ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:189/892)

Kostka piernikowa z marcepanem i powidłami 110

proszku do pieczenia Do przełożenia: około 6 – 7 łyżek powideł 350 g domowej masy marcepanowej Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 100 g śmietany kremówki Przygotowanie: W rondelku roztopić masło i ostudzić. Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodać roztopione masło, mleko, miód, przyprawę do piernika, kakao, przesianą mąkę, proszek do pieczenia(...)blaty. Dolną warstwę posmarować cienką warstwą powideł, na to położyć rozwałkowaną masę marcepanową i posmarować ją cienką warstwą powideł. Następnie przykryć drugim blatem. Polewa czekoladowa: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i polać wierzch piernika. Schłodzić. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak
Muffiny jabłkowo gruszkowe z kremem cynamonowym 82

gruszka 200 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli 100 g masła 1 jajko 250 g maślanki Składniki na krem cynamonowy 200 ml śmietanki kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Płaska łyżeczka cynamonu Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy na drobne cząstki. Posypujemy łyżką cukru i cynamonem.  Mąkę mieszamy(...)koniec dodajemy owoce i delikatnie mieszamy.  Papilotki napełniamy ciastem i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.  180 stopni C (termoobieg). Przygotowujemy krem. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem dodając stopniowo mascarpone oraz cynamon.  Gdy muffiny ostygną dekorujemy śmietanką i gotowe

noteskulinarnyfiga
Śmietankowy tort z żurawiną 141

mąki ziemniaczanej 12 łyżek mąki pszennej pół łyżeczki mielonych goździków (można kupić zmielone lub zmielić w młynku do kawy) Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 800 ml śmietany kremówki 3 saszetki utrwalacza do bitej śmietany (można pominąć, ale tort musi wtedy koniecznie stać w bardzo zimnym miejscu, u mnie chłodził się w zamrażarce) 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo(...)łyżeczki cukru waniliowego. Gotujemy do momentu, aż żurawina puści sok i zacznie się rozpadać, całość powinna mieć konsystencję gęstgo musu. Odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy razem mocno schłodzoną śmietanę kremówkę i serek mascarpone, dodajemy cukier puder wymieszany z utrwalaczem do bitej śmietany i miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji. Układamy pierwszy ze spodów na paterze i smarujemy przestudzonym musem z żurawiny. Następnie

Ciastkozercy
Zielony tort z piernikowym kremem 90

resztę ciasta przekroić na 3 części. Blaty posmarować kremem czekoladowym (po 2 łyżki), a wierzch posypać kruszonką z ciasta. Krem piernikowy: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Kremówkę ubić. Miękkie masło utrzeć wraz z roztopioną czekoladą, przesiać kakao, dodać przyprawę do piernika i dokładnie wymieszać. Na koniec połączyć masę z ubitą kremówką. Przed przełożeniem blatów odstawić

Kraina Miodem Płynąca
Pierniczki świąteczne do wycinania - łatwe, od razu miękkie 490

mąki orkiszowej jasnej+do podsypania 100 g mąki żytniej 1050 3 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka mielonego imbiru Składniki na glazurę: 140 g czekolady gorzkiej 60% 100 ml śmietany kremówki Przygotowanie: w małym rondelku podgrzać wyciśnięty sok z pomarańczy, ksylitol i miód. Zdjąć z pieca i dołożyć pokrojone na kawałki masło, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać sól i sodę oczyszczoną, odstawić(...)ciasteczkach do zawieszenia na choince zrobić dziurki najlepiej przy pomocy plastkowej rurki do napojów  piec na środkowej szynie 8-10 minut. Studzić na kratce w rondelku zagotować śmietanę kremówkę. Rondel zestawić z płyty. Dodać połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na kilka minut, następnie dokładnie wymieszać przy pomocy pędzla smarować ciasteczka polewą czekoladową. Odstawiać na kratkę do suszenia, najlepiej zostawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piernik czekoladowy z polewą krówkową 120

grzałką góra+dół Czas - ok. 45 minut, do suchego patyczka Po upieczeniu piernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu dekorujemy polewą. Polewa krówkowa: 120g masła 180ml śmietany kremówki (30%) 350g brązowego cukru szczypta soli Do garnuszka wkładamy masło, wlewamy kremówkę i dodajemy cukier. Całość podgrzewamy na ogniu do rozpuszczenia się składników, a następnie gotujemy na wolnym ogniu

Cooking Monster
Piernik drożdżowy 268

drożdży Masa: 750 ml mleka 8-9 łyżek kaszy manny 1/2 szkl. cukru 200 g masła Dodatkowo: 350 g powideł śliwkowych Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 8 łyżek kremówki Do garnuszka dajemy pokruszone drożdże oraz 2 łyżki cukru. Rozcieramy je łyżką do czasu, aż zmienią konsystencję na płynną. Odstawiamy na około 10 minut. Do misy miksera wbijamy jajka oraz dodajemy(...)śliwkowych. Następnie dajemy połowę masy, wyrównujemy. Kładziemy drugi blat ciasta, który również smarujemy powidłami, a następnie resztą masy. Przykrywamy trzecim blatem piernikowym. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z kremówką. Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta. Ciasto schładzamy. Źródło

Smaki Na Talerzu
Tort makowy z konfiturą wiśniową i kremem z nutelli 199

szklanki cukru 1 szklanka maki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem:   600 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 5 dag gorzkiej czekolady 2 pełne łyżki kremu nutella 1 łyżka cukru pudru ½ słoiczka kwaśnej konfitury wiśniowej Poncz: ¾ szklanki słabego lekko posłodzonego naparu z czarnej herbaty ¼ szklanki likieru amaretto (migdałowego(...)całkiem zimne przekroić wzdłuż na trzy blaty. Krem śmietanowy z nutellą i gorzką czekoladą: Gorzką czekoladę rozpuścić w miseczce nad gorącą kąpielą wodną do płynnej konsystencji. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę połączyć z serkiem mascarpone, ubić na gesty krem dodać roztopioną gorzką czekoladę, cukier puder oraz krem nutella, zmiksować tylko do połączenia. Poncz: Wystudzony lekko osłodzony napar z herbaty wymieszać

Wanilia i Kardamon
Babeczki z kremem buraczkowym 122

lekko dociskamy boki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy spody babeczek przez ok. 15-18 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Krem : 2 średnie czerwone buraczki 300 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 50 g cukru pudru 2 czubate łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Buraczki myjemy, zawijamy każdy osobno w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez(...)minut. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Zimne buraczki miksujemy na puree. Śmietanę kremówkę ubijamy, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy puree z buraczków (można dodawać partiami, w zależności jaki kolor końcowy chcemy uzyskać). Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody i odstawiamy na kilka minut. Kiedy napęcznieje, zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą i przelewamy przez sitko bezpośrednio

bistro mama
Piernik 138

łyżki kakao 2 łyżeczki sody 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 filiżanka espresso 2 łyżki przyprawy do piernika + ok. 400 g powiedeł śliwkowych, 100 g gorzkiej czekolady, 70 ml śmietany kremówki Jak zrobić piernik? Wszystkie suche składniki z wyjątkiem cukru mieszamy razem w misce: mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika. W rondelku rozpuszczamy masło z miodem i filiżanką espresso. Masło(...)suchego patyczka” w temperaturze 170 stopni. Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na zrobienie polewy. Pokrojoną na kawałki gorzką czekoladę podgrzewamy na małym ogniu razem z kremówką, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Upieczone ciasto wyciągamy na kratkę i odstawiamy do ostudzenia. Po przestudzeniu przekrawamy na 3 blaty i nakładamy do środka powidła śliwkowe. Wierzch ciasta smarujemy przestudzoną

Ciastkozercy
Ziemniaczane kulki z pieczarkami 133

greckiego sól do smaku bułka tarta do obtoczenia farsz : 9-10 pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka śmietany kremówki 30% 1 łyżka klarowanego masła do smażenia sól , pieprz do smaku Pieczarki drobno siekamy . Cebulę obieramy i kroimy jak pieczarki ,drobniutko . Czosnek wyciskamy praską . Wszystko podsmażamy na maśle , razem(...)miodem , gałką i solą . Jak już wszystko zmięknie i się zrumieni , przekładamy do miski . Dodajemy kremówkę , doprawiamy pieprzem i rozdrabniamy blenderem , na drobniejszą , ale nie całkowicie mieloną masę . Odstawiamy do ostygnięcia . Do dużej miski wkładamy porządnie przeciśnięte przez praskę , gotowane ziemniaki . Dokładamy jajko , mąkę , pszenną i kartoflankę , sól do smaku i jogurt . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całość wyrabiamy na gładkie , nieco

Ogrodnik w podróży
rolada z mandarynkami 184

pieczenia spodem do góry, usuwamy papier na którym ciasto się piekło i zwijamy z nowym papierem w roladę. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na nadzienie: 200 ml śmietany kremówki 30-36% 2 łyżki cukru pudru 5 g żelatyny żelatyny ok. 20 ml wody ok. 6 małych mandarynek +1 do dekoracji wykonanie: Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy rozpuszczoną

Domowy Smak Jedzenia
TORT AUTA ZYGZAK MCQUEEN 174

piekarnika (już wyłączonego) i pozostawić tam biszkopt aż piekarnik się wystudzi.  Biszkopt najlepiej piec dzień przed rozkrojeniem. Biszkopt rozkroić na 3 części. Krem czekoladowy: * 500 ml śmietany kremówki 36% * 300 g czekolady mlecznej * 100 g czekolady gorzkiej Wykonanie: Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, stopniowo dolewać czekoladę ciągle mieszając mikserem.  Do nasączenia biszkoptów

Zrób to smacznie
Makaron z sosem dyniowym, kurczakiem i szpinakiem 168

Makaron z sosem dyniowym, kurczakiem i świeżym szpinakiem z dodatkiem śmietany kremówki. Całość posypana startym parmezanem. Proste składniki tworzą smaczną i niebanalną potrawę idealną na jesienne dni. Dynia sprawia, że sos jest słodkawy i kremowy. Pyszny! Parmezan natomiast podkręca smak dania, więc jest obowiązkowym dodatkiem. Polecam! Składniki: 250 g makaronu (użyłam typu Bavette) 2 pojedyncze piersi z kurczaka 3/4 szklanki(...)puree z dyni (użyłam dyni hokkaido)* 1 duża garść świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek 80 g śmietany kremówki 30% 3/4 szklanki bulionu starty parmezan (do posypania) sól pieprz Przygotowanie: ∗Aby zrobić mus z dyni należy dynię umyć, pokroić na kawałki i usunąć pestki razem z włóknistym środkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej

Oryginalny smak