mnie domowy, zrobiony z jogurtów greckich) - 25 dag mąki tortowej - 20 dag masła - 1 żółtko - 2 – 3 łyżki cukru pudru - szczypta soli Dodatkowo: - 1 białko do smarowania ciastek - 1 galaretka (truskawkowa, malinowa…) - 200 ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki Do misy blendera przekładamy twaróg (ja miałam z jogurtów greckich, jeżeli używacie zwykłego najlepiej najpierw przecisnąć go przez praskę), wsypujemy(...)duże serca). Serca „pełne” układamy na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), smarujemy roztrzepanym białkiem i kładziemy na nie wykrojone serca bez wnętrza (jak wyżej – na gifie). Wierzch smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 20 minut. W międzyczasie szykujemy kolejną porcję ciastek, ale przygotowane wstawiamy do lodówki (tylko na czas oczekiwania
mojewypiekiinietylkołyżka pudru (dałam trzcinowy) - kilka kostek czekolady (do starcia na wierzch) Dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy dokładnie ciastkami, na ciastkach rozsmarowujemy masę krówkową w temp.pokojowej lub lekko podgrzanej - gdy jest twarda (moja była idealna bez podgrzewania). Na masie kajmakowej układamy warstwę krakersów (lub herbatników, gdy preferujemy b.słodkie ciasta). W rondlu podgrzewamy 2 szklanki
Smaczne Zdrowepieczenia blaszce (zachowując odstępy między ciasteczkami). Opcjonalne na każde ciastko nakładamy (na środek) odrobinę czekoladowej posypki lub posiekanej drobno czekolady. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Ciasteczka pieczemy około 15-18 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Należy sprawdzać spód ciasteczek
Słodkie okruszkiwybrać te najbardziej Wam odpowiadające, ja jednak zaproponuje Wam nowy przepis. Nie dość, że te ciastka robi się je błyskawicznie (razem z pieczeniem potrwa to może 30 minut), to jeszcze smakują obłędnie. Idealnie nadają się jako podwieczorek do pracy czy szkoły. Bez krępacji, można je też zaserwować do niedzielnej herbaty. Nic tylko brać :) Zapraszam na szybkie ciasteczka(...)ciastek waniliowych: Do rondelka wrzucamy masło, roztapiamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Cukier biały i brązowy dodajemy do przestudzonego masła i ubijamy. Następnie dodajemy jajka i żółtko i mieszamy. Do tak wymieszanej masy dodajemy cukier waniliowy a następnie mąkę. Całość dokładnie mieszamy na niskich obrotach robota kuchennego lub za pomocą łyżki. Na blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
Słodkie Przyjemnościproszek budyniowy (gdy dodajemy), oraz jajka i dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Masę serową wyłożyć na spód z ciastek, wyrównać. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok.60 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po ostudzeniu, zdjąć obręcz i schłodzić sernik w lodówce. Polewa czekoladowa: - 50g czekolady (dałam po 25g białej i ciemnej
Smaczne Zdrowekokosowego pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z olejem kokosowym. Na idealnie gładką masę zblenduj banany z cukrami i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Do powstałej puszystej masy dodawaj partiami mąkę i rozpuszczoną czekoladę. Bardzo dokładnie wszystko wymieszaj aby nie było grudek (przy okazji zajechałam swój ręczny blender). Dodaj posiekane(...)posiekanej. Całość wstaw na pół godziny do lodówki, dzięki temu będzie łatwiej formować masę. Połowę ciastek zrobiłam bez dodatkowej czekolady, nie ma co przesadzać Odmierzaj porcje ciasta dużą łyżką, formuj kulki i rozpłaszcz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciacha przez około 15 minut w temperaturze 180 C. Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA
greenscarfdzieci. Przygotowanie: 10 minut Koszt: tanie Dziś przygotowałam ciasteczka coś na wzór tych z marmoladą ze sklepu, podajże stokrotki się nazywały. Moja wersja jest oczywiście bez utwardzonego tłuszczu, E i innych niepotrzebnych składników. Dzięki suchym płatkom jaglanym, wyszły kruche ciasteczka z lekko orzechowym aromatem. Specjalnie dałam więcej masła, aby nie były za suche a nawet lekko maślane. Smak(...)być na prawdę dobre. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 ciastka (24) 71 kcal B 1 g W 7 g T 4 g Składniki: ▪ 200 g płatków jaglanych ▪ 1 jajko ▪ 100 g masła rozpuszczonego ▪ 2 łyżki miodu ▪ pół szklanki mąki jaglanej ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▪ ulubiony dżem Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki oprócz dżemu mieszamy i zagniatamy
zdrowo i aktywniesosem czosnkowym (moja rodzina uwielbia go do wszystkiego), ale doskonale smakują też bez żadnych dodatków. Zapewniam, że podjadanie ciasteczek - niesamowicie wciąga! (u mnie wyszło 47 sztuk) 130g mąki pszennej 100g serka topionego (dowolny smak) 60g margaryny 1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przyprawy: (*) 1/4 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki chili Dodatkowo: papryka słodka i czarnuszka(...)schłodzić w lodówce.) Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać przyprawami. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 200 stopniach. (Powinny być zarumienione.) Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Podawać z ulubionym sosem/dipem lub zajadać się bez dodatków. (*) Można użyć dowolnych przypraw - wg smaku
Di gotujeObłędny sernik na zimno na ciasteczkowym spodzie, z kruchymi ciastkami w środku. SKŁADNIKI Masa serowa: 500 g sera z wiaderka, 200 g jogutu naturalnego, 3
słodki bratekPischinger czekoladowy jest jednym z bardzo znanych i lubionych ciastek – zwykły wafel, przełożony kremem w cukierni kosztuje około 25 zł za
KuchniaWeDwoje.plpapierem do pieczenia. Układamy kulki, zachowując odstępy i lekko spłaszczamy otwartą dłonią. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10-12 minut. Pod koniec pieczenia ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Powoli stopniowo dosypujemy cukier puder. Miksujemy jeszcze dwie minuty. Wyjmujemy blachę z gorącymi ciasteczkami i nakładamy na każde ciastko łyżeczkę piany z białek. Wszystkie ciastka posypujemy(...)wierzchu kolorową posypką cukrową. Zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy jeszcze około 10 min. Wyłączamy i zostawiamy kruche ciasteczka z bezą w zamkniętym piekarniku na około 20 min. PS: Te ciasteczka nadają się także do wycinania foremką – pod warunkiem, że schłodzimy masę przez około godzinę w lodówce przed wałkowaniem. Post Kruche ciasteczka z bezą pochodzi z bloga Poezja
Poezja smakubardzo początkująca dekoratorka ciastek (:P) jakoś dałam sobie radę... No, nie są doskonałe, ale wierzę, że wszystko przede mną! :) Przepis pochodzi z książeczki wydawnictwa Happy Books z serii Essen&Genießen pt: "Plätzchen", notabene kupionej w lutym za 1 €! ;) Składniki: 250 g mąki 50 g mielonych migdałów bez skórki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g miękkiego(...)cukrem na masę bez grudek, następnie przełożyć ją do rękawa cukierniczego z szeroką, ząbkowaną końcówką. 3. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Połowę ciasta pozostawić w lodówce, drugą rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wycinać ciastka foremką - średnim serduszkiem i kłaść w odstępach 1 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masą marcepanową ozdobić brzegi
Kuchnia Prezydentowejwstawić o rozgrzanego piekarnika. Piec około 15-17 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być lekko zarumienione.) (*) Ciastka można przygotować w wersji bezglutenowej. Wystarczy użyć odpowiednich czekolad i proszku do pieczenia. Mąkę gryczaną oraz proszek bez glutenu jest do nabycia na stronie Zdrowy Market
Di gotujecukru:) 1. CZEKOLADKI KOKOSOWE ZE ŚLIWKĄ 2. TRUFLE DAKTYLOWE Z MIGDAŁAMI I KAROBEM 3. ORZECHOWO-DAKTYLOWE BROWNIE BEZ PIECZENIA, Z KARDAMONEM I POMARAŃCZĄ 4. KREM Z ORZECHÓW, CZEKOLADY I DAKTYLI AKA DOMOWA NUTELLA 1. KRUCHE CIASTKA Z FIGAMI 2. BATONIKI MUSLI Z ORZECHAMI, DAKTYLAMI I MASŁEM ORZECHOWYM 3. CYNAMONOWE TRUFLE JABŁKOWE Z MIGDAŁAMI 4. BATONIKI OWSIANE
Cooking for EmilyRafaello – tego tu absolutnie nie może zabraknąć! Jak wiecie jestem ogromną ( ale to ogromną! ) wielbicielką Rafaello ( zarówno w postaci ciasta , jak i słodkich kuleczek ), dlatego
Ostra na Słodko