Petits Fours to malutkie, ładnie ozdobione francuskie ciasteczka.. Składniki: Ciasto: * 6 jajek * 80g masy marcepanowej * 80g cukru * 120g mąki pszennej Nadzienie : * 150g dżemu malinowego * 80g dowolnego(...)Lukier: * 2 białka * ok. 2 szklanki cukru pudru * różne barwniki spożywcze Dodatkowo: * perełki cukrowe, czekolada lub orzechy do dekoracji
w mojej kuchnizawsze czuć Waszą wyjątkową obecność. I Twoją Karolko też... MAZURKI CZEKOLADOWE Z CHLEBA RAZOWEGO /cytuję wersję oryginalną - piekłam z 1/3 porcji/ Wziąć 3 kubki tartej czekolady, 3 kubki miałkiego cukru, 1 kubek słodkich siekanych migdałów, 4 kubki przesianej mąki z ususzonego chleba razowego i 6 całych jaj. Wszystko to dobrze utrzeć w donicy, nałożyć na opłatki(...)kubek mąki z chleba razowego zużyłam 4 duże kromki chleba. Na spód zamiast dużych, prostokątnych opłatków użyłam małych, okrągłych, na których u mnie tradycyjnie piecze się świąteczne ciasteczka (klik). Po połączeniu składników ciasto jest bardzo gęste, można je bez problemu formować nadając pożądany kształt i grubość. Przyjęłam, że pieczenie w wolnym piecu to w przypadku mojego piekarnika
KUCHARNIAganache z wiśniami, posypana orzeszkami ziemnymi. Wspaniała. Koniecznie wypróbujcie. Składniki na spód: 350 g ciasteczek typu digestive 170g masła Ciasteczka kruszmy na pył. Masło rozpuszczamy. Rozpuszczone dodajemy do pokruszonych ciasteczek. Mieszamy. Formę okragłą o średnicy 24 cm natłuszczamy. Wykładamy masę ciasteczkową, wykładamy spód i boki, dociskając. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu. Krem z masłem orzechowym: 200 g masła(...)Ucieramy do uzyskania puszystego kremu. Krem wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Całośc wkładamy ponownie do lodówki na czas przygotowania ganache. Ganache: 250 ml śmietany kremówki 36% 200 g gorzkiej czekolady 30 g masła pół słoiczka wiśni drylowanych (lub owoce: maliny, truskawki…) Śmietankę podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę i masło. Odstawiamy na 2 minuty, po czym mieszamy całość
Made By Mom And SonZ okazji zbliżających się Walentynek mam dla Was przepis na pączki z Nutellą – nie wiem jak Wy, ale ja bym taki prezent chętnie przygarnęła :) Ciasto
CiastkozercyTeraz, w poście staram się ograniczyć słodycze do minimum i nie piec tyle co zawsze :) Na szczęście dla Was mam w zanadrzu kilka ciast i ciasteczek
Kuchnia w czekoladzieBabeczki snickersy to wbrew pozorom dziecinnie prosta propozycja. Dowolne babeczki czekoladowe (u mnie z przepisu na mocno czekoladowe ) można w kilka chwil zamienić w mini snickersowe
Ciastkozercybyła posiekana czekolada) Wykonanie : do jednej miski przesiewamy mąkę, sodę oraz sól, odstawiamy w drugiej misce mieszamy zmielone siemię lniane i mleko roślinne, następnie dodajemy cukier oraz olej i mieszamy wszystko około 1 minuty mokre składanki oraz żurawinę dodajemy do suchych i całość mieszamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia najlepiej za pomocą łyżki do lodów wykładamy ciasteczka ,delikatnie
Słodkie zapomnieniedzielnie zastępują ukochane przeze mnie kruche ciasteczka. Myślę, że bez problemu odnajdą się również na świątecznym stole lub w roli świątecznego upominka. Składniki (8 sztuk): Kulki: 3 łyżki (30 g) płatków migdałowych 0,5 łyżeczki (5 g) masła 60 ml śmietanki 30% 3 łyżki (20 g) wiórków kokosowych 1 tabliczka (100 g) czekolady mlecznej 1 łyżka (25 g) miodu
Fitsweet.melekko przyciskając do dna, zdjąć okrawki. Ciasteczka piec na złoty kolor ok.20-25min w 170C. masa: w rondelku podgrzać mleko z kaszą, cukrem i wanilią. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i przestudzić. Orzechy i kokos zmiksować w blenderze na drobny proszek, dodać do masy. Tak przygotowaną masą wypełnić upieczone babeczki. Udekorować startą czekoladą. Artykuł Babeczki kokosowo-orzechowe i 2 lata
Raj dla Podniebieniacukier puder do podsypywania przy wałkowaniu, Czekoladę zmiksować z migdałami. Wymieszać z cukrem pudrem. Następnie wymieszać z białkiem. Odstawić na około 20 minut. Ciasto troszkę stężeje. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm. Podczas wałkowania, blat i ciasto posypywać cukrem pudrem. Po rozwałkowaniu, znowu zostawić na chwilę ciasto. Następnie wycinać ciasteczka. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem
królestwo garówulubioną przeze mnie wersję włoskich ciasteczek Biscotti, czyli w wolnym tłumaczeniu podwójnie pieczonych. Niektórzy może znają je także pod nazwą Cantuccini. Biscotti vel Cantuccini 1/2 szkl. cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. migdałów 100g gorzkiej czekolady 50g rodzynek zapach pomarańczowy Migdały sparzyć, obrać
Przepysznik - BLW i nie tylkoricottą (ricotta + karob + słodzidło) ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Próbowaliście kiedyś połączenia ricotty i karobu? Jeśli nie - wielki błąd i jak najszybciej musicie spróbować! Ja po pierwszej łyżeczce odpłynęłam! Smak skojarzył mi się z czymś karmelowym, nugatowym...nie wiem jak go przybliżyć...no ale - obłęd, serioooo! Piekliście już pierniczki? Jeśli szukacie przepisu na aromatyczne ciasteczka, które od razu są miękkie
breakfast of dreamspieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową od dołu i boki, nie górę. Składniki na masę serową: 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 250 ml śmietany kremówki 36% 2 duże jajka 3/4 szklanki cukru 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej, roztopionej
Cukier&Pudermacie? Mam dla Was kolejną propozycję ciasteczek idealnych na ten właśnie okres. Idealne do odprężenia się przy winie, gdyż idealnie smakują nasączane właśnie tym trunkiem. Ja lubię jeszcze połączenie z nalewką wiśniową, polecam, wypróbujcie może Wam również przypadnie do gustu :) Dziś przepis na Biscotti pomarańczowo-żurawinowe z migdałami."Składniki :100 g czekolady gorzkiejskórka otarta z 1 pomarańczy1 łyżeczka zmielonych goździków1
Słodkie Przyjemnościściągawkę- a może coś wpadnie Wam w oko! POMYSŁY NA CIASTA I CIASTECZKA DYNIOWO-ŻURAWINOWE CIASTECZKAMINI KARMELOWE SZARLOTKICZEKOLADOWO-KAKAOWO-KOKOSOWO-PIANKOWE PYSZNOŚCICHRUPIĄCE PIERNICZKIMUFFINKI MARCHEWKOWECIASTO JABŁKOWO-ŻURAWINOWE CHLEBEK DYNIOWYPIERNIK-NAJLEPSZY ŚWIĄTECZNE SOSYDOMOWY SOS KARMELOWYSOS ŻURAWINOWYKURCZAK TROCHĘ INACZEJKURCZAK W ORZECHACHKURCZAK NA POROWYM PUREEWesołych Świąt!PaulinaPopularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający
Gotowanie to kochanie