatniki, posypujemy startą czekoladą, a na koniec kakaem. Całość schładzamy
Ratunku obiadświeżych liści szpinaku Kilkanaście kostek pokrojonego chleba orkiszowego 1 jajko EKO Pół pomidora 25g startego sera typu Ementaler (lub podobnego typu szwajcarskiego) 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka śmietany kremówki 30%tł 2 łyżeczki majonezu kilkanaście kropli sosu Worcestershire Sól himalajska Czosnek granulowany Pieprz czarny Oliwa z oliwek Przygotowanie: 1/ Rozgrzewamy małą patelnię i wrzucamy kostki chleba orkiszowego, podgrzewamy(...)świeży szpinak układamy na talerzu, dodajemy zrobione grzanki, kawałki kurczaka, pokrojony pomidor, oraz ugotowane jajko tak jak na zdjęciu. Na koniec posypujemy startym serem. 4/ Z jogurtu, majonezu i kremówki robi sos mieszając wszystko. Dodajemy czosnek, pieprz, sól, odrobinę cukru i sos Worcestershire. 5/ Polewamy sosem sałatkę. Smacznego
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: Na biszkopt: 3 jajka, nieco mniej niż 1/2 szklanka cukru, 1/2 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia barwnik w proszku Na krem z mascarpone: 400ml śmietany kremówki 500g serka mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru Na krem maślany: 200g masła 10 łyżek cukru pudru Na masę cukrową: 4 łyżeczki żelatyny 70 ml zimnej wody 3 łyżeczki Planty(...)wkładamy do drugiej formy. Wyjmujemy z piekarnika upieczony biszkopt i zamieniamy go kolejnym do upieczenia. Jeśli dysponujemy piekarnikiem dwukomorowym możemy piec dwa biszkopty równocześnie. Przygotowanie krem z mascarpone: Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dokładamy małymi partiami serek mascarpone. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Blaty biszkoptowe układamy według pożądanej kolejności przekładając je niewielką ilością kremu z mascarpone. Na ostatni
Pyry na Gazkonsystencji o bardzo wyrazistym smaku. Składniki 1kg miąższu z dyni 2 średnie białe cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 1l bulionu sól, biały pieprz, curry śmietanka kremówka do smaku Sposób przygotowania Dynie kroimy, miąższ kroimy w kostkę. Cebule kroimy w kostkę a czosnek w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła klarowanego, przesmażamy cebule z czosnkiem(...)razem kilka minut. Podlewamy bulionem i solimy. Dusimy na małym ogniu aż dynia zmięknie. Miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem oraz curry. Dolewamy do smaku śmietankę kremówkę
Pyry na Gazdrobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżki cukru trzcinowego Łyżka białego octu winnego Szczypta soli Krem czekoladowy: 100g czekolady gorzkiej 30g masła 2 łyżki Malibu szczypta soli 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone Wiśnie w alkoholu (z nalewki) Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania) Listki melisy do dekoracji Sposób przygotowania Blaty bezowe: Białka wlać do suchej misy miksera, dodać(...)Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści dodajemy Maliku, szczyptę soli oraz masło. Zestawiamy z garnka z gorącą wodą i mieszamy, aby masa była jednolita. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru. Łączymy delikatnie z ostudzoną masą czekoladową. Serek mascarpone dodajemy małymi porcjami do masy i delikatnie mieszamy trzepaczką, aż masa będzie jednolita. Chłodzimy w lodówce
Pyry na GazDeser inspirowany przepysznym kremem Monte... jedwabisty, kremowy, czekoladowo-orzechowy. PRZEPYSZNY! Składniki 100g czekolady mlecznej 30g masła 2 łyżki syropu o smaku orzechów laskowych 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone posiekane orzechy laskowe Sposób przygotowania Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści dodajemy syrop orzechowy oraz masło. Zestawiamy z garnka z gorącą wodą i mieszamy, aby masa była jednolita. Studzimy(...)Kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru. Łączymy delikatnie z ostudzoną masą czekoladową. Serek mascarpone dodajemy małymi porcjami do masy i delikatnie mieszamy trzepaczką, aż masa będzie jednolita. Chłodzimy w lodówce i przekładamy do pucharków np. za pomocą rękawa cukierniczego. Posypujemy posiekanymi orzechami
Pyry na Gazorzechów włoskich pół szklanki płatków migdałów 2-3 łyżki cukru wg. uznania kandyzowana skórka cytrynowa pół szklanki rumu lub gotowa masa z puszki masa z mascarpone: 200ml śmietany kremówki 350g serka mascarpone 50ml likieru orzechowego 2-3 łyżeczki cukru (jeśli nie mamy likieru orzechowego możemy zastąpić jego i cukier syropem orzechowym) 50g czekolady WYKONANIE: Ciasto: Mąkę siekamy z masłem, cukrem(...)Polać kandyzowanymi skórkami cytrusów wraz z syropem. Masę makową wyłożyć na podpieczony spód. Ugnieść łyżka i ponownie zapiec przez 20 minut w 180 stopniach C. Masa z mascarpone: Śmietanę kremówkę miksujemy z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru aż będą tworzyć się miękkie pagórki. Stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz likier orzechowy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy na masę makową. Dekorujemy
Pyry na Gaz750g sera białego (trzykrotnie mielonego lub z wiaderka) 250g serka mascarpone 1 i ½ szklanki cukru 5 jajek 3 łyżki maki ziemniaczanej laska wanilii 3 łyżki likieru Amaretto 200ml śmietanki kremówki (36%) Wykonanie: Spód: Ciasteczka mielimy w melakserze lub kruszymy kulą do ciasta. Łączymy z roztopionym masłem aż masa będzie miała konsystencje mokrego piasku. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy(...)serowa: ser mielimy trzykrotnie w maszynce z małymi oczkami. Miksujemy twaróg z mascarpone i mąką. Następnie dodajemy kolejno nie przerywając mieszania cukier, jajka, nasionka z laski wanilii, likier Amaretto. Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i bardzo dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w 175stopniach C przez 15 minut po czym zmniejszamy temperaturę
Pyry na Gazdrobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżki cukru trzcinowego Łyżka białego octu winnego Szczypta soli Krem czekoladowy: 100g czekolady gorzkiej 30g masła 2 łyżki Malibu szczypta soli 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone Wiśnie w alkoholu (z nalewki) Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania) Listki melisy do dekoracji Sposób przygotowania Blaty bezowe: Białka wlać do suchej misy miksera, dodać(...)Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści dodajemy Maliku, szczyptę soli oraz masło. Zestawiamy z garnka z gorącą wodą i mieszamy, aby masa była jednolita. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru. Łączymy delikatnie z ostudzoną masą czekoladową. Serek mascarpone dodajemy małymi porcjami do masy i delikatnie mieszamy trzepaczką, aż masa będzie jednolita. Chłodzimy w lodówce
Pyry na Gazpieczenia 1 jajko 5 łyżek kakao 50 ml oleju roślinnego 50 ml szklanki ciepłej wody 100 ml mleka 2 zmiksowane banany Polewa: 1 tabliczka białej czekolady 70 ml kremówki 1 łyżeczka masła Sposób wykonania: W jednym naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki płynne: olej, mleko, wodę, zmiksowane banany, jajko. W drugim suche: cukier, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę(...)małej tortownicy lub keksówki. Ja piekłam w dużej tortownicy z kominem, i babka wyszła troszkę za niska. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy babka przestygnie przygotowujemy polewę: Kremówkę wraz z masłem doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia, wsypać, połamaną na kostki, czekoladę. Odstawić na kilka minut. Gdy czekolada się rozpuści, mieszać chwilę mikserem. Gotową czekoladę polać
Na słodko lub wytrawnie