użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa jabłkowa: 1,7kg jabłek 2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i brzoskwiniowej) Krem śmietanowy: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka agrestowa w proszku Polewa: 100g masła 9 łyżek cukru 5 łyżek wody 4 łyżki kakao bez cukru Dodatkowo: 500g nadziewanych pierniczków w czekoladzie płatki migdałowe(...)wyrównać. Na wierzchu poukładać pierniczki ( patrz FILM ). Krem śmietanowy: 9. Galaretkę agrestową rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody (mieszać, aż galaretka się rozpuści). Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Ciągle miksując, powoli wlewać ostygniętą galaretkę. Gotowy krem wyłożyć na pierniczki ( patrz FILM ) i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu położyć drugą część biszkoptu. Polewa: 11. Składniki na polewę
Mała Cukierenkakruszonkę ręcznie. Gotową kruszonkę przełożyć do mniejszej miski i umieścić w lodówce. Dodatkowo: - 1 litrowy słoik agrestu lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli aromatu migdałowego - kilka łyżeczek kremówki Przygotowanie kruchego ciasta: W misie miksera umieścić wszystkie składniki (z wyjątkiem kakao) i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Następnie gotową masę podzielić na trzy części. Z dwóch części uformować(...)programie góra-dół, bez termoobiegu, lub 25-30 z termoobiegiem. Wystudzone ciasto można delikatnie polukrować lukrem przygotowanym z kilku łyżeczek pudru trzcinowego, kilku kropli dobrego aromatu migdałowego i kremówki, którą dodajemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Smacznego
Smaczne Zdroweprzyprawy do piernika 250 g startej na dużych oczkach cukinii (bez skórki) 6 - 8 sztuk posiekanych suszonych śliwek Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany kremówki Sposób przyrządzania: W misce utrzeć cukier, olej (8 łyżek), jajka i amaretto. Wymieszać razem mąkę pszenną tortową, kakao, przyprawę(...)Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 45 - 50 minut, do suchego patyczka. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę i masło, na końcu dodać śmietanę kremówkę. Ciepłą polewą posmarować wystudzony "piernik". Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychziaren słonecznika 50 g rodzynek Ale-raj 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 30 g kokosu 50 g mąki pszennej 120 g masła 120 g cukru 50 ml kremówki 30% Przygotowanie: Wszystkie bakalie wymieszać z mąką. Masło z cukrem podgrzać do rozpuszczenia się masła i części cukru ( cukier cały się nie rozpuści). Zdjąć z ognia chwilkę przestudzić wlać kremówkę
Ala piecze i gotujeplacków ziemniaczanych czy mięsa. Przygotowuje się go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI: 250-300 g pieczarek 2 cebule ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła szklanka śmietanki kremówki sól, czarny pieprz, płatki papryki natki pietruszki do posypania opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Pieczarki umyć, małe przekroić na połówki, większe pokroić w plasterki. Cebule drobno posiekać(...)cebulę, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, pieczarki oraz opcjonalnie sok z cytryny smażyć co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić. Zajmie to około 7-8 minut. Wlać kremówkę, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i płatkami papryki i chwilkę gotować do uzyskania pożądanej konsystencji. Zgęstniały sos można z łatwością podgrzać rozcieńczając wodą, mlekiem lub bulionem
Pyry na Gazjabłkowy: - 700 g prażonych jabłek ze słoika - 24 g żelatyny w proszku Składniki na krem kajmakowy: - 200 g masy kajmakowej - 250 g serka mascarpone - 100 ml śmietany kremówki 36% Składniki na krem śmietankowy: - 100 g serka mascarpone - 100 ml śmietany kremówki 36% - 1 łyżeczka cukru pudru Składniki na karmelizowane orzechy: - 50 g orzechów włoskich - 3 łyżki cukru - 1/2 łyżki wody
Kuchenne Wariacjemąki 250 dkg miękkiego masła 250 dkg śmietany 1 łyżka proszku szczypta soli Składniki na bitą śmietanę: 600 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i chłodzimy w lodówce . Schłodzone ciasto dzielimy na trzy części i każdą rozwałkowujemy na ok. 2-3 mm. Z ciasta wycinamy paski o długości(...)złoty kolor przez około 15 minut. Z gorącego jeszcze ciasta usuwamy metalowe foremki (po wystudzeniu rurki mogą się połamać). Wystudzone w ypełniamy bitą śmietaną - około 600 ml kremówki ubijamy na koniec dodając 2 łyżki cukru pudru
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamożemy go zastąpić gotowymi biszkopcikami. Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 6 jajek szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 750 g serka mascarpone 250 ml kremówki 100 g cukru pudru 100 ml adwokatu 1 filiżanka mocnej rozpuszczalnej kawy Białka oddzielamy od żółtek i ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, po jednym żółtku(...)pieczenia. Biszkopt pieczemy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut. Upieczone ciasta odstawiamy do ostygnięcia, po czym kroimy na 3 blaty. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier puder i serek mascarpone. Wszystko miksujemy, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Adwokat mieszamy z kawą. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy 1/3 adwokatu z kawą
Salonik smakówCiasto kwiat jabłoni to lekki orzechowy biszkopt przełożony duszonymi jabłkami i kremem z białej czekolady. Delikatność kremu na bazie kremówki i serka mascaropne komponuje się z lekko kwaskowatą masą jabłkową i wilgotnym biszkoptem. Bardzo smaczne ciasto, więc gorąco polecam :) Biszkopt orzechowy: 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 10 jajek 6 płaskich łyżek mąki pszennej 6 płaskich łyżek bułki tartej(...)szklanki drobnego cukru duża szczypta proszku do pieczenia mała szczypta soli Krem z białej czekolady: 400 ml śmietany kremówki (36%) 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady (2 tabliczki) 2 łyżki cukru pudru (najlepiej trzcinowego) Masa jabłkowa: 10 jabłek 3 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Do nasączania ciasta: 1/2 szklanki soku jabłkowego
Trzeci talerzmleka 3 żółtka 8 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego z wanilią 1 łyżka kopiasta mąki pszennej 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej 250 g masła Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% zimna 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl ciepłej wody Dodatkowo: masa kajmakowa 500 g herbatniki około 20 szt krakersy około 20 szt czekolada mleczna Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno(...)zagotować. Zdjąć z ognia, gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości. Dodawać po łyżce zimny budyń i ucierać. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Wlewać małym strumieniem rozpuszczoną letnią żelatynę i krótko miksować. Masę kajmakową przełożyć do miski i rozmieszać by łatwiej się rozsmarowała. Warstwy ciasta: biszkopt, krem budyniowy, herbatniki, kajmak
Ala piecze i gotujekonieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić. Mus śliwkowy: 300 g gęstych powideł śliwkowych (gotowych lub zrobionych z ok. 400 g śliwek węgierek) 400 ml śmietanki kremówki 30%, b. dobrze schłodzonej 2/3 szklanki drobnego cukru 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki soku jabłkowego Jeśli przygotowujemy sami szybkie powidła, śliwki wypestkować, pokroić i smażyć z cukrem w garnku, często(...)minut, następnie podgrzewać przez ok. 2 minuty na małym ogniu cały, czas mieszając aż żelatyna się rozpuści, odstawić z ognia. Można również rozpuścić żelatynę w kuchence mikrofalowej. Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Stopniowo, po łyżce dodawać do żelatyny powidła śliwkowe, mieszając do połączenia się składników. Następnie dodać do ubitej śmietany i zmiksować. Wyłożyć na sernik
Czerwień i błękitżółtko Krem: 5 łyżeczek żelatyny 250g naturalnego jogurtu 50g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g starta skórka z 1/2 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 puszka ananasa w plastrach około 7-8 mrożonych lub świeżych malin 1 jasna galaretka (użyłam brzoskwiniowej) Dodatkowo: poszatkowane pistacje do posypania Ciasto: 1. Wymieszać razem mąkę(...)żelatyna ma być ciepła, ale nie gorąca). 6. Jogurt wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać. 7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i wymieszać ją z jogurtem (krem powinien być w miarę gęsty, ale jak będzie bardzo rzadki, proszę wstawić go na chwilę do lodówki). 8. Gotowy krem wyłożyć
Mała Cukierenkapudru 250 g masła 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek wody 4 jajka 32 okrągłe biszkopty 2 łyżki twardej marmolady na piankę: 300 ml śmietanki kremówki 2 opakowania galaretki truskawkowej dodatkowo: 1 opakowanie galaretki truskawkowej Biszkopty posmarować marmoladą i sklejać po dwa. Masło, kakao, cukier i wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej masy wmiksować żółtka(...)Ułożyć biszkopty i zalać resztą ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Wystudzić. Dwie galaretki rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z wystudzoną ale płynną galaretką. Piankę wyłożyć na ciasto. Pozostałą galaretkę rozpuścić w półtorej szklanki wody i kiedy zacznie tężeć wylać na wierzch ciasta. Wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatylko skórka) * soda oraz proszek do pieczenia- po 1 płaskiej łyżeczce * cynamon- 1 łyżeczka * mielony kardamon, gałka muszkatołowa, przyprawa do piernika- po 1/4 łyżeczki Dodatkowo: * kremówka- 250 ml * cukier trzcinowy- 2 łyżki * orzechy włoskie- 4 szt. * cynamon- do posypania Ciasto: Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą oraz przyprawami. Jajka utrzeć z cukrem na jasną(...)formę (ja użyłam 22cm) wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód), a boki natłuścić i oprószyć mąką. Wylać masę i piec około 30 minut , a najlepiej do suchego patyczka. Dodatkowo: Kremówkę ubić razem z cukrem i wyłożyć na ostudzone ciasto. Orzechy podprażyć na suchej patelni, drobno posiekać, 'oblepić' krawędź ciasta, a środek oprószyć cynamonem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaowoce mrożone, łapcie kostkę sera białego i do dzieła! Składniki na 2 osoby: 200 g makaronu czekoladowego (połowa opakowania) 250 g sera białego (1 kostka) ok. 50 ml śmietanki kremówki 1 szklanka truskawek (użyłam mrożonych) 1 garść jeżyn (użyłam mrożonych) 1 garść jagód (użyłam mrożonych) migdały w płatkach cukier sok z cytryny Wykonanie: Makaron ugotowałam w lekko posłodzonej wodzie. Owoce(...)łyżki soku z cytryny. Na małym ogniu podgrzewałam do czasu zgęstnienia musu. Ser wrzuciłam do blendera i zmiksowałam do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji, posłodziłam do smaku i dolałam tyle kremówki, aby konsystencja stała się lekko "luźna", ale nie płynna. Płatki migdałowe uprażyłam lekko na suchej patelni. Jak już wszystko było gotowe zabrałam się za podanie. Ugotowany i odcedzony makaron przełożyłam
Blondynka Gotuje