Ciasteczka – pierożki z nadzieniem konfiturowym o dowolnym, ulubionym smaku. W składzie ciasta jest serek, co powoduje, że ciasteczka są bardzo kruche. Jedząc jednego pierożka sięgamy już po następny, bo… uzależniają. Składniki: • 500 g mąki pszennej • 250 g masła • 250 g serka homogenizowanego • 1 łyżeczka cukru waniliowego • dowolna konfitura, u mnie morelowa • cukier
To co kochamCiastka bardzo świąteczne dzięki kształtom kojarzącym się z Bożym Narodzeniem i zimą. Bardzo kruche i listkujące się, słodkie tylko dzięki posypce z cukru. Gotowe ciasteczka musiałam schować, aby dotrwały do świąt. Jeśli macie kolorowy cukier, to można delikatnie posypać ciasteczka przed pieczeniem. Składniki: • 4 szklanki mąki pszennej • 500 g masła • 2 łyżki octu
To co kochamniej dumna, bo wykonała małe dzieła sztuki. Wszystkie ciastka były idealnie upieczone i udekorowane. Zajęło jej to kilka dni, ale efekt był niesamowity, zresztą oceńcie sami. Ciasteczka te powstały z okazji 18-tych urodzin bliźniaczek Jagody i Emmy – sióstr narzeczonego Moniki Davida. Takie ciasteczka to był prezent dla wszystkich gości uczestniczących
To co kochamZdrowe ryżowe ciasteczka świąteczne w formie pisanek dekoracyjnie ozdobionych. Ciastka są na bazie sera białego, ja dodałam ricottę ale można dodać każdy inny. Moje ciastka są bezglutenowe, ale osobom jadającym gluten proponuję obie mąki zamienić na mąkę pszenną. Ciasteczka nie mogą być zbyt wypieczone, bo stają się wtedy twarde, trzeba więc uważać
To co kochamtymi ciastkami było jak z klasyczną plotką. Jeden powie, drugi coś od siebie doda... albo jeden nie dopowie, drugi zinterpretuje po swojemu. Czyli takie życiowe te ciasteczka ;) Ile razy sami dokładamy do błahych rzeczy, które urastają później do rangi wielkiego problemu. Sama nie jestem święta i wiem, że też potrafię dołożyć... coś usłyszę, nie do końca wiem o co dokładnie(...)mnie serduszka). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru, Na końcu dodajemy sok z cytryny (można pominąć). Na każde ciasteczko wykładamy szpatułką niezbyt grubą warstwę piany i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (bez termoobiegu) przez 15-20 minut. Temperatura pieczenia nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ białko powinno się
bistro mamaochotę na kawę z domowym ciasteczkiem?, może pozwolicie sobie na krótką chwileczkę zapomnienia... Domowe oreo polecają się na leniwy podwieczorek!. Składniki: - 2 niepełne szklanki mąki pszennej - 5 łyżeczek naturalnego kakao - 1/2 szklanki cukru - 20 dag masła - 3 żółtka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: - 1/2 szklanki śmietany kremówki 30-36% - 1 łyżka cukru pudru - 2 płaskie łyżeczki żelatyny(...)przez 7 do 10 minut. Wystudzić przed przełożeniem. 2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy przestudzoną żelatynę, miksujemy i przekładamy ciasteczka delikatnie dociskając
Apetyczna babeczkaskładniki: 600 g mąki orkiszowej lub pszennej 1/2 łyżeczki kardamonu 100 g cukru 30 g drożdży 1 jajko 250 ml mleka 100 g masła 1 szczypta
Domowy Smak Jedzeniatheme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Pyszne ciasteczka nazwane orzeszkami, bo do złudzenia je przypominają. Jest z nimi nieco zabawy ale smak wynagradza poniesiony trud. Najczęściej wypiekam je na święta a ostatnio okazyjnie do szkoły dla młodszego syna(...)których formować małe kuleczki wielkości orzecha laskowego. Układać pojedynczo na blaszce/patelni do pieczenia, piec ok 3 minut z obu stron. Z tej ilości ciasta wychodzi ok 40 szt ciasteczek. Ja osobiście używam takiej maszynki-patelni wprost na gazówkę i za jej pomocą właśnie wypiekam orzeszki ale nie tylko, bo są tam też szyszki, grzybki oraz muszelki. Jest z nimi trochę
W garach u GosiDziś na deser ciasto z gruszkami – lekko zbite, aromatyczne i mocno czekoladowe. Do przygotowania ciasta polecam Wam czekoladę z dużą zawartością kakao – im więcej
CiastkozercyBardzo cynamonowe i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasteczka z maszynki lub pistoletu. Zapach ich roznosi się po całym domu! 300 g maki pszennej 100 g cukru pudru 1 łyżeczka startego cynamonu 1 jajko 200 g masła lub margaryny Marmolada do dekoracji Do miski wsypujemy mąkę pszenną oraz przesiany przez sitko cukier puder. Wbijamy jajko. Dodajemy starty cynamon i posiekaną margarynę(...)masło. Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto. Kawałkami przekładamy do pistoletu lub maszynki na ciasteczka i wygniatamy je na blaszkę. Gotowe ciastka pieczemy w 190*C przez 15 minut. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy marmoladą. Szczegółową ofertę produktów Lidl i tą fantastyczną maszynkę znajdziecie tu KLIK Spieszcie się bo naprawdę warto
VioletoweKucharzeniePrzepis (z niewielkimi zmianami) pochodzi z książki: "Kokosowe przepisy na zdrowie". Kolejne ciasteczka, które piekłam kilka razy pod rząd. Jednym słowem są rewelacyjne! Smak i zapach sprawiają, że ciężko poprzestać na kilku sztukach. Dodatkowo można je upiec tak, aby były całkowicie chrupiące lub lekko ciągnące się w środku! Obie wersje to "niebo w gębie"! Kolejnym plusem jest fakt, iż nadają(...)papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać, ponieważ podczas pieczenia - same "rozleją się" na boki.) Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 12-20 minut (**) w 180 stopniach. Upieczone ciasteczka wyjąć z blachą - z piecyka, a następnie po kilku minutach przenieść na kratkę. (Początkowo będą bardzo miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia - stwardnieją.) (*) Można użyć cukru białego, ale zalecam odrobinę
Di gotujeCiasteczka idealne na Święto Niepodległości :P To taki żarcik. A tak serio po prostu pyszne! delikatne i kruche i ten lukier o intensywnej barwie, który nadaje ciasteczkom dodatkowo wilgotności... Przepis z listopadowej KUCHNI 2016. Ciastka makowe z buraczkowym lukrem ciasto: 250 g miękkiego masła 130 g cukru 1/4 łyżeczki soli pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
Dzieje kuchennej WiewióryTakie pyszne ciasteczka czekały na mnie z rana wraz z kawą i napisanym przepisem. Aromat cudownie unosi się po całym domu. Nie ma to jak obudzić się i zobaczyć miłą niespodziankę. Ciasteczka są łatwe w przygotowaniu. Kształtem przypominają nasze polskie pierogi. A jak smakują? Przekonajcie się sami SKŁADNIKI : mąka pszenna – 250 gram plus ekstra do posypania olej kokosowy
kuchniabellissima.wordpress.comTakie ciasteczka szybko się robi..można zrobić bez orzechów, bez kawy..albo dodać inne dodatki..Ja zrobiłam z podwójnej porcji..jedną z orzechami, a drugą z kawą.. Razem ze mną ciasteczka piekły : Małgosia , Lidia , Dorotka , Sylwia , Magdalena , Diana , Iwonka .. 120 g masła 3 łyżki cukru pudru 150 g mąki ekstrakt z wanilii kilka posiekanych orzechów lub 1-2 łyżeczki
Moje domowe kucharzenieJakiś czas temu obiecałam Wam przepis na ciasteczka z dyni. Dzisiaj wywiązuję się z danej obietnicy :) Zapraszam na jesienne ciasteczka, w nieco zdrowszej wersji, bo z dodatkiem mąki żytniej, brązowego cukru, pestek dyni i bez jajek. Dzięki dyni mają nietypowy kolor, zaś przyprawa do piernika nadaje im niepowtarzalnego aromatu... Składniki: szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki
Z miłości do słodkości