grudnia przygotowałam dla Was nie tylko mikołajową przekąskę - brownie , ale także renifery. Prostą i uroczą dekorację wykonacie w dosłownie kilka chwil na dowolnych ciasteczkach - pierniczkach lub prostych kruchych maślanych. Składniki na kruche ciasteczka + cytryna, cukier puder, Lentilki lub M&Msy , czekolada do rozpuszczenia Z opakowania wybieramy czerwone cukierki. Ciasto przygotowujemy według przepisu . Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy(...)jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni W malutkiej miseczce mieszamy sok z cytryny i cukier puder. Czekoladę rozpuszczamy
CiastkozercyUwielbiam masło orzechowe:) Kupuję go jednak rzadko, bo niestety nie mogę się opanować i znika w mig najczęściej pochłaniane solo przeze mnie;) Parę dni temu trafiłam na ciasteczka z masłem orzechowym u Loriell i już nabrałam na nie ochoty, a gdy wczoraj na blogu Bułeczki pojawiły się ciasteczka nie tylko z masłem orzechowym, ale również z czekoladą(...)już nie zastanawiałam się ani chwili:) Zrobiłam i powiem tyle, że dawno tak pysznych ciastek nie jadłam! U mnie wyszły ciasteczka czekoladowe, a nie z dodatkiem czekolady, ponieważ mam awersję do siekania czekolady (zwłaszcza gorzkiej), więc ją stopiłam. Składniki na ok. 25 szt.: * 130 g mąki - dałam mąkę pszenną graham typ 1850 * 1 płaska łyżeczka sody - dałam 1/2 sody
Zdrowa Kuchnia Sowysporą wartość i szkoda ich wyrzucać, więc poszłam poszukać przepisów na ich zagospodarowanie. Okazało się, że można zrobić kotlety z płatkami owsianymi, dodać do wypieku chleba albo do ciasteczek. I mnie najbardziej spodobał się ten ostatni pomysł:) CIASTECZKA ORKISZOWE Z OKARĄ Tutaj okara: Zrobiłam wg własnego pomysłu, wzorując się na już wielokrotnie przeze mnie robionych ciasteczkach owsianych. Nie wiedziałam(...)jaką konsystencję nada im ta okara, dlatego kolejność ustaliłam taką, żeby dodać ją na końcu, a potem ew. podsypać jeszcze mąką gdyby masa wyszła za mokra. Składniki na 18 ciasteczek: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g płatków orkiszowych 150 g okary 2 spore łyżeczki kakao garść rodzynek garść żurawiny suszonej banan 2 łyżki miodu/słodu - dałam jedną i było
Zdrowa Kuchnia SowyCiasteczka wyszły po prostu przepyszne, dzięki dodatkowi białego sera ciasto zaczęło się listkować niczym francuskie, jeśli nie próbowaliście ich jeszcze to zróbcie koniecznie. Ja profilaktycznie zrobiłam też kilka ciastek bez jabłek, dla Młodej do śniadaniówki, bo słusznie przewidziałam, że moje dziecko tymi z jabłkami wzgardzi, dość już tego rozpisywania zapraszam na przepis: Składniki: 250 g twarogu (u mnie(...)chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę. Jabłka obieramy i kroimy w półplasterki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i za pomocą foremki, lub szklanki wycinamy ciastka. Na połowie każdego układamy pół plasterka jabłka,posypujemy cynamonem i przykrywamy drugą połową ciastka. Ciasteczka układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem
Cynamonowe szczęścieOgromną miałam ochotę upiec w ten weekend jakąś bananową słodkość. I oto przed Państwem ciasteczka bananowe w kajmakowych kaszkietach idealne na dwa kęsy :) Mocno maślane w smaku z lekko rozgrzewającą nutą gałki muszkatołowej, która świetnie wybija delikatny bananowy smak. Wrzucam do masy jeszcze garść orzechów włoskich dla ciekawszej tekstury i wydobycia późnojesiennego smaku i trochę posypuję z wierzchu, by prezentowały(...)się jeszcze bardziej uroczo i przytulnie :) Każde z małych ciasteczek pokrywam warstwą kajmaku, który wciąż stoi w lodówce po zrobieniu budyniowej szarlotki bez pieczenia , i który sprawia, że ciastka nabierają głębi słodyczy, kremowego akcentu i listopadowej wyjątkowości, zapraszającej do zaszycia się w domowym cieple z ulubionymi ludźmi lub solo z kubkiem jesiennej herbaty. Jeśli wolicie, możecie polać ciasteczka czekolada, która
Kuchnia w Słońcu SkąpanaLubicie korzenne ciasteczka Lotus Biscoff? Jeśli tak, to ten sernik będzie dla was strzałem w dziesiątkę. Mu uwielbiamy te ciastka. Zawsze pakuję dzieciakom dwie sztuki do śniadaniówki i nie może ich zabraknąć w kuchennej szafce. Do tego sernika użyłam kremu Biscoff w wersji "crunchy" z wyraźnie wyczuwanymi kawałkami ciastek. Jeśli użyjecie wersji "creamy", to oczywiście kawałki ciastek w ogóle(...)będą widoczne jak na moim serniczku. Ich korzenny smak przypomina jesienne smaki. A jak ostatnio zobaczyłam w sklepie krem o smaku tych ciasteczek, to wiedziałam, że powstanie jakieś fajne ciasto. No i padło na sernik. Efekt wow murowany. Sernik wyszedł po prostu fantastyczny. Składniki ( tortownica 24cm lub kwadratowa firma 24cm): Spód: 200 g ciastek Lotus Biscoff
Kuchnia domowa Anikaszy manny. Dzisiejszy Mannowiec na herbatnikach przygotujecie dosłownie w kilka chwil bez piekarnika. Jak zrobić krem do Stefanki? Ciasto Mannowiec na herbatnikach jest szybkie nie tylko przez użycie gotowych ciastek. Sam krem również przygotowuje się błyskawiczne, nie potrzeba ucierania i czekania na wystygnięcie masy, bo masło rozpuszcza się tu w gorącej kaszy i całość wylewa na ciastka. Stefanka(...)dłuższą chwilę. Gdy kaszka zgęstnieje, dodać pokrojone na kawałki masło. Mieszać, do rozpuszczenia masła. Na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią poukładać warstwę herbatników. Posmarować dżemem. Na ciastka wylać jeszcze ciepłą kaszkę (1/2 masy), nałożyć kolejną warstwę herbatników, dżem, krem i herbatniki z dżemem. Przygotować warstwę śmietankową: żelatynę zalać kilkoma łyżkami chłodnej wody. Odstawić do napęcznienia
Lekcje w kuchniautorska wersja sernika baskijskiego, która powstała z inspiracji osobą, którą poznałem. Chciałem stworzyć coś wyjątkowego, co odzwierciedli jej osobowość: pełną energii, kreatywną, nieprzewidywalną i na pewno szaloną. Składniki – Ciastka około 180 gramów – Masło płynne ok. 30 gramów – Jogurt grecki 250 ml – Cukier hmm szklanka – Serek śmietankowy typu Philadelphia 600 gramów – Śmietana(...)Jajka 6 sztuk – Odrobina soli Przygotowanie 1. Ciastka przy pomocy roboty zmiel i dodaj masło i wymieszaj. 2. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni góra — dół. 3. Przełóż ciastka do formy włożonej papierem do pieczenia i dobrze ugnieć, włóż formę do piekarnika na jakiś 7-9 minut. 4. W międzyczasie wymieszaj jogurt, cukier i serek śmietanowy
RafalCooksłodycze to nagła i często obezwładniająca potrzeba. Zwykle dopada nas znienacka i raczej trudno z nią walczyć. Jednak nie od dziś wiadomo, że tradycyjne słodycze (takie jak słodka czekolada, ciastka, chipsy czy batony) nie mają wiele wartości odżywczych i powinny być spożywane w minimalnych ilościach, albo najlepiej wcale. Na szczęście na podjadanie jest metoda – wystarczy zadbać o poziom(...)słodycze? Naukowcy do dziś nie udowodnili jednoznacznie, że cukier zawarty w popularnych słodyczach jest substancją uzależniającą. Faktem jest jednak, że gdy dopada nas ochota na przekąszenie czekolady czy ciastek, trudno się temu pragnieniu oprzeć. W jakich sytuacjach najczęściej się tak dzieje i dlaczego? Chęć na słodkości często pojawia się, gdy jesteśmy zmęczeni, ponieważ zawarty w nich cukier to potężny
Słodkie okruszkisię nie zapowiadał. Ale mała, pachnąca ciepłym aromatem korzeni kuleczka, dopełnia ten moment dobrymi przeczuciami. Spróbujcie, choć to prawda, to niekoniecznie czas na pierniki. Przepis jest dość prosty, ciasteczka nie wymagają wałkowania, wycinania, długiego leżakowania, jedynie rozkrojenia po upieczeniu i wzbogacenia wnętrza. Wystarczy jedna miska i łyżka. Podaję proporcje na niewielką ilość pierniczków, ale na kilka(...)czasie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni i ze schłodzonego ciasta formujemy niewielkie kuleczki. W dłoniach turlając jak knedle, nadajemy pierniczkom kulisty kształt. Powinno wystarczyć na około 9 ciasteczek wielkości orzecha włoskiego. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem lub silikonem i pieczemy na środkowej wysokości piekarnika przez około 12-14 minut, do zarumienienia. Gotowe ciasteczka wyciągamy i strudzimy
Kronika Piekarnikadziś na wycieczkę ku północy do Danii, gdzie w upalne dni serwowany jest niosący słodkie ukojenie Koldskål. To tradycyjny chłodnik na maślance, podawany z owocami i kruchymi cytrynowo-kardamonowymi ciasteczkami, bez którego duńczycy nie wyobrażają sobie lata i najczęściej serwują go w formie deseru lub na kolację:) Lekki, słodki, z delikatną cytrynowo-waniliową nutą chłodnik idealnie sprawdza się w upalne(...)jednemu przypadnie do gustu na letnie śniadanie. Do maślankowej schłodzonej zupy świetnie pasują sezonowe owoce, które rozjaśniają jej smak i dodają pysznej soczystości, a do tego kilka pokruszonych ciasteczek, dodających przyjemnie chrupiącego akcentu. Ja wykorzystałam tutaj kruszonkę, która została mi po jakimś wypieku - pysznie się sprawdziła, ale sprawdzą się też tutaj kruche maslane ciasteczka, granola, biszkopty, czy tradycyjnie podawane
Kuchnia w Słońcu Skąpanawiejski, co sprawia, że sernik jest lżejszy i puszysty. Idealnie komponuje się z owocami i lekkimi polewami. Mój Przepis na Sernik Słony Karmel z Serkiem Wiejskim Składniki Spód – Ciastka Karmelowe 100 gramów – Masło płynne 70 gramów Masa Serowa – Serek wiejski 2 opakowania – Twaróg mielony 2 opakowania – Cukier 50-100 gramów – Jajka(...)sztuki – Mąka ziemniaczana 3-5 łyżek Dodatki – Słony karmel – Popcorn Przygotowanie 1. Karmel przygotuje według tego przepisu TUTAJ 2. Ciastka zmiel w mikserze kuchennym, dodaj masło i dobrze wymieszaj. 3. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, wsyp zmielone ciastka, dobrze ugnieć równomiernie na spodzie formy i schowaj ja do lodówki. 4. Serek wiejski wymieszaj
RafalCookherbatników (ok 20sztuk) 50 g masła 30 g gorzkiej czekolady Herbatniki blendujemy na piasek. Masło rozpuszczamy wraz z czekoladą w mikrofali, kąpieli wodnej lub w garnku. I przelewamy do ciastek. Mieszamy widelcem do momentu dokładnego połączenia i zlepienia się ciastek. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciastka. Ugniatamy je dobrze np. dnem szklanki i wstawiamy do lodówki
Relaxtimedeserów. Deser najlepiej smakuje dobrze chłodzony, można też schłodzić składniki wcześniej i podawać od razu po przygotowaniu. składniki: 250 g truskawek 250 g skyru 250 g mascarpone 100 g ciastek oreo Ciastka pokruszyć na małe kawałki. Truskawki pokroić w drobną kosteczkę. Przygotować krem. Serek mascarpone i skyr przełożyć do miski i zmiksować na jednolite masę. Jak lubimy bardzo(...)słodkie można dosłodzić do smaku. Do szklaneczek nałożyć w kolejności: 1 łyżkę pokruszonych ciastek, 1 łyżkę pokrojonych truskawek, 2 łyżki kremu, ok 2 łyżki pokrojonych truskawek. Z podanych składników wyszło mi 5 deserów, wielkość jak na zdjęciu. Przed podaniem dobrze schłodzic i udekorować listkiem mięty
Monia miesza i gotuje