www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Warsztat Smaku . Ciasteczka są przepyszne, bardzo delikatne i niezwykle kruche. Idealnie sprawdzą się do podjadania w ciągu dnia, do wina, piwa - czy jako przekąska przez telewizorem. Możecie doprawić je wg własnego smaku lub zrobić w sposób (*) opisany na końcu postu. Pycha! (około 14 dużych sztuk, 30 mniejszych) 150g mąki pszennej(...)mąką i przyprawami. Zagniecione ciasto wstawić do lodówki - minimum na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 12 minut w 190 stopniach. (Powinny być lekko zarumienione.) (*) Ciasteczka można też zrobić w inny sposób
Di gotujegrecki to świetna baza do tworzenia błyskawicznych, dietetycznych deserów o różnorodnych smakach, w zależności od dodatku. Cudowny również z domową nutellą lub np.tahini. Do dzisiejszego dodaj ulubione ciasteczka - u mnie oczywiście amarettini - sezonowe owoce jagodowe i deser gotowy. Składniki na 2 pucharki: 350 g jogurtu greckiego 2 łyżki masła orzechowego 10-12 ciasteczek amarettini 2 łyżki ksylitolu/miodu/cukru(...)uznania borówka amerykańska Wykonanie: jogurt wymieszać ze słodzikiem i masłem orzechowym na dno pucharków wyłożyć ciasteczka, następnie jogurt naprzemiennie z jagodami przed podaniem schłodzić w lodówce Przed podaniem ozdobić listkami mięty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bardzo smaczne. Swój smak zawdzięczają suszonym owocom oraz gorzkiej czekoladzie. Właśnie te dodatki nadają im wyjątkowego smaku i również nie bez znaczenia pozostają dla naszego organizmu. Konsystencja ciastek jest zwarta i lekko miękka, a ich zapach - kuuuszący. (Przypominają mi małe bułeczki.) Najlepiej spożyć je w ciągu kilku dni, ponieważ później tracą na smaku. (do 15 sztuk) 40g masła
Di gotujebłyskawicznego i naprawdę pysznego - ciacha z ciasta francuskiego z serkiem i truskawkami. Mega proste do zrobienia, ale tak dobre, że trudno uwierzyć, że ich zrobienie zajmuje dosłownie chwilkę. ;) Ciastka francuskie: ok. 200 g serka naturalnego np. Vitello z Biedronki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g truskawek 1 opakowanie ciasta francuskiego - 300 g Truskawki
Cooking Monstercórki z okazji dnia dziecka. Wszystko odbyło się dzięki wsparciu 3 firm: Delecta , Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu , wody Jurajskiej . Tego dnia tematem przewodnim spotkania było dekorowanie ciasteczek, babeczek, tortu i przygotowanie zdrowej smakowej wody do picia. Zabawy nie było końca. Dzieci z wielkim zapałem zabrały się do tworzenia swoich wielkich dzieł sztuki. Wszystko zostało gruntownie zbadane, posmakowane(...)część słodkości zabrana do domów. Nic tak nie cieszyło oczu jak umorusane i szczęśliwe dzieci. Na pierwszy ogień poszły ciasteczka zbożowe Delecta. Jest to nowość na naszym rynku. Mega chrupiące pełne dodatków i skomponowane na podstawie 5 zbóż: amarantusa, orkiszu, żyta, owsa i pszenicy. Upieczone zostały na maśle Wieluń, które dodatkowo wzbogaciło smak tych zdrowych ciasteczek. Do dekoracji dzieciaki używały
Malinowe Pocałunkiułożyć je w odstępach na blasze i spłaszczyć ręką. Piec 10-15 minut w temperaturze 180*C do uzyskania złotego koloru. Studzić na kratce (zaraz po wyjęciu z piekarnika, ciastka są bardzo mięciutkie, po wystudzeniu robą się kruche), polać czekoladą i posypać pestkami dyni lub słonecznika. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniSkładniki: 200 g truskawek 1 - 2 łyżeczek cukru pudru 175 g jogurtu naturalnego 250 g serka mascarpone 6 - 7 ciasteczek pełnoziarnistych 1 opakowanie galaretki truskawkowej 375 ml gorącej wody startą gorzką czekoladę - do dekoracji Przygotowanie: 6 - 8 truskawek opłukać i pokroić w plastry na dno pucharków. Galaretkę rozpuścić w 375 ml gorącej wody, przelać do 1/3 wysokości pucharków, wstawić(...)lodówki do całkowitego stężenia. Ciasteczka pełnoziarniste bardzo drobno pokruszyć i wsypać na stężoną galaretkę. Jogurt i serek mascarpone z cukrem pudrem zmiksować na gładką masę. Do kremu dodać resztę pokrojonych w słupki truskawki i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Porcję kremu wyłożyć na pokruszone ciasteczka. Wierzch starannie wyrównać i udekorować startą gorzką czekoladę. Deser lekko schłodzić
Ciastka - domowe słodkościwiem. I chyba nie chcę wiedzieć... Bo taka wiedza jeszcze by za mocno podkopała moją i tak już mocno nadszarpniętą wiarę w "wiecznie żywe" wartości... Nic to, zjem sobie ciasteczko na pocieszenie :) Dawka słodyczy na podły humor to zawsze skuteczne lekarstwo :) Składniki na 1 blachę ciasteczek: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 słoik domowego dżemu z czarnej porzeczki - musi(...)mini-blaty z ciasta wyłożyć po połowie łyżeczki gęstego dżemu. Przykryć ponacinanymi okręgami. Zacisnąć nadzienie między płatami ciasta za pomocą widelca, tworząc charakterystyczny rant. Tak uformowane ciasteczka poukładać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzać do 220C, wstawić blachę z ciastkami, piec ok 15-20 minut do zarumienienia się ciasta francuskiego
Grunt to przepis!Dzisiaj ciasteczka "Kocie łakocie", a to za sprawą moich dzieci, od których dostałam wałek ze wzorkiem kociaków. Składniki: 170-200 g masła 400-450 g mąki pszennej 1 jajko 150 g cukru pudru szczypta soli Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło powinno być lekko twarde. Jajka miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy masło i szczyptę soli(...)Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy wałkiem, a następnie ciasto i wałek z wzorkiem obsypujemy mąką, aby uniknąć przyklejenia się ciasta do wałka. Należy odcisnąć wzorki, dociskając oburącz wałek. Ciasteczka wycinamy foremką i odstawiamy w chłodne miejsce. Ciasteczka wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika (ok. 200 stopni). Pieczemy ok. 8 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta. Smacznego
Pyszności SłodkościPtysie, ptyśki, ptysiunie... Nie znam nikogo kto oparłby się chociaż jednemu takiemu ciastku . Łasuchy dobrze wiedzą o czym mówię bo dobre ptysie są po prostu boskie - delikatne i chrupiące ciasto parzone a do tego mnóstwo pysznej, bitej śmietany, lekkiej jak chmurka chociaż niestety, kalorycznej. Ptysie łatwo wchodzą, nie tylko do buzi, ale też w boczki i trzeba
Smaczna Pyzawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja ze strony: slowlyveggie.pl . Co prawda te szkockie ciastka słyną z kruchości i maślanego smaku, więc nie jest to oryginalny przepis, ale w wersji z olejem kokosowym są pyyyszne. Użyłam oleju nierafinowanego, dzięki czemu wyczuwa się w nich niesamowitą, kokosową nutę. Dodatkowo rozpływają się w ustach, ponieważ charakteryzują się delikatną strukturą
Di gotujełapki .Tak je nazwałyśmy z córką jak jeszcze siedziały w piekarniku i zostało. Zrobione identycznie jak chałka żyrafa,tyle,że z kruchego ciasta .Cudowne,prawda? . Składniki:na około 20 ciastek. 150 g masła,temperatura pokojowa 250 g mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 30 g mielonych migdałów ,jeśli nie macie zastąpcie mąką 2 łyżki ciemnego kakao dodatkowe 2 łyżki
Ladylaura.kolorowy i smaczny deser jest super alternatywą dla zwykłych ciastek :D idealny do kawy, herbaty, jak i do przekąszenia w biegu ;) Składniki: 1 opakowanie wafli Na masę cytrynową: 1 galaretka cytrynowa 0,5 kostki masła 1 łyżka cukru 5 łyżek mleka Na masę agrestową: 1 galaretka agrestowa 0,5 kostki masła 1 łyżka cukru 5 łyżek mleka Na masę
Kulinarna (nie)codziennośćpysznego deseru, czyli mini ptysi z truskawkami. Wypełnione są lekkim kremem budyniowym, który zdecydowanie lepiej zda egzamin przy panujących upałach, niż bita śmietana. Jeśli Wasze dzieci lubią bardzo słodkie ciastka dodajcie nieco więcej cukru do kremu, niż jest w przepisie. Na pewno żadnej pani domu nie trzeba przekonywać do tego, jak ważnym składnikiem każdego ciasta jest dobra mąka
Kulinarne przygody GatityPrzepyszne, słynne na cały świat amerykańskie chocolate chip cookies, czyli ciasteczka z kawałkami czekolady - chrupiące na zewnątrz i lekko ciągnące w środku. Dla mnie najlepsze z najlepszych, nawet w McDonadzie nie zjecie takich dobrych :) Testowałam wiele przepisów, ale zawsze coś z nimi było nie tak, najczęściej środek ciastek nie był idealny. Aż wreszcie ta kombinacja składników okazała się idealna. Ciastka(...)Wasze pociechy będą zachwycone takim słodkim podarunkiem i myślę, że naprawdę warto zadać sobie odrobinę trudu, by je przygotować (choć tak naprawdę robi się je błyskawicznie) :). Ze szklanką mleka ciasteczka smakują wybornie i nie można się od nich oderwać :) A gdy już Dzień Dziecka się skończy, gwarantuję Wam, że staną się to Wasze ciasteczka nr 1 przez cały
Słodko-Słony Świat Ilony