wanilią 200 g masła 3 łyżki cukru pudru Galaretka z wiśniami: 1 słoik wiśni drylowanych 720 ml 800 ml soku 2 galaretki wiśniowe Bita śmietana: 300 ml kremówki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl ciepłej wody 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Blat kokosowo makowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Wsypać kokos, mak i wymieszać silikonową łopatką. Przełożyć(...)zagotować. Zdjąć wsypać galaretki, wymieszać i odłożyć do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać wiśnie wymieszać i wylać na krem. Odłożyć do stężenia. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i miksując wlewać małym strumieniem do ubitej śmietany. Bitą śmietanę rozsmarować na galaretce. Ciasto odłożyć na kilka
Ala piecze i gotujetego co pamiętam to był kręcony w przedszkolu i dzieci mu pomagały w gotowaniu :). Będziemy potrzebować: 200 g czekolady gorzkiej 4 jajka rozdzielona żółtka od białek 6 łyżek śmietany kremówki 30% ( około 100 ml) 4 łyżki cukru pudru (około 60 g) 2 łyżki masła (około 40 g) 4 łyżki wody (około 50 ml) Link do filmu z przygotowania: Pyszny deser(...)Teraz do żółtek dodaję stopniowo lekko przestudzoną czekoladę z masłem i miksuję (lub mieszam rózgą) tak żeby składniki się połączyły. Następnie w drugiej miseczce miksuję przez kilka minut śmietanę kremówkę i dodaję do miski z masą na deser i całość dokładnie mieszam rózga. Na sam koniec ubijam białka na sztywną pianę, do ubitej piany dodaję pozostały cukier puder i jeszcze
Uwaga Babcia GotujeSkładniki: makaron 200 gram/kolorowy, pierś z kurczaka 1 podwójna, pieczarki 10 średnie, por 1 średni, olej rzepakowy 6 łyżek, serek śmietankowy 125 gram, ser żółty 150 gram, śmietana kremówka 100 gram, mleko niesłodzone skondensowane 100 ml, jajka 2 sztuki "XL", przyprawa do kurczaka 1/2 opakowania, sól - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, natka pietruszki 1/2 pęczka makaron kolorowy ugotować(...)dente", piersi pokroić w kostkę, posypać przyprawą do drobiu i na oleju usmażyć, ser "morski" lub inny rozdrobnić w rozdrabniaczu lub utrzeć na tarce i wymieszać razem z kremówką, mlekiem, serkiem, jajkami w naczyniu żaroodpornym na przemian układać porcje makaronu, pokrojone pieczarki z porą, piersi, masę serową i tak do wyczerpania składników piec w 200 C około 40 minut, kroić
W Mojej Kuchni Lubięmożna się oprzeć temu smakowi, aż tak wciąga :-). Prosty deser, a można się nim zachwycić. Polecam i pozdrawiam Was cieplutko. MUS CZEKOLADOWY Z MASCARPONE. Składniki: 200 g śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki nutelli 50 g gorzkiej czekolady 1 - 2 łyżki nalewki jagodowej z lawendą płatki migdałowe do dekoracji Sposób przyrządzania: Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej(...)ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i partiami dodawać do schłodzonej czekolady. Na końcu dodać nutellę i nalewkę jagodową z lawendą, dokładnie wymieszać. Przełożyć mus do pucharków, przybrać płatkami migdałowymi i schłodzić w lodówce. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychPAPILART . Wysyłka 24 godzinna sprawi, że jeżeli nie posiadacie formy do przygotowania takiego Walentynkowego deseru zdążycie jeszcze zamówić i otrzymać pod wskazany adres . Składniki: 250 ml śmietany kremówki 250 ml mleka 2 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny 3-4 kieliszki Likieru Truskawkowego DALKOWSKI laska wanilii Wykonanie: Śmietanę kremówki oraz mleko wlewamy do garnuszka. Dodajemy nasiona
Z Majeczką w kuchnischładzamy w lodówce przez około 30 minut. Składniki na masę serową: - 750 gramów twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ewentualnie serka kremowego typu philadelphia) - pół szklanki śmietany kremówki 36% - pół szklanki drobnego cukru do wypieków (110 gramów) - 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny - 3 jajka Przygotowanie masy serowej: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser miksujemy z cukrem(...)skórką z cytryny. Kolejno dodajemy jajka (całe), miksując po każdym dodaniu, następnie śmietanę kremówkę. Nie miksujemy zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Wyjmujemy formę z lodówki, masę serową wylewamy na schłodzony spód z ciastek. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez
Życie zamknięte w smakukomentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki (3-4 porcje) 100 g podłużnych biszkoptów ladyfingers 150 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 200 ml śmietanki kremówki Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, odstawić do całkowitego wystudzenia. Biszkopty pokruszyć na mniejsze kawałki, truskawki pokroić na ćwiartki, odłożyć. Po wystudzeniu galaretki, kremówkę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać
Domowa cukiernia Ewyjajka, wsypując powoli cukier -przez pięć minut. Następnie dodać mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Składniki na masę: 4 galaretki niebieskie, ½ litra śmietanki kremówki, 3 łyżki żelatyny, kwasek cytrynowy, 2 łyżki cukru pudru, 2 szklanki mleka 3 bite śmietany „ śnieżki”. Wykonanie masy: Dwie galaretki rozpuścić w trzech szklankach gorącej wody i po ostudzeniu pokroić(...)drobną kostkę. Jedną galaretkę rozpuścić w ½ szklance gorącej wody i jedną łyżką żelatyny. Dwie łyżki żelatyny rozpuścić w ¼ szklance wody. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i szczyptą kwasku cytrynowego. Dodać rozpuszczoną żelatynę z dwóch łyżek, wsypać pokrojoną galaretkę, szybko wymieszać i wyłożyć na upieczony biszkopt. W dwóch szklankach mleka ubić śnieżkę, dodać rozpuszczoną jedną galaretkę z żelatyną
Tradycyjna Kuchniawaniliowego 1/4 kostki margaryny szklanka maślanki szczypta soli skórka otarta z 1 pomarańczy sok z połowy pomarańczy krem czekoladowy:( do przygotowania dzień wcześniej niż pieczenie babeczek ) 250 ml śmietany kremówki cukier puder- ok łyżki tabliczka mlecznej czekolady 2 kieliszki likieru czekoladowego Dalkowski Wykonanie: Jajka ubić z cukrami, dodać maślankę, skórkę z pomarańczy oraz sok, dokładnie wymiksować. Make wymieszać z proszkiem(...)mąkę do jajek, ciągle miksując. Rozpuszczona wystudzona margarynę dodać do ciasta, wymieszać, Przekładać do foremek na muffinki do 2/3 wysokości, piec 20 minut w 180 st. Krem: Śmietanę kremówkę podgrzać, wrzucić do niej kostki czekolady, aż się rozpuszczą. Wymieszać. Odstawić na noc do ostygnięcia. Na drugi dzień ubijamy czekoladową śmietanę na sztywno, dodajemy likier, mieszamy. Możemy dosłodzić cukrem pudrem
Z Majeczką w kuchnisięgaliśmy po dokładki. Składniki: na bezę: 6 białek 300 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu lub soku z cytryny na krem czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady (ewentualnie deserowej) dodatkowo: łyżka gorzkiego kakao pomarańcza Białka umieścić w wysokim naczyniu i zacząć ubijać najpierw na małych obrotach a po chwili na największych. Kiedy(...)albo uchylić drzwiczka piekarnika. Upieczone bezy wystudzić. Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do małej miseczki. Ustawić ją nad garnkiem z gorącą wodą i rozpuścić. Bardzo zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać czekoladę i szybko zmiksować. Wyłożyć połowę kremu na pierwszy blat bezowy i przykryć drugą bezą. Rozsmarować resztę kremu na wierzchu i posypać kakao. Pomarańcze wyfiletować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaŚrodek: około 350-400g umytych winogron bez pestek 1 galaretka agrestowa lub kiwi 1 szklanka gorącej wody 500g gotowego serka na sernik (może być z wiaderka) 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany 3-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Wierzch: 500-550g umytych winogron bez pestek(...)nasączenia wymieszać i połową ponczu skropić biszkopt w blaszce. Środek: 7. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 8. Winogrona przepołowić. 9. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem. Ser przez chwilę ucierać mikserem, dodać ubitą śmietankę, wymieszać. Następnie powoli wlać galaretkę, cały czas mieszając mikserem. Odłożyć około 1/3 masy
Mała Cukierenkajajko +czerwony barwnik spożywczy w żelu lub proszku, świeży sok jabłkowy na poncz, truskawki do dekoracji Składniki na krem: 300 g białego sera na sernik 250 ml śmietany kremówki 1 bita śmietana w proszku 3-4 łyżki cukru pudru Suche składniki na ciasto mieszamy razem w misce, dodajemy olej, sok jabłkowy, jajko, ocet i mieszamy do połączenia się składników(...)pieczenia blaszek. Pieczemy około 30-35 minut w piekarniku ustawionym na 180 stopni. Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać do przygotowania kremu – mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i bitą śmietaną w proszku (ma za zadanie ustabilizować krem, można zamiast niej użyć Śmietan Fixu lub żelatyny). W osobnej misce krótko miksujemy twaróg
Ciastkozercycukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa serowa: 500g sera ricotta galaretka cytrynowa 170ml śmietanki kremówki 3/4 szklanki cukru pudru Sposób przygotowania: Ciasto: Szpinak rozmrażamy, w razie konieczności blendujemy/rozdrabniamy i mocno odciskamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy kolejno cały czas(...)pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 45 minut. Studzimy. Ciasto rozkrawamy na dwie części. Masa: Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w pół szklanki wrzątku. Studzimy. Ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno. Ser ricotta ucieramy z cukrem pudrem, a następnie delikatnie łączymy z wystudzoną galaretką z żelatyną oraz ubitą śmietaną. Do formy do pieczenia wkładamy jeden blat szpinakowy. Masę serową
Pyry na Gazkonsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na spód: 230 g sucharków 400 g nutelli Masa serowa: 400 g śmietany kremówki 500 g twarogu 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody Wierzch: 400 g jeżyn (mrożonych lub świeżych) 2 galaretki o smaku owoców leśnych Sucharki(...)mieć strukturę bułki tartej. Dodać delikatnie podgrzaną nutellę. Całość dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozprowadzić masę, wyrównać. Schłodzić w lodówce. Masa serowa - Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, dodać twaróg i delikatnie połączyć. Wlać rozpuszczoną żelatynę i chwilę razem zmiksować. Masę wyłożyć na warstwę sucharkowo-nutellową. Ponownie wstawić
Domowa cukiernia Ewysię prezentowala na stole przy gosciach.Polecam na domowe uroczystości.Zapraszam. 1 puszka kukurydzy 1 kg.ziemniaków 2 litry bulionu kurzego 1 duża cebula szczypta chili sól morska pieprz śmietana kremówka 30% 2 łyżki oleju sezamowego posiekana natka z koperkiem ************************************************ Bulion podgrzewany,Cebulę drobno siekamy,a ziemniaki obnieramy i kroimy w kostkę.Kukurydzę odsączyć z zalewy.Na patelni podgrzewany olej sezamowy(...)brulionu i gotujemy do miękkości ziemniaków , pod przykryciem na małym ogniu.Dodajemy szczyptę chili oraz odrobinę soli morskiej i białego pieprzu.Kiedy wszystko będzie już miękkie ,zupę ściągnąć z palnika,dodać kremówkę i posiekana natkę z koperkiem,całość zmiksować blenderem.Gotową zupę rozlać do talerzy.Podawać z bramkami z chleba pełnoziarnistego,gorącą!.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki