ciasteczka często będą u nas gościć, są po prostu rewelacyjne. Na dodatek bajecznie proste w wykonaniu. Wspaniały pomysł na drugie śniadanie lub po prostu coś chrupiącego do kawy. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki orkiszowej lub dowolnej razowej szczypta soli po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody 3 szklanki płatków owsianych górskich 2 jajka 10 dag masła(...)Mieszamy łyżką. Dodajemy bakalie oraz czekoladę, mieszamy. Na końcu wsypujemy płatki, ciasto jest bardzo gęste. Blachę z piekarnika wykładamy papierem. Piekarnik nagrzewamy na 180 st. C, ustawiamy na grzanie góra dół. Ciasto nabieramy łyżką, w dłoniach formujemy kulki, które lekko spłaszczamy. Układamy w odstępach. Pieczemy ok. 20 minut aż nam się ze złocą. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, czekamy
Pani na desergęste, a cukier całkowicie rozpuszczony. Do masy jajecznej przełożyć masę czekoladową i wymieszać. Kolejno wsypać mąkę uprzednio wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia, dodać pokrojoną na kawałeczki czekoladę oraz żurawinę i wymieszać, aż składniki dokładnie się połączą. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 10 minut do zamrażarki (ewentualnie do lodówki na około 40 minut). Dużą blachę(...)wyposażenia piekarnia) wyłożyć papierem do pieczenia i nań wykładać- dużą łyżką- masę (z zachowaniem około 2 cm odstępów, gdyż ciastka rosną). Piec w 175 stopniach przez 10 minut. Ciasteczka zastygną po całkowitym wystudzeniu. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaszklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1/2 szklanki cukru - 2 jajka - 100g margaryny - 3 łyżki śmietany 18% (oryginalnie kefir) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia dekoracja: - czekolada gorzka i mleczna - kolorowe cukrowe posypki Forma: blacha z piekarnika Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce. Margarynę siekam na mniejsze kawałki nożem. Następnie zagniatam ciasto ręcznie. Gotowe ciasto dzielę(...)pieczenia ciasteczek, ale także i ciast. Jest też odpowiednio szeroki. Dzięki niemu nic nam nie przywiera. Cechuje się też wytrzymałością]. Uformowane ciastka układam w odstępach na blasze. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 20 minut/ po 15 minutach wyłączyć dolną grzałkę Ilościowo wychodzi ich tyle, by zmieściły się na jednej blasze. Podczas pieczenia przygotowuję polewę. Zamiast czekolady mlecznej
Kuchnia co dniaśmietany kremówki 36% 2 tabliczki czekolady: 1 mleczna i 1 gorzka S KŁADNIKI NA POLEWĘ MALINOWĄ: 1 słoik konfitury malinowej lub dżemu malinowego (około 300 g) 1-2 łyżeczki wody WYKONANIE: SPÓD: Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Niczym nie smaruj ani dna, ani boków. Ciasteczka zmiel w malakserze lub blenderze (albo rozkrusz je tłuczkiem), dodaj(...)cukier wanilinowy, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną i kakao. Miksuj krótko, tylko do dokładnego połączenia się składników. W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę i dodaj do niej połamaną na kostki czekoladę. Trzymając rondelek na niewielkim gazie i cały czas mieszając, roztop dokładnie czekoladę. Następnie dodaj ją cienkim strumieniem do masy serowej i dokładnie, lecz krótko zmiksuj. Wylej masę serową
Słodko-Słony Świat IlonyChrupiące, lekko słodkie o pięknym maślanym zapachu. Są tak pyszne, że ciężko powstrzymać się od zajadania się nimi gdy tylko wyjdą z piekarnika!:) Ciasto jest bardzo wdzięczne, a powstałe ciasteczka możecie formować do woli jak chcecie i dekorować je czymkolwiek pysznym chcecie. Ja dekorowałam je na przemian suszoną żurawiną, orzechami włoskimi, makiem i wiórkami kokosowymi. Pychota! Składniki: 300 g mąki(...)kawałki orzecha włoskiego, żurawinę, lentylki, rodzynki, obsyp wiórkami kokosowymi, kawałki czekolady, na co tylko masz ochotę. Piecz na środkowej półce na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra-dół). Moje wyglądały tak (pierwsza tura), bo było ich trzy. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo urosną. Wystudź na kratce lub na płaskim talerzu. Moja rada : Jeśli
Zasmakuj KuchniChrupiące, lekko słodkie o pięknym maślanym zapachu. Są tak pyszne, że ciężko powstrzymać się od zajadania się nimi gdy tylko wyjdą z piekarnika!:) Ciasto jest bardzo wdzięczne, a powstałe ciasteczka możecie formować do woli jak chcecie i dekorować je czymkolwiek pysznym chcecie. Ja dekorowałam je na przemian suszoną żurawiną, orzechami włoskimi, makiem i wiórkami kokosowymi. Pychota! Składniki: 300 g mąki(...)kawałki orzecha włoskiego, żurawinę, lentylki, rodzynki, obsyp wiórkami kokosowymi, kawałki czekolady, na co tylko masz ochotę. Piecz na środkowej półce na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra-dół). Moje wyglądały tak (pierwsza tura), bo było ich trzy. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo urosną. Wystudź na kratce lub na płaskim talerzu. Moja rada: Jeśli
Zasmakuj KuchniCiasto bananowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Nie musimy do jego przygotowania wykorzystywać miksera, składniki mieszamy przy pomocy łyżki. Jest to ciasto, które zawsze się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!różnych wariantach i wykorzystać różne ciasteczka (kakaowe lub zwykłe), albo też dodać dżem, żeby przełamać trochę smak słodyczy (eksperymentalnie zrobiłam pół na pół i w sumie trudno powiedzieć, która wersja jest smaczniejsza) Spróbujcie sami Składniki: 64 ciastka (kakaowe lub białe) Poncz do nasączania ciastek, czyli 1 szklanka wody i sok z ½ pomarańczy 1 czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej (opcjonalnie
Słodki sentymentróżnych wariantach i wykorzystać różne ciasteczka (kakaowe lub zwykłe), albo też dodać dżem, żeby przełamać trochę smak słodyczy (eksperymentalnie zrobiłam pół na pół i w sumie trudno powiedzieć, która wersja jest smaczniejsza) Spróbujcie sami Składniki: 64 ciastka (kakaowe lub białe) Poncz do nasączania ciastek, czyli 1 szklanka wody i sok z ½ pomarańczy 1 czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej (opcjonalnie
Słodki sentymenttracą już swój apetyczny wygląd zróbcie z nich szybkie, proste i do tego przepyszne ciasteczka, które będziecie mogli legalnie chrupać w jesienne wieczory, bo są całkiem fit. Składniki: 2 dojrzałe banany 1 szklanka płatków owsianych garść żurawiny (polecam od Skworcu ) opcjonalnie: pestki słonecznika, gorzka czekolada, rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe, migdały, sezam Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy płatki i czekamy chwilę
Cynamonowe szczęścieFlexitarianizm”. Ja wprowadziłam niewielkie zmiany. Wybrałam syrop z agawy zamiast klonowego. 16 mniejszych ciasteczek: 80 g syropu z agawy 50 g oleju kokosowego 35 g mąki kokosowej 35 g mąki migdałowej (mielonych migdałów) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 garści drażetek czekolady (lub posiekanej czekolady deserowej) Wszystkie składniki zagniatamy. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby masa dobrze związała
KucharzycaFlexitarianizm”. Ja wprowadziłam niewielkie zmiany. Wybrałam syrop z agawy zamiast klonowego. 16 mniejszych ciasteczek: 80 g syropu z agawy 50 g oleju kokosowego 35 g mąki kokosowej 35 g mąki migdałowej (mielonych migdałów) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 garści drażetek czekolady (lub posiekanej czekolady deserowej) Wszystkie składniki zagniatamy. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby masa dobrze związała
KucharzycaDekoracje w stylu drip cake cieszą się niezmienną popularnością już od dobrych kilku lat. Dzisiaj przedstawiam Wam tę dekorację w wersji kolorowej: różowej i niebieskiej. Kolory
Słodki BlogTe kruche ciasteczkowe renifery z lentilkowym noskiem , skradną serca nie tylko dzieciaczków! ;-) Pomysł na te czerwononose renifery Rudolfy zaczerpnęłam od Doroty z MW i lekko zmodyfikowałam
Kulinarne Przebojeprzemieszajcie lody i zostawcie na kolejną godzinę. Gotowe lody podajcie z masłem orzechowym i czekoladą, są pyszne i lekkie. Opcjonalnie można dodać odżywkę białkową, która dodatkowo posłodzi lody i zwiększy ilość białka. Więcej fit słodkich przepisów tutaj: Fit kasza manna o smaku szarlotki Szybkie ciasteczka owsiane z masłem orzechowym bez pieczenia Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia Pełnoziarniste ciasto z truskawkami
Słodkie Gotowanie