mleka kondensowanego 0,5 szkl wina musującego 0,5 szkl brązowego cukru 2 łyżki śmietany 1 laska wanilii do dekoracji: 2 banany wiórki czekoladowe 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie: ze składników na ciasto ucieramy gładką masę. Wyrabiamy ciasto, wstawiamy na godzinę do lodówki. wyklejamy foremki na tarteletki, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego do 175'C piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut(...)mleko wlewamy do rondelka, mieszamy z cukrem i winem oraz ziarenkami z połowy wanilii, gotujemy 10-15 minut, odstawiamy do ostygnięcia po czym mieszam ze śmietaną kremówkę ubijamy z ziarenkami pozostałej wanilii. Banany tniemy na plasterki na ostudzonym babeczkach układamy plasterki banana, zalewamy ostudzoną masą krówkową. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi- Smacznego
Luźna Kuchniacytryny Do dekoracji: 1 kubek śmietany 30% Przygotowanie: Składniki na ciasto siekamy, szybciutko zagniatamy. Lepimy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Kremówkę ubijamy dodając łyżkę cukru pudru. Piekarnik nagrzewamy do 180"C Żurawinę z odrobiną wody i sokiem z cytryny podduszamy w rondelku, aż będzie pękata i mięciutka. Odstawiamy. Ciastem wylepiamy formę do tarty. Zapiekamy(...)piekarniku w przez ok 10 minut. Nakładamy żurawinę, całość zapiekamy przez kolejne 10 minut. Po ostudzeniu dekorujemy bitą śmietaną SMACZNEGO! Na sam koniec studzimy tartę i ozdabiamy ubitą kremówką
Luźna Kuchniaszklanki drobnego cukru 2 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli 5 suszonych daktyli 1 łyżka orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni) Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 150 g masy kajmakowej 1/3 szklanki orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni) 10 suszonych daktyli Przygotowanie: Blaty bezowe: Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować dwa koła(...)minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić, aż do ostygnięcia. Krem: Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową. Dodać grubo posiekane orzechy włoskie i posiekane daktyle. Wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą. Na jednym blacie bezowym rozprowadzić krem i przykryć drugim. Schłodzić. Udekorować orzechami. Smacznego
Oryginalny smakprzekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: 450 g brokuła mrożonego lub jeden świeży ok. 50 g masła 100 ml śmietanki kremówki 30% ok. 60 g sera parmezan (ja użyłam greckiego kefalograviera, bo jest podobny do parmezanu) zioła prowansalskie sól świeżo zmielony pieprz sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Brokuła ugotowałam(...)nasmarowałam masłem, posypałam startym serem i na to poukładałam różyczki brokuła. Same różyczki, bo poodcinałam wszystkie grube "łodygi". Brokuła posypałam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, polałam sokiem z cytryny i kremówką, na wierzch starłam ser i posypałam po wierzchu. Na samym końcu poukładałam kawałeczki masła, żeby ser nam się ładnie i równo rozpuścił. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Blondynka Gotujewody - szczypta soli - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć) - olej do smażenia (u mnie kokosowy bezzapachowy) Lukier: - puder trzcinowy - sok z cytryny (lub kilka kropli aromatu migdałowego) - słodka kremówka W średnim garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na gotujące się składniki wsypać przesianą mąkę i dokładnie mieszać aż ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odchodzić od garnka(...)zdjąć papier, lekko odchodzi) gniazdka odwrócić i dosmażyć z drugiej strony. Wyjąć z garnka, odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Z pudru, soku z cytryny i małego dodatku kremówki utrzeć jednolity, dość rzadki lukier i pędzelkiem nanieść na wystudzone gniazdka. U mnie część gniazdek była z lukrem cytrynowym, część z marcepanowym (moi domownicy buntowali się na lukier cytrynowy...) Smacznego
Smaczne Zdrowecyklu tych, które lubię najbardziej: jej wykonanie trwa dosłownie kilka sekund i wygląda super :) Do tego przepisu zdecydowałam się na kruche babeczki z domowymi wiśniami z dodatkiem śmietany kremówki i krem śmietankowy . Do zrobienia kremowych różyczek niezbędna będzie tylka (dzióbek) do szprycy w kształcie zamkniętej gwiazdki (zdjęcie zamieszczam niżej we wpisie). Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanka mleka 1/4 szklanki śmietany kremówki +domowe wiśnie ze słoika Składniki na krem śmietankowy +czerwony barwnik spożywczy Wszystkie suche składniki na babeczki mieszamy w misce. Dodajemy mleko, śmietankę, olej, jajko i dokładnie mieszamy. Do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami nakładamy po łyżce ciasta, układamy wiśnie
Ciastkozercymiękkiego masła 125 g serka mascarpone Masa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 100 g miękkiego masła 125 g serka mascarpone Do dekoracji: 250 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru kropelki czekoladowe lub starta gorzka czekolada Nasączenie: 2/3 szklanki herbaty z cytryną Maliny rozmrozić. Zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie przetrzeć przez sitko(...)malinową. Masło utrzeć z mascarpone, dodając po łyżce kisielu malinowego. Wyłożyć na wierzch i boki drugiego biszkoptu i od razu schłodzić. Przed podaniem dowolnie udekorować ubitą z cukrem pudrem kremówką i posypać kropelkami czekoladowy lu startą czekoladą
Czerwień i błękitprzepis na trzy - cztery porcje ugotować przepyszny barszcz z tego przepisu KLIK DODATKOWO 50 ml śmietany kremówki koperek kilka listków botwinki oliwa Gdy barszcz będzie gotowy usmażyć listki botwinki na oliwie i położyć na papier by odsączyć nadmiar tłuszczu. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając szczyptę soli oraz posiekany drobno koperek - ułożyć dekoracyjnie razem z botwinką
na gaziełyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 3/4 szklanki oleju roślinnego 3 duże jaja lub 4 mniejsze 2/3 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200ml śmietanki kremówki (36%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 marchewka 1 szklanka wody 1 cukru Sposób przygotowania: Babeczki: Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć(...)płyn się zredukuje, badzie gesty i zacznie bomblować. Przelewamy przez sitko i wykładamy na papier do pieczenia rozsmarowując cienką warstwą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Łamiemy i kruszymy na mniejsze kawałki. Kremówkę ubijamy z dwoma łyżeczkami cukru waniliowego. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Posypujemy kandyzowaną marchewką i perełkami cukrowymi
Pyry na Gazszybko robię taki oto deserek, który znika w mgnieniu oka i jest uwielbiany przez moje dzieci i nie tylko ;) Składniki: galaretka o dowolnym smaku 250 ml śmietany kremówki 30% pół tabliczki czekolady mlecznej 1 łyżeczka kakao ciemnego 2 łyżeczki cukru pudru około 100 g herbatników 1 zagęstnik do śmietany Przygotowanie: Galaretkę(...)jeszcze przez parę sekund ( do momentu aż czekolada połączy się ze śmietaną). Kieliszki z galaretką wyciągamy z lodówki. D każdego kieliszka wsypujemy pokruszone herbatniki a na górę ubitą kremówkę. Deser posypałam płatkami migdałowymi
Amatorka kuchenna30gr proszku budyniowego szczypta soli ok 2kg jabłek 1,5 opakowania galaretki truskawkowej 500 ml śmietany kremówki 30% 2 śmietan-fixy 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Białka ubić ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukry(...)dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego wystygnięcia. Biszkopt przekroić na pół i wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugim biszkoptem (pozostawić w tortownicy). Wstawić do lodówki do schłodzenia. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Cały torcik pokryć śmietaną. Ja do 3 łyżek śmietany dodałam kakao i zrobiłam ala pajęczynkę
Amatorka kuchennabyło specjalnym zamówieniem smyków sztuczny barwnika zamieniłam na koncentrat buraczany. Kolor może nie jest tak intensywny ale efekt i tak wspaniały. Zmieniłam również skład kremu i zamiast masła użyłam kremówki. Wyszło pysznie i bardzo walentynkowo. Chłopaki z zachwytem podziwiali i z apetytem pałaszowali. Walentynkowe RED VELVET RED VELVET Składniki Ciasto 2 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru(...)łyżka kakao 4 łyżki koncentratu buraczanego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki soli Krem 300 gram serka kremowego typu Philadelfia 150 ml kremówki 3 łyżki cukru Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Do jednej miski wsypuję przesianą mąkę, cukier, sól i kakao i mieszam. Do drugiej misi wbijam całe jajka
Magiczna kuchnia Dariiproszek do pieczenia, wymieszać lekko łyżką. Wlać ciasto do wysmarowanej posypanej mąką tortownicy i piec 20 minut w temp 190 stopni C (termoobieg) Masa: serek mascarpone 250 g śmietana kremówka 36 % 400 g 3 łyżki cukru pudru 6 łyżek płatków migdałów 2 kropelki olejku waniliowego Do serka dodajemy kremówkę, cukier puder, olejek waniliowy i miksujemy. Gdy masa będzie gęsta
noteskulinarnyfigaźle się kroi, ale za to dobrze smakuje :) Sernik na zimno z borówkami i bezą 1 kg sera twarogowego 200 g herbatników 150 g masła 200 g śmietanki kremówki 36 % 2 galaretki porzeczkowe 125 g borówek amerykańskich 3 łyżki cukru pudru beza 4 białka sól 1 szklanka cukru Herbatniki kruszymy na bardzo drobne kawałeczki, stopione masło wlewamy(...)pokruszonych ciastek, miksujemy i formujemy spód na tortownicy. Ser miksujemy stopniowo dodając śmietankę kremówkę. Galaretki rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i stopniowo wlewamy do masy serowej, dodajemy cukier puder cały czas miksując aż składniki dokładnie się połączą. Wrzucamy borówki(zostawiamy tylko trochę do ozdoby na wierzch ciasta) i ponownie miksujemy. Całość przekładamy do tortownicy. Przygotowanie bezy: Białka ubijamy dodając szczyptę
noteskulinarnyfigamają nic wspólnego. Uwielbiam te z dobrej lodziarni lub zrobione w domu ze świeżymi owocami. Unika m przepisów z dodatkiem jajek dlatego dzisiaj najprostszy przepis na bazie śmietanki kremówki i mleka skondensowanego. składniki: mleczko skondensowane słodzone 530 (1puszka) śmietanka kremówka 500 g 2 szklanki borówek amerykańskich Mleczko skondensowane ubijamy, śmietanę także. Mieszamy delikatnie razem. Borówki wkładamy do zamrażalnika na godzinę
noteskulinarnyfiga